Sosurile diferenta dintre mancarurile noastre si ale lor

Astazi din pacate nu am sa va scriu despre un film ci despre o carte :) Asa ca nu va suparati? :)

De ce am ales Cartea "Sosuri"

Este vorba de cartea primita de la Editura All pe care mi-am dorit-o foarte mult. Cu toate ca stiu ca probabil v-ati fi asteptat sa aleg ceva legat de turism ei bine nu. Am ales cartea Sosuri, si desi aparent nu are nici o legatura cu turismul, eu zic ca este doar o foita transparenta intre ele. Eu mi-am dorit dintotdeauna sa stiu sa gatesc mancaruri internationale. Imi place mancarea traditionala romaneasca de Sarbatori, atunci cand facem drob de miel, sarmale si aperitive. Dar in viata de zi cu zi m-am cam saturat de cartofi pireu, supa de fasole, carnati prajiti, cartofi prajiti si salate simple...
Mai ales dupa multe calatorii in care am descoperit diferite bucatarii internationale, mi-am dorit si eu diversitate in bucatarie dar nu stiam de unde sa incep. Pana in ziua cand am vazut in Librarie aceasta carte : Sosuri, si am zis ca primul pas trebuie facut de aici. Am cerut cartea fara sa imi pun mari sperante in ea. Asa ca atunci cand am primit-o am avut surpriza sa gasesc o enciclopedie culinara, cu foarteee multe retete de sosuri si marinate. Ti se explica foarte frumos reteta, modul de prepare si cu ce fel de mancare se potriveste. Avem sosuri traditionale, exotice, sosuri aperitive si pentru imuiat, sosuri pentru carne dar si pt desert, sosuri pentru paste fainoase si pt salate, marinate etccc.


Sosuri pe care deabia astept sa le incerc 

Incepand de astazi voi sti si eu sa fac paste italienesti, unul din motivele pentru care mi-am dorit atat de mult cartea. :))  Hai sa va scriu cateva din sosurile pe care deabia astept sa le incerc : Sos de usturoi cu ulei de masiline si capellini , Spaghete Bologneze, Sos de rosii si vin rosu cu tortelini si salam, Sos pesto etccc


Dintre sosurile dulci mi-au atras atentia : Crema englezeasca pentru fructe inmuiate in rom ; sos de iaurt cu lichior de piersici, Sos limoncello cu salata de fructe

Marinatele pe care le voi incerca saptamana viitoare : Marinata din Verdeturi (pentru piept de pui) si Marinata cu bere pentru carne de porc.

Iar cand ma voi obisnui cu ele voi incerca si sosuri mai complexe, sosurile asiatice, indiene si cele salsa (picante).

Pont-uri bune pentru bucatarese
Iar faza cea mai tare e ca la sfarsit ti se explica ce sa faci in cazul in care intampini probleme : de exemplu daca sosul e prea sarat, sau prea gras, fad, subtire, gros , daca s-a ars putin sau are cocoloase :))
Cartea e perfecta pentru un incepator ca mine si mi se pare foarte potrivita pentru tinerele care nu au avut tangente cu bucataria pana sa se marite. Fiindca te i-a de la inceput si te educa pas cu pas ce si cum sa faci in bucatarie.

Va doresc o sambata minunata si multa diversitate in bucatarie! 


Vreau sa stiti ca : Acest articolul face parte din campania vALLuntar iniţiată de Grupul Editorial ALL
  Va rog sa: comentati, comentati, comentati... de ce?
Pentru ca pt fiecare post scris echipa ALL va face 15 minute de voluntariat pentru un centru ales de bloggeri iar pentru fiecare comentariu referitor la carte şi la campanie se mai adaugă încă 3 minute in plus.

24 de comentarii:

  1. M-ai surprins total! Ma asteptam intr-adevar sa alegi ceva legat de calatorii, mai ales ca am vazut cateva albume printre cartile oferite de All! O surpriza foarte placuta si neasteptata :D
    Tin sa-ti dau dreptate sosurile sunt foarte importante si mai ales pot sa-ti schimbe atitudinea fata de o mancare sau alta. Eu nu m-as fi apropiat de salate nici batuta acasa la mama mea, dar de cand sunt in Franta si am invatat cred deja sute de sosuri iubesc salatele. Foarte inspirata alegerea si m-am bucurat sa citesc despre carte. Poate ne mai impartasesti si alta data cateva din secretele cartii :D

    RăspundețiȘtergere
  2. pe langa Franta voiam sa zic, ultima data cand am verificat Geneva era inca in Elvetia :)))))

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte interesant articolul tau si excelenta ideea de a scrie despre o carte utila noua tuturor in bucatarie.Cum fiul meu este topit dupa paste, am sa incerc si eu un sos ...mai special,sa rup gura targului:))...sper. In ultimul timp,desi necesar,gatitul a devenit,pt mine cel putin,o corvoada tocmai din cauza monotoniei...trebuie sa gatim...sanatos,fara grasimi,fara prajeli, fara prea multe fainoase,nu dulce,nu sarat,etc,unde mai pui ca aud si asta:tot ce-i bun,ingrasa:)))te i-a durerea de cap:)).Inca odata multumesc pt articol si te mai astept si cu altele la fel de interesante!

    RăspundețiȘtergere
  4. Da, asa este sosurile sunt foarte importante pt o mancare. Si eu uneori ma plisctisesc de mancarurile traditionale romanesti( desi sunt extraordinare!) si incerc diverse internationale. De obicei din prefer bucataria ... italiana (pt aromele lor mediteraneene) si gatesc destul de multe sosuri pt ca mananc multe paste :). Chiar in ultima vreme am incercat o multime de combinatii cu ingrediente si condimente etc...

    Si eu eram de curand o incepatoare in bucatarie (intrucat am locuit cu mama!, insa acum incerc incet incet sa devin un "specialist" pt ca am descoperit ca mie chiar imi place sa gatesc :))! N-am folosit niciodata o carte de bucate, de obicei amestec ce citesc pe internet sau ce intreb pe la cunoscuti (cum ar fi mama :p), cu idei proprii si pana la urma iese ceva bun...de cele mai multe ori :).

    RăspundețiȘtergere
  5. Asa o carte mi-ar trebui si mie :D.

    RăspundețiȘtergere
  6. Anonim1:41 p.m.

    Cartea asta o vreau si eu :D. Nu stiu de ce mie mi se pare treaba cu sosurile treaba de barbat, asa ca m-as baga cu aplomb. Imi place "alchimia" din spatele trebii :D. Eu-s acum dedicat sa fac o colectie de uleiuri aromatice (ulei de masline cu diverse magarii intr-insul, puse la macerat). Are si asa ceva carticica?
    Vladimir

    RăspundețiȘtergere
  7. Hahaha, eu de-abia astept sa faci tu sos pesto cu busuioc romanesc.
    Dup-aia sa ma intrebi, ca-ti zic unde gasesti sos pesto ieftin, la ce hipermarket, adica.
    Zilele trecute mi-am cumparat seminte de busuioc genovez, m-am repezit din prostie, fireste, eu stand in centrul Clujului si neavand camp sau macar o gradina cat de mica.

    Vladimir, eu am facut ulei de masline cu ardei mici iuti uscati, a iesit foarte bun, picant si parfumat.

    Alicee, da si tu o marinata buna pt pui sa fie gustos si fraged ca la fast-foodurile arabesti.

    RăspundețiȘtergere
  8. Anonim3:22 p.m.

    @Ioana Multumesc frumos!! Asta cu ardei iuti pitici chiar ma tenta deja fiindca am vazut ceva similar la o pizzerie de pe aici. Voiam insa sa va intreb, stiti cumva daca merge si cu ei proaspeti? Oare ar trebui fierti inainte sa-i imersez? Sau curatati? Sunt foarte mici cam 2 cm dar au codita aia verde inca acolo. Pana acum am facut cu usturoi (catei de usturoi) + cimbru si acolo n-am fiert nimic, pur si simplu i-am bagat in ulei. Insa nu stiu inca ce a rezultat. Poate-i nasol. Pe de alta parte ardeii astia par un pic...alta treaba.
    Sotia mea are niste retete de marinade perfecte de pui (e carnea ei preferata). Cred insa ca sunt frantuzesti, nu arabe. Daca doriti o rog sa posteze niste linkuri spre retete (sunt la ea pe blog). Puiul ei este extrem de gustos si fraaged (si asta vine de la un adept al conceptului "nu-i pasare ca porcul". Dar puiul ei e chiar bun).
    Vladimir

    RăspundețiȘtergere
  9. din pacate eu sunt cam pretentioasa cu sosurile si indiferent de nume trebuie sa fie pe placul meu.concluzie:nu imi plac sosurile

    RăspundețiȘtergere
  10. iubesc sosurile , am facut si eu de curand ...diverse inventii...spre surprinderea mea chiar au iesit bine :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Vladimir, acum mi-am amintit, pusesem si catei de usturoi cruzi, nu doar cativa ardei pitici de vreo 2cm, uscati. Nu stiu ce sa zic, nu vad mare problema sa usuci ardeii, sa fie sigur, nu?

    Te rog spune-i lui Kadia sa-mi puna linkuri cu marinade frantuzesti, fiica-mea nu mai vrea sa manance pui "clasic" de cand a mancat nustiuunde pui cumparat de la o shaormerie, tinut in prealabil intr-o marinada-marinata, cum i-o spune.

    RăspundețiȘtergere
  12. Intr-adevar, o carte culinara care te ia de la inceput si te educa pas cu pas este binevenita pentru fiecare dintre noi! In plus, bucataria are multe de-a face cu turismul, este un liant care leaga culturi diferite prin simplul fapt ca arta de a gati mancarea ne uneste chiar si in diferentele ei.

    RăspundețiȘtergere
  13. Multumesc din nou! :) Asa cred ca am sa fac, sa fie sigur. Mi-ar parea rau sa-l stric.
    I-am transmis. Le pune maine sigur :). Nici eu n-as mai manca nemarinat dupa ce am gustat marinat (puiul e cam fad si atos fara ele). Are ea cel putin vreo 2-3 variante de sos de marinat (inclusiv una rapida, e de ajuns doar 30 de minute, care mie mi se pare incredibila). Si nu-s ciudatenii cu ananas sau prostii, eu-s mai clasic in gusturi.
    Vladimir

    RăspundețiȘtergere
  14. Kadia eu momentan nu prea le am cu bucataria, sunt la faza in care incerc tot felul de chestii noi, de pe net, din carti, de pe la altii :)). Eu inca nu am gasit sosuri care sa ma dea gata pt salata. In continuare nu imi place dar sper ca aceasta problema sa dispara acum ca am cartea :))

    Ana multumesc pt comentariu si bun venit pe aici!!! Ai dreptate ca e greu sa gatim cat timp ne gandim permanent la sanatate si la calorii :))))
    Eu mai uit uneori aceste aspecte :))

    RăspundețiȘtergere
  15. Larisa eu o singura data am facut niste paste cu scoici din cap, adica asa dupa cum mi-a venit mie si a iesit un dezastru. De atunci folosesc retete :))) Nu sunt buna la combinatii, inca nu stiu care cu care merge si care nu!

    Oana acum stii unde sa o gasesti :)

    Ioana nu am de gand sa fac cu busuioc romanesc :))

    Marinata pt piept de pui, reteta de la soacra:
    tai pieptul bucatele, toci putin patrunjel (o gramajoara) dai bucatile de piept prin ulei, pui patrunjelul, sare si piper (le lasi cam 30 de minute) dupa care pui in tigaie un cubulet de unt si frigi carnea acolo! Iese super fraged!!! (la partea de condimente poti sa dezvolti dupa cum iti place) :)

    RăspundețiȘtergere
  16. Vladimir m-am uitat, sunt 2 retete :))

    Rwxy nici un sos???

