Besalu poate concura pentru cel mai frumos oras din Spania

Nu stiu statistic vorbind care e considerat cel mai frumos oras din Spania dar eu m-am indragostit de Besalu datorita podului in stil romantic si a privelistii de oras medieval ce se ridica in spate. Un univers realizat perfect dupa pretentiile mele! Un tablou de poveste la scara reala. De aceea mi-am dorit foarte mult sa il vad asa ca a trebuie sa ma lupt pentru asta. Fiindca vedeti voi, locurile acestea desprinse din povesti nu se gasesc la tot pasul si nu e atat de usor de ajuns la ele, dar poate ca-i mai bine asa, fiindca in acest mod au reusit sa-i pastreze intacta identitatea.

Ca sa ajung in Besalu a trebuit sa iau un bilet de tren dus-intos Barcelona- Girona, apoi un autocar ce face o ora pana in Besalu si retur, astfel incat sa sincronizez toate drumurile, sa reusesc sa vad si Girona si Besalu si sa nu raman blocata pe undeva, sa pierd ultimul tren spre casa.
Dar sa revenim....

besalu-oras-medieval

Nu eram convinsa ca am luat decizia cea mai buna sa mergem in Besalu. Fiindca sacrificam 4 ore din care doua le petreceam pe drum. Ma gandeam cu regret la >>> Girona pe care am lasat-o in urma, la atmosfera de festival de care mi-ar fi placut sa pot sa ma bucur mai mult. Dar pe de alta parte aveam acel tablou impregnat in memorie, cu Besalu, cu podul si stiam ca o sa-mi para rau daca nu merg.

Dar mi-am revenit total cand am ajuns acolo!
Fiindca la cat e de mic mi-am dat seama ca avem suficient timp. Poate nu vom putea lua cina intr-un restaurant traditional, asa cum visam, dar cu siguranta puteam explora in totalitate orasul. Am pornit agale pe strazi, fara o directie anume, fara sa cautam ceva. Mi-au atras atentia arhitectura cladirilor, atat de diferita de Barcelona, de Girona desi  toate fac parte din regiunea Catalunia. Orasul acesta are atmosfera rurala. Clopotele bat peste oras si alunga linistea. E o liniste dementa, desi e doar 6 pm zici ca toata lumea a plecat la culcare. Besalu ni se infatiseaza ca un oras adormit.

besalu-spania-centru

besalu-spania-strazi

besalu-spania-oras-catalunia

besalu-spania-oras-catalunia

Magazinele, putine care mai sunt deschise, sunt goale. Vanzatorii citesc carti si devin curiosi cand le treci pragul. Ar dori doar sa stai si sa povestesti cu ei, chiar daca nu cumperi nimic. Au obiceiul de a intreba din ce tara vii si apoi toti noteaza intr-un carnetel. Cred ca fac o statistica locala. M-am distrat urmarindu-le mutra, toti se asteptau sa fim din America fiindca eu sunt mare si alba iar restul toti de culoare si vorbim engleza. Cand am zis Maroc, Romania si Franta toti au facut o fata ce merita fotografiata. V-ati fi distrat :)

besalu-spania-suveniruri

besalu-spania-suveniruri

besalu-spania-traditional

Strazile sunt labirintice dar in fiecare colt gasesti ceva interesant de vazut sau de fotografiat. La un moment dat am auzit muzica ambientala, care parca suna prea tare ca sa fie din casa cuiva. Asa ca ne-am lasat atrasi de ea, ca dupa nici 10 minute sa ajungem pe podul Roman de unde ai o panorama cu tot orasul, o priveliste de nota 10, care ar putea trona cu usurinta in articolul >>> TOP 15 Peisaje ce mi-au taiat respiratia, probabil am sa-l includ peste inca 5 ani....
Acolo era un tanar cu un instrument muzical interesant care transmitea prin buricul degetelor ecouri de muzica ambientala. Un sentiment straniu,eram numai noi, tanarul, muzica si Besalu ce se intindea spre infinit! Ma simteam atat de departe de casa....

