Impresii dupa o zi magica la Pamukkale - Circuit in Turcia

A doua zi a circitului in Turcia era rezervata pentru Pamukkale. Un parc national unic in lume la care visez de peste 6 ani. Pumukkale alaturi de Cappadokia si Istanbul sunt cele mai importante si interesante obiective turistice ale Turciei, care nu trebuie ratate sub nici o forma, chiar daca distanta dintre ele e mare. Pamukkale in traducere inseamna pamuc (bumbac) iar pale (castel), poate de aceea multi il numesc Castelul de Bumbac dar de fapt sunt niste bazine naturale in terase, formate din calcar in care apa zici ca s-a cristalizat si totul arata ca un perete cu zapada si cascade inghetate. A fost inclus in Patrimoniul UNESCO in 1988.

pamukkale-blog-calatorii

Drumul spre Pamukkale a fost unul lung si obositor.Plecarea a fost la 8, ca sa evitam traficul intens din Istanbul, pe care nu l-am prea evitat, fiind luni dimineata, dar macar asa am putut admira toate cartierele cu zgarie nori ce se construiesc, in detaliu. Am realizat ca Istanbulul e un oras babilonic, ca e in continua dezvoltare si are arhitectura moderna mai mult decat orientala. Dar vom reveni aici pe finalul circuitului pentru o sedere mai ampla. 

Dupa masa am ajuns in Pamukkale care a fost primul si unicul nostru obiectiv din a doua zi. Daca ati crezut ca prima zi cu calatoria de 16 ore din Bucuresti in Istanbul a fost cea mai grea va inselati! Fiindca a doua zi, adica asta, a fost chiar si mai lunga (800 de km) din Istanbul in Antalya cu un mic ocol pentru a vizita Pamukkale. Asta a fost si ziua in care am invatat ca RABDAREA este virtutatea calatorului de cursa lunga. Noroc ca grupul vesel e pus azi pe glume asa ca tot drumul radem la cate un banc.

In Pamukkale avem timp liber 2 ore. Intrarea costa 25 lire adica 9 euro.

Prima data sa va explic putin cum sta treaba. In primul rand sunt doua intrari. Una la poalele dealului si una in varful dealului. Daca ajungeti cu masina puteti opri doar la poale (asta inseamna ca trebuie sa urcati pe jos dar aveti acces la bazinul mare cu apa, unde puteti face baie si va puteti relaxa) in timp ce autocarele au voie sa opreasca doar sus (avantajul e ca drumul e drept si vedeti direct de sus toate cascadele de apa + puteti vizita cu usurinta Hierapolis, un imens oras ruina - sit arheologic- dar nu va puteti balaci fiindca nu e timp sa coborati, sa stati in apa si sa urcati la autocar).

ps:) Locul e absolut imens, furnicutele acelea sunt oamenii :)
pamukkale-circuit-turcia


In al doilea rand balacitul in micile bazine de pe platou este ilegal ( autoritatile incearca sa protejeze acest fenomen unic) asa ca va puteti plimba doar pe margine, prin apa, desculti, pentru poze, unde apa rareori trece de glezne.

pamukkale-terase-apa-turcia

Strandul cu apa termala unde poti face baie in Pamukkale
Totusi, cum am spus si mai sus, este un bazin mare jos (cu plata extra) unde puteti face baie in apa binefacatoare, cunoscuta pentru binefacerile tenului, a ochilor, lupta cu dermatita si cu reumatismul. Il puteti vedea in poza de mai jos. E Bazinul rotund.

baie-in-pamukkale


Cat timp iti ia sa vezi Pamukkale? Mie mi-a luat cam 1 ora, cu pozele de rigoare, cu stat pe banci si contemplat natura. Acest loc a fost un vis implinit pentru mine, ceva ce nu am mai vazut niciodata pana acum asa ca bucuria a fost mare.

obiectiv-turistic-turcia-pamukkale

Orasul Ruina Hierapolis
Insa sincer nu prea ai ce sa faci in doua ore, doar daca vrei sa mergi sa dai o tura prin Orasul Ruina Hierapolis (care e in continuarea cascadelor tot pe platou) si e mare, deci iti va lua ceva timp. Pentru asta iti trebuie pantofi adecvati fiindca drumul e plin de nisip si pietre o data ce iesi de pe `poteca` din lemn, construita pe toata portiunea cu cascadele. De asemenea recomand sa aveti multa apa la voi daca va aventurati printre ruine.

Hierapolis-turcia


La Pamukkale a fost prima data cand am simtit ca ma topesc desi era octombrie. Mi-am cumparat doua sticle de apa, in cele doua ore (info: a costat 1 euro/sticla), asa ca daca vreti sa economisiti cumparati direct o sticla mare sau duceti apa cu voi.

Suveniruri din Pamukkale
Dupa o vreme am mers inapoi la parcare, unde este o zona de `shopping` cu suveniruri. Aici am descoperit si inghetata elastica la care visam, asa ca mi-am cumparat una. Am fost surprinsa sa simt ca e usor lipicioasa, dar foarte gustoasa. Dupa care am baut si primul meu suc de rodii dulce acrisor (info: ambele au costat 10 lire-3 euro). 

Suvenirul specific locului e cocosul, simbol al orasului Denizli (unde se afla Pamukkale) sub forma de fluier in care puneti apa si cand suflati face ca si cocosul. Alte suveniruri sunt gentile, ceramica, magneti, dar toate au preturi `turistice`. 

Ce ziceti de inghetata asta pe care o poti invarti cum vrei?

suveniruri-pamukkale-turcia

In sfarsit, dupa doua ore s-a strans grupul si am pornit in continuare spre Antalya (mai avem 220 km) pe care o sa-i parcurgem incet fiindca trebuie sa urcam Muntii Taurus (serpentine pana la 1500 m) si apoi sa coboram pana la nivelul Marii in Antalya. Pe drum am facut numeroase popasuri, unul mai lung pentru pranz unde am degustat prima tocana de legume (cu multe ciuperci, specifica regiunii) si un desert turcesc extrem de dulce (dupa doua lingurite am crezut ca dau in diabet).

turcia-circuit-autocar


Am ajuns in Antalya la 9 seara. Am fost cazati intr-o zona foarte aglomerata, asa ca mi-am lasat bagajul si-am coborat impreuna cu colega de drum sa luam cina la terasa din colt. In timp ce studiam meniul (din care nu intelegeam doar `kebap`)  ni s-au alaturat si Doamnele din Arad. Dupa ce am comandat a venit baiatul ce se ocupa de restaurant, Rahim, sa povesteasca cu noi. M-a cerut de 3 ori de nevasta, ne-a oferit 3 ceaiuri de fiecare din partea casei, am ras si am glumit pana noaptea tarziu. Mare e ospitalitatea turceasca, dar vine cu un pret. Sa dau de stire grupului ca la el se mananca ieftin si bine :))) A mai trecut o zi. Noapte buna

😍ps: Apreciez comentariile voastre pe blog 
si mesajele voastre in privat aliceee_traveler@yahoo.com 😍


» Urmeaza sa calatoresti in TURCIA??? Citeste toate articolele aici

Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi toate postarile accesati Cuprinsul blogului (click)!

19 comentarii:

  1. Foarte frumos! Imi doresc si eu sa ajung la Pamukkale. Am fost in Turcia luna asta, dar am stat doar in Side, langa Antalya. In rest am mai vazut din avion sau din masina. M-am gandit la Pamukkale dar nu aveam timp sa merg sa-l vizitez, n-am stat decat 3 zile in Turcia.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Distantele sunt mari in Turcia :(
      Asta e un dezavantaj daca mergi pe cont propriu, iti trebuie multe zile sa apuci sa vezi macar obiectivele turistice de top. Dar Pamukkale chiar merita!

