Anul acesta vreau sa-l incep cu o vacanta/circuit in Romania. Inca nu stiu exact ce orase sa aleg si ce sa vizitez dar incerc sa-mi structurez in cap un program. Nu e pentru acum, am de gand sa il fac la sf lui februarie, daca ne tine vremea calda, deci mai e timp ... !
Primul oras ce trebuie sa il explorez pe indelete va fi Brasov. Nu am vazut niciodata Brasovul ca un turist, am ajuns de 2 ori cateva ore prin centru, am vazut Biserica Neagra din exterior, pancarda in stil Hollywood cu Brasov ridicat pe munti, mi-a placut. Piata Sfatului era intesata de lume si porumbei, bulevardul principal era in lucru. Cam asta e tot ce imi amintesc. Ah si stiu ca am intrat intr-un muzeu mic mic din Piata Sfatului (cred ca a fost de istorie) si ca mi-ar fi placut sa trec pe strada Sforii dar nu am mai ajuns. Ne grabeam spre Bran ....
Photo by 23gxg
Pentru moment nu stiu prea multe despre Brasov, stiu ca vreau sa ajung la Muzeul de Etnografie si sa vad Piata Sfatului de sus, din turn (daca se poate). Mi-ar placea sa vad TOT ! Inclusiv carari mai putin batute de turisti. Si imprejurimile evident, 1 zi sau 2. Tampa, Predeal, Poiana Brasov ... nici nu stiu ce ar fi mai bine! As putea sa ma documentez din greu dar m-am gandit sa apelez la voi, la amabilitatea voastra. Stiu ca sunt multi calatori ce imi citesc blogul si au fost in Brasov, mi se pare cel mai accesibil oras din tara datorita amplasarii, cateva ore de la Cluj, cateva din Bucuresti, din Sibiu, Sighisoara, Fragaras, e greu sa faci un circuit turistic si sa nu treci prin Orasul de la poalele muntilor!
Pentru cazare in Brasov am gasit 2 site-uri de unde o sa-mi aleg hotelul : Cazare Brasov si Cazare Pensiuni si Hoteluri Romania . Cazare in Predeal de aici: Cazare Predeal si o noapte de cazare in Poiana Brasov de aici: Cazare Poiana Brasov
de la voi vreau sa stiu unde sa-mi incep ziua, ce sa vad, pe unde sa ma duc, ce sa mananc, tot ce vreti si credeti ca e important de stiut pentru un turist.
Ce zici vrei sa fi ghidul meu in Brasov ? (virtual evident)
Toti cei care imi scriu un itinerar, pont-uri / informatii vor primi un link in articolul de marti : la discutii turistice :)) Ps : vreau sa fie scrise de voi, nu imi puneti link-uri sa citesc ca asa mersi pot sa le gasesc si eu pe net. Oricum veti primi link
Daca doresti, eu iti pot fi ghid in Vatra Dornei; cunosc orasul foarte bine; de asemenea lucrez si la un proiect cu tenta istorica; mai multe detalii poti gasi aici: http://pardau.blogspot.com/p/proiect.html.
RăspundețiȘtergereDaca e sa poposesti prin Vatra Dornei, gasesti numarul meu de telefon pe siteul mai sus mentionat. Toate bune!
Am fost in Brasov cred ca de minim 20 de ori (am rude acolo si cand eram mica mergeam foarte des) dar foarte departe de zona centrului n-am mers niciodata. Ce pot eu sa-ti recomand e sa mergi sa vezi interiorul Bisericii Negre, sa te plimbi pe Strada Republicii si pe strada Muresenilor (sunt aprox. paralele)si pe stradutele dintre ele ca sunt inguste si tare simpatice.
RăspundețiȘtergereCa sa vezi Piata Sfatului de sus iti recomand sa urci cu Telecabina pe Tampa, e chiar impresionant.
In Turnul Casei Sfatului uite habar n-am daca se poate urca, chiar n-am auzit vreodata si sunt curioasa daca stie cineva de aici sa ne spuna.
