Nu ocoliti Matera o capodopera de oras din Italia

In vacanta din Bari am avut in fiecare zi o surpriza frumoasa constand intr-un oras iesit din comun, fata de tot ce am mai vazut eu in Italia. In prima zi a fost Alberobello, in a doua zi a fost Polignano a Mare, iar in a treia zi a fost Matera. Nu ma puneti sa fac o comparatie intre ele fiindca mi-ar fi imposibil, insa va asigur ca toate orasele sunt spectaculoase. Cu toate ca Matera nu face parte din Regiunea Puglia, ci din Basilicata, va asigur ca merita vazut cu varf si indesat, fiind o comoara mai putin explorata a Italiei, orasul bucurandu-se de faima printre turisti doar incepand din 1993 cand a fost inclus in Patrimoniul UNESCO.

excursie-din-bari-in-matera
Vacanta in Bari am facut-o pe cont propriu. Informatii utile de organizare:
*Cred ca vacanta in Bari a fost cea mai ieftina ce am facut-o vreodata. Zborul Cluj-Bari in extrasezon a fost doar 25 euro dus-intors, luat de aici  >>>Bilet de avion ieftin Bari . Vrei sa te cazezi la Hotel? Rezerva aici >>> Hotel-uri ieftine in Bari  Noi am stat la >>> Hotel Bari Stazione Centrale unde am platit 35 euro/3 nopti/pers in camera dubla cu mic dejun la discretie inclus. Daca mergeti in cuplu sau cu o gasca de prieteni recomand cazarea la localnici, prin AirBNB. Iti ofer un voucher de 100 ron pe care il poti folosi la cazare oriunde in lume, la prima ta rezervare, daca iti faci un cont nou (gratuit) >>> VOUCHER 100 RON AICI.
Cum am ajuns in Matera
Am luat un tren din Bari. Este o gara speciala (in dreapta garii Stazione Centrale, langa cea a aeroportului),  modernizata de curand care face doar curse Bari-Matera. Drumul dureaza 1h30 min, iar biletul costa 4.7 euro/dus. 

Ce e de vazut si de facut in Matera
Matera este un spectacol vizual care nu are cum sa nu te socheze. La prima vedere, o data ce iesi din gara, Matera arata ca orice oras italian. Case cu etaj, vopsite in culori pastel,  cu clasicele obloane verzi, magazine si cafenele unde toata lumea se inghesuie pt o cafea `to go`. Insa o data ce ajungi in centrul istoric ai impresia ca ai pasit in alta lume. O lume fascinanta ce se intinde asupra unui defileu, in care Sassi (stancile din Matera) au fost sculptate in tufa de calcar, oferindu-ne privelisti urbane iesite din comun.  Mi-a fost greu sa inteleg ca asa ceva este posibil, ca tot ce ni se intinde in fata ochilor  nu e de fapt un oras, ci doar un centru istoric scos parca din decorurile de film biblic. Nu degeaba s-au si filmat aici numeroase filme cu subiecte religioase.

aliceee-matera

centru-istoric-matera


impresii-matera-blog-calatorii


Se crede ca Sassi (centrul vechi din Matera) este printe primele asezari din Italia
Centrul istoric este unul din locurile cele mai unice si spectaculoase ce le-am vizitat in Italia si se spune ca ar fi aici din perioada paleolitica (din epoca pietrei). Cu alte cuvinte Sassi este o asezare preistorica troglodita, iar aceste asezari sunt considerate a fi printre primele asezari umane din tot ceea ce este acum Italia. Cu toate astea orasul nu se bucura de faima din cauza istoriei negre prin care a trecut. Pana in 1950 era orasul ce facea de rusine Italia, poate unul din cele mai sarace si mizere stabilimente din Sudul Italiei unde malaria si rata mortalitatii infantile erau foarte crescute avand in vedere ca oamenii traiau in pesteri in care nu aveau apa, electricitate sau canalizare. In 1950 au fost evacuati si mutati in centrul nou din Matera peste 30 000 de localnici si astfel Sassi a putut fi reconditionat in ceea ce vedem noi azi. Un oras vechi dar care se bucura de toate facilitatile si confortul vietii din secolul nostru. 