      Ștergere
  2. L-am vazut anul trecut.
    daca tu te-ai topit in octombrie... vara e si mai dificil .
    trebuie ochelari de soare, apa, sepci, soarele e puternic iar lumina se reflecta pe terase.
    stiai ca si iranul are ceva asemanator ca forma:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Badab-e_Surt

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar nu stiam ca este si in Iran. Interesant. Seamana bine cu Pamukkale.

      Ștergere
    2. Apropo, exista si in Peru ceva de genul `Las salineras de Maras`. Vezi pe google :)))
      Pana la urma poate Pamukkale nu e totusi unic, dar e cel mai aproape de noi.

      Ștergere
  3. Foarte frumos prezentat!Imi doresc ca urmatoarea vacanta sa o facem in Turcia asa ca postarile tale imi sunt de real folos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Lela, sper sa te poti inspira din articolele mele.

      Ștergere
  4. Arata intr-un mare fel locul, ti-am mai zis. Cred ca nici nu stiam de el pana sa citesc la tine in articolele trecute.
    Iar desertul ala... vaaai... stii ca imi plac prajiturile orientale. Asa dulci cum sunt ele :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Visam si eu la Pamukkale, dar acum nu cred ca voi mai ajunge. Ce m-as mai balaci in strandul ala cu baie termala... E super! Sa stii ca turcii intalniti de mine nu au fost deloc amabili, doar agasanti. Tu ai avut noroc! :P :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Esti tanara Nice, ai timp sa ajungi.
      Poate intr-o excursie la batranete, ca tot se poarta :)

      Ștergere
  6. Superb. Mi-a plăcut prezentarea ta. Aş spune că Pamukkale este neschimbat, dar nu e aşa. Să nu uităm că astăzi izvoarele produc 250 de litri de apă pe secundă şi fiecare litru de apă depune pe terase peste 2 grame de calciu. Deci, în fiecare secundă, se adaugă jumătate de kilogram pe toată lungimea teraselor. E clar că trebuie să revăd acest minunat loc....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E intr-o continua schimbare, legile naturii ...
      Sunt curioasa cum va arata peste 20 de ani ...

      Ștergere
  7. Ati vazut foarte putin, e drept si timpul excursiei a fost limitat.
    Eu am fost de doua ori si tot mi-a "scapat" martyriumul Sfântului Apostol Filip (cum iesiti de la teatru o luati în partea dreapta cam 500 de metri). La fel, am scapat si plutoniumul sau Poarta lui Pluto sau Poarta catre Iad. Dar nu se stie niciodata, poate data viitoare...

    As recomanda ca orice excursie pe care o faceti în Turcia (ma refer la cei care calatoresc cu masina mica), sa se încheie cu o excursie de o zi la Pamukkale. Daca veniti dinspre Bodrum, Kusadasi sau Marmaris, puteti vizita si orasul antic Aphrodisias.

    Sa aveti o zi impecabila!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim de completari Florin. Intr-adevar timpul a fost scurt si nici nu sunt asa pasionata de site-uri arheologice, dar informatiile sunt binevenite pentru alti calatori.

      Ștergere
  8. Desertul ala e cataif :)

    Calatorie placuta in continuare! ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, chiar nu stiam :)
      Nu am reusit sa ma familiarizez cu numele lor pe turca :) de aceea de multe ori nici nu stiam ce comandam.

      Ștergere
    2. Anonim2:21 p.m.

      Cu placere! :) Astept urmatoarele tale articole ;)

      Oana

      Ștergere
  9. Pamukkale arata altfel in fiecare zi :-) Apa curge in fiecare zi prin alte bazine. In pozele tale arata diferit fata de pozele mele, si n-a fost decat o luna diferenta. Noi am urcat de jos si ne-am balacit in bazinele de pe drum (era voie, si unele-s destul de adanci), in schimb in cel rotund de jos nu era nimeni.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate in cele de jos te lasa sa te balacesti dar sus erau niste paznici ce urlau de mama focului daca vroiai sa stai in apa. :(((

      Ștergere