Film Wild - o calatorie pe jos timp de 3 luni prin America

Saptamana 123
Wild (2014)

wild-review-impresii-film

Trebuie sa recunosc ca filmul acesta l-am desconsiderat de la inceput fiindca a avut ghinionul (zic eu) sa fie scos in acelasi timp cu filmul Tracks (care e tot despre o fata ce calatoreste singura, timp de 9 luni, prin desertul din Australia). Am ales sa vad Tracks prima data fiindca prin desert mi se pare mai incitant decat prin salbaticie. Dar si fiindca actrita din rolul principal Mia Wasikowska (Tracks) imi place mai mult decat Reese Witherspoon (Wild). Interesant e faptul ca ambele sunt dupa o poveste reala.

Wild spune povestea lui Cheyl Strayed o tanara de 26 de ani care isi incepe calatoria vietii  cu un bagaj mult prea mare. Atat sentimental cat si material. Un rucsac imens plin de lucruri pe care le va folosi in drumetia ei si o stare de spirit mult prea deprimanta ca sa pornesti intr-o astfel de calatorie. Insa pas cu pas descoperim povestea din spatele calatoriei, suferintele prin care a trecut, copilaria nefericita alaturi de un tata betiv, mama mult prea vesela pentru saracia in care traiau si apoi socul pe care l-a avut cand a aflat ca mama ei va muri la 40 de ani. Moartea mamei a facut-o sa intre intr-un cerc vicios, dependenta de droguri si avand relatii cu oricine, oriunde, oricand. Si-a distrus casnicia asa ca ramasa fara casa, fara prieteni, fara mama, fara sot. In acest context porneste cu rucsacul in spate purtandu-si in carca durerile, amintirile si tot ce i-a mai ramas. 

Ce mi-a placut la acest film? Peisajele, dormitul in cort, aventura .... trezeste in tine dorul de duca si pofta de viata. Iti aminteste ce inseamna sa calatoresti. Sa renunti la confort pentru ati depasi limitele. Sa dormi sub cerul plin de stele si dimineata sa te trezesti cu crestele muntilor in fata ochilor sau cu un lac alpin, albastru si cristalin. Dupa ce l-am vazut mi-am dorit sa fie vara!
Mi-a placut muzica de pe fundal si ideea de a prezenta calatoria actuala in paralel cu calatoria in trecutul vietii lui Cheyl, de la nastere pana in prezent.

Ce nu mi-a placut la acest film? La fel ca si Tracks si acesta are cateva bube, doar ca dupa mine sunt mai pronuntate. De exemplu bagajul pe care il poarta pare cat casa. Ok, la inceput mergi cu el asa dar dupa sute de km si munti de trecut logic ar fi fost sa-si mai arunce din lucruri. Dupa ce in prima zi deabia l-a ridicat, apoi merge prea nonsalant cu el in spate. Nu mi-a placut actrita de la bun inceput, e drept ca rolul ei era unul deprimant, sec, trist dar totusi dupa atata dum ma asteptam ca starea ei de spirit sa se schimbe.Macar o data sa simt ca aceasta calatorie a ajutat-o cu ceva. In schimb mi s-a parut prea crispata, de la inceput pana la final. Ca si nota de incheiere cred ca nu m-a impresionat atat de mult fiindca nici cum nu il pot asimila cu o poveste reala.  

wild-film-calatorii

L-ati vazut? V-a placut? 

Click aici pentru a vedea mai multe -> FILME CU CALATORII

11 comentarii:

  1. Da, l -am văzut si la fel ca si tie mi-a placut din perspectiva aventurii, a drumului, mai ales ca mie îmi place muntele. Însă filmul in sine mi s-a părut exagerat- si pe mine m-a marcat faza cu rucsacul-iar personajul la fel de deprimant. Tracks n-am văzut, mersi de idee!

    RăspundețiȘtergere
  2. Dar chiar ca e ceva ciudat, in toate fotografiile apare cu acel rucsac urias in spate. Neverosimil pentru o persoana atat de fragila. Nu am vazut filmul, dar parca am mai citit si pe alt blog o recenzie la el. Parca la Larisa? Vad ca opiniile tale seamana cu ale ei. Sper sa nu confund. Mi-ar placea sa am timp sa-l vizionez, pare interesant(mai ales prin prisma peisajelor)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, la Larisa. Peisajele sunt frumoase, filmul ar fi putut fi foarte bun daca actrita juca putin mai altfel. Dupa criticii de filme a jucat exceptional, a fost nominalizata la Oscar pt rolul asta. Ma rog, as fi preferat sa nu fie un film atat de deprimant.