blog-calatorii-matera-italia

terasa-matera-italia

strazi-matera-italia

Sassi e cunoscut ca fiind orasul Subteran
Chiar si cu toate modernizarile facute centrul istoric din Matera tot se rezuma la un mare conglomerat de pesteri ce au fatade de case. Interiorul este un sir lung de coriodoare, camarute mici si joase, scari cioplite in stanca, vizuine folosite pe post de incaperi  si mici gradini inchise intre zidurile de calcar care ne arata forta si rezistenta vegetatiei. Arhitectura grotelor si lumea subterana este o bogatie de vestigii dintr-un trecut vechi si fascinant de aceea merita sa incercati sa patrundeti in interior. Practic in Matera o sa dormiti intr-o pestera, o sa luati pranzul intr-o pestera, o sa mergeti la biserica in pestera si chiar si expozitiile de arta moderna se organizeaza in pestera....

matera-oras-subteran-italia

bicicleta-italia

matera-casa-italia


magazin-suveniruri-matera


matera-centrul-istoric-italia

case-troglodite-matera-pesteri

Matera detine un patrimoniu de peste 150 de biserici cioplite in stanca
Orasul nu pot zice ca e bogat in obiective turistice. Nu sunt muzee, nu sunt statui, nu sunt fantani artistice, in schimb sunt multe lacasuri de cult: chilii, biserici hipogene si bazilici cioplite in peretii defileului. Majoritatea insa sunt inchise, iar cele deschise au o taxa de intrare de 5 euro, iar in interior puteti vedea fresce vechi (dar nu aveti voie sa faceti fotografii).

biserica-de-vazut-matera

biserica-italia-matera


Catedrala ce vecheaza orasul, cel mai important obiectiv turistic din Matera
Ei bine, pe oricine intrebi ce sa faci in Matera o sa-ti spuna ca activitatea principala e hoinareala pe strazile labirintice din Sassi, iar obiectivul turistic ce nu trebuie sa-l ratati e Catedrala Romanica (construita in secolul XIII). Asezat pe celalalt versant al defileului trebuie practic sa parcurgi tot centrul istoric pentru a ajunge la ea. Nu e atat de greu de ajuns, practic este o strada circulara ce inconjoara tot centrul istoric. Sunt numeroase balcoane si locuri de belvedere de unde se profileaza privelisti din diferite unghiuri si plimbarea se face pe o strada lata si nu foarte abrupta asa incat pot merge cu usurinta si cei mai in varsta. Pentru cei mai antrenati si mai dornici sa cunoasca stilul de viata din aceste locuri trebuie sa patrunda in centrul istoric coborand pe scari multe si abrupte, alei intunecoase si labirintice ce se intrepatrund printre stancile asezate de-a valma in care sunt sapate locuintele.


matera-oras-italia

matera-strazi

matera-oras-italia



matera-oras-scari-italia

casa-matera-italia-din-piatra

Totul e foarte ciudat, dar pentru localnici e o normalitate. Cu toate ca sunt baruri, restaurante si magazine cu suveniruri, nu va asteptati sa vedeti vreo piata in Sassi, vre-un spital, vre-o librarie, nici macar un magazin de haine. Toate astea se gasesc in afara centrului istoric, acolo unde Matera arata la fel ca orice alt oras italian.

oras-de-vazut-in-italia

mtera-centrul-modern

piata-matera-italia

Vazand Matera m-am gandit cat de ilogic am vizitat pana acum Italia .... daca am ajuns in Matera (cel mai vechi oras din Italia) dupa 6 vacante si peste 30 de orase si sate vazute. Poate ca cineva, se va gandi intr-o zi, sa faca un circuit prin Italia intr-o ordine cronologica, in functie de vechimea oraselor. Atunci cu siguranta Matera ar fi primul oras vizitat si astfel am putea vedea gradat evolutia tarii, a istoriei, a artelor, a arhitecturii...

 😍 Apreciez comentariile voastre pe blog  😍



Mai multe ponturi bune cititi aici >>> ARHIVA VACANTE IEFTINE

Urmareste vacantele ieftine ->>> Aboneaza-te prin E-mail
Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol dati un Like pe pagina de Facebook, iar daca vreti sa cititi toate postarile accesati Cuprinsul blogului (click)!

2 comentarii:

  1. Italia ascunde comori la tot pasul. Iar mie mi-ar placea sa le descopar pe toate. Pare ireal centrul orasului Matera. O lume aparte, atipica, unica asa cum spuneai si tu. Pare destul de linistit locul, acolo e de mine. :)) Hoardele de turisti lipsesc din peisaj. :D :P

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ca bine zici! Italia chiar ascunde comori la orice pas, e plina de locuri superbe, multe din ele nefiind atat de populare si cunoscute de turisti.

      Ștergere