Elvetia ca-n reviste prin Alpi si statiunile Davos si St Moritz - CIRCUITUL ELVETIEI (3)

In a treia zi de circuit am parasit tinutul Tirolului si hotelul meu preferat din acesta vacanta si ne-am indreptat spre Elvetia, tara pentru care am ales acest circuit. Ce stiam despre tara asta inainte sa incep calatoria? Ei bine stiam aceste Top 20 curiozitati despre Elvetia. Mi s-au fluturat prin fata ochilor peisajele montane din filmul Heidi si-am visat toata copilaria la taramul acela de basm. Stiam ca o sa vad Alpii de la orice fereastra, sate cocotate pe varf de munti, ca are multe lacuri (de la orele de georgrafie) si ca ceasurile elvetiene sunt renumite in intreaga lume. Imi doream sa vad Elvetia dar era pe lista lunga de asteptare ... cand o sa am buget! Fiindca pe langa toate astea mai stiam si ca Elvetia este cea mai scumpa tara din Europa, un fel de diamant verde si scump pe care evident nu si-l permit doar bogatii. Intr-adevar Elvetia pe cont propriu te costa dar prin agentie este un pret foarte rezonabil pentru 10 zile de circuit.

elvetia-blog-calatorii-impresii


Am ajuns la frontiera cu Elvetia undeva prin munti si inca de la intrarea in tara mi s-a parut totul suspect de linistit. Vamesul numara buletinele de fata cu ghidul (Elvetia nu e tara membra UE) apoi un alt vames vine cu buletinele si ne scaneaza din mers pe fiecare. Ne inregistreaza pe toti in calculator si in nici 10 minute suntem invitati cu bratele deschise in Elvetia.

Dimineata vom colinda prin munti si trecatori, vom vedea peisajele cu care se mandreste Elvetia, iar la pranz vom vizita doua statiuni de lux, cu renume in Europa, statiunea Davos si statiunea St Moritz.

Ma bucur enorm ca m-am hotarat sa fac circuitul acesta fiindca Elvetia trebuie vazuta din pozitia de spectator. Mi-am dat seama de asta din prima zi, din primele ore petrecute in tara asta. Mergeam cu autocarul incet prin munti si peisajele ni se dezvaluiau rand pe rand, lasandu-ne muti de uimire. Nu pot sa va descriu in cuvinte si nici macar fotografiile nu au reusit sa capteze tot ce vreau eu sa va explic. Ce-am vazut, ce-am simtit, ce-am trait. E atat de frumos incat ar fi pacat sa nu te bucuri de toate peisajele astea stand confortabil in autocar si trecand incet prin ele. Autocare nationale nu am vazut (asa ca nu cred ca poti ajunge prin zonele astea pe cont propriu) decat cu trenul (care e exagerat de scump dupa parerea mea si peisajele ma indoiesc ca sa vad la fel de bine ca de pe sosea). Evident se poate merge cu masina personala insa cineva trebuie sa se sacrifice si sa-si concentreze toata atentia asupra serpentinelor lasand peisajele sa curga in urma, iar eu cu siguranta nu as vrea sa fiu in pozitia de sofer si sa pierd toate minunile astea.

peisaj-Elvetia

vacanta-in-Elvetia

peisaj-elvetia

Spre Davos traversand Pasul Fluela
Nici n-am ajuns bine in Elvetia ca deja am ajuns intr-un loc ce-l pot trece in `Top 15 locuri ce mi-au taiat respiratia`. E vorba de Pasul Fluela si am avut un noroc enorm ca am ales sa fac circuitul in iulie fiindca pasul acesta e un fel de `Transfagarasan al Elvetiei` si e deschis doar din mai pana in august, in functie de starea vremii.  Zona aceasta  face parte din cantonul Graubunden care este cel mai mare din ElveÈ›ia si toata zona este de o frumusete naturala bruta.

Fruela-Pass-Elvetia-impresii (1)

Fruela-Pass-Elvetia-impresii (2)

Drumul e greu asa ca urcam incet serpentinele ametitoare.

Fruela-Pass-Elvetia-impresii (3)

In dreapta si in stanga noastra avem vai largi si verzi, strabatute de firisoare de apa.

Fruela-Pass-Elvetia-impresii (4)

Vaile ce se profileaza sunt ametitoare, iar autocarul pare suspendat deasupra unui imens crater.

