Obiective turistice din Sapanta vazute de noi

Astazi continuam vacanta in Maramures. Ramasesem la Manastirea Barsana si Satele Maramuresene. Ei bine din Barsana am luat ocazia spre Sighet, urmand ca acolo sa ne asezam din nou la ocazie spre Sapanta. Ni s-a spus ca sunt ceva microbuze ce vin si pleaca din/spre sat dar nu stie nimeni la ce ora vin si pleaca ca nu functioneaza dupa orar. Cel putin asa ne-a explicat un taximetrist din Sighetul Marmatiei. Si noi l-am crezut. 
La ocazie am stat cam 20 de minute dar nu ne-a luat nimeni. Pana la urma un domn mai invarsta s-a oferit sa fie ghidul nostru, sa ne duca la Manastire, ne lasa 1 ora jumate in Sapanta sa vedem casa lui Ioan Patras si Cimitirul Vesel si ne duce inapoi in Sighetul Marmatiei, pt 20 ron/masina. Pretul nu e mic, nici dezastruos avand in vedere conditiile in care ne aflam. Mai ales ca eram 2, am zis ok. Deci daca nu aveti masina stati linistitii ca solutiile salvatoare vin de la "rechini" care vor fi mai mult decat fericiti sa faca pe ghidul pt voi, pt o suma de bani.

Prima data ne-a dus la Manastirea Sapanta-Peri. Aici se gaseste cea mai inalta biserica de lemn din lume. Ce credeati ca Sapanta inseamna doar Cimitirul Vesel? Ei bine nu, e unicat din 2 puncte de vedere! Din pacate Manastirea in sine nu e cine stie ce, era in constructie, nu erau calugari, maicute, nimic. Nici pe departe spectacolul de culori si viata de la Manastirea Barsana.






Dupa 15 minute de facut poze in zona, ghidul ne-a dus in sat. Ne-a intrebat daca dorim sa ne duca pana la Cimitir sau vrem sa mergem pe jos. Noi am ales varianta a doua ca sa vedem si satul. Artizanii din Sapanta sunt recunoscuti in Maramures pt frumoasele cergi (multe din pozele din articolul trecut erau de aici) asa ca nu ezitati sa mergeti pe jos, in plimbare pe ulitele satului. Din loc in loc apare si indicatorul spre Cimitirul Vesel! Dar noi am ales sa mergem mai departe, la vreo 200 de metri de cimitir, pe o straduta laterala, la casa memoriala a lui Stan Ioan Patras




Casa Memoriala e un mic muzeu, in care ni se povesteste despre viata lui, si vedem multe din creatiile sale! 
Ioan Patras a fost un om obisnuit din Maramures, si la fel ca multi altii din zona inca de mic copil a fost atras de sculptura in lemn. La varsta de 14 ani a inceput sa sculpteze cruci de lemn, facea in medie 10 pe an. Ii placea si poezia asa ca in timpul liber scria poezii. In timp si-a creat un stil propriu si a combinat ce stia el face cel mai bine, crucile de lemn + poezie si a iesit ce vedem noi astazi in Cimitirul Vesel! 700 de cruci inscriptionate cu scurte poezii despre viata celui decedat. Dar i-a placut si pictura, asa ca si-a ales cu grija culorile: un albastru puternic numit acum 'Albastru de Sapanta', rosu, galben si verde, si a relizat singur portretele satenilor inmormantati in cimitir! 
In micul muzeu vedem cruci realizate de el, portrete dar si mobilier! Pe un perete gasim toate diplomele ce le-a primit de-a lungul vietii. A murit in 1977 iar de atunci atat casa muzeu cat si cimitirul este intretinut de ucenicul sau Dumitru Ioan Popa.






Thanks for visiting,

Mai multe articole cu Vacanta in Maramures  aici--> Romania






Stati nu plecati, sa multumim impreuna sponsorilor Vacantei in Maramures
            
                      ViaRomania- Agentie Turism                 Vacante Turcia - Oferte Turcia

                 Asigurare Diverse - Asigurare RCA        Farmacie Ieftina - Farmacie online
  
       Echipa Cazare.info - Cazare litoralul Romanesc        Ascento - Card de reduceri    
          


Si sponsorilor Concursului desfasurat pe perioada articolelor cu Maramures

 CarlaBrillanti - Cristale Swarovski
 Pravalia de acasa - Produse traditionale romanesti

16 comentarii:

  1. distractiv , acolo am fost si eu ! din pacate am nimerit pe o ploaie mare si nu am putut vizita prea mult !

    RăspundețiȘtergere
  2. Povestile de pe cruci nu sunt prea vesele...probabil de la culorile vii se trage denumirea oximoronica de cimitirul vesel

    RăspundețiȘtergere
  3. foarte fain reportajul tau! incitant si interesant!

    De 1Martie, sa primesti flori si martisoare multe! sa ai o primavara plina de bucurii si surprize placute!

    RăspundețiȘtergere
  4. Alice, locul care odinioară era al Ucrainei se numeşte Peri. Aici a fost ridicată biserica din lemn cea mai înaltă, destul de greu de fotografiat în întregime (cu un obiectiv superangular e mai simplu).
    Cine doreşte să o viziteze în linişte ar fi bine să o facă în acest an, chiar lângă ea se construieşte un complex destul de mare. După darea în folosinţă cred că va fi destul de aglomerat la Săpânţa Peri.

    RăspundețiȘtergere
  5. mariana8:32 p.m.

    Salut Alice
    Toti ar trebui sa viziteze acel cimitir plin de culoare !
    Daca socra mai traia
    Muream eu si citea ea asa scria pe o cruce !Cum sa nu zimbesti !
    Pt cei care trec prin zona le recomand sa inopteze la Casa Popan din Sighetul Marmatiei este chiar la sosea-palinca e din partea casei !si inca ceva va recomand sa mergeti in Certeze care este cel mai bogat sat din Romania

    RăspundețiȘtergere
  6. mariana8:34 p.m.

    Felicitari pt toata activitatea ta!

    RăspundețiȘtergere
  7. Unele epitafuri sunt induiosatoare, mai ales cele de la mormintele copiilor. Oricum, numai un maramuresean putea avea o asemenea idee in lumea asta. Cand am fost intr-o vara, am auzit in jur toate limbile Pamantului... Ma bucur ca vin turisti de peste tot, este cu siguranta una din cele mai atractive destinatii din Maramures si din tara.

    RăspundețiȘtergere
  8. Cand am fost la Borsa, am tinut tare mult sa ajung si la Cimitirul Vesel, dar nu am reusit. Acum, sincer, nu ma mai atrage asa mult ideea. Stiu ca e special, ca e un obiectiv turistic important, ca toata lumea vrea sa-l vada, dar...cred ca m-ar intrista foarte mult locul.

    RăspundețiȘtergere
  9. Pana acum n-am fost in excursii cu ocazia :) dar suna interesant mi-ai dat o idee pentru ceva inedit la vara. Am fost si eu la Sapanta in urma cu ceva ani si mi-a placut foarte mult, e ceva aparte si ar trebui promovat din plin.

    RăspundețiȘtergere
  10. Ce mai! Sunt oameni la locul lor, cu case frumoase, gospodarii mari...credinta-n suflete! Sunt unici prin coloritul viu al exterioarelor caselor! ...

    RăspundețiȘtergere
  11. Buna! superbe poze si peisaje.felicitari

    RăspundețiȘtergere
  12. Superba poze .imi era dor sa mai vad si astfel de picturi........:)):P

    RăspundețiȘtergere
  13. La multi ani de 1 martie!
    Ce frumoase sunt picturile.

    RăspundețiȘtergere
  14. Anonim9:20 a.m.

    citesc cu placere articolele tale...Maramuresul e locul meu de suflet..
    (ai scris Sapanta-Neri...corect e Peri...)

    RăspundețiȘtergere
  15. Multumesc tuturor pentru comentarii si pt cuvintele frumoase!

    Rokssana multumesc, am corectat :)

    RăspundețiȘtergere
  16. imi plac culorile alea la nebunie!o zona foarte frumoasa din Romania.Pacat ca turismul rural nu este foarte mediatizat.Cred ca aproape oricine s-ar indragosti pe loc .

    RăspundețiȘtergere