Gradina zoologica din Nyiregyhaza - cea mai mare din Ungaria

Saptamana trecuta am profitat de mini vacanta de Sfanta Maria si am facut o excursie interesanta in Ungaria,  oprindu-ne in prima zi la gradina zoologica din Nyiregyhaza, cea mai mare din Ungaria, care se afla in zona de recreere Sosto, la nord de localitatea Nyiregyhaza. Aceasta regiune include multe zone de interes turistic printre care un lac imens cu zona de camping, un Aquapark, un muzeu in aer liber si minunata Gradina Zoologica, care se afla intr-o padure imensa de 35 de hectare, impartita pe "continente" astfel incat vizitatorii pot observa modul in care  traiesc animalele in anumite parti ale lumii, fiecare animal avand amenajat un spatiu generos din habitatul in care traieste. Astazi in Gradina zoologica se gasesc 5.000 de animale si aproape 500 de specii fiind cea mai mare gradina Zoo pe care am vazut-o pana acum si cea mai frumoasa (am mai fost la Zoo in Viena, Budapesta, Casablanca, Targu-Mures si Turda). A fost o excursie neplanificata, desi ne doream de mult sa il ducem pe Kari, mijloacele de transport in comun ne-au dat mari batai de cap, dar in final niste prieteni ne-au anuntat ca ar vrea sa faca ceva in acest mini concediu si noi am propus Ungaria, intr-un family trip, in regim ultra-last-minute :) Cand a aflat Kari ca mergem la Gradina Zoologica a sarit in sus de fericire si n-a mai putut dormi toata noaptea de emotie :) (ce n-as da sa fiu iar copil).

gradina-zoologica-Nyiregyhaza

Vacanta in Ungaria am facut-o pe cont propriu: 
 Transportul l-am facut cu masina personala. Cazarea am rezervat-o pe ultima suta de metri prin AirBNB, site pecare il recomand daca mergeti cu familia sau cu prietenii. In plus va ofer un cupon de 20Euro din partea mea, la prima rezervare daca va faceti un cont nou gratuit, acum! >>> VOUCHER AICI  
Drumul pana la Gradina zoologica Nyiregyhaza 


Asadar am pornit vineri dimineata spre Nyiregyhaza, localitate ce se afla la doar 124 km de Oradea, pe care i-am parcurs in 2h si 30 min cu tot cu asteptatul in Vama, controlul actelor, inregistrarea sotului care e strain, opriri la magazine... 
De cum am intrat in localitate sunt semne spre gradina Zoologica, care se afla practic la 3 km in afara orasului. Parcarea e imensa dar tot prea mica pentru valul mare de turisti, ce vin in luna August. Am dat 3 ture de parcare pana am gasit un loc pt care ne-am "luptat" la propriu cu alti soferi. Partea buna e ca parcarea e gratuita!

Preturi si informatii Gradina zoologica Nyiregyhaza 



pret-bilete-gradina-zoologica-Nyiregyhaza

*Ca idee noi am schimbat 1 euro cu 315 forinti si am platit varianta de familie cu 6300 ft = 20 euro = 89 ron
*Programe speciale incluse in pretul de intrare:
-Spectacol cu foci la 11,13 si 15 ora Ungariei
-Spectacol cu papagali la 13:30 ora Ungariei
-Puteti vedea cum sunt hranite animalele la 9:30am de luni pana vineri
*Contra cost (plimbare cu camila (1000ft/pers) si plimbare gen safari (500 ft/pers/20 min)
*Orar = aprilie - august ( 9-19 ); septembrie - octombrie (9-18) ; noiembrie - martie ( 9-17)
*Gradina Zoologica e deschisa si de Sarbatori

Atmosfera din Gradina zoologica Nyiregyhaza


La intrare am primit o harta pe dosul careia era explicat ce vom vedea si sectoarele pe care le vom parcurge. La intare este zona Polara in care niste pinguini dragalasi fac spectacol in timp ce inoata de zor si fac sarituri imense. Langa ei un urs polar e lesinat de caldura specifica a lunii August. In fata vedem focile care se antreneaza pentru show-ul ce va urma, iar putin mai departe il aud pe Kari strigand "uite Mami, Renii lui Mos Craciun" :)
Am iesit inapoi chiar la intrare unde se afla Piramida Verde in care la subsuol gasim Ocenarium-ul. Numeroase acvarii cu pesti si corali, meduze si caluti de mare, rechini si pisici de mare inoata in jurul nostru fiind construit un tunel din sticla precum in Acvariul din Barcelona.