Brasovul fiind fosta cetate, o sa gasesti si niste bastionane si turnuri, ca in Sighisoara: Bastionul Graft, Turnul Macelarilor, Bastionul Fierarilor, Bastionul Tesatorilor, Bastionul Funarilor, Bastionul, Tabacailor, Turnul Vanatorilor, Turnul Lemmnarilor (le gasesti usor pe google maps ca sunt marcate), si intre ele, pe alocuri, mai sunt si ramasite din Zidul Cetatii, cu arcade si porti... foarte frumos!
Ca sa ajungi la Poiana Brasov, daca nu sunteti cu o masina, se ia autobuzul de la statia Livada Postei (http://g.co/maps/fdbrb), si se cumpara bilet special (cele pentru interiorul brasovului nu sunt valabile).
Tot in Livada Postei cobori si daca vii de la gara, cu autobuzul 4.
In Poiana Brasov e f fain pentru schiat in principal, mai ales ca acum au facut cel mai mare si mai misto doomeniul schiabil din Romania. In rest, eu recomand sa nu te duci in w-e din motivul asta, si sa luati telecabina si sa urcati pe Vf. Postavaru (sau Cristianul mare). Jos in statiune mai e si o biserica de lemn in stil maramuresan frumoasa. Uite n-am intrat niciodata in ea.
In Predeal nu-ti recomand sa mergi, nu mi se pare ca se merita foarte tare. Doar daca vrei cumva sa urcati cu telescaunul pana la Clabucet plecare ca sa admirati privelistea de acolo, dar nu e f ieftin biletul :) Acum 2 ani doar urcarea era 16 lei de persoana. Dus intors era probabil undeva la 30 de lei..
De mancat in Brasov iti recomand un restaurant traditional super, cu niste mancaruri de te lingi pe degete :P Se numeste Sergiana si se afla aici http://g.co/maps/wkn2g
Iar daca sunteti in plimbare si vreti o gustare, iti recomand simigeria Petru. Stiu ca e si in Cluj, deci s-ar putea sa stii deja despre ce vorbesc. Dar eu in Brasov am descoperit pentru prima data covridog si nu e data sa ajung in Bv si sa nu merg la Petru :P Daca iti place si tie, e unul pe str. Republicii, si unul pe Strada Muresenilor.
In rest mai sunt multe de vazut, dar eu din pacate nu stiu sa-ti mai spun. Doar atat mai stiu: sa casti gura dupa case "monument". Sunt o multime de case vechi cu fatade extraordinar de frumoase, inca pastrate. Cateva pe Strada Republicii, altele pe stradutele mici, cam peste tot... ca e centrul vechi.. Eu abia dupa multe plimbari pe strada republicii am ridicat ochii de la nivelul parterului, unde sunt numai magazine si restaurante, si m-am uitat mai sus la fatade. Superbe!
Pe Strada Sforii n-am fost niciodata, data viitoare cand ajung in Brasov nu o mai ratez!
Sper ca te-am ajutat cat de cat si sper sa mai primesti si alte sfaturi complementare ca sa explorezi Brasovul la valaorea lui maxima, caci e un oras superb! E orasul meu de suflet! :)
Neparat sa mananci ciorba de fasole in paine (si multe altele) la restaurantul Bella Muzica, atentie, cel mai bine ar fi sa iti faci rezervare in avans pt. ca este mai mereu plin! :-) Vei avea si o surpriza, nu degeaba se cheama Bella Muzica :-P
RăspundețiȘtergere"NeAparat", nu mi-am luat inca micul dejun:-P
RăspundețiȘtergerepai ai de umbalt Alicee...tot orasul este frumos...muzee...cel de etnografie de pe bd Eroilor , muzeul de Istorie , muzeul de Arta , apoi biserici , cea Catolica , Adormirea Maicii Domnului , cea Greceasca , Sf Ioan , sa nu uitam de Biserica Neagra cea mai importanta , apoi Cetatea Brasovului , piata Sfatului , poarta Ecaterinei , Poarta Schei , sinagoga poarta Schei , turnurile negru si alb , bastioanele fierarilor , curelarilor si bastionul Graft , casa negustorilor din piata Sfatului...in piata asta imi place mie muuulttt....( sa papi clatite cu varza :)) , parcul Aventura cu chestii diverse pentru distractii...aaaa...acu cica au paradisul acvatic , eu nu am fost , du-te tu si zi si mie ....si drumetii...multe daca ai timp...si ce sa zic ? distractie placuta...ai muuuulllteee de vazut !!!!!!!!aaa si strada sforii normal...mi-a placut !
RăspundețiȘtergereCe frumos, postul asta vine la fix.
RăspundețiȘtergereMarti, 17 ianuarie, trebuie sa merg pana in Brasov. Ajung pe la ora 12 si apoi am toata ziua la dispozitie.
Tinand cont ca merg cu masina eu am ales hotelul Long Street, e la 1 km de Piata Sfatului. Vreau neaparat sa fac o vizita la cetatea Rasnov si/sau Prejmer, asta miercuri la intoarcere.
Pe munte am fost si din Sinaia si din Predeal si din Azuga asa ca o sa sar peste...desi privelistea e minunata.
Alicee, te rog sa adaugi si multumirile mele bratului de multumiri pe care o sa le oferi tu celor care ne-au furnizat informatii.
Practic, Alexandra a spus tot ce era de spus. :)
RăspundețiȘtergerePS. In Oradea poti sa te bazezi pe mine ca si ghid, cum de altfel se pot baza si alti cititori ai blogului tau.
RăspundețiȘtergereSunt de acord cu Alexandra in ceea ce priveste restaurantul Sergiana. Il recomand si eu, este foarte fain ca decor si cu o mancare traditionala foarte gustoasa!
RăspundețiȘtergereMai recomand in plus de vizitat Scheii Brasovului (un cartier vechi) si mai exact acolo Biserica Sf. Nicolae, in curtea careia se afla prima scoala romanesca si Biserica Evanghelica din Schei...mie mi-au placut!
Poiana Brasov mie nu imi place asa tare, este prea plina de fite in ultima vreme! Dar poate merita o plimbare cu telecabina pana acolo macar pentru peisaj....
Alceva in afara de ce s-a spus mai sus nu mai stiu nici eu.....Oricum este un oras foarte fain!!!
Ciprian multumesc, doresc sa ajung in Vatra Dornei toamna,am vazut niste poze si de atunci tot ma gandesc sa ma duc, din pacate toamna asta nu am fost in tara, sper anul acesta! Multumesc
RăspundețiȘtergereAlexandra multumesc frumos! Mi-ai oferit un ghid complet!!! De Petru nu stiu (am sa incerc) pe la Gigi mai cumpar cate ceva din cand in cand ... imi plac. :)
Am sa ma duc pe Tampa pentru priveliste! Ms de directii! Sper sa ma descurc :). De multe ori mi-a fost mai greu sa calatoresc in tara decat in strainatate din acest punct de vedere.
Am sa mananc la Sergiana, vad ca e foarte laudat, must be good!!
Ioana sunt frumos Bella Muzica, sper sa ajung si aici. Sa vad cum imi impart timpul si cat voi sta la Brasov, sa apuc sa vad si sa experimentez tot ce mi s-a propus!!
RăspundețiȘtergereCoco de Aventura am auzit (citit) dar nu cred ca am timp pentru toate!! Dar astept pana mai creste Kari sa il duc :))
Casa negustorilor se viziteaza???e interesant?
Cosmin ma bucur ca iti sunt folositoare informatiile, sa mai scrii si tu completari cand te intorci, ce ti-a placut, ce nu, preturi ....
De Oradea nu am uitat, cand se deschide bazinul cu nuferi??? e deschis tot timpul anului?
Eh Tiberiu, sigur se mai poate completa, de exemplu de baruri si cluburi nu ne-a zis nimeni nimic
Larisa am sa ma duc si la prima scoala romaneasca :)! Sper!!! trebuie sa imi fac un program, sa vad cum le includ pe toate
RăspundețiȘtergereAnonim ms, am completat. Deabia am ajuns acasa! Seara frumoasa
Inca o intrebare??? Seara ce baruri/cluburi recomandati??? sa fie asa cu rock, clasic, nu fite :))
Ahhh...stiam un bar dragut...dar nu mai stiu cum se numeste...verific si revin cu un comentariu....
RăspundețiȘtergereLarisa ms!!
RăspundețiȘtergereCu placere Alice! Statia de telecabina este unde langa Bastionul Funarilor, e si marcata cu un patratel albastru in google maps. Sigur o sa te descurci :) Si daca nu, intrebi :)
RăspundețiȘtergereO sa-ti placa sigur, oricum! :) Abia astept sa ne povestesti cum a fost!
Nu ma pricep sa-ti spun ce ar fi de vizitat prin Brasov, dar daca tot ajungi poate dai o tura si prin Sinaia la Castelul Peles.
RăspundețiȘtergereAi programul aici: http://peles.ro/
este in piata Sfatului unde mie imi place cel mai mult , o cladire maaree cu niste arcade...imi place sa ma plimb cel mai mult prin piata aceasta..este acolo un restaurant , o cafenea...da..poti sa le vizitezi :)..un popas la o cafeluta !!!
RăspundețiȘtergeredaca te decizi pentru timisoara, incerc sa te ghidez, brasovul nu-l cunosc...am fost de cateva ori doar in trecere si pe vremea aia nu ma tenta sa explorez, de poze nu mai vorbesc :)
RăspundețiȘtergereCafeneau se numeste Festival 39 http://www.festival39.com/ este chiar in centru pe Bd Republicii -Centrul Vechi.
RăspundețiȘtergereAu si restaurant ...dar separat.
Barul este foarte fain, mie mi-a placut foarte tare admosfera de acolo. Si noua la randul nostru ne-a fost recomandat atat restaurantul Sergiana cat si barul Festival 39 de niste prieteni care locuiesc in Brasov. Foarte faine amandoua...
Servus Alicee,
RăspundețiȘtergeresi la noi in oras, Brasov, consider ca iti trebuie mai mult de o zi. In primul rand trebuie sa vizitezi tot centrul vechi. Cand spun tot, ma refer la vechiul oras al Brasovului. Pentru vizitat iti recomand sa cumperi o harta si sa pornesti pe jos. Nu e foarte mult de mers pe jos, nu e neaparat sa folosesti un mijloc de transport. Cel mai bine este sa fixezi un punct destul de cunoscut, cum ar fi Piata Sfatului, Piata Unirii (aceasta este langa prima scoala romaneasca), Biserica Neagra (http://jurnalsprematuritate.blogspot.com/2010/12/cugetari-la-concert-in-biserica-neagra.html)aleea de sub Tampa etc. si sa vizitezi absolut tot ce se poate in jur. Muzeele sunt foarte usor de gasit, deoarece sunt la tot pasul. Iti recomand sa intri in fiecare dintre muzee, biletele de intrare costa putin, muzeele nu sunt mari si nu iti rapesc mult timp, dar informatia este valoroasa. In cazul in care harta nu te ajuta foarte mult, intreaba pe strada ce sa vizitezi. Si o sa vezi cate recomandari cu indrumari vei primi. Dat fiind faptul ca mai toate obiectivele sunt concentrate in orasul vechi, va fi destul de usor sa ajungi la fiecare dintre ele. Sa nu cumva sa ratezi cetatea veche a Brasovului. Se vede din orice punct al orasului, deoarece zona din jur a fost despadurita. Evident sa nu ratezi urcarea pe Tampa cu telecabina. De pe aleea de sub Tampa se vede frumos orasul, dar de sus e si mai interesant, pentru ca poti vedea clar delimitarea zidurilor vechi.
Cand spun ca trebuie sa stai mai multe zile ma refer la urmatoarele aspecte:
Trebuie sa ajungi sa mananci la Restaurant Sergiana si Restaurant Roata Norocului, care au specific romanesc, mancarea nu este foarte scumpa si pleci intotdeauna cu o impresie buna.
Bella Musica este la noi de fapt un restaurant pentru turisti, nu pentru localnici, noi nu il frecventam prea des :)
Trebuie sa ajungi la Festival 39, o cafenea de pe strada pietonala Republicii, amenajata cu imagini si obiecte din perioada interbelica. Cand ajungi acolo ti se raceste cafeaua in fata si nu apuci sa faci conversatie ca esti prea ocupat sa te uiti pe pereti.
Mai trebuie sa ajungi la seara de Quiz din Times Pup, din fiecare marti - e un concurs de cultura generala pe echipe!
Si desigur, sa te opresti la clatitarie, tot pe strada pietonala, pentru ca sigur nu ai mancat asa ceva niciodata.
Pentru cei care vor sa faca cumparaturi exista chiar in centru, inainte de a urca pe aleea de sub Tampa, magazinul Star. Este vechiul magazin universal comunist, care a fost transformat in stil occidental, gasesti absolut orice acolo, de la casa de schimb valutar pana la coafor si ate de cusut, are si o piata langa si o hala unde se vand alimente de la producatori. Mai exista langa gara Unirea Mall unde se gasesc magazine ale firmelor cunoscute pe plan international.
Mai trebuie sa ajungi la un concert al Operei Brasov, la o piesa de teatru (cladirea o poti admira pe din-afara), si la centrul cultural Reduta (se organizeaza concerte, piese de teatru, diferite manifestari culturale. Daca aveti copii, teatrul de papusi Arlechino organizeaza spectacole la fiecare sfarsit de saptamana. Langa acest teatru se gaseste Galeria Creativ, un magazinas de unde isi pot cumpara copiii tot felul de obiecte pentru a face lucru manual. Tuturor le place.
Mai trebuie sa ajungi la Cafeteca (exista acolo mai mult de 60 de feluri de cafea si sucuri facute cu sirop si sifon - ce vremuri) si la beraria Die Stube (cu specific nemtesc si peste 100 de feluri de bere). Mai avem un Adventure Parc in cartierul Noua si un ditamai complexul cu piscine, saune etc, Paradisul Acvatic, pe drumul catre Tg. Mures.
Din gara si din autogari exista legaturi foarte bune spre centru, un bilet de autobuz costa 1,5 ron calatoria (le puteti cumpara din statii sau din automate), se gasesc taxiuri peste tot (tarif normal 1,35 ron kilometrul, ceilalti sunt particulari. Daca nu va descurcati intrebati pe strada, daca intalniti localnici (pentru ca in centru sunt mai multi turisti, de fapt) va vor indruma cu mare placere. Din gara si autogari se gasesc autobuze catre satele cu cetati sasesti din jur sau trenuri catre statiunile de pe Valea Prahovei, care circula la intervale regulate.
RăspundețiȘtergereAs putea sa scriu la nesfarsit despre Brasov, dar cel mai bine este sa-l vizitati. Sper ca ce am scris mai sus sa vina in completarea informatiilor din partea celorlalti. Pentru orice informatii aveti nevoie, eu va ajut cu mare placere.
Recomandare: cand va plimbati pe strada pietonala Republicii, nu va uitati la magazine, ci in sus la arhitectura caselor :)
Si chiar nu are cum sa nu va placa Brasovul :)
Aliceee, am sa incerc sa iti scriu despre ceea ce nu ti-au recomandat ceilalti, tocmai fiindca ai atins un punct drag mie (Brasovul l-as revizita oricand) :
RăspundețiȘtergere- va fi prea pentru a urca pe trepte pana pe Tampa. Dureaza o ora , deci iti recomand telecabina, parca circula la fiecare 20 de minute.
- eu am urcat si in Turnul Vanatorilor, privelistea insa e mult mai spectaculoasa de pe Tampa, desigur
- Strada Sforii eu zic ca e musai, chiar daca nu e foarte spectaculoasa, noi asta vara am nimerit si mirese ce se pozau acolo
- si mai e Dealul cu Cetatuia, e si un restaurant acolo, dar nu as putea sa-ti spun nimic despre el sau preturi, nu am intrat
De-abia astept sa ne spui ce ti-a placut mai mult, sunt multe de vazut in Brasov, intr-adevar, desi eu as prefera vara, ca sa poti merge mai mult pe jos, e frumos orasul pur si simplu, e mult peste Cluj (si imi place si Clujul, dar sunt obiectiva).
