Pe ulitele satelor maramuresene

Daca ma intrebati ce mi-a placut in Maramures, am sa va zic satele. Turismul rural care din pacate e putin promovat la noi in tara. Suntem obisnuiti sa vizitam orase, cladiri, rezervatii naturale, si vedem mai putin partea turistica, interesanta dintr-un sat. Maramuresul are 2 orase importante, Baia-Mare si Sighetul Marmatiei iar in rest sunt sate presarate dea lungul drumurilor nationale. Eu m-am oprit in cateva sa ma plimb prin ele, sa observ detaliile vietii in Maramures.In ultimele vacante am inceput sa ma axez pe detalii, nu stiu de ce, si cum mi-a venit asta, poate e doar o faza, poate ca nu ...

Casele de lemn, portile maramuresene,  gospodariile ce se intind pe dealuri, capitele de fan, vanzatorii de suveniruri maramuresene, peisajele nemaipomenite .  In Maramures sunt de parere ca se potriveste perfect zicala « Pe-un picior de plai,pe-o gura de rai ».






Oamenii din Maramures sunt foarte sociabili, deschisi, curiosi. Intra in vorba cu tine foarte usor si-ti vorbesc vrute si nevrute. Daca se nimereste sa ploua( cum s-a intamplat in cazul nostru) batranii te invita la un pahar de horinca de prune (rachiu). Femeile te servesc cu placinte dospite si-ti pun in fata o plosca cu apa proaspata de la fantana.
Stiti ce am remarcat, apropo de detalii, ca femeile seamana intre ele, au toate aproximativ aceasi inaltime, si se imbraca in acelasi stil, cu haine vechi, ca la tara!








Pe ulitele satelor veti gasi batrani ce vand in poarta fructe si legume din ograda. Artizanii vand suveniruri facute pentru turisti : icoane pe lemn (iconografia maramuresana are o îndelungata traditie) picturi pe sticla (in Maramures s-au pictat printe primele picturi pe sticla) ceramica maramuresana (pe tonuri deschise, fundal alb, ceramica rosie etccc) tesaturi si cergi (tesaturi groase de lana cu care se acopera patul-cuverturi-), obiecte de lemn (cruci, blide etcc).










In concluzie nu prea sunt magazine cu suveniruri, dar cui ii mai trebuie cand poti sa cumperi direct de la producator :) In sate sunt magazine alimentare, baruri, restaurante. 
Restaurantele sunt in stil rustic si se mananca foarte bine mancare traditionala romaneasca. Preturile sunt cam ca la oras, adica de la 15 ron in sus pe portie. In a doua seara in Barsana am intrat sa mancam la Pensiunea Iza. Era prea tarziu si nu mai aveau meniul zilei (am inteles ca se face meniul zilei si asta se serveste, nu din meniu). Dar cum nu mai aveau decat supa de fasole, felul doi se terminase, au zis ca nu ne lasa asa sa murim de foame si s-au dus prin vecini dupa cartofi, sa ne faca cartofi prajiti cu gratare. That was nice :)


Thanks for visiting,

Mai multe articole cu Vacanta in Maramures  aici--> Romania

Stati nu plecati, sa multumim impreuna sponsorilor Vacantei in Maramures
            
             Asigurare Diverse - Asigurare RCA              Ascento - Card de reduceri     
                 
               Echipa Cazare.info - Cazare Predeal           Vacante Turcia - Oferte Turcia  

             Farmacie Ieftina - Farmacie Online                ViaRomania- Agentie Turism   


  
Si sponsorilor Concursului desfasurat pe perioada articolelor cu Maramures

 CarlaBrillanti - Cristale Swarovski
 Pravalia de acasa - Produse traditionale romanesti

16 comentarii:

  1. Eu n-am fost la fel de atenta ca tine la detaliile astea, asa ca aceste poze sunt chiar o noutate pentru mine.
    Magazine cu suveniruri erau o multime langa Cimitirul Vesel, dar intr-adevar, in rest nu prea am vazut nici eu.

    RăspundețiȘtergere
  2. Păcat că satul maramureşan este din ce în ce mai "boţit" cu fel şi fel de case de o arhitectură îndoielnică, în totală antiteză cu cea tradiţională a caselor din lemn. Culori turbate ale noilor locuinţe, precum roşu aprins ori magenta strident, ce se întind chiar şi pe gardurile din beton, deranjează vizibil. Lăsând la o parte acest amănunt, satul maramureşan este (încă) plăcut, iar portul popular o încântare.
    La Pensiunea Iza din Bârsana am stat cu plăcere anul trecut. Condiţiile sunt excelente dar cu toate că au o bucătărie superutilată, nu pot spune că mâncarea este punctul lor forte. O confirmare am avut-o mai târziu, într-un comment venit de la alţi călători. Una peste alta, locaţia este o alegere foarte bună pentru câteva zile de petrecut în Maramu'.