besalu-spania

besalu-spania--oras-medieval

besalu-spania-oras-medieval-priveliste

besalu-spania-oras-medieval-pod

Deja incepuse sa se intunece si noi muream de foame fiindca in Girona era prea multa lume la cozi si noi aveam prea putin timp sa il pierdem astfel. Asa ca navigand pe strazile din Besalu cautam un magazin alimentar, un fast-food, orice. Dar nu am gasit nici unul. In schimb erau cateva patiserii deschise, cu traditie fiindca afisau cu mandrie anul in care au fost ridicate. O femeie in varsta a venit si ne-a povestit cu atata pasiune si pofta despre fiecare prajitura incat le-as fi gustat pe toate. Pana la urma m-am oprit la una cu dulceata de capsuni, delicioasa. Stiu spaniolii astia sa gateasca, nu gluma, dar e drept ca am si eu o slabiciune pentru prajituri, paella si fructe de mare ceea ce categoric ajuta!

cofetarie-traditionala

Cand am ajuns in centru am fost surprinsa sa vad ca au un muzeu etnografic! Si e deschis la ora asta!
Un fel de muzeul satului, care vorbeste despre traditiile din regiune. E gratuit dar ce mi s-a parut si mai ciudat a fost sa vad ca e deschis pana la 8pm. In conditia in care in Sighisoara din Romania, oras mega turistic, toate se inchid la 5! Asta e inca un motiv bun pentru care imi place in Spania, ca stiu sa faca turism! 
Muzeul desi e mic, scoate in evidenta 4 aspecte: oameni muncitori care se ocupa de vii, producerea vinului, apicultura, iar pulpele de porc sunt mancare traditionala! Multe obiecte vechi, reconstruiesc Besalu, care a fost o data...

muzeu-etnografic-besalu

Dar daca nu v-am convins inca, iata un motiv in plus sa mergeti in Besalu: Muzeul de miniatura
Aici am vazut o lume intreaga intr-o gaura de ac! Un elefant dansator in diamantul unui inel! Numeroase cutii muzicale cat o candela mica dar care erau mai incarcate decat o carte cu povesti pentru copii. Foarte foarte interesant! Sunt 2 sali si numara 48 de exponate pe care le puteti vedea doar prin lupa! merita pe deplin cei 4 euro pe tichet. Pacat ca se afla in Besalu, ar fi ajuns o atractie de top daca era in Barcelona! Asa foarte putina lume ajunge sa se bucure de aceste bijuterii, colectie unicat, privata!
muzeu-miniatura-besalu

Citeste aici toate articolele cu vacanta in Barcelona ->  SPANIA

Propuneti mai departe: Dati si voi un Like si un share/Mersi Click Here!
 Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)

6 comentarii:

  1. N-am auzit pana acum de acest orasel, dar vreau sa spun sincer ca m-a cucerit instantaneu din pozele tale ! Am sa-l iau in considerare cand voi mai vizita Spania.

    RăspundețiȘtergere
  2. Arată foarte frumos, dar cred că m-am obişnuit cu locurile mai animate.
    Nu am auzit de orăşelul acesta niciodată, ar merita totuşi o zi, două, pentru liniştit creierii agitaţi.

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte interesanta ideea cu muzeul miniaturilor. N-am vazut niciodata asa ceva.

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna Alice!
    Iti citesc blogul de cateva luni bune. Imi place foarte mult cum scrii, iar pozele sunt divine. Cand mi-am pregatit concediul in Paris, "te-am avut ca ghid" si am adaugat Provins si Creperie Genia pe lista locurilor pe care vreau sa le vad.
    Provins mi-a placut la nebunie, iar creperia nu stiam cum sa o gasesc, pana cand ...plictisita sa o mai caut m-am asezat la o coada...intamplarea a facut sa fie fix coada la clatitaria respectiva ;))) Era un domn care facea clatite, de parca era magician. Chiar asa i-am zis si lui ;))
    Multumesc frumos pentru informatiile postate.
    Nici eu nu am mai auzit de oraselul asta, dar ma faci curioasa si ....daca ajung in Spania, o sa il bifez si eu .
    Zi faina!
    Andreea

    RăspundețiȘtergere
  5. Frumos , de poveste ! Muzeu de miniaturi am vizitat si eu la Kiev, la manastirea Peciorskaia Lavra , de ex. un trandafir pictat pe un fir de par, un purice potcovit cu potcoave de aur, o poezie scrisa pe miezul unui sambure de mar , etc, f interesante.

    RăspundețiȘtergere
  6. Faina povestea cu notatul, m-a amuzat!

    RăspundețiȘtergere