Totul despre vacanta in Egipt - Buget, Preturi, Sfaturi (2020)

Am ajuns azi noapte din Londra și fuga fuga facem bagajele ca mâine mergem în Egipt. Mi-am facut tot planul, am scos preturile, am pregatit bugetul, m-am documentat destul de mult, deci ma simt bine pregatita pentru vacanta in Egipt. Bagajul lui Kari e făcut de buni, eu îmi scot din dulap toată recuzita de vara: pălărie, ghiozdane, colecția de haine din Maroc (ca să fiu în ton cu vacanta in stil oriental), costumele de baie, actele pregătite și ma declar gata de plecare. Deja de câțiva ani viata mea este un du-te vino, asa ca făcutul bagajului nu mai reprezinta un stres. Am deja lista de lucruri în sânge și prin ceva minune nu îmi uit niciodată nimic important acasa!

vacanta-in-egipt-informatii-preturi-sfaturi-am-fost-acolo
Vacanta in Egipt am facut-o prin Agentia de Terra Vista. Informatii utile de organizare:
Am prins o oferta speciala in iulie cu 440 euro/persoana. Pachetul a inclus 7 nopti  cazare la Hotel Nubia Aqua 4* cu All Inclusive, zbor Cluj - Egipt si retur cu bagaje de mana si de cala, mancare pe avion, transfer la Hotel. Am apelat la serviciile acestei agentii a doua oara si au fost de fiecare data profesionisti. 

1. Aterizarea in Egipt - Marea de la capătul desertului  


``Mama tu vezi desertul? Vezi cât de mare e? Mămico ești sigura ca m-ai adus la mare? ca eu vad numai nisip``.Știți cum e, pilotul anunță aterizarea cu 30 de minute înainte și din clipa aia Kari al meu aștepta să și plonjam în Egipt, pe litoral. Doar ca mergem deasupra desertului 25 de minute, o așteptare cât o eternitate pentru Kari, iar apoi în ultimele 5 minute zărim marea și un rand lung de resort-uri ce arata bine din cer. Prima impresie: nu cred ca poți sa dai rateu cu cazarea, toate hotel-urile sunt niște imensitati cu piscine, plaje și spatii verzi! 
Apropo, durata zbortului din Cluj in Egipt a fost de 3h-30 de minute, charter, fara escala.


egipt-mare-desert

2. Viza de Egipt am luat-o cu ușurință  


Pentru viza eram puțin stresata, nu prea îmi place mie așteptatul la coada în aeroport. Doar ca noi mergând prin agenție, s-a ocupat ghidul de tot, sa ne direcționeze spre ghiseul de plata unde am decartat rapid 25 de dolari de persoana, apoi am primit o foicica de la el, de dimensiunea unui pașaport pe care a trebuie sa scriem numărul zborului cu care am venit, numele și prenumele, data și locul nașterii, numărul de pașaport, hotelul la care vom sta și scopul călătoriei, care este desigur: Turism! Am dat foaia si pașaportul la security, polițistul a verificat ca aveam viza plătită, ne-a luat hârtia și în 2 clipe am întrat în Egipt fără nici un stres.

3. Ce bine ca am cumpărat cartela SIM din aeroport


Având în vedere ca am ieșit printre primii, Kari ma bătea la cap, sa ii dau net sa joace Pokemon. Ai răbdare copilaș, ca nu mai suntem în UE asa ca netul lui mami nu funcționează aici, ne trebuie cartela. Bine ca am luat-o din aeroport cu 10 dolari, 20 GB fiindcă la Hotel netul era cu plata, 10 dolari pe zi. Eu n-am știut asta în avans. Mi se spusese, ca avem net nu și ca e cu extra cost dar spre norocul meu, n-am avut probleme cu cartela asta. După câteva ore s-a activat și am stat pe net toată vacanta. N-am reușit sa consumam mai mult de 4GB cu tot cu share-uit prin hotspot, ca sa îl folosim amandoi.


4. In drum spre Hotel - Aoleu in Egipt e mai rău ca în India 


Zona aeroportului arata bine, modern, palmieri, floricele, nu te socheaza. Dar ce am văzut pe autocar pana la hotel DA! 

Kari al meu era deja sceptic, mama de ce ma aduci mereu in locuri din astea? Tu vezi ce murdar și dărăpănat e totul? Deja ma simt ciudat! 

La drept vorbind, eu ma așteptăm să fie măcar ca-n Maroc, ba chiar mai bine, văzând toate resort-urile de lux din broșură turistica. Realitatea însă e alta. 

Centrul este un dezastru! Nici o strada nu pare sa fie asfaltata în afara de bulevardul principal, lumina e difuza zici ca au curent electric cu rația, mașinile pe străzi sunt Renault-uri din anii '50 unele arata ca trabanturile ce la noi sunt piese de muzeu, străzile pietonale sunt vai și amar, cu cărămizi, gropi, gunoaie, iar blocurile par din era comunista doar ca mai rău, ca sunt toate crem, murdar. Pffff priveliștea e dezolanta, uneori am impresia ca e mai rău ca în India și exclud din start plimbările în oraș. N-am văzut nimic sa îmi placa, dar absolut nimic. Nici o clădire mai de D-ne ajuta, poate moscheea, dar nici măcar. OMG!!! 

După ce am văzut ce este în oraș, mi-am diminuat așteptările cu privire la resort cu 10 trepte. Nu-mi mai doream decât o camera curata. Ce așteptări mai puteam sa am, serios acum? Nivelul de viata a egiptenilor e ca la noi acum 20 de ani! 

5. Nu va faceti griji, Resorturile sunt bune


De afara Resort-urile sunt ca niște palate, enorme, înalte și ascund toată frumusețea din interior. De pe drum nu vezi decât fațada clădirii, care uneori e ca un palat cu arabescuri și luminite, alteori e destul de modest și descurajant. Din ce am observat toate resort-urile au numeroase piscine, beach-baruri si plaje private. Un lucru pe care noi nu il stiam si va recomand voi macar sa il faceti este sa intrebati daca aveti net la hotel (si daca e cu extra-cost), daca camerele au aer conditionat (si daca e cu extra-cost) ce mancare cuprinde meniul All Inclusive (servesc si fructe de mare, fiindca al nostru nu servea) daca bauturile alchoolice sunt incluse sau nu in pachet. Eu nu m-am deranjat sa pun intrebarile astea fiindca am presupus ca vom avea de toate si am avut o mare surpriza.

sfaturi-impresii-preturi-Egipt


6. Cat costa o vacanta completa in Egipt cu All Inclusive (Preturi 2020)


Vacanta in Egipt am cumparat-o prin agentia Terra Vista. Acum stiu ca toata lumea se gandeste ca e reclama ... Nu fratilor, nu e! Ca sa fiu total transparenta, am colaborat cu ei pe o vacanta in Malta acum ceva ani. Mi-a placut unde ne-au trimis atunci (resort-ul, conditiile, preturile) profesionalismul, comunicarea si acum m-am gandit ca cel mai bine e sa merg tot cu o agentie pe care o cunosc si de care sunt multumita. Singurul avantaj a fost ca managera ma cunostea si mi-a dat o lista de resort-uri bune pe care ea le vizitase. E important sa stii ca poti avea incredere, ca agentul de turism stie ce vinde! Asta va recomand atunci cand alegeti sa faceti o vacanta All Inclusive!