    RăspundețiȘtergere
  3. Tare mult imi doresc sa ajung si eu curand prin Maramures! :)Mai ales ca am tot vazut minunatii de poze si amintiri pe la tine. Oricum zona aia are ceva special. Am un prieten olandez care este indragostit de Maramures! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Mihaela sunt si in Barsana si alte sate doar ca trebuie sa te uiti atenta ca nu sunt asa ca in alte parti in cantitati industriale. Depinde si cand mergi fiindca in zilele/ perioadele cand ploua nu le scot :) Un Magazin 'oficial' de suveniruri este la intrarea in Manastirea Barsana, la baza dealului.

    Badge mda :((. Cred ca deaia dau tuica din partea casei, sa nu bagi atat de mult in seama mancarea :))). Noi am fost multumiti oricum, ca muream de foame si cum nu aveam masina mi se parea groaznic sa ma duc cativa km pana pe partea cealalta a satului unde am inteles ca mai erau ceva restaurante. Deci au fost chiar de treaba

    Dianora strinilor cred ca le place mult fiindca e foarte rustic, autentic. Si mie mi-a placut, dar eu stiam deja cum sunt satele de prin Romania.... am mers mai mult pt obiectivele turistice, cu adevarat interesante

    RăspundețiȘtergere
  5. Emilia1:45 p.m.

    N-am ajuns sa vizitez Maramuresul, dar cred ca, in vara, o voi face impreuna cu familia mea. Peisajele, atmosfera rustica si artizanatul zonei mi-au deschis apetitul pentru o vacanta acolo. Multumesc, Alicee!

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu nu am vizitat niciodata Maramuresul, dar mi-a placut tare mult incursiunea asta printre sate. Imi aminteste cumva de satul bunicilor mei din Arges. Nu este chiar ca in Maramures, dar este aceeasi viata la tara, aceeasi oameni sociabili si ospitalieri, mancarea, tuica de prune, traditiile, obiceiurile, livezile, ulitele satului...foarte frumos!

    Intr-adevar astfel de lucruri se pierd incet incet, dar cred ca este ceva firesc. Evoluam (sau poate involuam), ne schimbam..la fel si satul romanesc.

    RăspundețiȘtergere
  7. Fix la asta mă gândeam si eu:))la costume populare si altele. Succes in continuare si te pup :)):p

    RăspundețiȘtergere
  8. Uitandu-ma la pozele tale mi-am adus aminte cum o ajutam pe bunica cand eram copila la razboi la tesut paturi, tolice si carpete.
    Mult prea putini mai fac asta..

    RăspundețiȘtergere
  9. Anonim8:08 p.m.

    Frumos articol! bravo, continua tot asa!

    RăspundețiȘtergere
  10. Axarea pe detalii nu e deloc intamplatoare...ai facut o treaba excelenta, le-ai surprins pe cele mai frumoase si mai reprezentative. :)

    RăspundețiȘtergere
  11. stii ce-i pacat ca de cumparat nu cumparam noi ci strainii, romanii nu acorda prea multa importanta traditiei sau o considera chiar demodata...pe bune cati dintre noi si-ar impodobi peretii cu covoare tesute in casa?

    RăspundețiȘtergere
  12. Pe langa frumusetea geografica deosebita daruita de Dumnezeu acestui "cuib" de romani, pe langa minunata maiestrie a mainilor acestor maramureseni, atat a barbatilor in sculptura lemnului , cat si a femeilor in tesut, cusut, gatit, pe langa ospitalitatea infinita a acestora,eu am vazut la ei acea credinta nemarginita, incontestabila in Dumnezeu, credinta ce e pastrata cu sfintenie de la stramosii nostri. Minunatele biserici de lemn, cimitirile unice prin stralucirea lor, icoanele pictate si mai ales troitele ce fac ca genunchii calatorului, si nu numai, sa se oreasca pentru o clipa si sa aminteasca de bunul Dumnezeu! Asta m-a impresionat cel mai mult la acesti romani! E un loc in care oricand m-as intoarce sa-l revad!

    RăspundețiȘtergere
  13. locuri incarcate de traditie cu adevarat romaneasca. imi place inclinatia ta spre amanunte. doar asa ma bucur si eu de ce au vazut ochii tai :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Mi s-a facut dor de verdeata, de peisajele frumoasa ale tarii noastre. Deabia astept sa fie multa iarba, copacii inverziti, sa infloreasca copacii. Eu nu ii inteleg pe cei care prefera sa viziteze alte tari si sa mearga prin tara pentru ca avem ce sa vedem la noi.

    RăspundețiȘtergere
  15. Frumoasa descriere, felicitari! Cat despre fotografii, pot spune ca surprind foarte bine esenta acestui tinut de vis al Maramuresului.

    RăspundețiȘtergere