Si eu m-as putea plimba pe toate stradutele din centrul vechi la nesfarsit.
RăspundețiȘtergereCu recomandari noi nu pot sa vin, dar pot sa fac ceva completari:
- ultima urcare la telecabina este la...nu stiu ce ora, asadar programeaza pe la inceputul zilei urcarea. Acolo sus, principalul punct de belvedere este chiar langa acele litere hollywoodiene :), insa daca mai urci putin (vreo 300-400 m) ajungi pe varful Tampa, si de acolo ai o priveliste pe cinste. Urcat e cam mult spus...mai degraba mers:).
- obligatoriu Cetatuia si o plimbare pe sub Tampa.
-Daca mergi cu masina mica in Poiana, pe stanga poti opri la Turnul Alb, nu stiu ce se poate vizita inauntru dar cred ca se viziteaza ceva, si de acolo se vede orasul de sus. Mai departe, tot pe stanga mai sunt doua parcari cunoscute ca puncte de belvedere, care de asemenea ofera o panorama minunata mai ales asupra Scheilor.
Personal am fost extrem de dezamagita de aspectul Poienii vara, era pustiu si jumatate de statiune era in constructie, nu recomand :), mai bine in timpul asta iei la pas toate stradutele din centru.
Daca nu vei merge in Poiana, cred ca la Turnul Alb se poate ajunge si din Piata Sfatului, asa se vede pe Google Maps.
Telecabina are programul: 9:30 - 17 (mai putin lunea cand e inchisa si sambata, cand e de la 11 la 17). Anul trecut un bilet dus intors pt adulti era 13 lei.
RăspundețiȘtergereDacă era vremea un pic mai bună mergea de minune o mică ieșire la Șapte Scări. :)
RăspundețiȘtergereOrașul nu m-a încântat așa multe... doar câțiva oameni dragi. Și mi-a plăcut mult să merg în Poiană pe drumul vechi al poienii, prin pădure, să urc Postăvarul... ehhh... Sau variantele mai mici. Urcatul pe Dealul Melcilor, să stai exact lângă Hollywood... ăăăă... Brașov (și acolo se urcă parcă cu ceva, dacă nu vrei pe jos, deși scările care duc acolo a lui Gabor parcă sunt frumos de urcat).
Dacă ajungi în Poiană încearcă să iei masa la Șura Dacilor. :P
Iar dacă ai ceva timp pe seară, merge și o ieșire la teatru acolo.
Pe mine astea m-au impresionat mai mult. Pe mine mă lasă rece chestii gen hai să ieșim în Piața Sfatului, când e natura așa aproape...
Despre oras nu prea mai am ce sa iti mai spun,ca s-au spus cam toate.mie mi-a placut pe Cetatuie.Daca mergi la Biserica Neagra urmareste sa prinzi un concert de orga.Si daca ajungi in poiana,iti recomand sa urci pe varful Postavaru,indiferent de anotimp.E superba privelistea.
RăspundețiȘtergereAlexandra ms de completare, sigur ca o sa ma descurc :)
RăspundețiȘtergereNatural ms, incerc, sa vedem inca nu stiu exact pe unde sa o iau ...
Larisa superrrr, am sa intru cu siguranta!
Zirina multumesc pentru super completari!!! ai scris un intreg post! cred ca multi au sa foloseasca impresiile tale de localnic si iti multumesc! Ce castele sasesti/sate/festivaluri recomanzi din zona? Altceva in jurul Brasovului (castel/cetate) unde sa pot ajunge cu autobuz/microbuz???? Ms anticipat!
Anonim ms de completari. Am retinut cu vf Tampa, din pacate pt Poiana si imprejurari nu am masina ...
RăspundețiȘtergereAlexandra ms!!! uite ce de informatii ...
Diana sa vedem cum va fi vremea la sf de februarie :)).
Mircea ms, retin Postavarul!
