Belem - Prima zi in Lisabona

Prima zi in Lisabona a fost cea mai grea si obositoare dintre toate. Nu dormisem de mai bine de 48 de ore,ziua anteriora mi-am petrecut-o colindand strazile din Barcelona, noaptea mi-am facut bagaje si m-am dus in aeroport, dimineata am avut zborul spre Portugalia, acum era in jur de ora 10:30 am si mai aveam de asteptat pana la ora 3 pm ca sa ma pot duce la hostel. Inca de acasa mi-am planificat sa imi folosesc ziua intr-un mod util, intrucat vacanta  la Portugalia era foarte aglomerata si nu imi permiteam sa pierd aiurea timpul.

Asa ca primul lucru ce l-am facut cand am ajuns in Lisabona a fost sa ma duc la un birou turistic, sa imi las bagajul acolo pana seara ( 12 ore costa 2 euro si este un astfel de birou chiar peste drum de gara Rossio spre scuarul Restauradores ), am cerut o gramada de informatii de la ei, cam tot ce mi-a trecut in cap, si cu o foaie scrisa fata-verso am pronit spre tramvaiul nr.15 (Praca do Commercio) care te duce in cartierul Belem- zona monumentala si istorica  a Lisabonei. Aici sunt concentrate foarte multe obiective turistice, apropiate intre ele, asa ca a fost perfect pt mine. Cu cat aveam de umblat mai putin, cu atat era mai bine.

Aveam cumparat Lisboa Card (din aeroport), valabil 48 de ore, pe care vroiam sa-l valorific din greu aici. Cu el aveam intrarea gratuita la toate obiectivelor turistice din Lisabona + mijloacele de transport in comun!

1.Manastirea Jeronimo

M-am dat jos din tramvai cand am vazut Manastirea Jeronimo, care m-a impresionat in primul rand datorita dimensiunii!!!! E imensa!!! Cea mai mare manastire pe cand am vazut-o eu vreodata. Ea adaposteste si muzeul national de Arheologie.



Manastirea Jeronimos este simbolul cel mai impresionant al puterii Portugaliei, monument inscris in Patrimoniul Unesco

Detalii sculpturale elaborate



Interiorul bisericii este spatios cu piloni octogonali bogat decorati!!!


La intrarea in Biserica se afla 2 morminte: primul este al lui Vasco de Gama iar celalat este al poetului  Luis de Camões. Alte nume mari din istoria portugheza sunt, de asemenea, inmormatati aici, cum ar fi regele Manuel ÅŸi Sebastião King cat si poetii Fernando Pessoa ÅŸi Alexandre Herculano!



2. Monumentul descoperirilor

Dupa o ora de vizita, fotografii si relaxare in gradina interioara a Manastirii am mers peste drum la Monumentul descoperirilor. Padrão dos Descobrimentos este un monument ridicat pentru a comemora a 500-a aniversare de la moartea Printului Henric Navigatorul. Monumentul in sine nu m-a dat pe spate insa amplasarea lui trebuie sa recunosc ca e una fantastica, pe malul raului, arta ca un vapor inaltat pregatit sa coboare  in `mare`.


Mi-am continuat drumul pe malul raului Tejo. La un moment dat simteam ca pic jos de oboseala, mi se facusera basici in talpa (din cauza pantofilor de proasta calitate dar si fiindca am umblat o gramada in ultimele zile in Barcelona) si n-am mai putut! Am crezut ca drumul pana la Turnul Belem va fi scurt dar vezi de treaba, pare aproape, dar e totusi ceva!
Cum am trecut de zona pescarilor, m-am descaltat, mi-am pus papaucii si geanta sub cap, si m-am intins sa privesc peisajul!In departare se vede podul, copie fidela a cunoscutului Golden Bridge din San Francisco, iar la capatul lui este o alta copie faimoasa, statuia lui Isus din Rio de Janeiro! Aici se numeste Monumento Cristo Rei si are 84 m (statuia in sine 28m )!
Era soare, era cald (24 de grade insa nu le simti chiar asa din cauza brizei ) la sfarsitul lui februarie, de vis! Tin minte ca am si sunat-o pe maica-mea sa ii povestesc ce am vazut si cat de bine ma simteam. Atat de bine ca am adormit! :) Acolo pe marginea digului! M-am trezit dupa vreo 2 ore, speriata, dar odihnita zici ca dormisem 8 ore. Intre timp s-au mai asezat pe dig si alti turisti, cupluri, nu mai eram singura! :)


