Eu locuiesc in Turda, asa ca `m-am nascut cu Salina in brate'. De cand am fost la gradinita si pana am terminat liceul, ne-au dus de la scoala in fiecare an sa vizitam Salina, marile iesiri cu cei de la Clubul Copiilor erau la Salina, daca era Craciun mergeam la concertul de colinzi din Salina, pana acum la 23 de ani mi-a cam iesit pe urechi de cate ori am fost la Salina!
Dar cum anul trecut au ajuns la Salina si D-l Boc si Dna Udrea, si-au vazut ca sunt cam multe (100 de scari ) sa cobori si sa urci ca sa o vezi, si-au vazut ca nu prea sunt conditii pentru cei care vin la tratament, nu mai vorbim de turisti, si si-au dat seama ca potential este, e aproape de Cluj si Sibiu si turistii incep sa vina, au pus-o la punct!
Si daca s-a intamplat minunea, cum sa nu ma duc sa o vad?
La inceputul anului cand s-a redeschis, m-am dus cu sotul si cu copilul, apoi anul acesta cu fiecare rand de prieteni ce veneau in vizita mergeam la Salina, asa ca pana acum am facut `ceva tratament` :)))
Si cum nu ma pot abtine. trebuie sa fac cateva comentarii, de data asta de bine ....
Ok nu-s ipocrita si stiu ca sunt si alte Saline in tara, stiu ca poate unele ar merita cel putin aceeasi investitie, stiu ca daca dl. Boc n-ar fi ministru de Cluj n-am avea azi Salina modernizata, dar daca o aveam ... sa vb un pic despre ea.
Zăcamântul de sare de la Turda are peste 13 milioane de ani, o grosime medie de 250 metri (pe alocuri ajunge la 1200 m) şi cântăreşte peste 38 de miliarde de tone.
Exploatarea sării a început din perioada romană. La începutul secolului al XVIII-lea , cand minele de sare de la Turda erau cele mai importante mine de sare din Transilvania.
Astazi Salina Turda e utilizata doar in scop curativ sau turistic. Exploatarea sarii a luat sfarsit in anul 1936, iar sarea a ramas formand uneori imagini S.F pe pereti.
Salina din Turda: Obiectiv turistic
Intrarea in Salina se poate face prin Turda-Noua (vechea intrare) sau pe la Durgau ( noua intrare ). Eu am fost prin ambele.Va recomand sa mergeti prin Turda-Noua ( fiindca e mai aproape dinspre Cluj ). Pe la Durgau se merita sa intrati vara cand puteti sa faceti si o baie in lacurile sarate din apropiere.
Biletul de intrare costa 15 lei pentru adulti; 8 lei pentru copii/elevi/studenti.
Orarul : 9-15 ultima intrare 13:30
Daca cautati cazare in Turda gasiti pe site-ul Haisitu.ro
Iar acum un mic tur virtual prin Salina
Daca intrati prin Turda-Noua aveti de traversat un culoar lung din sare. ( galeria Franz Josef - 918 m) Poate fi neplacut pentru cei care nu suporta mirosul sau pentru cei mai slabi de inger, fiindca nu se vede capatul, iar sentimentul poate fi un pic straniu. Ultima data cand am fost s-a luat si lumina asa ca a fost de-a dreptul horror.
Prima camera esta Sala Ecourilor (Mina Iosif ). Camera de exploatare a fost deschisa in 1740. Are 84 m adancime insa din pacate nu vezi nimic din cauza balustrazii.
In trecut cand era multa sare maruntita pe jos, luam in maini si aruncam in 'groapa', si ne distram cum isi schimba sarea culoarea in verde fosforescent. Din pacate azi nu mai este sare pe jos sa poti arunca. Au mai ramas doar ecourile, asa ca aici e loc de 'facut galagie', cu cat mai multe vocale ca sa se auda cat mai clar. Eu am numarat o data si auzeam de 18 ori o vocala pronuntata tare!
Urmatoarele sunt utilajele medievale bine conservate din mină (unice in Europa), cum ar fi fierăria, crivacul şi moara de sare. De asemenea, Altarul (cioplit în peretele de sare) şi Scara Bogaţilor (o scară lucrată filigranat in lemn).
Dupa ce vedeti toate utilajele, coborati in Mina Rudolf. Azi aveti de ales intre a cobora pe scari (13 etaje cu scari din lemn destul de abrupte, ce e interesant e faptul ca e inscriptionat la fiecare etaj anul in care a fost facut ) sau sa coborati cu liftul panoramic. Nu intra numai 7 persoane odata, asa ca uneori se sta la coada. Dar merita. Mina are 40 m/h Asa ca daca aveti rau de inaltime treceti peste turul de imprejmuire a salii si luati-o pe scari. Daca nu, puteti face un tur, sus, la nivel tavanului. Mai demult era mai infricosator fiindca leaturile din lemn erau subrede, undeori trosneau sub picioare, si cand te uitai in jos te lua ameteala. Dar dupa modernizare au fost schimbate, asa ca acum e totul safe.
Aceasta sala a fost amenajata pentru turisti cu locuri de joaca pentru copii, bowling si mini golf pentru tineret, amfiteatru cu 80 de locuri pentru spectacole si auditii muzicale, teren de baschet, o roata mare, un stand expozitional cu sare din mine si mese si scaune. Fiecare se plateste separat.
Tot de aici puteti avea o vedere de sus asupra Minei Tereza. In trecut aici nu era nimic, se vedea doar un lac. In urma modernizarii s-a construit un debarcader pe lac cu barci care permit plimbarea turistilor pe lacul salin. Pentru a ajunge jos puteti cobora pe scari sau cu liftul ( normal/ 4 pers ). O jumatate de ora cu barca pe lac costa 10 lei. Mie sincer nu mi se pare deloc romantic sa ma dau cu barca intr-o groapa, dar pentru unii e :)
De ce ne tratam in Salina?
Pe parcursul anilor s-a descoperit ca mediul salin este deosebit de prielnic in tratarea afectiunilor respiratorii datorita temperaturii constante de 10-12 grade Celsius si a umiditatii de 75-80% precum si datorita concentratiei optime de aerosoli (particule de sare solide foarte fine). Asa ca daca aveti probleme cu raceala, aveti astm sau aveti imunitate scazuta va sugerez sa va faceti un abonament la Salina de cel putin 7 zile si veti vedea diferenta.
Tratamentul se face in Mina Ghizela care a fost transformata in baza de tratement, cu cabinet medical si asistenta specilizata.
Voi ati vizitat Salina sau aveti de gand sa o faceti?
Thanks for visiting
as avea de gand sa merg. pozele tale sunt super, dealtfel stiu de acest proiect, pare unul reusit... am fost de curand la salina slanic-prahova: este trista, saracacioasa... ma bucur mult ca cea de la turda a fost pusa in valoare.
RăspundețiȘtergeretoate cele bune!
Este foarte bine intretinuta acum! :)
RăspundețiȘtergereIntr-adevar e o chestie interesanta si de recreere. Dar la banii care s-au bagat acolo, puteau sa faca din sticla sablata si inox corpurile de iluminat. I-ar fi dat o nota de eleganta. Asa m-a zgaraiat pe ochi sa vad plastic pe lemn. Plus ca sunt cam ingramadite lucrurile pe-acolo. Ori se putea extinde perimetrul (cel putin in sala mare ar mai fi ceva spatiu), ori se putea renunta la unele lucruri.
RăspundețiȘtergereParerea mea.
Da Teo, si eu zic ca sunt ingramadite! :((((
RăspundețiȘtergereWOW. CHIAR ARATA DESPRINS DINTR-UN FILM SF.
RăspundețiȘtergereEu pe 5 mai sunt acolo. Multumesc pentru toate aceste detalii. :) Abia astept sa ajung.
RăspundețiȘtergere