Vara in Maroc

Vara nu e sezonul potrivit pentru Maroc. Verile aici sunt ucigatoare. La propriu. Anul mor oameni de caldura si nu doar in desert ci si in mijlocul orasului. Toata tara fierbe. Vara in Maroc nu e peste tot la fel. In Nord la Marea Mediterana sunt temperaturi ca in Spania sau in Italia. E cald dar nu chiar insuportabil. In zonele de coasta de la Ocean verile sunt teribile din cauza umiditatii si a caldurii. Impreuna nu fac un sceanariu frumos si nici o vara suportabila. In orasele fara mare sau ocean e criminal. La propriu. Iar in desert, ca in desert. Ziua te iei de cap de cald si noaptea de frig. Trebuie sa ai un sistem imunitar incredibil sa te intorci acasa ok dupa o astfel de vacata. Eu totusi nu va recomand deloc sa incercati vara marocana. Nici macar de distractie sau  doar fiindca in August puteti primi concediu! Evident, puteti prinde o saptamana cu temperaturi sub medie, dar eu nu m-as risca...

vara-in-maroc

Vacantele mele in Maroc le-am facut  de fiecare data pe cont propriu:
Biletul de avion l-am luat din timp cu ~100 euro dus-intors de >>> AICI 
 Noptile din vacante le-am rezervat la Hotel-uri si Riad-uri folosind de fiecare data >>> ACEST SITE unde am prins mereu oferte cu 50% reducere. Daca mergeti cu familia sau in grup mai mare va recomand cazarea la localnici, prin AirBNB, site pe care primiti un cupon de 20Euro din partea mea, la prima rezervare daca va faceti un cont nou gratuit >>> VOUCHER AICI  
Vara in Casablanca si alte orase de pe coasta Atlanticului
Dimineata toata lumea misuna pe strazi, prin piata, la platit de facturi, la cumparat canistre cu apa (in familia mea nimeni nu bea apa de la robinet, evident nici eu nu m-am riscat). Cei care lucreaza in birouri  inchid bine usa ca sa pastreze aerul conditionat ce cu greu face fata. La ora asta matinala, pana la 10 dimineata avem un 32 de grade, suportabil zic. Apoi iti vine sa arunci hainele de pe tine.La ora 12 cand deja toate s-au incalzit la maxim, trotuarul e fierbinte, pisicile s-au retras sub boscheti, plantele sunt intretinute cu sisteme de irigatii care pe la ora asta pornesc, femeile gatesc din greu in toata caldura asta, ma intreb cum de nu aud ambulantele din ora in ora, in fiecare zi. Apartamentele clocesc sub efectul de sera. In Casablanca vara e criminal. Intr-adevar avem Oceanul. Avem o briza doar .... ca-i fierbinte. Apele reci ale oceanului te invita dar te pacalesc fiindca  la pranz chiar si cu protectie solara U.V 50 eu tot m-am ars de toata frumusetea. Te racoresti pe moment insa dupa o arsura puternica incep frisoanele, starea de rau, apoi te iau caldurile, te doare .... Si te poate tine si  cateva zile. Asa ca nu recomand.

La pranz majoritatea oamenilor se intorc acasa si isi fac siesta pana la 3-4 pm cand sunt temperaturi mai suportabile si oamenii incep din nou sa prinda viata.Dar la pranz suntem morti. Respiram aer fierbinte. Bem apa fierbinte sau mult prea rece din frigider. Suntem epuizati. Zilele sunt infernale. Daca am treaba in oras ma ia cu ameteli, numai ideea. Te cuprinde un soi de betie inexplicabila. Inainte sa ies din casa ma schimb de 3 ori. Bluzele imi sunt prea stramte desi in tara imi erau largi si de cand am venit aici am mai slabit. Se lipesc de mine. Machiajul curge, as avea nevoie de "fixativ". Ma gandesc serios sa fac o vizita pe la saloanele de frumusete sa cumpar niste produse ce se preteaza pentru verile marocane. Creionul meu Ada, rimelul de la Maybellin si lip gloss-ul de la H&M va spun sigur ca nu sunt bune aici, toate curg. Soarele ne infierbanta capul si ne zgandare creierii. Uneori sunt constienta ca nu mai gandesc rational. Si asta nu doar de la caldura cat de la sentimentul acela de om mizerabil, imbacsit de praf si umiditate pe care o am. Inteleg acum de ce beau marocanii ceai de 5 ori pe zi. Fiindca e antidot impotriva caldurii.

