Review Film Toni Erdmann - Bucuresti vazut intr-o maniera pozitiva

Saptamana 143
Toni Erdmann (2016)



Saptamana trecuta la Cluj (Cinema Victoria) au fost difuzate gratuit cele 3 filme ce au intrat in competitie pentru a castiga premiul `Lux Prize` in cadrul Festivalului de Film European (festival ce promoveaza diversitatea culturala si lingvistica). Am urmarit cu interes filmele din editiile trecute si mi-au placut mult (am vazut cateva capodopere exceptionale) asa ca m-am hotarat sa merg la cinema si anul acesta. Filmele au fost difuzate live, simultan,  in 7 cinematografe europene printre care Cluj, Londra, Paris etc. Stiti vorba aia `N-a vazut Cluj ce-a vazut Parisul` ei bine de data asta am vazut si noi exact ce au vazut si ei adica filmul Toni Erdmann, ca despre el e vorba. 

Filmul prezinta pe parcursul a peste 2 ore relatia tata-fiu dintr-o familie germana. Ines Conradi (Sandra Hüller) este o tanara frumoasa si desteapta, o femeie de cariera care traieste numai pentru job -ul ei din cadrul unei multinationale. Pentru ea tot ce conteaza este sa avanseze in grad, in special acum ca a fost transferata in Bucuresti si nu pune deloc pret pe familie sau problemele emotionale/sentimentale.Winfried Conradi (Peter Simonischek) interpreteaza rolul unui tata iubitor care tot ce-si doreste este sa petreaca timp cu fiica lui de aceea se gandeste sa-i faca o vizita surpriza la Bucuresti. Doar ca o data ce ajunge acolo isi da seama ca fiica lui e prinsa in propriul ei `film` in care job-ul, intalnirile de afaceri si colegii de birou sunt unica ei lume. Isi da seama ca practic nu are o viata asa ca incepe sa-i perturbe lumea ei plina de maniere si reguli devenind Toni Erdmann. 

Mi-a placut mult scenariu. In sfarsit o comedie fara romance, fara politica, ceva nou! Trebuie sa recunosc ca inceputul nu m-a dat pe spate dar dupa primele 20 de minute a inceput distractia. Am ras in hohote pana la final, uneori tinandu-ma de burta. E o comedie foarte foarte buna si matura (ceea ce rar gasesc). Din punct de vedere a calatoriilor mi-a placut filmul acesta fiindca prezinta Bucurestiul modern. Cred ca e primul film in care Romania e prezentata altfel. Da, sunt si scene si secvente mai gri, dar majoritatea cadrelor se desfasoara in zonele frumoase ale Bucurestiului si in film se fac multe referiri pozitive despre Romania. Sunt prezentate traditii romanesti si ospitalitatea romaneasca, viata de noapte a Bucurestiului si viata celor din multinationale. E un film ce nu poate lasa nici un roman indiferent. Sper sa va placa. Pe IMDB a primit nota 8.2/10 si cred ca merita!

ps: Filmul a fost propunerea germaniei pentru OSCAR si a castigat deja 9 premii in cadrul Festivalelor de Film la care a participat!

toni-erdmann-film-bucuresti

L-ati vazut? V-a placut? 

Click aici pentru a vedea mai multe -> FILME CU CALATORII

2 comentarii: