Calatorind cu ocazia prin Romania (partea 2)

In primul episod va-m povestit despre localitatile in care am ajuns (din Romania) folosind ca mijloc de transport Ocazia. Trecem la capitolul 2;

REGULI si sfaturi
 
In timp mi-ai format cateva reguli pentru mine, unele sunt date de principiile mele, altele le-am dobandit in timp. Vi le impartasesc si voua, in cazul in care vreti sa incepeti sa calatoriti astfel:
 
  1. Cand va postati la ocazie alegeti-va vestimentatie decenta, casual, cu bun simt. Uneori sport dar intotdeauna serioasa. Nu ati vrea sa fiti  confundate cu 'altcineva'
  2. Atitudinea e importanta. Daca nu ti potriveste mersul cu ocazia, las-o balta. Nu are rost sa te chinui. Daca o faci adopta stilul business: politete si respect.
  3. In ziua de azi, rareori soferul te alege pe tine, cel mai des tu alegi masina, asa ca ai rabdare si alege-o bine.
  4. Daca esti incepator nu-ti uita acasa markarul si coli A4. Soferii nu pot ghici unde vrei tu sa ajungi si nici nu-si bat capul :)
  5.  Eu datorita principiilor nu ma duc cu tirul, fiindca nu imi place; nu ma duc nici cu microbuze sau masini de marfa (in mare parte datorita soferilor; dar am avut si experiente frumoase. Nu-i chiar o regula dar daca se poate le evit ). Nu pot sa va sfatuiesc sa faceti la fel, dar cel putin la inceput, mai bine nu!
  6. Totdeauna aleg locul din spate a masinii, chiar daca e liber in fata. O fac pentru a ma simti protejata.
  7. Nu ma urc in masini cu barbati, adica daca sunt mai multi barbati in masina, refuz
  8. Nu intru in vorba cu soferii decat atunci cand se leaga o conversatie inceputa de ei ( cu subiect de bun simt ) sunt tineri; sau pe aceeasi lungime de unda cu mine.
  9. Daca soferul nu imi inspira incredere ma prefac ca dau un telefon la mama/tata/sotul in care ii spun ca acuma ma-m urcat in masina, cam in cat timp aproximez ca ajung, ca sunt intr-o masina de culoare x, si ca ne vedem la destinatie. Asta de cum ma urc in masina. De multe ori mi s-a declansat al sase-lea simt care imi spunea ca ceva nu e in regula. Vestea buna e ca de 2 sau 3 ori m-am inselat :)
  10. Daca soferul se uita insistent in oglinda, sau face gesturi nepotrivite imi sun o prietena si vorbesc la telefon tot drumul ignorand total soferul.
  11.  Daca nu am bani de drum, sau nu vreau sa dau, anunt soferul dinainte sa ma urc in masina daca ma ia fara bani. Daca nu vrea, asta este, dar nu e frumos sa pacalesti pe nimeni, uneori soferii se bazeaza pe banii pe care ii dai.

Iar acum, dupa ce va-m speriat bine sa va povestesc si cateva intamplari


Dragute

'Acum 2 saptamani m-am dus cu o prietena la Cluj. Ne-am urcat in masina unui corturar. Nu l-am vazut de la inceput, numai de la mijlocul drumului. Nu suntem nici una rasiste dar totusi te incearca ceva sentimente in astfel de cazuri, mai ales ca era seara destul de tarziu. Cand ajungem la Cluj il intrebam daca merge spre Manastur (cartierul unde vroiam sa ajungem ), ne zice ca nu, dar ne duce. Pentru o clipa mi-a parut rau ca l-am intrebat, insa tot drumul ne ignorase. Cand ajungem in Manastur, insista sa ne duca cat mai aproape de locul unde ne intalneam cu prietenele ca oricum trebuie sa se intoarca.'

La final s-a dovedit a fi un om foarteeee de treaba. A facut jumatate de oras cu masina numai asa,  ca sa ne duca pe noi cat mai repede la destinatie.

'Anul trecut am petrecut Revelionul la Cluj. A doua zi, adica pe 1 dimineata nu erau autocare care sa ne duca acasa asa ca ne-am postat cu sotul la ocazie. Dupa cateva minute opreste o Dacie. Avand in vedere faptul ca nu treceau mai deloc masini si era lume multa ne-am urcat. Noi 2 si doi batranei. Masina era sub orice critica, mergea putin, murea, se misca geamul, intre usa si carosabil era loc cat un deget, batea vantul. Soferul tot drumul zicea la modul cel mai serios ca masina lui e buna, foarte buna, are numai cateva 'hibe'. Cand sa urcam Feleacul nu mai vrea sa porneasca asa ca roaga niste tineri sa il traga pana in Turda. El continua ca masina lui e buna. Deja devenise amuzant, pana la urma tinerii se opresc la un restaurant asa ca ne lasa in mijlocul drumului, sotul meu si celalalt domn imping masina, vin ajutoare, intr-un final am ajuns acasa insa tot drumul am ras, si acuma cand imi amintesc rad. Cei 2 batranei erau foarte comici, faceau glume tot drumul de sofer si masina lui cu cateva 'hibe'.