Fiindca pe langa caldura, care nici nu stiu cum sa va explic ca e la 45 de grade, ne mai confruntam si cu umiditatea. Hainele se lipsesc de tine, dupa 10 minute esti ud leoarca. `The real feeling (adica temperatura pe care o simte corpul uman. ) ajunge la 50 de grade. Unii ce transpira mai abundent ii vezi cu picuri de apa pe la tample, sub ochi, pe ceafa. Turistii sunt rosii ca racul dar multi nici nu stiu. Fiind prea preocupati si absorbiti de oras, vor simti probabil seara efectele insolatiei si  al arsurile de piele. In zonele publice, unde se aduna multi oameni e un parfum intepator de transpiratie sau unul si mai greu de suportat de parfum dulce in excces! In tren am trait astfel de cosmaruri. Vara in Casablanca si nu numai e grea!

In Fes si Marrakech (cele mai mari centre turistice) e cel mai cald. Fiind aproape de desert deseori orasele sunt invaluite in curenti de aer cald. Insa casele de lut rosu sunt atat de friguroase incat tin loc de aer conditionat. Oamenii peste zi stau majoritatea timpului in casa. Seara inainte de apus orasul se anima si e forfota si aglomeratie pana noaptea tarziu.

In Nord, zona de coasta la Mediterana vara sunt temperaturi ca in Sudul Spaniei. Cald dar suportabil. Am fost la  sfarsitul lui august. Dormeam pana tarziu, luam micul dejun la pranz, ne plimbam prin statiuni si deabia dupa-masa mergeam pe plaja. Marea era calda si linistita zici ca eram intr-un lac de mari dimensiuni. Serile erau targuri, un fel de balci cu de toate. Atmosfera de statiune, de pierdut timpul si cheltuit banii pe diverse nimicuri. Cinele le petreceam  pe terasa cu vedere la mare unde ne rasfatam cu Languste si multe Salate. Ne hidratam cu suc de portocale non-stop, un fel de nectar al Marocului. Peste tot il gasiti, pentru 3 dirhami (1 ron) va storc portocalele sub ochii vostri intr-un pahar maricel.

Marocanii au gasit solutii si se razboiesc anual cu soarele. Dar pentru europeni e ceva greu de suportat. De accea nu va recomand sa vizitati Marocul vara. Mai bine primavara, toamna sau iarna!


😍 Apreciez comentariile voastre 😍

Am locuit 1 an in Maroc vezi tot  jurnalul aici --> MAROC
Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

7 comentarii:

  1. Imi dau seama ca trebuie sa ai ceva curaj sa te aventurezi vara in Maroc si o sanatate bine pusa la punct.. Corpul meu nu suporta caldurile excesive, daca am simtit-o din plin intr-o vara in Italia, aici deja as sti verdictul :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi doresc mult sa merg in Maroc, m-ai facut sa iubesc de departe orașul Marrakech!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ai dreptate cand spui ca in calitate de turist nu simti nici caldura si nici umiditatea fiind absorbit de magia orasului vizitat. Asa am patit eu, de curand, in Istanbul. Desi mergeam pe la obiective de dimineata pana seara, nu m-a deranjat clima, nici macar oboseala nu am simtit-o. Nu era timp pentru asa ceva. Umblam ca niste roboti, telul principal fiind sa vedem cat mai multe.
    Luna august cu caldura si aglomeratia ei insa e clar de evitat. Chiar ma gandeam ca pentru a ma bucura de tot ceea ce are de oferit un oras turistic interesant ar fi mai oportun sa ajung acolo toamna(noiembrie) sau primavara(aprilie).

    RăspundețiȘtergere
  4. am fost in august, acum cativa ani, am lesinat inca de cand am intrat in tara, din nord..
    cam asa e cum zici tu. totusi in rabat a fost mult mai bine... faptul ca e ocean e ceva.

    RăspundețiȘtergere
  5. Atunci clar nu voi merge niciodata vara in Maroc :))
    Incerc de ceva vreme sa incropesc si eu un plan pentru Marrakech, ca am un avion direct din Tours, dar nu stiu cand se va materializa...

    RăspundețiȘtergere
  6. Cuptor, presupun! Nu as rezista, sunt rea de caldura!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Sfaturi bune,multumim eu voi pleca pe 1 aprile sper sa fie bine.

    RăspundețiȘtergere