    Coco mai in sus ii spuneam Larisei cum am facut si eu o inventie si a fost un dezastru! de atunci am zis pas

    Raphaelly ai mare dreptate! asta ne uneste si totusi prin ea ne identificam ca popor aparte :)

    RăspundețiȘtergere
  17. Anonim9:24 a.m.

    Multumesc mult. Eu-s acum practician la modul teoretic. Strang info si dau ochi pe internet sa vad ce obiecte potential imersabile gasesc si in ce stare (uscata sau proaspata) :D.
    Vladimir

    RăspundețiȘtergere
  18. Compentez doar putin, pentru ca mi-ai facut pofta cu sosurile ... si trebuie sa plec la masa. Dar revin :)

    RăspundețiȘtergere
  19. buna.interesant articol si tot o data bine venit.multumesc.eu tot de pe net si din excursi mai am retete la noi sosu alb si sosu ragu ne place foarte mult din toatate care le am incercat.si marinatu dar mai rar ca na.am sa ma uit dupa carte sa vad si eu.eu tot in cautare de idei sunt ca m-am saturat sa fac accelas fel.pofta buna.si o dumi.placuta.pup

    RăspundețiȘtergere
  20. Nu stiu ce sa zic dar nici eu nu eram interesata de sosuri! Le vedeam asa simple ca la bunica cu faina si deja nu-mi doream sa le degust! Acum citind si informandu-ma mai mult in ale gatitului ador sosurile: sos de usturoi cu ulei de masiline si capellini e nemaipomenit! Tot ce contine ulei de masline este deosebit! Sa descoperim si lumea sosurilor! Merita!

    RăspundețiȘtergere
  21. Mie acele ponturi, acele mici secrete despre cum poti salva un preparat aparent compromis, mi se par cele mai utile.Mama pune o tona de sare la mancare, nu am inteles niciodata de ce, desi mereu ii atrag atentia...
    In curand, in afara de calatorii, ne vei prezenta pe blog si cateva retete de sosuri...presupun. :P Mult succes la experimentat in bucatarie iti doresc! :D

    RăspundețiȘtergere
  22. S.O.S.uri :))
    Ai de la mine o nominalizare dar si o leapsa "frecventabila".
    Te bagi la leapsa sau macar la un comentariu?

    RăspundețiȘtergere
  23. Mie imi place sa ma joc in bucatarie si putine mi-au fost dezastruoase.
    Imi plac salatele in combinatie crud si fiert, adica diverse texturi, cu multe vitamine si incununat cu diverse sosuri, caci asta-i subiectul.
    Eu de cand am avut liber la informatie nu mai folosesc faina in sosuri, cu toate ca incerc sa le deschid si altora ochii nu inteleg cum pot alege varianta asta, doar de a lungi zeama fara prea mari costuri.. neah prefer mai putin si bun decat luung si prost, la gust.

    La marinatele de pui, daca tot s-a vorbit, intr-o combinatie am adaugat zeama si coaja de lamaie, boia, cimbru, usturoi, rozmarin, salvie, patrunjel, ardei iute uscat-tocat-fin, sos soia sarat sau nesarat, sunt alte condimente care le combin dupa bunul plac. Cui nu-i place gustul uleiului de masline poate sa-l schimbe cu cel de struguri, care nu are nici un gust si din pacate e o idee mai scump.

    RăspundețiȘtergere
  24. deci vom savura de acum si sosuri pe aici, printre calatorii. eu joc inca la incepatori, asa ca sfaturi grozave nu am. am constatat doar ca sosul are o aroma mai interesanta daca pun usturoiul la final, decat daca-l calesc la inceput.
    mi-ar placea o carte ca a ta, super idee ai avut!

    RăspundețiȘtergere