Film Corn Island - viata in Delta

Saptamana 136
Corn Island (2014)

poster-corn-island-film-bun

Prima data am auzit despre filmul Corn Island in vara cand toti prietenii ce au fost la Festivalul de Film Tiff mi l-au recomandat ca fiind WOW. Din pacate nu am mai ajuns la cinematograf atunci dar apoi am dat din nou de el cand am citit ca a fost nominalizat la cea de-a 87 editie a Academiei de Film la sectiunea `Foreign Movie`. A primit nota 7.8 pe IMDB deci stiam ca va fi bun si intr-adevar isi merita nota, poate chiar mai mult. 

Filmul prezinta viata unui batranel si a nepoatei sale orafane in delta raului Enguri ce se afla chiar in zona de conflict dintre georgieni si abhazi. In fiecare an raul formeaza mici insule ce se formeaza datorita aluviunilor din urma inundatilor. Oamenii din zona le vad ca o mana cereasca avand in vedere ca pe aceste insulite se pot cultiva legume si grane, ce apoi le pot utiliza pentru a-si spori hrana pe timpul iernii. Batranul ajunge pe insula in fiecare zi cu o lotca de lemn veche si incepe lucrarile. Pentru inceput construieste o casa de lemn de la zero, ajutat fiind de nepoata lui. Zilele le petrec pe insula muncind, pescuind, facand mancare ... o viata foarte primitiva si simpla dar care e unica lor sansa de supravietuire. Dupa ce isi construiesc casuta, cultiva toata insula cu porumb si trec prin toate anotimpurile, asteptand toamna cand totul se termina o data cu recoltarea. Acesta e si momentul in care nivelul apei creste foarte tare si trebuie sa paraseasca insula cat mai repede fiindca in doar cateva ore insula va disparea complet, fiind inghitita de ape. 

Filmul are doar doi actori principali si inca cativa actori secundari ce joaca rolul politiei de frontiera, militari ce lupta in zona, dar chiar si asa este un film unde poti aprecia interpretarea. Actorii joaca exceptional si un detaliu important ar fi faptul ca e un film mut. Adica nu sunt mai mult de 5 fraze in tot filmul. Restul se bazeaza pe imagini. Insa partea vizuala a fost foarte bine gandita, cat timp urmaresti filmul simti de-a binelea cum e viata in Delta. Este creata o atmosfera anume, imaginile chiar vorbesc de la sine, nu degeaba a fost inclus in categoria de filme `Words are very unnacessary`.
Va recomand sa il vedeti, e genul de film ce-ti induce dorinta de a face o vacanta in natura, pt mine a fost cu atat mai interesant cu cat vara asta am fost pt prima oara in Delta Dunarii si filmul mi-a amintit mult de viata de acolo. E un film bun, cautati-l fara ezitare.

corn-island-film-calatorii

L-ati vazut? V-a placut? 

Click aici pentru a vedea mai multe ->> FILME CU CALATORII

2 comentarii: