10 curiozitati despre Matterhorn cel mai iubit varf din Elvetia - Circuitul Elvetiei (6)

Circuitele organizate au avantaje si dezavantaje. Dar azi am sa profit de cel mai mare avantaj si anume GHIDUL care pe autocar ne povesteste ore in sir despre Elvetia. Practic chiar daca ajungi in Elvetia fara sa ai prea multe cunostinte, ei bine dupa un circuit vei stii o gramada de lucruri fiindca pe autocar nu prea ai ce sa faci decat sa privesti pe geam si sa asculti povestile ghidului care azi, in drum spre Zermatt ne povesteste despre Matterhorn, cel mai iubit varf din Elvetia. Inca tot nu sunt hotarata daca sa urc sa vad Matterhorn sau Mont Blanc asa ca ascult cuminte povestea si imi iau notite pt a va prezenta pe blog.
Matterhorn-informatii-calatorie-Elvetia

TOP 10 Curiozitati despre Matterhorn

1. In Elvetia exista 74 de varfuri muntoase care depasesc 4000 m, dintre care 55 in Elvetia si 19 la granita cu Italia. Cu toate ca Matterhorn este cel mai iubit varf din Elvetia, ca si inaltime este pe pozitia a-10-a din topul varfurilor elvetiene:

  1. Dufourspitze (Monte Rosa), 4.634 m
  2. Nordend (Monte Rosa), 4.609 m
  3. Zumsteinspitze (Monte Rosa), 4.563 m
  4. Signalkuppe (Monte Rosa), 4.554 m
  5. Dom, 4.545 m
  6. Lyskamm Ostgipfel, 4.527 m
  7. Weisshorn, 4.505 m
  8. Täschhorn, 4.491 m
  9. Lyskamm Westgipfel, 4.479 m
  10. Matterhorn, 4.477 m
2. Matterhorn este cel mai iubit varf din Elvetia in special datorita faptului ca e cel mai dificil dintre toti, fiind considerat cel mai greu si periculos varf cucerit din EUROPA si se afla pe pozitia 7 ca dificultate din LUME!

3. In 1865 au sosit in Zermatt 2 echipe de alpinisti, o echipa formata din 2 italieni si o alta echipa formata din 7 englezi care s-au aventurat pe varful Matterhorn cu intentia de a-l cuceri. Zile intregi au incercat diferite rute, dar nu au reusit asa ca in final s-au decis sa incerce si peretele estic care este aproape vertical si era considerat drept  "cel mai imposibil dintre toate traseele imposibile". In 14 iulie 1865 englezii au reusit sa atinga varful Matterhorn-ului fiind declarati primii care au reusit sa cucereasca muntele, insa victoria lor a fost platita scump la coborare cand unul din alpinisti a aluncat si a tras dupa el inca alti 3. Ar fi murit toti 7 si nu am fi auzit niciodata povestea lor daca funia nu s-ar fi rupt si astfel ultimii trei au reusit sa coboare in siguranta. Dupa 3 zile de la reusita englezilor au atins varful si italienii.

4. De atunci Matterhorn a intrat in vizorul alpinistilor din toata lumea si acum in fiecare an peste 3000 se aventureaza pe el desi guvernul elvetian incearca sa reduca cat mai mult numarul celor ce urca pe munte pt a evita aglomerarea pe varful acestuia.

5. Matterhorn-ul este un varf criminal care a reusit sa faca doar in secolul 20 peste 500 de victime! De aceea in fiecare an pe 14 iulie varful este inchis in semn de comemorare a celor ce au decedat aici. 

6. In 1865 varful a fost cucerit de catre echipa de englezi in 2 zile. In zilele noastre Matterhorn-ul poate fi `facut` in 8-10 ore de catre alpinistii experimentati cu foarte multa experienta.

7. Matterhorn este iubit si datorita aspectului avand un varf perfect in forma de piramida ce strapunge norii.

8. Prima femeie ce a reusit sa-i atinga varful a fost tot o englezoaica pe numele ei Lucy Walker pe data de 22 iulie 1871. Iar cel mai in varsta barbat ce a atins varful Matterhorn-ului a fost Ulrich Iderbienen care a avut 89 de ani la ultima lui reusita. Acum poza lui apare pe o fantana, jos in orasul Zermatt.

9. Incepand din 1960 Matterhorn este simbolul ciocolatei Toblerone.

10. Acum nu mai este nevoie sa urci pe jos munte pentru a vedea varful Matterhorn, accesul fiind facilitat de un tren cu cremaliera sau o telecabina ce te duc pana la baza varfului. Ambele variante costa aprox 100 de euro dus-intors si pornesc din Zermatt.

Informatii practice pentru o vacanta in Zermatt

Prin Agentie de Turism: Circuitul de 10 zile prin Elvetia-Bavaria-Lombardia l-am facut in colaborare cu >>> Agentia Terra Vista. Circuitul a costat doar 460 euro/persoana si a inclus 10 nopti cu mic dejun si transport cu autocarul.

Transportul: Pe cont propriu cel mai rapid si ieftin ajungeti in Geneva cu avionul. Rezerva aici un >>> bilet de avion spre Geneva Din Geneva faceti 4 ore cu trenul pana in Zermatt, statiunea folosita ca baza de turisti pentru a urca pe Matterhorn si celelalte varfuri din regiune. 

Cea mai ieftina cazare o gasiti la localnici. Inscrie-te gratuit pe site si primesti din partea mea 20 euro la prima rezervare. >>> VOUCHER AICI

Cele mai ieftine si bune hotel-uri din Zermatt sunt: 
>>> Hotel Tannenhof 1* (Bestseller nota 8.3/10) = 65 euro/pers/camera dubla
>>> Hotel Elite 3*  (Bestseller nota 8.2/10) = 100 euro/pers/camera dubla
>>> Hotel Alpina  (Bestseller nota 9.0/10)= 110 euro/pers/camera dubla

***Disclaimer: Preturi la cazare variaza in functie de sezon/ disponibilitate si nr de nopti rezervate!
***Daca sustineti acest blog va rog sa faceti rezervarile pentru vacantele voastre prin link-urile asociate din acest articol! Multumesc!


Thanks for visiting,

Citeste tot jurnalul de calatorie aici --> CIRCUITUL Elvetiei


Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi toate postarile accesati Cuprinsul blogului (click)!

4 comentarii:

  1. O singura corectura: nu poti sa urci cu telecabina pe Mont Blanc. Tot la fel cum nu poti sa urci nici pe Matterhorn.
    Nu imi dau seama de care "varianta" vorbesti tu: ori cable car-ul din Winkelmattern spre Zchwarzsee care iti faciliteaza accesul la Matterhorn hut ori de cable car-ul spre Klein Matterhorn. Dar nici unul nu e urcat pe varful Matterhorn.
    Klein Matterhorn e alt varf nu e tot Matterhorn.
    Iar Matterhorn Hut e la baza nu la varf.

    RăspundețiȘtergere
  2. In Elvetia am ajuns, dar chiar acolo nu. Intr-o buna zi poate..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pana la urma nici eu nu am urcat pe Matterhorn dar probabil o voi face in urmatoare vacanta in Elvetia

      Ștergere