Dupa intamplarea asta m-am gandit de 2 ori inainte sa ma urc intr-o Dacie, ce nu e model nou. :)

Daca tot suntem la capitolul masini trebuie sa va spun ca am fost cu o masina si mai graznica decat cea prezentata in povestea de mai sus.


Eram pe clasa a-11-a cand ne-am pornit trei prietene la Cluj. Dupa ce am asteptat mai bine de 1 ora o masina, opreste un Trabant. Nu prea era loc de pretentii asa ca ne-am urcat. Soferul era un batranel foarte de traba care ne-a amuzat teribil si cu care am cantat tot drumul. Pacat ca masina lui nu trecea de 50 km/ora si atunci cand ajungea la viteza asta simteam adrenalina din Need for Speed. Zici ca la fiecare km parcurs mai se dezmembra putin, mai cadea un surub. Dar per total a fost o aventura care a ramas o amintire vesela si tinereasca.

La polul opus trebuie sa va spun ca am calatorit si cu masini de lux. Am fost si cu Jeep-uri si cu Mertane si in general cu masini de buna calitate.



'Cea mai frumoasa amintire in acest sens o am din Vama Veche. Aveam cateva cocktail-uri la bord cand am parasit gasca si m-am dus pe plaja sa vad singura rasaritul. L-am vazut, am mai dansat pe la Stuf, m-am plimbat pe plaja si pe la 7 m-am pus la ocazie. Eram cazati intr-un satuc de langa Vama. Tin minte ca am stat mult la ocazie, si ca mai erau cateva grupuri de tineri ce asteptau o masina. Culmea ginionului pe toti ii luam mai putin pe mine ( ei erau mai multi, deci mai convenabil ). Pana la urma a oprit in dreptul meu o masina mare, alba, genul bijuterie. Nu credeam eu ca se opreste pt mine asa ca ma intorc cu spatele. Cineva deschide geamul, ma striga. Erau 3, 2 baieti si o fata, veneau din afara. Masina pe interior era de vis, piele alba, cu mult spatiu, mirosea bine, era totul automatizat si cu suporturi pentru pahare. Cuplul, adica cei 2 care nu conduceau se rasfatau cu Jack Daniels in pahare de cristal. Dupa ce am facut putina conversatie am fost si eu servita cu un pahar. Hmmm de treaba tinerii dar tocmai strabatusem cei 7 km pana in sat.'

Asta e dovada ca si cei avuti iau la ocazie, si nu pentru bani ci din oamenie!

Intamplari frumoase au fost multe, nu am loc pe pagina sa scriu cate as avea, voi mai enumera doar cateva situatii:

'Am fost cu prietena mea intr-un satuc dupa Arieseni sa facem chestionare. Era iarna si frig. Cand ne-am intors am ramas blocate in Campeni; pur si simplu nu ne lua nimeni. Doi tineri ne-au salvat aducandu-ne acasa la 3 dimineata iar ei probabil au ajuns inapoi in Campeni in zorii zilei. Raman recunoscatoare forever'

'In liceu am mers cu ocazia Turda-Cluj. Mi-am uitat portofelul in masina cu care m-am dus. Nu aveam bani in el, maxim 20 lei. Dupa o saptamana a venit soferul acasa la mine si mi-a adus portofelul cu tot ce aveam in el. Gasise adresa pe abonamentul de autobuz'.

Intamplari urate nu prea am avut. Seci da, cu oameni nesimtiti da, dar infricosatoare mai putine.

-Un nesimtit mi-a cerut bani pe o cursa Turda-Brasov ca si un bilet de autocar. Nu am avut atatia asa ca am completat cu bonuri de masa.
-Un sofer de autobuz Nokia mi-a luat 15 lei pentru Turda-Cluj (30 km) pe motiv ca nu are sa mai imi dea mai mult rest de la 50 ron.
-Un tampit m-a dat jos din masina in mijlocul pustietatii, pe drumul national, fara motiv ( avea probabil motiv, dar numai el il stie).

Intamplari urate nu merita sa va spun fiindca mie in medie mi se intampla 1 data la 2 ani, deci nu sunt chiar de luat in considerare:

'Venind dinpre Oradea, soferul de camion tot drumul ma intreba  'daca te-as viola acuma ce ai face?'. Nu parea el genu, dar intrebarea asta si ideea ca s-a gandit, si drumul lung pana la Cluj a fost destul de traumatizant gandindu-ma ca se poate intampla. Pana la urma totul a ramas la vorbe, nu stiu daca a cedat fiindca i-am spus ca taicami-o ar fi un presupus judecator, si cica am mai si vb cu el cum ca ajung curand si sa ma astepte, sau fiindca vroia el doar sa ma inspaimante sa nu mai incerc experienta din nou.'
E drept cu camioane nu ma mai duc, fiindca nivelul culturii soferilor e cel mai des, mic sau inexistent.

Voi ati calatorit cu ocazia sau intentionati sa o faceti??? 

Thanks for visiting,

Citeste articole cu sfaturi, idei, informatii aici --> PONTURI BUNE

Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu