Film The best of Youth - 40 de ani in Italia si multe excursii

Saptamana 131
The best of youth (2003)



Saptamana asta am vazut un singur film cu calatorii. Unul lung si bun pe care l-am cautat la recomandarea unui cititor de pe blog. Trebuie sa va avertizez inca de la inceput ca filmul dureaza 6 ore! Ceea ce pentru mine nu a fost o problema. Am descoperit in timp ca imi plac filmele mai lungi, mai profunde si mai complexe, cu care ma pot identifica si care nu iti lasa loc de interpretari la final. 

Povestea se concentreaza pe cei doi frati din familia Carati: Nicola (Lo Cascio) si Matteo (Boni). Ambii sunt trecuti de 20 de ani si acum urmeaza sa absolveze facultatea si sa-si continue viata ca tineri adulti. Nicola nu este un elev foarte bun, dar lucreaza din greu, este sensibil si plin de vise in ceea ce priveste cariera de medic pe care urmeaza sa o inceapa. Matteo in schimb este un student extrem de ambitios, cu rezultate excelente dar cu numeroase probleme de comportament. Chiar in timpul examenului final Matteo abandoneaza scoala, se inoleaza in armata, urmand ca apoi sa devina politist, in timp ce Nicola termina cu bine scoala si porneste intr-un Eurotrip ce il poarta din Italia pana in Norvegia. Dupa excursia asta Giorgia, o tanara cu probleme psihice il motiveaza mult pe Nicola in alegerea specialitatii de psihiatru. 
Filmul incepe in anii 1960 si urmeaza viata fratilor, a parintilor lor, a celor doua surori si a tinerei Giorgia, povestile lor de dragoste, familiile ce le intemeiaza, copii si cariera pana in 2000, toate pe fundalul istoriei din Italia timp de 40 de ani.

Ce mi-a placut la filmul The best of Youth? In primul rand din punct de vedere a calatoriilor filmul este unul complex. Excursia ce o face Matteo pana in Norvegia e presarata cu peisaje frumoase si intalniri neasteptate. Apoi vedem viata lor timp de 40 de ani in numeroase orase din Italia (Roma, Florenta, Sicilia, Palermo, Torino etc) in care cei doi tineri calatoresc de dragul familie sau in interes de serviciu, Nicola fiind politist si mereu relocat in alt oras.
Este un film frumos, pozitiv si uman. Zici ca nu a fost `slefuit` deloc pentru a da bine, pentru a face un scenariu mai exceptional sau pentru a te induce in eroare. E un film fara mister, fara complicatii, as putea spune ca decurge simplu dar pe modul rapid fiindca e greu sa concentrezi 40 de ani de evenimente importante in 6 ore de film. Este un film despre viata, dragoste, familie si prietenie de-a lungul caruia am zambit constant, mi-au dat lacrimile de cateva ori si am ras mult. 
ps: Parerea mea e ca merita cele 9 premii internationale castigate in cadrul festivalurilor de film si nota 8.5 pe IMDB.

film-calatorii-the-best-of-youth

L-ati vazut? V-a placut? 

Click aici pentru a vedea mai multe -> FILME CU CALATORII

8 comentarii:

  1. Anonim6:43 p.m.

    Vreau sa il vad. Am sa il rog pe sotul meu sa il caute chiar acum.

    RăspundețiȘtergere
  2. Inca un film de trecut in lista, de vazut nu am mai vazut un film de (prea) multa vreme.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici eu nu mai vazusem nici un film cu calatorii de aproape o luna, dar acum mi-am facut o noua lista pentru ca incepe sezonul de stat la caldurica si urmarit filme bune :)

      Ștergere
  3. da se merita felicitari cu respect valentin

    RăspundețiȘtergere
  4. Am vazut ieri (Mr.Morgan's) Last love (2013) cu Michael Caine, cu scene tomnatice de pe strazile Parisului si St Malo din nord-vestul Frantei, sigur ai multi cititori iubitori de Franta pe care i-ar incanta filmul, bineinteles ca nici actiunea nu e de lasat. Mi-a placut tare mult, atat de mult incat am tinut mortis sa intru aici sa il recomand. L-am vazut pe filmehd.net

    RăspundețiȘtergere