Nu cunosc Brasovul, as fi un ghid penibil :)))
RăspundețiȘtergereDar astept sa revii cu impresiile
Cetati din jurul Brasovului:
RăspundețiȘtergereCetatea Rasnov in directia Bran(autobuze din ora in ora din Autogara 2 - Str. Avram Iancu) - daca mergi in februarie sa te imbraci gros si sa te pregatesti de urcus, deoarece cetatea este pe un deal deasupra orasului Rasnov.
Cetatea Rupea (tren din gara Brasov), este destul de complicat cu transportul din gara Rupea pana la cetate, se poate sa gasesti si microbuze, in principiu cele care merg spre Tg. Mures (tot in gara se gasesc) - cetatea este acum in curs de renovare, se afla pe un deal desupra orasului Rupea
Cetatea Fagaras: a fost renovata de curand si are si muzeu (exista si tren si microbuz din gara)
Cetati sasesti: Prejmer, Codlea, Feldioara, Viscri - greu de ajuns fara masina proprie etc. Dintre toate cea mai edificatoare este cea de la Prejmer. Exista microbuze si autobuze catre fiecare din aceste sate. Autogarile sunt diferite, dar daca intrebi sigur vei fi indrumata corect. Mai exista nenumarate sate cu fortificatii mai mici: Vulcan, Cristian, Harman, Sanpetru, Homorod etc.... as putea sa enumar la nesfarsit. Mai bine cauta cetati sasesti Brasov si le gasesti pe toate. Pentru cele din satele mai mici mai bine cauti un numar de telefon si suni inainte sa mergi, deoarece nu sunt deschise intotdeauna pentru vizitare. Sunt ceva gen sa mergi prin vecini sa cauti cheia de la poarta cetatii :) interesant, de altfel.
Bine de stiut: in parcul din centru brasovului, exact langa primaria Brasov exista un News Cafe - Centru de informare turistica. Evident ca noi ca si localnici nu am ajuns niciodata acolo, dar am inteles ca se ofera informatii despre oras si zona metropolitana. Fiind in centrul vechi cred ca merita sa intrati si sa vedeti ce vi se recomanda. Plus ca au harti si pliante. (adresa News Cafe: Eroilor nr. 8, 500007 Brasov, Romania.
Pentru evenimente exista site-ul http://www.iubescbrasovul.ro/ unde se gasesc tot felul de informatii, despre expozitii etc. pana la concerte. Nici noi nu le stim pe toate, dar de aceea exista acest site.
Daca mai aveti intrebari va raspund cu placere. Desigur, daca anuntati din timp, poate reusesc sa va indrum personal prin oras :)
Parmena
Super important:
RăspundețiȘtergerePentru cei care ajung din Brasov la Fagaras sa va opriti neaparat in satul Mandra (este chiar inainte de Fagaras) si sa vizitati cetatea si Muzeul cu panze si povesti. Este un exemplu extraordinar de oameni ai locului care s-au gandit sa pastreze cat mai pot din traditiile satului lor, de la obiceiuri foarte vechi pana la editarea unei carti de bucate cu retete stranse de la batranii satului. Am mai mult decat respect pentru acesti oameni si va recomand sa nu-i ocoliti.
Pentru detalii: http://jurnaldemandra.blogspot.com/
Si e tot in judetul Brasov. :)
Zirina wow ce de informatii! Esti ca o carte bine documentata. Avem noroc ca am dat de tine :). Voi incerca sa ajung macar la o cetate fortificata. Am fost la Fagaras cu ceva ani in urma, am vizitat cetatea si muzeul foarte mult mi-a placut. Imi pare rau ca nu stiam de acest mic secret cu muzeul de panze, care chiar mi-ar placea sa il vad. In aceeasi directie cu el ce mai este, cum as putea sa combin sa il vad, si sa vad eventual si altceva pana acolo sau in apropiere?? Multumesc mult pt implicare!
RăspundețiȘtergereIdeea este ca daca nu ai masina, ajungi cu greu in zonele limitrofe Brasovului, mai greu accesibile. Mandra este in drum spre Fagaras si e mai usor (Brasov - Fagaras aprox. 60 km).
