Siguranța într-o vacanta în Israel & Palestina și cum am ajuns la interogatoriu

Acest articol insumeaza tot ce mi-ar fi placut mie sa stiu,  inainte sa calatoresc in Israel si Palestina. Evident impresiile sunt personale, ce am patit eu sunt sanse mari ca voua sa nu vi se intample. La fel cum, puteti avea experiente si mai neplacute, daca va nimeriti in perioada nepotrivita. Insa dincolo de toate acestea, cu putin noroc, vacanta voastra in Israel va fi PERFECTA!


Siguranta-in-Israel-si-Palestina
Vacanta in Israel am facut-o pe cont propriu. Informatii utile de organizare:
*Zborul m-a costat 30 de euro din Cluj in Tel-Aviv luat de aici >>>Bilet de avion ieftin Israel . Vrei sa te cazezi la Hotel? Rezerva aici >>> Hotel-uri ieftine in Israel  Noi am stat  timp de 10 nopti in apartamente inchiriate la localnici,  prin AirBNB, pt care am platit 20 euro/apartament/pers/noapte. Puteti citi detalii despre ele in acest articol >>> Toate apartamentele in care am stat pe AirBNBVrei sa inchiriezi si tu o camera/apartament la localnici? Iti ofer un voucher de 100 ron pe care il poti folosi la cazare oriunde in lume, la prima ta rezervare, daca iti faci un cont nou (gratuit) >>> VOUCHER 100 RON AICI.
Intrarea în Israel 


Spre surprinderea mea întrarea în Israel s-a făcut rapid și fără probleme. Nu ne-au întrebat cât stam și unde stam, nici măcar nu ne-au pus stampila în pașaport. Am primit pe o foicica separata viza de întrarea în tara cu fotografia făcută pe loc, complet gratuit. Nu ne-au spus, ca trebuie sa o păstrăm, dar citisem pe net, ca o cer la ieșire deci aveți grija sa nu o pierdeți!


Siguranța în Israel 


O My God! Înainte sa merg, doua săptămâni m-am gândit dacă să-mi pun viata în pericol cu o vacanta în Israel sau să-mi vad de treaba mea și sa aleg alta destinație. Pe net am citit o groaza de impresii și sfaturi de a merge doar pe mijlocul bulevardelor unde lunetiștii ma pot vedea în cadru. Ca războiul e în floare, adăposturile nu sunt știute de turiști etc. Va dați seama, că după asemenea povesti și imagini șocante, ce le vezi de prin Gaza și Ierusalim pe timpul luptelor, te  cam panichezi.

Adevărul e, ca trebuie urmărite știrile și mers în perioadele liniștire. În Tel Aviv n-am simțit nici o clipa tensiunea razboiului, din contra, m-am simțit ca în cea mai pașnică tara de pe Planeta Pământ. În Ierusalim sunt mulți, foarte mulți polițiști și stau câte doi în puncte cheie din centrul istoric. Când încep revoltele (cum au fost în dec-ian) e bine sa nu mergeți. Accidente cu turiști implicați s-au înregistrat, dar cel mai adesea e liniștit. Oricum sfatul meu e, sa citiți știrile înainte!!! Noi am prins zile senine și pașnice. In Nord-ul Israelului zici ca ești într-o alta lume, ce n-are nici o treaba cu conflictele!!

Siguranța în Palestina 


In Palestina si West Bank sunt zone in care se poate intra, zone in care se poate intra cu permis special si zone interzise. Nu am stat sa ma documentez prea mult, fiindca eu vroiam sa vad doar Bethlehem. Sa treci în Palestina, pt a vizita Bethlehem e simplu. Cu autobuzul 216 din Ierusalim, ajungi într-o ora. Uneori se fac controale de pasaport la granița, alteori nu.

În Bethlehem n-am avut nici o problema!!! Oamenii sunt foarte calzi și prietenoși, unii ne-au invitat pe romaneste in magazinele lor, tot pe românește ne intrebau cum ne simtim in orasul lor? Asta datorita numarului mare de turiști romani ce ajung prin magazinele lor. Am colindat orașul în lung și în lat, prin zone labiritince și întunecoase, de unde copiii ne salutau și ne făceau cu mana. Zici, ca ești în alta lume, nu ca cea ilustrata pe internet.
ps: Am dormit 3 nopți în Bethlehem și a fost ok!!