Fruela-Pass-Elvetia-impresii (5)

Pe tot traseul sunt numeroase locuri de parcare, unde se pot face opriri pentru a admira panorama.

Fruela-Pass-Elvetia-impresii (6)

Cu cat urcam mai sus verdele crud al ierbii dispare sub urme de zapada, pana cand stratul e atat de gros incat toata zona e de un alb stralucitor. Desi e iulie, am impresia brusc ca e iarna.

Fruela-Pass-Elvetia-impresii (7)

Fruela-Pass-Elvetia-impresii (8)

Punctul cel mai inalt este la 2600 m si nu ai cum sa-l ratezi avand in vedere ca aici e singura pensiune, magazin de suveniruri si toaleta de pe tot drumul. Am facut si noi o oprire de 30 de minute ca sa facem poze. Ghidul ne asigura ca in spatele pensiunii este un lac inghetat dar acum nu se lasa vazut de sub stratul de zapada. Cand am coborat din autocar am simtit diferenta de temperatura, iar telefonul imi indica 3 grade. Dupa o scurta plimbare si joaca in zapada am simtit combinatia de frig ce imi ingheta palmele, vantul ce-mi patrundea prin geaca subtire cu soarele puternic ce-mi ardea fata. Asta a fost prima data in viata mea cand am ajuns intr-un loc cu zapada in mijlocul verii si senzatia a fost unica.

aliceee-elvetia

Fruella-Pass-blog-calatorii

Fruella-Pass-blog-calatorii (2)

Fruella-Pass-blog-calatorii (3)

Inainte de plecare am avut parte si de un show cu motociclisti sositi care au dat bine in poze, dar parca si mai interesant a fost sa vad ca 90% din masinile ce treceau erau decapotabile de lux.

Fruella-Pass-blog-calatorii (4)

Pornim din nou la drum spre statiunea Davos trecand printr-un peisaj feeric ce straluceste sub albul zapezii.

Fruella-Pass-blog-calatorii (5)

Elvetia-iarna-poza

Elvetia-serpentine-calatorie

Davos - statiunea de lux unde are loc Forumul Economic Mondial
Davos este orasul ce se afla la cea mai mare inaltime din Europa (1560m). Ghidul ne povesteste ca orasul are 11 000 de locuitori, dar pe timpul iernii isi tripleaza populatia cu ajutorul turistilor iubitori ai sporturilor de iarna. In plus orasul e recunoscut pentru aerul sau curat si pur asa ca multi miliardari cu probleme respiratorii si pulmonare vin sa se trateze in clinicile de aici sau pur si simplu petrecand o saptamana si facand drumetii in imprejurimi. O alta intalnire importanta  ce are loc aici este Formul Economic Mondial ce aduna toti liderii politici din lume, asa ca toata statiunea e la cele mai inalte standarde si hotelurile sunt din clasa de lux.

statiunea-Davos-blog-calatorii-impresii (1)

statiunea-Davos-Elvetia-impresii

statiunea-Davos-Elvetia

statiunea-Davos-blog-calatorii-impresii (2)

statiunea-Davos-blog-calatorii-impresii (3)


statiunea-Davos-blog-calatorii-impresii (4)

St Moritz - Cea mai veche statiune de sporturi de iarna din lume
Din Davos am facut inca 70 de km pana in St Moritz cea mai veche statiune de sporturi de iarna din lume ce se mandreste cu faptul ca fost gazda a 2 Jocuri Olimpice de iarna si 3 Campionate Mondiale de Schi. Statiunea se bucura  de una din locatiile cele mai spectaculoase din Alpi, fiind situata la baza lacurilor Upper Engadine. In timpul iernii lacurile inghetate joaca rolul de gazda a diverse sporturi excentrice cum ar fi polo, curse de cai si cricket pe gheata. Statiunea nu e foarte mare, are doar aprox. 5000 de locuitori dar la fel ca si Davos isi tripleaza populatia pe perioada iernii. Noi am facut aici o scurta oprire pe malul lacului unde peisajele sunt din genul celor ce le pui pe descktopul de la calculator, iar apoi am facut turul statiunii cu autocarul. Toata statiunea mi s-a parut ca emana o ambianta cosmopolita si linistita, cel putin acum, in zilele de vara. Ghidul ne-a povestit ca filmul Heidi a fost turnat in imprejurimile statiunii si casa din film este deschisa turistilor. Sincer mi-a parut rau ca vizitarea ei nu era inclusa in programul circuitului, mi-ar fi placut sa ajung in locurile acelea ce mi-au facut copilaria mai fericita.

st-moritz-statiune-elvetia-impresii

st-moritz-statiune-elvetia

st-moritz-statiune-elvetia-peisaj

st-moritz-statiune-elvetia-peisaj

aliceee_saint_moritz-elvetia

toamna-in-elvetia

wallpaper-elvetia-peisaj

Spre Italia prin Pasul Spulgen

Dupa masa avem in program sa trecem in Italia sa vizitam Milano si malul lacului Maggiore trecand prin Pasul Spulgen din Elvetia. Un alt drum spectaculos, alte 1000 de serpentine in forma acelor de par, alte inaltimi ametitoare. Uneori ma simteam in cer, alte ori ma simteam ca si cum as fi agatata de un fir de iarba pe marginea prapastiei, gata oricand sa ne pravalim prin padurile de brazi de pe marginea drumului, ca apoi sa trecem triumfatori, in viteza, pe drumurile valurite ce ne purtau pe malul raului spre granita. 

pasul-spulgen-elvetia

peisaj-elvetia-pasul-spulgen

drum-elvetia-trecatoare

serpentine-Elvetia

Informatii practice pentru o vacanta in Alpi - Statiunile Davos si St Moritz

Prin Agentie de Turism: Circuitul de 10 zile prin Elvetia-Bavaria-Lombardia l-am facut in colaborare cu Agentia Terra Vista. Circuitul a costat doar 460 euro/persoana si a inclus 10 nopti cu mic dejun si transport cu autocarul.

Transportul: Pe cont propriu cel mai rapid si ieftin ajungi in statiunile Davos si St Moritz cu avionul. Rezerva aici un >>> bilet de avion spre Geneva (capitala Elvetiei se afla la 400 km de statiuni) sau un >>> bilet de avion spre Milano (capitala modei din Italia se afla la 250 km de statiuni)

Cea mai ieftina cazare o gasesti la localnici. Inscrie-te gratuit pe site si primesti din partea mea 20 euro la prima rezervare. >>> VOUCHER AICI

Cele mai ieftine si bune hotel-uri din statiunea St Moritz sunt: 
>>> Hostel by Randolins (Bestseller nota 8.3/10) = 50 euro/pers/camera dubla
>>> Hotel Nolda 3* (Bestseller nota 8.7/10) = 75 euro/pers/camera dubla
>>> Hotel Chesa Spounda 3* (Bestseller nota 8.5/10)= 85 euro/pers/camera dubla
>>> Hotel Arte 3* (Bestseller nota 8.8/10) = 103 euro/pers/camera dubla
>>> Landgasthof Meirei (Bestseller nota 9.3/10) = 150 euro/pers/camera dubla

Cele mai ieftine si bune hotel-uri din statiunea Davos sunt: 
>>> Zentrum Haus Davos (Bestseller nota 7.3/10) = 35 euro/pers/camera dubla
>>> B&B Haus im Sand (Bestseller nota 8.9/10) = 55 euro/pers/camera dubla
>>> B&B HausStiffler (Bestseller nota 8.9/10)= 55 euro/pers/camera dubla
>>> Hotel Bundnerhof 3* (Bestseller nota 9.0/10) = 130 euro/pers/camera dubla
>>> TurmHotel Victoria 4* (Bestseller nota 8.5/10)= 165 euro/pers/camera dubla


***Disclaimer: Preturile la cazare variaza in functie de sezon/ disponibilitate si nr de nopti rezervate! 


Thanks for visiting,

Citeste tot jurnalul de calatorie aici --> CIRCUITUL ELVETIEI


Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi toate postarile accesati Cuprinsul blogului (click)!

2 comentarii:

  1. Doamne, cat de frumoase si verzi sunt peisajele!!! Un adevarat paradis .Intradevar ,nu costa chiar asa de mult cum ne-am fi imaginat . :)

    RăspundețiȘtergere
  2. O tara minunata de unde vi tot timpul cu bateriile incarcate.

    RăspundețiȘtergere