      Ștergere
  3. Am văzut ambele filme. Mi-au plăcut! Fiecare are farmecul lui, personajul lui principal. Mie îmi plac ambele actriÈ›e. De ”Wild” am aflat de la Larisa.
    În ultima vreme mă pasionează tot ce este despre mersul pe jos sau călătorit cu mijloace mai puțin folosite în lumea civilizată. Spiritul acestor filme și cărți mă ajută foarte mult. Ideea de bază este a răbdării, a tenacității și a curajului.
    Despre Camino am citit 3 cărÈ›i – una de Shirley MacLaine, a doua Judit Pelea È™i a treia de Mihai Fluerar. Toate încântătoare pentru gustul meu. Am citit È™i „Prin praf È™i vise” de Roxana Valea, o carte pe care am ocolit-o de multe ori È™i asupra căreia m-am aplecat datorită recomandării lui Alice.
    Am revăzut de două ori „The Way” È™i cred că aÈ™ putea să-l mai revăd de câteva ori.
    Îi citesc cu plăcere pe Caludia de la http://www.meetsun.ro/ și pe Radu Diaconescu cu http://www.diaconescuradu.com/ care au niște povești extraordinare.
    Am descoperit și un interviu cu Claudia http://www.rfi.ro/asculta-rfi-ro-56662-meet-sun foarte interesant.
    Mă atrag toate poveștile despre trăirile solitare și descoperirea de sine atunci când mergi singur pe drum.
    AÈ™a că aÈ™tept cu drag È™i interes recomandări de film, carte, blog … pe tema călătoritului la singular.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum ti s-a parut prin Praf si vise? ti-a placut?
      Despre Camino am citit cartea lui Shirley MacLaine, mi-ar placea sa citesc si alte puncte de vedere dar nu am gasit inca cartile.
      Alte carti care sunt despre tema calatoritului si a descoperii de sine e cea a lui Sega, prima cu aventuri spirituale in India si a doua ``aventuri spirituale in Nepal``. Merita citite amandoua!

      Ștergere
    2. Mi-a plăcut foarte mult. Când am văzut poza de pe copertă cu o fată și doi băieți nu m-am așteptat la prea mult. Dar când am văzut cu cât entuziasm povesteai despre carte m-am hotărât să o cumpăr. Eu le comand pe internet, deși mi-ar plăcea să le caut singură prin librării. Deocamdată nu pot exagera cu statul în picioare și cu plimbatul. Îmi dozez foarte bine efortul pentru toate activitățile.
      L-am notat și pe Sega. Cred că nu am avut starea de spirit necesară. Îl am în plan.
      Celelalte două cărți despre Camino (Judit Pelea și Mihai Fluerar) mi se par mai bune pentru un explorator. Judit este de-a ta. Locuiește la Cluj. Mihai locuiește la Brașov. Sigur îți propui un Camino după ce le citești.

      Ștergere
    3. Ma bucur ca ti-a placut. Iti doresc insanatosire grabnica. Am sa caut cele doua carti cu Camino sper sa le gasesc. Daca ai mai citit ceva de genul, de aventura, interesante, sa imi scrii.

      Ștergere
    4. Mulțumesc frumos! Te țin la curent.

      Ștergere
  4. SI eu m-am indragostit de Camino al Juditei Pelea , mi-a placut cel mai mult . Nu am gasit cartile scrise de Veronica Dragoi si Ramona Venturini pe aceeasi tema ( Ramona l-a facut de doua sau trei ori ). Dar filmele le voi vedea cu siguranta .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Teo doar cu Camino sunt 3 filme in lista mea.
      The way
      Al final del Camino
      Por el Camino

      Primul si ultimul sunt preferatele mele.
      Apoi Tracks, Into the wild, El grande voyage, Wild si Zindagi Na Milegi Dobara sunt de aventura!

      Ștergere