3. Turnul Belem

Cu greu am ajuns si la Turnul Belem! Mai exact cu multe opriri. Ma dureau tare picioarele dar plimbarea pana la el a meritat! Are niste detalii maure (arta portugheza) ce te lasa mut!





4. Muzeul Trasurilor

Ultima oprire a fost la muzeul trasurilor. Museu dos Coches este adapostiti in fosta scoala de calarie a palatului si prezinta publicului cea mai mare colectie de trasuri si vehicule regale din lume.
Pozele nu au iesit minunat insa o sa va arat miercuri, colectia mea in care le puteti vedea mai in detaliu! 


Citeste tot jurnalul de calatorie aici -> Portugalia

Daca vreti sa stiti primii ponturi despre calatorii va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)

27 de comentarii:

  1. Belem-ul l-am vizitat noaptea doar, trasurile nu am ajuns sa le vad, imi plac f mult trasurile, sunt adevarate opere de arta (le-am vazut pe cele din Viena, de la Schonbrun), asa e cand nu esti oficial in vacanta ci cu alte trebi prin Portugalia :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte frumoasa plimbarea. Manastirea Jeronimo este impresionanta si as vrea sa o vizitez. Astept cu nerabdare colectia de miercuri cu Muzeul Trasurilor.

    O zi usoara!

    RăspundețiȘtergere
  3. Superbe locurile pe care le-ai vizitat!

    RăspundețiȘtergere
  4. Asta este motivul pentru care traiesc si eu. Sa vad lumea!
    Frumoase locuri. Iti pomit ca am sa ma revansez, dar asta peste vreo 2 luni :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Smalldot cred ca e super pe timpul noptii, sa vezi manastirea luminata! pacat ca nu ai ajuns la muzeu fiindca e exceptional! Eu am fost foarte placut surprinsa

    RăspundețiȘtergere
  6. Cristina Multumesc

    Laura nu se stie cand vei ajunge acolo dar oricand ajungi la muzeul trasurilor trebuie sa mergi fiindca e foarte frumos! Sa ai o dupa-masa frumoasa

    Alice ma bucur ca iti plac

    RăspundețiȘtergere
  7. ce zodie esti?
    exista o zodie indeosebi innebunita dupa calatorii & stuff, si sunt crioasa daca am dreptate :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Raphaelly deabia astept sa vad unde mergi, si apoi impresiile! Iti doresc o zi minunata!

    RăspundețiȘtergere
  9. sunt fecioara, cred ca nu se prea potriveste cu calatoriile doar cu descrierea locurilor in amanunt :)))

    Totusi despre ce zodie e vb?

    RăspundețiȘtergere
  10. despre sagetator vorbeam. dar e bine s fecioara. fecioara e sotul meu. ii place si lui sa colinde :D cu mine!

    RăspundețiȘtergere
  11. ma gandeam eu, fecioarele sunt mai relaxate de obicei :))

    RăspundețiȘtergere
  12. Ce obiective turistice minunate are Lisabona, am ramas cu gura cascata, nu ma asteptam, m-am indragostit si de acest oras european.:D Trebuie neparat sa ajung acolo. Iar felul tau de a descrie si a povesti calatoria e absolul incantator, Alicee. :)
    Hug. :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Na ca acum am la ce visa la noapte... :P

    RăspundețiȘtergere
  14. Nice eu ma bucur ca un copil de tot ce vad, nu speram niciodata sa apuc sa vad atat de repede asa multe locuri, si atunci si normal ca de fiecare data sunt foarte incantata ca uite am reusit sa mai vad un oras, un muzeu, o manastire in cazul acesta.
    In plus iubesc detaliile, imi place sa explorez asa ca in fiecare vacanta sunt in elementul meu si ma simt extraodinar, desi uneori oboseala ma copleseste :)))