Citeste si articolul >>> Budapesta pentru copii (SPA, ZOO si CIRC)

gradina-zoologica-Nyiregyhaza-corali
gradina-zoologica-Nyiregyhaza-pesti
gradina-zoologica-Nyiregyhaza-ocenariu

La parter si celelalte etaje se gaseste Padurea Tropicala unde toti respiram greu din cauza caldurii, dar mai ales a umiditatii. Aici, intr-un spatiu imens suntem ca intr-un parc de aventura prin care trecem pe langa cascade, pe poduri de lemn ce se misca, in timp ce vedem serpi, dragonul de Komodo (unul din cel mai periculos animal al Australiei) , soparle, iguane si multe alte reptile.

gradina-zoologica-Nyiregyhaza
gradina-zoologica-Nyiregyhaza-casa-tropicala
gradina-zoologica-Nyiregyhaza-serpi
zoo-Nyiregyhaza-casa-tropicala
zoo-Nyiregyhaza-casa-tropicala-iguane

In continuare am pasit in tinurile Africii, unde un rinocer imens se balacea in mocirla, apoi am salutat camilele ce stateau la umbra si am intrat pe pasarela suspendata din lemn pe care te plimbi in timp ce vezi tacuri imense cu girafe, antilope, zebre, struti, canguri, un lac imens cu pelicani, un deal de unde ne priveau cimpanzeii si am ajuns si la lei, unde niste exemlare superbe ne aratau coltii, unul era fioros rau ba la un moment dat s-a urcat in copac de unde ne privea amenintator si trebuie sa recunosc ca am simtit puterea animalului doar din privire asa ca am grabit pasul spre hipopotami (despre care am citit ca ucid anual mai multi oameni decat leii) chiar daca par mult mai inofensivi.

Citeste si articolul >>>Hajduszoboszlo - impresii despre strand

zoo-Nyiregyhaza-rinocer
zoo-Nyiregyhaza-zebra
zoo-Nyiregyhaza-girafe
zoo-Nyiregyhaza-lei
zoo-Nyiregyhaza-ungaria-pelicani
zoo-Nyiregyhaza-ungaria-vulpe
zoo-Nyiregyhaza-hipopotami

Am iesit in mijlocul parcului unde ne asteptam Elefantii ce se jucau in nisip. Aici am luat masa la restaurantul Bambus, unicul (cred) din complex. Are o terasa de unde poti admira elefantii, dar noi am urcat la etaj de unde printr-un gard de sticla vezi urangutanii,  o familie jucausa, asa ca am avut o masa "cu priveliste" foarte interesanta. 
Info: 3 portii mari de mancare (piept de pui cu orez si salata, peste cu orez si snitzel cu cartofi prajiti + 3 sucuri au costat 7800 de forinti) adica aprox. 120 ron.
Toate aleile sunt impanzite cu chioscuri si mici terase unde puteti servi pizza si langos, Kurtos, vata pe bat, inghetata si alte bunatati la preturi normale (echivalentul a 5-10 ron)

Citeste si articolul >>>Hajduszoboszlo - impresii despre AquaPark

zoo-Nyiregyhaza-elefanti
zoo-Nyiregyhaza-maimute
zoo-Nyiregyhaza-mancare

Dupa pranz ne-am grabit sa vedem show-ul focilor ce incepe la ora 15. Am ajuns chiar pe ultima suta de metri asa ca locurile se ocupasera dar pana la urma o doamna i-a facut loc lui Kari pe banca si eu am urmarit spectacolul din picioare, inghesuindu-ma alaturi de alti spectatori. 3 foci au facut pe rand spectacol, au sarit prin cercuri, s-au dat pe topogan, au aplaudat alaturi de noi si au primit numeroase recompenze, galeti pline cu pesti.