Ieșirea din Palestina spre Israel se face după un control al pașapoartelor în care turiștii rămân în autocar, iar palestinienii sunt dați jos și verificați rand pe rand (inclusiv în genți și poșete) chestie ce durează destul de mult. Am văzut oameni în vârstă ce nu au fost lăsați sa între în Israel și autobuzul a plecat fără ei,ca și cum ar fi la ordinea zilei…

Ps: Faptul ca am întrat și am ieșit zilnic din Israel în Palestina timp de 3 zile a fost fără nici o problema și nici un set de întrebări. Hartiuta cu viza de Israel ne-au cerut-o de fiecare data.

Ieșirea din Israel înapoi în Romania și cum am ajuns la interogatoriu 


Cea mai buna chestie pe care am putut-o face și pe care va recomand și vouă e sa mergeți cu 3 ore înainte sa aveți zborul, în aeroport. Fiindcă dacă pățiți ca mine (va iau la interogări) macar sa nu pierdeți avionul.

Situația se derulează în felul următor. Imediat ce intri în aeroport, la ghișeul de check-in, este întrebat fiecare turist 4-5 întrebări ce țin în general de vacanta avuta, locurile văzute etc. Daca ai un pașaport curat și nu pari suspect, te lasă repede sa mergi mai departe la controlul de securitate. Dacă nu…. esti ținut la interogatoriu destul de mult. Nu știi de ce, dar în cazul meu, cred ca au fost stampilele din pașaport. Așadar, o cascada de întrebări mi-au fost puse acolo la ghișeu, de fata cu toată lumea.

Unde locuiesc? De ce am călătorit în Israel? Cât am stat în Israel? Unde am fost în Israel? Cu cine am fost? Care e relația dintre mine și partenerii de călătorie, de cât timp ne știm, de unde….. Etc.
Setul 2. Când am fost în Maroc? De ce? Cât? Cu cine? Unde? Daca mai am legături sau prieteni acolo etc…
Setul 3. Când am fost în Turcia? De ce? Cu cine? Ce am vizitat? Cât am stat? Etcccc
Setul 4. Când am fost în India? De CE? Cât am stat acolo, ce am făcut acolo Etcccccccc
In jur de 50 de întrebări destul de presante. Nu m-am stresat fiindcă ma așteptam într-un fel la asta. Ba mai mult, în acelasi timp, la ghișeul paralel le puneau zeci de întrebari unui cuplu roman (întrebări din cele mai personale - cât de des va intalniti, locuiți împreună, aveți copii, etc).

După treaba cu interogatoriul m-au pus sa mai aștept vreo 15 minute pana au verificat ei nu știu ce prin sistem, apoi m-au lăsat sa merg la securitate. Unde din toată coloana imensa ce se formase, un ofițer ne-a pescuit pe mine și pe prietenii mei (deși ei erau mult mai în fata decât mine) și ne-au dus într-o alta zona în care ne-au verificat bagajele scotand fiecare articol, fiecare chilot si soseta, trecându-le prin aparate și scannere. Chestia asta a fost într-un fel bine venita, fiindcă asa am scăpat repede și n-am mai stat la coada kilometrica de la security. După care, ne-au trecut și pe noi prin aparate&scannere și într-un final, ne-au lăsat sa ne întoarcem liniștiti acasă în Romania.

***
Pentru  mine vacanta în Israel a fost una foarte bogata din punct de vedere cultural, iar experienta de la final, nu a fost una grea, fiindcă ma așteptăm. Terapie care funcționează, asa ca mergeți în Israel liniștiți, dar pregătiți sufletește :)))




Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului 

12 comentarii:

  1. Cristina4:21 p.m.

    Eu am păţit exact la fel, în martie. Veneam după o călătorie în Liban, Iordania şi Israel şi aveam pe paşaport vize de Maroc, Egipt şi Turcia. Noroc că viza de Iran era pe vechiul paşaport, altfel cred că şi acum mai eram acolo. Fata care m-a chestionat întâi, cu exact aceleaşi întrebări (De câte ori am fost în Maroc, cu cine, de ce etc, muuulte întrebări despre Liban - cred că asta era ţara cea mai suspectă) mi-a lipit pe paşaport un sticker galben. Prietena mea, care avea exact aceleaşi vize, însă mai mult cu vreo 20 de ani, a primit un sticker alb. După care am şi glumit între noi că pe mine o să mă oprească la graniţă. Şi exact aşa a fost! M-au chemat ca şi pe voi deoparte şi mi-au verificat toate lucrurile. Asta după ce prima întrebare fusese "La ce oră aveţi avion?". Şi tot ca şi voi, nu avusesem nicio problemă la intrare, deşi am intrat terestru din Iordania şi se vedea clar că veneam din Liban. Şi da, ai dreptate, îţi lasă un gust uşor neplăcut. Dar Israelul e o ţară absolut superbă, merită din plin vizitată! Şi Palestina la fel! Sper că articolele tale i-au convins şi pe alţii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate Cristina cred ca e procedura standard. Acum mi-am amintit ca într-adevăr mi-au pus și mie ceva abțibild galben pe pașaport la check - in. Probabil asa știu la security pe care sa ii ducă în locul special de verificare.
      Ps: Mulțumesc pt comentariu .Ma simt mai liniștită sa știu ca și alții trec prin aceleași situații ca și mine,nu sunt doar eu ghinionista. ☺ 🤗

      Ștergere
  2. Aurelia1:08 p.m.

    O întrebare Alice, la acelasi interogatoriu au fost supusi toti calatorii din aeroport? Adica de alte nationalitati sau doar românii ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La ora la care am fost eu acolo, se îmbrăcau doar cei pe zborul de România deci erau romani, însă sunt convinsa 100% ca au aceste masuri stricte de verificare cu toate nationalitatile.

      Ștergere
  3. Valeanu Alexandra1:09 p.m.

    Sigur din cauza stampilelor din Turcia, Maroc Ati fost Asa interogati. Daca Aveati stampile din Iran tot Asa pateati. Cei din Iran nu sunt lasati sa intre in Israel

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc pentru comentariu Alexandra. Sunt convinsa ca din cauza stampilelor, dar n-avem ce sa facem, asta e viata de calator.

      Ștergere
  4. Cristina3:13 p.m.

    Printre cei cercetaţi odată cu mine, erau câţiva juni cred că turci (după înfăţişare), un tânăr italian şi două fete, aproape puştoaice, dintr-o ţară nordică,probabil, după cum arătau. Deci dacă e să spun ce aveam în comun, aş zice vârsta, mai degrabă spre tinereţe. Dar nu cred că e o regulă să fie mai indulgenţi cu cei mai în vârstă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc pentru comentariu. Nu știu daca e o regula, dar și când am fost eu tot cu tinerii aveau mai mult probleme.

      Ștergere
  5. Teodora Chelan4:38 p.m.

    Se întâmplă...să fii cu trei ore mai devreme în aeroport se cere( acum si la noi)...eu am fost acum câtiva ani, cu grup, și am " participat" la un astfel de " interogatoriu"...întrebări de tot felul...nu numai romanilor...și apoi cu valizele la control...prin sondaj...dar m-a nimerit...mi-a deschis bagajul, văzuseră pe ecran " ceva lunguiet"...era o sticlă mică cu apă din Iordan...ca amintire...s-au lămurit, nu au fost probleme și mi se pare normal să fie foarte precauti...de multe ori, așa se salvează vieti...nu e film, e lumea reală.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc pentru comentariu. Ma bucur ca împărtășiți și voi din experiente, ca deja ma gândeam ca poate doar eu pățesc și ar fi aiurea sa îngrijorez degeaba cititorii.

      Ștergere
  6. Cunoasteti cazuri de persoane care au pierdut avionul din cauza interogatoriului? Si noi avem vize de Turcia si Algeria in pasaport si calatorim cu un grup si nu stim exact cu cat timp inainte de plecare se ajunge la aeroport.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Personal nu cunosc nici un caz, dar am citit pe internet cazuri. Avand asemena vize in pasaport, recomandabil 3-4 ore in avans.

      Ștergere