    RăspundețiȘtergere
  15. Torre de Belem este un turn fortificat construit între anii 1515 şi 1521 de un arhitect militar, Francisco de Arruda. Iniţial a fost ridicat pe o mică insulă în mijlocul râului Tejo însă, după marele cutremur din 1755, care a redirecţionat cursul râului, turnul a ajuns pe mal.
    Foarte frumos, iar panorama de sus merită toţi banii. Cam înghesuială la scara elicoidală care duce pe terasă, dar ce mai contează...?

    RăspundețiȘtergere
  16. Badge multumesc de completari. Interesanta istoria. Intradevar sa-u schimbat multe odata cu cutremurul :(
    Eu cand am fost nu am putut urca in turn fiindca se restaura partea aceea! :(

    RăspundețiȘtergere
  17. ce mi-a placut excursia cu tine, acum imi doresc sa vad si portugalia. spune-mi, te rog, de unde obtii toate informatiile care-ti sunt necesare pentru a-ti face programul singura? te pregatesti de pe net? cauti birouri de turism cand ajungi? ce bine era daca te-as fi cunoscut de mai demult! dar... nu se stie niciodata! :D

    RăspundețiȘtergere
  18. Citesc mult, incep cu ghiduri turistice (pe care le puteti si voi downloda) imi scot pe foi informatii, preturi, orare, mijloace de transport in comun, tot ce am nevoie. Apoi intru si pe internet si caut informatii, harti etc.
    Cand ajung acolo ma duc la biroul turistic si ma asigur ca informatiile ce le stiu sunt reale si nu sa-u schimbat intre timp. :)
    Sincer nu e greu trebuie doar sa ai curaj!

    RăspundețiȘtergere
  19. Foarte frumos! Sunt niste locuri in care din pacate nu am reusit sa ajung in scurta mea vizita la Lisabona....dar cusiguranta ma voi intoarce la Lisabona!

    RăspundețiȘtergere
  20. Mi-as dori sa pot calatori in toata lumea, sa vad locurile deosebite pe care natura si mana omului le-au creat.

    RăspundețiȘtergere
  21. Claudia data viitoare sa nu le ratezi :)
    Cand ai de gand sa revii?


    Cetateanu sper sa faci in curand primul pas pentru a descopri lumea!

    RăspundețiȘtergere
  22. NU AI MANCAT PASTAIS DE BELEM? SUNT NISTE PRAJITURELE ASA DE BUNE, TI SE TOPESC IN GURA :)

    RăspundețiȘtergere
  23. Ioana sigur ca am mancat :) acesta a fost desertul alaturi de o portie de sardine cu cartofi copti, o delicatese. Doar ca din pacate nu le-am mancat chiar in Belem fiindca eram obosita, stiu ca este o cofetarie renumita de unde a pornit reteta acestei prajiturele si a devenit desert traditional, insa eram prea rupta sa o mai caut :(

    RăspundețiȘtergere
  24. AÈ™ vrea sa pot ajunge acolo

    RăspundețiȘtergere
  25. Anonim1:56 p.m.

    Am vizitat si eu Lisabona si imprejurimile acesteia. Este superb. Sunt indragostita de aceste locuri. Desi am calatorit la Londra, Amsterdam...am fost profund impresionata de ceea ce mi-a oferit Lisabona. Nu am fost niciodata asa de incantata ca atunci cand am vizitat capitala Portugaliei, Sintra etc. As vrea sa ma reintorc acolo...Dorinta mea ar fi sa vizitez si Madeira despre care am citit foarte multe lucruri frumoase.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lisabona e orasul meu preferat de pana acum, dupa vacanta asta m-am intors anult recut in 2013 intr-o noua excursie de 5 zile prin Lisabona si partea de Nord (cu baza la Porto) :)
      Visez sa ajung si a treia, din nou la Lisabona mea frumoasa si Madeira + Algrave!

      Ștergere