Pana la urma am ales varianta cea mai potrivita pentru noi. Hotel Nubia Aqua fiindca aveam AquaPark inclus, ceea ce nu prea au multe hotel-uri in Egipt. A fost o oferta speciala (dar nu fiindca sunt blogger) cu 440 euro/persoana deci 880 de euro pentru amandoi. Asta a inclus absolut totul: avion, mancare pe avion, transfer la hotel, 7 nopti cazare in Hotel 4* in camera cu aer conditionat, mancare si bauturi All Inclusive, inclusiv alchool, AquaPark inclus, plaja, sezlonguri, deci absolut totul.

In plus am mai platit 120 de euro pentru amandoi, pe trei excursii, doua pe mare, una in desert (prin agentia hotelului, nu prin agentia romaneasca unde preturile erau duble) ajungand la suna fixa de 1000 de euro pentru amandoi! Pentru o vacanta exotica, in Africa, facand scufundari, diving, excursie in desert, excursii cu vaporul, sport-uri de apa, a fost perfect! Nici nu cred, ca puteam face o vacanta mai reusita la banii si conditiile astea :)))

7. Excursiile spre Piramide si Luxor sunt la mare distanta de statiuni 


Daca ajungeti in Sharm El Sheikh sau in Hurghada aveti in vedere ca Piramidele si Luxor-ul sunt tare departe. Respectiv cu autocarul faceti o excursie de 24 de ore, asta inseamna ca plecati la 2 noaptea din statiune si ajungeti inapoi la 2 noaptea, majoritatea timpului petrecand-ul in autocar. O astfel de excursie, costa 100 de dolari americani de persoana(prin agentiile romanesti) Daca mergeti cu avionul, atunci aveti avion la 6 dimineata si o sa va intoarceti in 12 ore, aveti mai mult timp acolo, dar excursia costa in jur de 350 de dolari americani de persoana (cu agentiile romanesti). Eu cand am aflat toate astea am zis pas, mai bine o sa fac o alta vacanta, in care sa ma concentrez doar pe turism cultural si pe obiectivele turistice din Egipt, probabil pe cont propriu. Cu alte cuvinte e cam greu sa le combini si Marea Rosie si Pirmide/Cairo/Luxor. Mai bine separat!

egipt-excursii

8. Mergeti cu bani cash, dolari americani cel mai bine


Am citit eu ca trebuie sa mergem cu dolari, dar venind din Londra, in graba, m-am gandit ca bine a fi si cu 100 de dolari cat sa platim vizele, un card sim, o apa, si restul cu cardul,ca doar nu mergem intr-o tara din lumea a treia. Error!!! Exact acolo am ajuns! Vrei ceva de la magazin? Simplu platesti cash cu lira egipteana/euro sau dolari.

Eu de cand lucrez in Anglia nu mai port cash cu mine. Am card contactless facut pe suma mare si mi-e mult mai comod, in autobuz/metrou/magazine/cafenele platesc asa. In sfarsit am scapat de tot maruntisul din buzunare ce ma dispera. Mai ales ca aveam mereu monezi de mai multe feluri (ron, lire, euro) deci doar o durere de cap.

In Turcia puteam plati cu cardul si in bazar, la magazinul de esarfe si sosete daca va vine sa credeti. In Egipt n-am putut plati cu cardul nici macar la aeroport, infolierea bagajului ce e obligatorie pentru romani la intoarcerea in Romania!!! Ah si pe langa ca nu poti plati cu cardul nu este nici ATM in aeroport!!!!

Deci cash e unica varianta (inclusiv pentru viza) si ca sa iesiti mai bine, schimbati in dolari ca ei nu prea se chinuie sa faca diferenta zic 20 dolari/euro ca si cum ar fi acelasi lucru.

9. Infolierea bagajului cand va intoarceti in Romania e obligatorie


Eu m-am documentat, dar nu suficient fiindca chiar nu am stiut aspectul acesta. Altii erau mai bine pregatiti, cu folie din aceea alimentara la ei, asa ca isi faceau singuri bagajele in aeroport. Eu m-am asezat la coada si am asteptat 30 de minute, ca sa aflu ca nu pot sa platesc cei 8 dolari pe bagaj fiindca nu accepta plata cu cardul. Cash nu aveam. ATM nu este in aeroport la plecari.

