Disneyland: un vis devenit realitate (7)

     Istoric
 
 Walter Elias Disney  a fost un regizor, producător, animator, scenarist È™i antreprenor american , câștigător a 22 premii Oscar. ( a fost nominalizat la 61 de premii Oscar È™i la sapte premii Emmy, deÈ›inând recordul pentru cele mai multe nominalizări la Oscar. )

Epoca de aur a animatiei a inceput cu personajul Mikey Mouse creat de Walt Disney in 1928.
În timpul unei călătorii de afaceri în Chicago la sfârșitul anilor '40, Disney a desenat schițe ale ideilor sale pentru un parc de distracții în care copii și părinții pot să se distreze împreună.

Acest plan trebuia iniÈ›ial să fie vis-a-vis de studio. Ideile originale au crescut într-un concept mult mai mare care avea să devină Disneyland. Disney a petrecut cinci ani din viaÈ›a sa planificând Disneyland, idee care s-a materializat in 17 iunie 1955.

Desi Walt Disney a murit in 1966 proiectele lui au ramas vii, astfel ca azi compania detine 5 parcuri tematice : Disneyland California (1955), Disney World Florida (1971), Disneyland Tokyo (1983) si Disneyland Paris (1992), Disneyland Hong Kong (2005), Disneyland Shanghai si Disneyland Dubai fiind programate sa se deschida in urmatorii 5 ani.

Cel mai mare Disney resort din lume la ora actuala este cel din Florida si cel mai vizitat este cel din Tokyo. Al doilea mare parc Disneyland este cel din Paris, a avut de la inaugurare, in 1992, peste 200 de milioane de vizitatori, dintre care 16 milioane numai anul trecut – ceea ce il face cea mai vizitata destinatie turistica a Frantei si a Europei.



*Ce inseamna Disneyland (Paris) ?

Inseamna locul in care visele se implinesc, locul in care iti retraiesti copilaria alaturi de personajele din desenele animate intr-un decor de basm, ireal, in care fiecare metru matrat a fost gandit cu multa creativitate si imaginatie, totul intr-un Disneyland Resort imens ce cuprinde Walt Disney Studios si Disneyland Park7 hoteluri,  2 centre de conventii, un teren de golf, restaurante, baruri, cinematografe, teatre, magazine, etc).

*Disneyland Park - prezentat in cele 5 lumi diferite

Main Street este un bulevard marginit de case in stil victorian transformate in magazine de suveniruri, chioscuri cu inghetata si alte bunatati. Tot aici se afla Statuia Libertatii, Town scuare si Central Plaza.







Fantasyland este cea mai frumoasa dintre tinuturile de vis ale parcului. Aici gasiti casuta din copac al lui Peter Pan (care e de-a dreptul impresionanta, sunt 2 camere amenajate in detaliu chiar in copac), Castelul Frumoasei adormite care e simbolul parcului, apare pe orice pliant cu Disneyland, labirintul lui Alice in tara Minunilor etccc





Frontierland reconstituie atmosfera Vestului salbatic. Un munte imens, ce se ridica din mijlocul lacului, pe care e construit Mountain Russe-ul  'Big Thunder Mountain' care desi pare invechit rau de tot si suna groaznic, stati linistiti face parte din tematica. Decorul in Frontierland este western, absolut tot este in stilul Texas de la magazine, toaleta, iluminatul stradal, banci etc. Copii mici trebuie dusi neaparat in Parcul indian Pocahontas, acolo unde sunt tot felul de distractii pentru ei.




Discoveryland este pentru iubitorii de distractii. Partea acestui taram Disney care este situata cel mai departe de intrare ofera o perspectiva diferita asupra viitorului, prin ochii vizionarilor de astazi. Decorul duce spre SF, iar ''Space Mountain'' e atractia principala a sectorului. Esti introdus intr-o racheta, trimis in spatiu, iar odata ajuns acolo vei vedea stelute, planete etc. Ideea e ca nu vei ramane cu prea multe imagini din cauza vitezei si a rotatiilor in toate directiile (multe de 360 grade).




Adventureland are cele mai frumoase peisaje, cascade inalte, luminisuri, statui, vegetatie luxurianta, plante exotice. Aici puteti face un tur, destul de infricosator al Piratilor din Caraibe sau puteti lua parte la diverse parade.






*Fast-Pass daca vrei sa salvezi timp si sa profiti de atractiile parcului la maxim

Fast- Pass inseamana o programare pentru un tur pe o jucarie. Mergi cu tichetul de la intrare si vi sa da ca o chitanta pe care va e scris un interval de 30 min in care sa mergeti. Atunci veti avea prioritate la intrare, intrarea facandu-se pe un alt culoar. Uneori insa coada e mai mare pe culoarul celor cu Fast-Pass decat la cel obisnuit. Insa majoritatea datilor veti salva ceva timp. Insa nu se poate folosi Fast Pass decat o data, adica dupa ce v-ati facut turul programat, puteti face alta programare. Nu puteti avea mai multe programari in aceelasi timp.
TIP: Cel mai bine, mergeti faceti programare pe o jucarie, si pana la intervalul de pe chitanta mergeti si puneti-va la o coada obisnuita. Astfel o sa va dati pe 2 jucarii intr-un timp relativ mic.

*Impresii personale

18 Mai 2009/ Pasaj dedicat lui Alex


Cu toate ca stiam la ce sa ma astept, vazusem fotografii si citisem multe impresii, Disneyland m-a uimit! E intradevar magic, greu de descris in cuvinte. Locul in sine, decorul, e fabulos! Peisagistii au dat ce au ei mai bun, sa-u jucat cu natura, au folosit la maxim arta topiara, sa-u jucat cu formele, culorile, plantele! Absolut toate au fost folosite in asa fel incat sa-ti trezeasca curiozitatea si sa te surprinda! Toate acele locuri fantastice din poveste au fost create acolo, in format 3D, si simti cum pasesti printre ele, ca intr-o carte de povesti.

-Ce mi-a placut cel mai mult? 
E greu sa raspund la intrebarea asta, binenteles toate mi-au placut. Insa cel mai mult m-am bucurat cand am facut turul 'In lumea celor mici' in care te plimbi cu barca printr-un tunel plin cu machete cu oameni in miniatura surprinsi in diferite activitati, totul pe un fundal cu muzica pentru copii, si toate 'aplicatiile' se misca si scot tot felul de sunete. Acolo m-am simtit intradevar mica!
Poate la fel de surprinsa am fost si in casa din copac al lui Peter Pan despre care si azi ma intreb: Oare e chiar in copac sau e doar o iluzie optica????
In rest trenul acela SF in care zbori (la propriu) e cea mai nebuna chestie in care m-am urcat, ever!

-Ce nu mi-a placut?
Desigur mi-ar fi placut mai multe jucarii cu high intensity
Desi nu am prins cozi chiar insuportabile, sa stai 45 de minute la coada nu e amuzant, mai ales ca am fost cu Kari, care din nou ne-a uimit si s-a purtat exemplar pentru cei 4 luni ce ii avea atunci.
Inbulzeala tineretului a fost enervanta mai ales la amiaz cand zici ca se manifesta foamea din ei
Si trebuie sa trec in revista si preturile un pic exagerate :(

-Cat am reusit sa vad din Parcul Dinseyland intr-o zi?
Am stat pana la de la 9 am la 7 pm, ora de inchidere a parcului in luna mai. Am reusit sa vedem toate cele 5 lumi, si ne-am dat pe 9 jucarii, pe una de 2 ori. Trebuie sa specific ca am folosit inca de la inceput Fast Pass care ne-a ajutat mult. Nu am participat la nici o parada, doar in treacat, si nici nu am facut shopping.
Ne-am urcat si cu copilul pe 3 dintre jucarii, din care in casa Piratilor a urlat tot timpul deranjand lumea, lucru destul de jenant pentru noi, insa nu aveam de unde sti la ce sa ne asteptam. In celelalte 2 a fost bine, a si zambit, desigur ma indoiesc ca intelegea ceva, dar faptul ca copilul nostru era bine si vesel era cel mai important. Am mers putin stresati stiind ca parcul nu e chiar potrivit pt copii asa mici. Thanks God erau si altii!

-Recomandari?
*Daca vreti sa economisiti bani si timp duceti-va mancare si apa de acasa. Acolo sunt scumpe. (noi pt un meniu fast food am platit 15 euro). Suveniruri din nou, cu greu gasesti ceva, cat de mic sub 10 euro.
*Pentru parc alocati-va o zi intreaga, e necesar!
*Daca mergeti cu copii duceti-va caruciorul, sunt parcari de carucioare peste tot unde il puteti lasa chiar cu lucruri in/pe el, nimeni nu umbla la ele. Chiar si pentru copii de 5-8 ani inchiriati un carucior de la intrare, e greu pentru ei sa umble atatea ore, e destul cat stau saracii la coada.
*Pentru a va putea bucura de parc incercati sa mergeti in zilele saptamanii, noi am fost luni si ma declar multumita. Deasemenea daca cozile sunt prea mari, incercati sa va dati pe jucariile populare in timpul paradelor cand majoritatea lumii e in fata scenelor.

-Imi doresc sa revad Disneyland Paris?
In principiu nu, eu cred ca este o experienta unica, ce trebuie incercata, simtita, privita, si si-ar pierde farmecul daca l-as vedea de mai multe ori. 
Pe viitor mi-ar placea sa am posibilitatea sa imi duc fiul la Disneyland Tokyo, Orlando, Dubai sau Shangai.

-Parcarea de carucioare-



Cum se ajunge cel mai usor la Disneyland?

Dinseyland Resort se afla la 32 km de Paris, in districtul Marne-la-Vallée, o regiune cu cateva orasele in valea Marne, din estul Parisului.

-Cu masina : cel mai simplu din Paris e pe autostrada A4 (l’Autorute de l’Est) in directia Metz-Nancy. Iesiti de pe autostrada la iesirea 14, unde veti intalni semnul “Parcs Disney”, iar apoi luati-va dupa placutele de directionare.
-Cu metroul (RER): luati un tren RER care circula pe linia A, semnalat cu A4 si coborati la statia Marne-la-Vallée/Chessy, aflata la 2 minute de mers pe jos de intrarea in Parcuri si in apropiere de hoteluri. Biletul difera la pret, in functie de zona din care va urcati. In medie ar trebui sa coste 7 eu/sens si sa dureze 30-40 min. Fiti atenti si cumparati bilete si pentru retur fiindca la Disneyland noi n-am gasit!
-Cu atocarul: Exista asa numitele  VEA Shuttle care va duc de la aeroport la Disneyland si retur. Pretul e intre 25-30 eu/sens, in functie de aeroportul la care ajungeti. Circula regulat, in fiecare zi din saptamana, din 30 in 30 min, mai putin de la aeroportul Beauvais ( unde aterizeaza Wizz air )de unde pleaca doar la orele: 10:00, 13:30, 19:00. Autocarul face in jur de 1 ora de la aeropoartele mari si aproape 3 ore de la  Beauvais.


Disneyland in imagini












“E distractiv sa faci imposibilul!” spunea odata Walt Disney









"Disneyland nu va fi gata niciodata. El va continua sa se dezvolte atata vreme cat oamenii isi vor dori ca visele sa li se transforme in realitate”, spunea Walt Disney in 1966, cu putin timp inainte de a se stinge din viata.

Thanks for visiting,


Citeste toate articole despre Paris aici --> FRANTA
Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu