Slow Travel - economie sau fita?

In ultima vreme m-a gandit mult la conceputul de slow travel. Pentru unii asta li se pare o fita, cum adica sa te muti in alta tara doar asa de placere? Pentru altii e un mod de a calatori ieftin. Cat despre mine, cred ca e un stil de viata pe care l-as imbratisa cu placere. Mai ales de cand nu mai platim chirie. De fapt asta a fost si ideea, cand l-am convins pe sotul meu sa ramanem, i-am promis ca nu vom duce o viata plictisitoare in acest colt de lume. Ca vom incerca mai multe calatorii in stil slow travel si ca viata noastra va fi impartita intre Romania, Maroc si restul lumii.

Slow-trevel-concept


Am calatorit in ultimii ani mult si am stat in multe hoteluri. M-am plimbat prin orase, am facut circuite si am vazut locuri ce mi-au taiat respiratia. Iubesc calatoriile `clasice`, doar ca ele se termina atat de repede si apoi incepi aceasi rutina. In plus mai trebuie sa discutam si de considerentele financiare  (iar calatoriile `clasice` sunt mult mai scumpe: transport+hotel+mancare la restaurante se strange). Uneori 10 nopti la un Hotel costa cat o luna de chirie ...

Experienta mea in stil Slow Travel
Poate ca nu m-as fi gandit la asta daca nu as fi incercat deja vacanta in stil slow travel. Cand am locuit in Londra cu Kassandra a fost atat de bine. Mancam impreuna, ieseam zilnic sa fac turism local, ma intalneam cu prietenii, gateam preparate culinare facute in casa, cu legume cumparate din piata si ingrediente noi din care nu mai consumasem pana atunci, am baut cantitati industriale de ceai si m-am indragostit de Twinings. Chiar daca am parasit Londra nu pot sa neg ca experienta a fost foarte interesanta mai ales din punct de vedere cultural. Am simtit ca fac turism din interior. Ca nu ma grabesc si savurez fiecare zi.

Insa ideea din spatele calatoriei `slow travel`  e ca economisesti bani (fiindca inchiriezi o casa, mananci mancare gatita, iti faci un abonament lunar pe transportul in comun etc), iti permite sa experimentezi cultura reala a unei tari si iesi din maratonul vacantelor `clasice` in care fiecare clipa conteaza. Pentru mine e o calatorie mai autentica fiindca nu mai sari doar de la un obiectiv turistic la altul ci ajungi in pozitia de localnic, cel putin pentru o vreme.

Ce inseamna o calatorie in stil `Slow Travel`?

-Sa nu mai calatoresti dintr-un loc in altul ci sa te stabilesti intr-un loc pe care sa-l poti numi ACASA. 

-Sa inchiriezi un apartament sau sa mergi in gazda, sa traiesti cu localnicii, sa experiementezi viata de zi cu zi din noua locatie, sa mergi la piata si sa inveti sa gatesti preparatele lor traditionale.

-Sa stai cel putin 3 saptamani/ 1 luna!

-Sa mergi la intalniri cu localnicii, eventual sa incepi ceva cursuri de gatit si de limba.

-Sa lucrezi in comunitate. Poti sa te anagajezi pe termen scurt, sa lucrezi la o ferma sau de ce nu sa faci voluntariat. Asta o sa-ti ofere un scop si o sa-ti umple timpul intr-un mod educativ.

-Sa faci turism responsabil. Sa vizitezi rand pe rand toata regiunea. Sa asisti la festivalurile locale...

Slow travel este un termen foarte larg si foarte interpretabil. Fiecare adapteaza acest tip de vacante, conform timpului, a bugetului, a intereselor pe care le are.

Destinatii interesante pentru Slow Travel incercate de mine
Pentru fiecare persoana se potriveste altceva. Cateva idei incercate de mine care s-ar putea adapta si pe cerintele voastre ar fi:
* Napoli ar fi ok ca si baza. E foarte ieftin si ai ce vedea. Sorrento, Pompei, Caserta, Insula Capri, Insula Ischia, Procida, Ravello, Positano etc... 
* Andaluzia la fel, e foarte bogata, destul de mica si preturile sunt acceptabile. Ai Marea Mediterana, Oceanul Atlantic, satele `albe`, Sevilla, Ronda, Cordoba, Granada, Cadiz, Malaga. Nu ai cum sa te plictisesti.
* Londra sau orice alta capitala e perfecta pentru initiere. Nu iti trebuie multi bani sa te plimbi prin oras si ai foarte multe locuri de vazut, evenimente gratis, supermarket-uri mari etc. Singura problema e cu interactionarea, dar poti merge la intalniri organizate gen Couchsurfing sau MeetUp. De asemenea chiria e ceva mai scumpa in orasele mari.
*Maroc in special orasele Fes sau Marrakech fiindca sunt in centrul tarii si iti dau posibilitatea sa te plimbi usor in jur. Desi e ieftin, sa gasesti chirie convenabila nu e atat de usor (fiindca in general apartamentele se dau fara mobila si pe termen lung)... 

Pe mine ma tenteaza Provence (desi stiu ca e greu sa inchiriezi),Tenerife (chiria e acceptabila si ai multe locuri de vazut) Andaluzia (chiar daca am fost mi-au ramas multe locuri de vazut si atmosfera e prietenoasa) si evident nu ar refuza nici o tara din Asia. Singurul criteriu de baza pentru mine ar fi SOARELE. Mult soare. Optional MAREA!

Voi ati face slow travel? Ce destinatii ati alege? 
Ce mi-ati recomanda din ce ati vazut???


Thanks for visiting,

Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

16 comentarii:

  1. Pai in cazul asta eu tot fac slow travel de vreo 3 ani jumate pe Valea Loarei:)).

    Nu stiu ce sa zic despre slow travel, tind sa cred ca sunt genul conservatoare si imi plac calatoriile obisnuite, mai multe sau mai putin pe an, mai aproape sau mai departe de casa, dupa cum imi permite timpul si buzunarul.

    Sa locuiesti o anumita perioada intr-o alta tara este cu siguranta o experienta deosebit de interesanta, dar nu una care sa se potriveasca oricui si mai ales in orice moment al vietii. Depinde de bani, de job, de familie, de anumite obligatii, si de ce nu si de felul nostru al fiecaruia de a fi. Acum cred ca simt nevoia de mai multa stabilitate, dar daca as putea da timpul inapoi la 20 si un pic de ani, probabil as face-o.

    Am cunoscut aici o multime de tineri din toate colturile lumii veniti in Franta pentru perioade mai lungi sau mai scurte cu diverse programe culturale, burse de studiu etc. Se bucurau de "experienta franceza", isi faceau prieteni, calatoreau, experimentau. Unii au rams in Franta, altii s-au intors in tara lor, dar sunt convinsa ca toti au avut parte de o aventura pe cinste.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Franta cu siguranta ofera multe locatii frumoase pentru slow travel. E adevarat ca tinerii au mai mult simtul aventurii dar am intalnit destui oameni in varsta ce calatoresc cu rulota sau dorm la hostel-uri ca sa pot spune ca niciodata nu e prea tarziu..

      Ștergere
  2. Pro slow travel categoric. In Asia preferabil. Minim 3 luni. O luna in Thailanda, o luna in India, o luna in Indonezia. Am dori sa ne implicam in proiecte locale, sa invatam sa gatim de la localnici si sa ne bucuram de viata intr-un mod relaxant. Momentan din pacate job-ul nu ne permite sa facem asta dar ne dorim.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Parca tin minte ca spuneai la un alt articol ca Asia e noua voastra descoperire. Sper sa ajungeti sa vedeti cat mai mult din ea

      Ștergere
  3. Mi-ar placea, desigur, dar jobul e un impediment major. Dar da, as fi tentata sa cunosc in profunzime anumite regiuni cum ar fi de pilda Andaluzia(ca tot ai mentionat-o si eu iar eu sunt demult indragostita de ea) si as mai merge undeva in Boemia pentru a explora tot ce are Cehia mai frumos si Coasta Dalmata pentru a ma bucura din nou de salba de orase muzeu de la Adriatica.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Coasta Dalmata e un alt loc bun pentru slow travel avand in vedere ca distantele sunt ok. Problema majora sunt banii fiindca din cate am auzit preturile chiar si la supermarket sunt mari.

      Ștergere
  4. Mie mi-ar placea la batranete sa ma refugiez in campinguri, sa locuiesc in natura, sa gatesc mancare bio, sa vizitez muzee de arta si sa pictez marea. Nu stiu daca asta se poate numi slow travel.
    Dintre destinatii as alege desigur pe cele la mare dar in campinguri aproape de oras. Nu as refuza nici America Latina.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am stat la un camping ce s-ar potrivi cerintelor tale, la `Catelfussano Club in Roma`. E langa mare, are casute ce pot fi inchiriate cu luna, mancare bio mai putin dar poti lua din piata, iar metrou te teleporteaza in centrul orasului in 20 de minute.

      Ștergere
    2. Ah ce bine suna ceea ce spui tu, dar slow travel nu ar putea fi pus in aplicare decat daca jobul ti-ar permite asta. Si as face in Italia, Grecia, chiar si in tara mea sa nu mai fiu nevoita sa bat drumul o zi intreaga pentru a ajunge intr-un alt colt al tarii.
      Visam la o rulota... si sanatosi sa fim, in pace, caci cu neintelegerile (intre popoare, puteri) astea imi vine sa o iau in munti si sa nu ma mai intorc. Ne pun nervii la incercare.

      Ștergere
  5. Pentru mine slow travel inseamna si sa nu ma grabesc atunci cand vizitez ceva. Sa nu bifez ca am fost acolo, ci sa incerc sa cunosc si sa inteleg cat mai bine locurile si sa ma bucur ca sunt in momentul acela in locul acela.
    Este greu sa gasesti timpul si banii de a petrece saptamani intregi printre localnici, far daca viata iti ofer ocazia, e bine sa profiti cat mai mult.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa e, slow travel se poate defini prin `slow down and enjoy the moment`. Am vazut ca ai facut asta in Italia :)

      Ștergere
  6. Un Slow Travel ar suna perfect pentru multi dintre noi, daca n-am avea joburi fixe cel mai probabil... :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Rezonez cu Mirela, da, și eu cred că slow travel este "să nu mă grăbesc atunci când vizitez ceva". Adică ani de zile am alergat printre obiective și uneori în câte o vacanță simt nevoia să mă opresc, să privesc în jur, să respir, doar să mă așez și să privesc...
    Pe de altă parte, a locui într-un anume loc și a-l descoperi pas cu pas este o formă minunată de slow travel. Că ar fi și păcat ca zona să sufere acel complex al locului în care stai și pe care nu ajungi să-l cunoști.
    În plus, eu cred că mai ține și de vârstă, nu poți pune un tânăr de 20 de ani pe slow travel când el este avid de cunoaștere, vrea peste tot, să vadă tot, să simtă tot. Și cred că pe undeva asta este frumusețea, că dorim lucruri diferite de la călătoriile noastre în funcție de vârsta pe care o avem... De exemplu, o descoperire recentă de-a mea este că ADOR să mă întorc în locuri pe care deja le-am văzut, să le redescopăr, să aprofundez ceva ce-mi place. Poate că e un fel de slow travel și asta :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Slow - travel e o idee excelenta, dar cam greu de pus in practica de multi dintre noi, din pacate...
    Daca as putea, printre primele destinatii slow-travel, as alege Londra, Paris, Roma, Barcelona, pe care desi le-am vizitat, pe unele de doua ori, intotdeauna mi-am spus ca in aceste orase sunt foarte multe de vazut si experimentat, deci trebuie sa le mai vizitezi de cateva ori ca sa ajungi sa le cunosti toate "secretele"...
    Ca destinatii noi, pe care nu le-am vazut, de slow travel al alege Australia, Africa de Sud si bineinteles SUA

    RăspundețiȘtergere
  9. Am fost in decembrie 2010 in Argentina,am pornit din Buenos Aires spre Mar de Plata pana in Ushuaia si retur prin toata patagonia cam 6100 de km timp de 2 saptamani,am stat o luna in Argentina si mijlocul de transport ales a fost autobuzul la pret de avion dar eu asa am vrut.In 2013 m am reintors in America de Sud,am inceput cu Buenos Aires doua saptamani,apoi Mendoza,Santiago de Chile ,am trisat cu zbor spre Arica granita cu Peru,Arequipa,Cusco,Lima,Paracas,in total 2 luni si jumatate.In decembrie 2013 am zburat spre Buenos Aires,am petrecut o luna si jumatate doar acolo,am fost in Rosario,Cordoba,Salta,Salvador de Jujuy,La Rioja,Cascada Iguazzu,pot sa spun am vizitat cam 80% din tara asta imensa si superba si sunt tare mandra de asta.Puteam sa vad mai multe?raspunsul este cu siguranta da,nu vroiam sa alerg din loc in loc,puteam sa aleg avionul care se aproprie de pret cu autobuzul,a fost interesant si obositor dar a meritat.
    Anul asta o sa ajung in sfarsit in Brazilia,o sa aleg varianta avion ,nu prea este indicat sa calatoresti pe distante lungi prin Brazilia cu autobuzul,o sa petrec 36 de zile,nu stiu decat in mare dar tot asa mai bine incet decat rapid,o sa fie Rio de Janeiro,Sao Paulo,Belo Horizonto si altele.
    Buenos Aires ramane insa orasul meu favorit....

    RăspundețiȘtergere
  10. Astept impresii din viitorul tau "slow travel" in Provence :) Eu acolo m-as teleporta .

    RăspundețiȘtergere