Film Theeb - pelerinaj cu primejdii pe vechiul drum spre Mecca

Saptamana 135
Theeb (2014)

theeb-poster-film

Filmul acesta a fost prezent la Festivalul de film Tiff si l-am cautat fiindca a primit o nota mare pe IMDB (7.6) dar si fiindca e arab si stiam ca e filmul ideal ce sa-l vad intr-o seara de duminica cu sotul. Nu credeam ca l-as putea include in rubrica noastra,filme cu calatorii, dar filmul acesta nu doar ca e foarte frumos din punct de vedere vizual ci e chiar el insasi despre o calatorie, asa ca nu m-am putut abtine sa nu-i fac o recenzie.

Filmul prezinta povestea beduinilor din Iordania in 1916, pe vremea Primului Razboi Mondial. La inceputul filmului il vedem pe Hussein, fiul cel mare al seicului, cum il instruieste si il invata pe Theeb fiul cel mic cum sa supravietuiasca in desert, cum sa scoata apa din fantana etc, in timp ce el tot ce-si doreste e sa se joace. Seara jocul continua in cortul beduinilor unde apar ca din senin doi straini, britanici, ce vor sa mearga intr-un pelerinaj pe vechiul traseu spre Mecca. Asa cum cere traditia, fiul cel mare al seicului trebuie sa onoreze cererea lor de a-i escorta prin desert stiind ca fara ajutorul lui nu ar supravietui fiindca nu cunosc drumul, sursele de apa si nu s-ar putea apara singuri de hoti si de rebeli. A doua zi pornesc in calatorie, iar Theeb ii urmeaza cu magarul si apoi pe jos, ajungandu-i in cele din urma in timpul noptii. A doua zi incepe calatoria propriu zisa, in formula completa. Cei doi frati pe o camila, englezul si translatorul pe alte doua camile, prin desertul stancos, plin de primejdii pe care foarte putini vor reusi sa-l infrunte.

Filmul e plin de suspans, povestea te tine cu sufletul la gura. Nu e foarte previzibil si desi e un film istoric, interpretarea, peisajele si povestea sunt atat de captivante incat nu poti sa nu iubesti acest film. In plus e comedie, adica chiar daca subiectul e unul serios am ras cu pofta de cel putin 5 ori pe parcursul filmului. Actorii joaca exceptional, micul Theeb are un magnetism total, incat nu poti sa-ti dezlipesti ochii de la el. Nici nu mi-a venit sa cred ca asta e primul film in care joaca. Peisajele sunt superbe, daca asa arata Iordania, ma gandesc serios la o vacanta pe acele tinuturi. Astept sa-l vedeti si sa-mi scrieti parerea. Oare m-am entuziasmat cu motiv sau am suprapreciat filmul?

theeb-film-calatorii


L-ati vazut? V-a placut? 

Click aici pentru a vedea mai multe -> FILME CU CALATORII



Un comentariu: