Budapesta in imagini (Capitolul 2)

Continui azi cu cateva locuri care mi-au devenit foarte dragi intr-un timp foarte scurt. Ma refer la acele locuri de unde ai panorame superbe asupra orasului.
Primul la care ne-am dus a fost sus pe dealul Gillert la statuia Libertatii (care este cel mai inalt punct al orasului ) si apoi in imediata apropiere se afla Citadela. Peisajul este foarte frumos, de la statuia Libertatii se vede Dunarea si toate podurile care o traverseaza, iar din fata Citadelei se vede Palatul regal care se afla in Buda ( partea istorica a orasului) .
Majoritatea turistilor urca pe scari, noi ne-am pastarat picioarele pentru plimbari lungi si am ales autobuzul (nr 26 ) care ne-a urcat cam 80% din drum. Am coborat insa pe scari sa vedem si statuia lui Gillert care se afla pe masiv inconjurat de multa vegetatie, e foarte dragut.
Plimbarea nu a durat prea mult, in jur de 2 ore cu mult timp petrecut pe banci admirand peisajul.


-In spatele meu se inalta dealul Gillert -





-Si m-am catarat si pe statuia Libertatii-





-Vedere asupra orasului de pe statuie-





-Vedere din fata Citadelei-







Urmatoarea zi ne-am dus la Bastionul Pescarilor, un simbol al orasului pretejat de UNESCO. Este o terasa fermecatoare ridicata deasupra Dunarii si a Budei. Pana acolo se poate ajunge cu funicularul, pe jos, noi am ales varianta cea mai simpla, adica cu busul (nr.16). Ne-a lasat chiar in fata bisericii Matyas si a Bastionului. Intrarea este 1 eu pentru studenti si 2 eu pentru adulti. Privelistea este incantatoare, de pe geamurile turnurilor se vede o panorama superba incadrata de ziduri precum o rama foto. Mi-a placut foarte mult.

Plimbarea pe terasa nu dureaza mai mult de 10 minute.












Si ultimul loc de unde am vazut orasul de sus este Palatul regal. Din fata lui am vazut pentru a-3-a oare Dunarea, Parlamentul si orasul formand aceelasi decor minunat. De aici vezi si cel mai bine orasul nou (Pesta) cu toate cladirile lui, azi este centrul cultural, economic si comercial al tarii.
Si binenteles odata cu privelistea asupra orasului am vazut si podurile care traverseaza Dunarea. Acestea au început să fie construite abia cu un secol şi jumătate în urmă. Au fost date pe mâna celor mai mari artişti ai epocii, astfel că au rezultat minuni arhitectonice în faţa cărora orice alt calificativ păleşte. În anul 1976, traseul podurilor dunărene din Budapesta a fost inclus în patrimoniul UNESCO. Podurile sunt in numar de 9.
Primul pod care a legat Buda de Pesta este podul cu lanturi, lung de 202 m. Acesta a devenit un monument al orasului si una din principalele atractii turistice. Al-2-lea pod este Margareta care noi l-am prins in renovare. Este deschis totusi o parte pentru tramvai si una pietonala. Al -3-lea pod este podul Libertatii care are o structura metalica si se aseamana intr-un fel cu podul cu lanturi. Al-4-lea pod este podul Elisabeta poriectat de Sávoy Pál, are structura pe cabluri si un stil modern. Urmatoarele poduri nu sunt vizibile din locurile unde am fost insa podul Megyeri este cel mai nou pod, face parte din autostrada M0, cea care ocoleşte capitala Ungariei. Cu o lungime de 1.861 de metri, monumentul a devenit cel mai lung pod peste porţiunea maghiară a fluviului.
Mie mi-au placut in mod deoasebit 2 poduri fiindca sunt foarte diferite, unul este intr-un stil vechi, istoric, celalat are un stil modern, mult mai autohton.

-1. Podul cu lanturi-







-2.Podul Elisabeta-







Fiindca tot suntem la capitolul peisaje si locuri care mi-au placut, tot aici pot include si vederea de pe malul celalalt a Dunarii asupra centrului Buda si plimbarea cu vaporasul seara. Am prins jumatate pe zi jumatate pe noapte. Apusul a fost extrordinar, iar Budapesta superb luminata. Felinarele străzilor aprinse, palatele uriaşe strălucesc în lumina policandrelor de cristal .... totul e minunat!
Pretul plimbarii difera in functie de vaporul pe care il alegeti. Pe noi ne-a costat 8 eu (pentru studenti ) si 9 eu pentru adulti.

-Apus de soare in Budapesta-








- termin acest post cu Parlamentul pe timpul noptii-



Thanks for visiting,


Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

Un comentariu:

  1. foarte frumoase fotografiile cu Parlamentul pe inserate, dar si interesanta informatia ca ai gasit unul din poduri in renovare, ceea ce limiteaza circulatia acolo !

    RăspundețiȘtergere