show-foci-zoo-Nyiregyhaza
foci-zoo-Nyiregyhaza
foci-zoo-Nyiregyhaza-ungaria

Ne-am intors pe cealalta parte unde ne asteptau cactusii si animalele Americii de Sud: aligatori, broaste imense, tapirii dar si tarcurile animalelor Americii de Nord: lupi albi, pume, bizoni, caprioare etc. In continuare am trecut rapid pe langa grajdurile cu animalele domestice unde Kari cu siguranta ar fi fost fericit dar ne-a fost frica ca nu il mai scoatem de acolo asa ca l-am ademenit cu "show-ul maimutelor", care se fugareau si sareau neincetat. Mi-a placut ca nu sunt in tarcuri ca la noi ci sunt lasate in libertate fiind inconjurate de un canal cu apa care le tine practic "priozinere" pe taramul amenajat special pentru ele. Dar sunt si zone in care sunt chiar precum in libertate, le vezi sarind in arbori pe deasupra ta, in timp ce brooaste testoase imense se misca in pas domol pe langa alei. 
O zona importanta si foarte mare o ocupa si pasarile unde gasim 6 specii de pauni, dar nici unul nu vrea sa isi arate coloritul penelor intr-un frumos evantai desi asteptam o vreme. Apoi trecem pe langa un lac cu  flamingo, sera cu papagli si alte pasarele frumos colorate.

broaste-imense-zoo-Nyiregyhaza-ungaria
paun-zoo-Nyiregyhaza-ungaria
pasari-Nyiregyhaza-ungaria
maimute-Nyiregyhaza-ungaria
suvenir-gradina-zoologica-Nyiregyhaza-ungaria

Dupa 7 ore parasim Gradina Zoologica fara sa o fi vazut pe toata, insa Kari s-a aratat multumit cu moneda suvenir gravata cu animalul lui preferat (rinocerul) asa ca ne-a fost usor sa-l convingem sa plecam mai ales ca  ne grabeam sa gasim cazare, fiind pentru prima data cand nu avem nimic rezervat in prealabil.
Thanks for visiting,

Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi toate postarile accesati Cuprinsul blogului (click)!

10 comentarii:

  1. Ce baietel dragut ai Alicee! De fapt, cu totii sunteti o familie tare frumoasa.
    Cat despre gradina zoologica, faina tare cred mai ales pentru un copil.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim de aprecieri! Chiar merita mers, zona e ofertanta pentru turisti si e atat de aproape de Romania :)

      Ștergere
  2. Simona4:36 p.m.

    Splendida gradina Alice. Auzisem de ea dar nici prin vis nu mi-ar fi trecut ca e atat de frumoasa. O sa le facem o surpriza printeselor noastre luna viitoare, inainte de inceperea scolii.
    Copilasul tau e o frumusete de baiat, sa va traieasca si sa faceti multe calatorii impreuna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim Simona, sper sa aveti parte de vreme buna, fetele tale vor fi foarte fericite :)

      Ștergere
  3. foarte frumos. pacat ca este asa departe de noi, peste 700 de km...ce se mai poate face in zona, si care sunt preturile pt o cazare intr-o zona de confort de 3 stele, cu bucatarie, etc gradina zoo este deosebita, insa drumurile prin tara noastra lasa de dorit mult. daca in Thassos ajungi cu un copil mic in 16 ore, cu opriri de masa, dezmortire, pipi, etc, ca sunt drumuri cat de cat bune, la noi, cred ca facem sa ne ajunga... :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Raphaelly destul de aproape sunt strandurile cu apa termala de la Hajduszoboszlo. Preturile sunt aproximativ ca la noi :) Sa traversezi toata Romania cu copil mic e cam dificil :(

      Ștergere
  4. Ce fain arata, tare mult mi-ar placea sa o vizitez! Insa drumul din Iasi pana in Ungaria este unul foarte lung si greu...poate in alt an.
    Imi aminteste acest zoo de cel din Tenerife, structura era cam tot asa.

    RăspundețiȘtergere