RăspundețiȘtergereAr mai fi Sinca Veche, unde exista o manastire langa un complex religios sapat in stanca (ei zic ca e tot ortodox, dar este datat inainte de era dacilor, asa ca....).
Daca ai masina, poti sa faci excursia sa fie foarte placuta. Si anume: Mergi din Brasov catre Codlea - evident te opresti la cetate, continui drumul catre Fagaras si te opresti in toate satele sasesti din drum, sa vizitezi bisericile fortificate. Din Mandra poti ajunge usor la Sinca Veche si la Poiana Narciselor (rezervatie), langa satul Vad - Sercaia. Evident primavara, cand infloresc narcisele.
La Sinca Veche se mai poate ajunge si plecand din Brasov, pe directia Rasnov, Zarnesti, Poiana Marului, Sinca Veche (Brasov - Zarnesti aprox. 30 km, pana in Sinca inca vreo 25 km aprox.). daca ajungi in Zarnesti cel mai bine este sa faci un ocol si sa mergi spre Plaiul Foii - catre muntele Piatra Craiului. Deja cand iesi din Zarnesti peisajul merita tot. (Atentie: drum forestier, dar circulat). Pentru cine are rezistenta se poate urca pe jos la Coltul Chiliilor (90 minute pe jos)
Cand mergi spre Sinca treci prin satul Poiana Marului, care este cel mai mare sat din Romania ca suprafata, deoarece sunt tot felul de case rasfirate sus pe dealuri - e un fel de muzeu in aer liber cu case vechi si noi. Foarte interesant pentru cine nu a fost. Dupa ce ajungi la Sinca Veche urmezi drumul pana la Mandra.
In Fagaras, pe langa cetate si muzeu mai exista o serie de biserici foarte vechi, dar functionale, din cate stiu eu se pot vizita. Aflati mai multe la muzeu. Dupa Fagaras avem din nou o serie de sate sasesti si, evident, Sambata de Jos - Herghelia de Cai (se poate vizita) si Sambata de Sus - manastirea - cu o istorie extraordinara, iar cand vremea permite se poate urca pe jos in munte la grota Parintelui Arsenie Boca -. Indiferent de confesiuni religioase credeti-ma ca aceste locuri de cult prezinta interes datorita zonei, peisajelor si arhitecturii!
In zonele enumerate mai sus, nu as putea sa va recomand restaurante, sunt cateva la marginea drumului dar nu stiu cat sunt de ok, de aceea sa aveti la voi cosuletul de picnic, eventual gratarul si pentru pescarii amatori puteti incerca sa prindeti pastravi in paraurile paralele cu drumurile.
Cu placere, Alicee! De loc sunt dintr-un sat de langa Brasov, acum locuiesc in oras...... Si inca mai descopar ca exista locuri in oras sau prin judet pe care nu le-am vazut!
Wow! sper sa gasesc ceva microbuz autobuz ce sa ma duca prin Mandra, Sinca si Poiana Narciselor. :)
RăspundețiȘtergereNu am vazut nici o manastire rupestra deci sper ca voi vedea aceasta de la Sinca :) Multumesc mult de recomandari si sfaturi! Ar trebui sa lucrezi la biroul turistic din Brasov!
Esti foarte informata
Salut , am fost anul trecut prin Moldova, am vizitat cateva manastiri, si am mai fost si pe la Curtea de Arges, am fost foarte incantata, mie imi place tare mult sa calatoresc. Anul acesta sper sa mai ajungem pe la Poiana Brasov..
RăspundețiȘtergereSalut.Am castigat de curand o excursie in poiana brasov si am 6 luni la dispozitie in care sa ma duc(sejurul are 3 zile).Intrebarea mea pt cei care ati fost sau sunteti de-ai locului:Cand sa ma duc acum?in iarna(sunt nebun dupa ski)?in primavara?Multumesc!
RăspundețiȘtergerePuteti sa-mi recomandati un restaurant cu muzica live traditional romanesc pt o petrecere in Brasov?
RăspundețiȘtergere