Am fost foarte stresata!!!! Ma si vedeam ramanand in Egipt, la cat de stricti sunt pe acolo. Noroc ca aveam cu noi doar trollere mici, ce se potriveau exact la greutate, fiecare avand fix 8 kg (am fost cu Blue Air) asa ca ne-au lasat sa le luam ca bagaje de bord si nu a trebuit sa trec prin situatia jenanta de a cere bani imprumut de la necunoscuti.

10. Cât de cald e în Egipt în iulie?


Mama ne vom praji la rotisor, asa mi-a zis Kari când i-am zis ca in Egipt vor fi 40 de grade. Adevărul e ca am prins și zile cu real feeling de 43 de grade, dar va jur ca nu le-am simțit. Briza marii, apa din piscina, lichidele, ne răcoareau zilnic. Eu stăteam permanent sub umbrela, asa ca asta a fost prima vara în care nu m-am ars la soare, în schimb m-am bronzat frumos!! In restaurant, in camera, in mașina era aer condiționat, deci chiar n-am suferit deloc de căldură. Seara când mâncam pe terasa simțeam ca e cald, dar nu exagerat, sa simți ca nu poți respira și nici umiditatea nu e asa mare, fiind mai mult căldură uscata, de desert. Sincer a fost mai bine decât în Valencia unde am fost vara trecuta. Probabil in Cairo e infernal, la fel si in zona Piramidelor, deci acolo e de mers iarna.

BONUS: Mami tu observi ca e întuneric deja? 




M-am dus de acasă pregătită ca vom sta la soare doar în orele bune. Adevărul e ca orele bune nu prea exista în Egipt, în iulie de la 11 dimineata la 6 dupa-masa arde soarele tare, iar la 7:00 PM deja e întuneric. Eram obișnuită cu asta din Israel, dar pt Kari a fost foarte ciudat, ca se întunecă asa de repede în mijlocul verii. Asta e un considerent pe care trebuie sa îl luați în calcul dacă mergeți pregătiți sa faceți turism în părțile astea ale lumii!




😍 Apreciez comentariile voastre pe blog  😍
Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului 

8 comentarii:

  1. Unde ati facut excursiile ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In desert și pe marea Roșie. Nu am fost la Piramide și Luxor

      Ștergere
  2. Într-adevă Egiptul poate părea ciudat la un prim contact. Dar pe bune, mai rau ca India???
    Inseamna ca eu, care am fost deja de 10 ori in Egipt, cand voi ajunge in India ma voi simti ca pestele in apa. Si totusi n-am inteles, la Hurghada ai fost nu?
    Mi-ai facut asa un dor de Egipt si de abia astept sa-ti aflu si urmatoarele impresii. Vor mai fi nu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ca și peisaj e mai dezolant în Egipt decât în India, poate din cauza infrastructurii dezastruoase și a decorului sărăcăcios. In India e multa culoare, e totul mai viu, o sa te descurci cu ușurință. Am sa povestesc mai multe despre Egipt din perspectiva turistului ce merge la All Inclusive, sunt convinsa ca asta nu e doar o fărâmă din ce oferă Egiptul pentru turiști.

      Ștergere
  3. Tare mi-as dori să ajungem și noi în vacanță în Egipt, dar nu știu dacă îmi conving sotul să zboare. Voi tine minte articolul unde găsesc detalii utile dacă îl conving.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper sa îl convingi. Am avut cea mai relaxanta vacanta de pana acum în Egipt. A fost superb!

      Ștergere
  4. Egiptul mi se pare o tara a contrastelor, din ce povestesti tu si din ce am mai citit. Chiar mi-ar placea sa ajung acolo. Interesanta faza cu infolierea bagajelor. Ma intreb care e scopul, totusi.

    RăspundețiȘtergere