Impresii Menton Franta - ce sa vezi in orasul lamailor (Ghid Cultural)

În cea de a-5-a zi de vacanta pe Coasta de Azur, ne-am hotărât să vizităm Menton. De ce te-ai duce pana in capatul Frantei, la frontiera cu Italia pentru a vedea un oras? (mai ales cand trenul din Antibes costa 13 euro, iar cu autobuzul faci peste 3 ore)? Ei bine, eu am ales sa merg fiindca il văzusem în multe fotografii frumoaase pe Instagram și citisem că ar fi unul din cele mai tradiționale orașe de pe Coasta de Azur.  Ne așteptam să fie ceva complet diferit de atmosfera de lux din Cannes și Monaco ... poate o idee mai provensal.

Transportul spre Menton
Din  Antibes, de unde locuiam noi, Menton era destul de departe,  aproximativ 3 ore și jumătate cu autobuzul (3.5 euro bilet)  sau o oră jumătate cu trenul (13 euro bilet). Până la urmă ne-am decis să pierdem mai bine bani, decât timp și am mers cu trenul.

Impresii-Menton-am-fost-acolo-Coasta-de-Azur
Vacanta pe Coasta de Azur am facut-o pe cont propriu. Informatii utile:
*Zborul m-a costat 60 de euro din Cluj in Nisa luat de aici >>>Bilet de avion ieftin Nisa . Vrei sa te cazezi la Hotel? Rezerva aici >>> Hotel-uri ieftine pe Coasta de Azur  Noi am stat  timp de 7 nopti intr-un apartament inchiriat la localnici,  prin AirBNB, pt care am platit 25 euro/apartament/pers/noapte. Puteti citi detalii despre el in acest articol >>> Toate apartamentele in care am stat pe AirBNBVrei sa inchiriezi si tu o camera/apartament la localnici? Iti ofer un voucher de 100 ron pe care il poti folosi la cazare oriunde in lume, la prima ta rezervare, daca iti faci un cont nou (gratuit) >>> VOUCHER 100 RON AICI.
Festivalul Lamailor


Când ne-am dat jos din tren și am ajuns pe bulevardul principal, am descoperit, că am ales să vizităm Menton  în cea mai bună perioadă posibilă. În luna februarie timp de trei săptămâni are loc Festivalul lămâilor, drept urmare toata strada era în lucru, fiindca muncitorii ridicau ornamente imense pe care le umpleau apoi cu lamai. Am aflat ulterior, ca pentru acest proiect lucreaza 300 de profesionisti si sunt folosite 145 de tone de citrice. N-am mai văzut asa ceva până acum, așa că am fost încântată de aceste statui improvizate.
Festivalul-Lamailor-Menton-Coasta-de-Azur

Festivalul-Lamailor-Menton-Coasta-de-Azur

Festivalul-Lamailor-Menton-Coasta-de-Azur

Harta am primit-o Gratuit la biroul de turism al orasului


Pe bulevard se afla biroul de turism, locul unde poți primi gratuit o hartă și mai multe informații interesante. De exemplu așa am aflat că Menton a câștigat de 5 ori titlul 'The best City of Flowers in France'. Lumina soarelui extraordinară și climatul subtropical creează mediul ideal pentru creșterea portocalilor, a lămâilor si a palmierilor etc. Aici sunt extrase uleiuri esențiale rare și grădinile par a fi scoase din reviste. Agentul de turism ne-a îndrumat spre 3 grădini,  din păcate toate cu plată. Am mulțumit, ne-am luat harta trasată cu itinerarul pentru o zi și am pornit să descoperim singuri orașul.

Menton-oras-Coasta-de-Azur

Menton-oras-Coasta-de-Azur

Menton-oras-Coasta-de-Azur

Am urcat sute de scări prin Centrul Istoric din Menton


Centrul istoric din Menton l-am găsit pietonal și pavat cu piatră cubica, cu numeroase terase și `creperie `cu aspect mai traditional decat in Cannes și Monaco. Cât timp am servit un croissant și o cafea la o terasă,  telefonul m-a avertizat ca am ajuns în Italia,  fiindcă Menton se află fix la graniță. Partea buna e ca parca si  preturile sunt  mai de `Italia` decat de `Franta`. Adica cu vreo 30% mai mici decat in alte orasele de pe Coasta de Azur.

centrul-istoric-Menton-impresii-am-fost-acolo

centrul-istoric-Menton-impresii-am-fost-acolo

centrul-istoric-Menton-impresii-am-fost-acolo

centrul-istoric-Menton-impresii-am-fost-acolo

centrul-istoric-Menton-impresii-am-fost-acolo

Pe hartă nu îți arată nivelul terenului, dar odată ce am început să urcăm pe drumul trasat de agentul de turism, ne-am dat seama că vom petrece lejer 2 ore aici. Fiecare straduta e super fotogenica, cu arhitectura în stil italian, cu case în culori pastel și multe ghivece cu flori la fiecare colt, așa că am imortalizat totul in zeci de fotografii, facandu-ne sa zabovim mult mai mult decat aveam noi in plan. Cred, ca asta denota ca ne-a placut foarte mult in Menton.

Am trecut prin arcade și ferestre cu deschidere la mare,  am vizitat biserici, am citit fiecare tăbliță informativă și ne-am oprit în fiecare scuar în care ne puteam odihni picioarele, pe băncuțe,  apoi am continuat să urcăm. Până sus mi-a venit să renunț de cel puțin cinci ori, dar am continuat să urc, gândindu-mă că va merita.


obiective-turistice-Menton-Riviera-Franceza

obiective-turistice-Menton-Riviera-Franceza

obiective-turistice-Menton-Riviera-Franceza

obiective-turistice-Menton-Riviera-Franceza

obiective-turistice-Menton-Riviera-Franceza

O priveliște scoasa din cărțile poștale cu Menton


Daca arunci o privire peste suvenirurile din Menton, o sa vezi o imagine ce se tot repeta pe toate obiectele (carti postale, cesti, farfurii, magneti etc). Ei bine, aceasta priveliste o poti vedea cu ochii tai daca urci pana in cel mai inalt punct a orasului, unde este construit un fel de balcon imens in aer liber, de pe care se profileaza privelistea. Tot ce pot sa spun e, ca a meritat fiecare treapta urcata!

Panorama-din-Menton-Coasta-de-Azur-de-vazut

Panorama-din-Menton-Coasta-de-Azur-de-vazut

Panorama-din-Menton-Coasta-de-Azur-de-vazut

balcon-verde-Coasta-de-Azur

Panorama-din-Menton-Coasta-de-Azur-de-vazut

Cimitirul este atractia Number 1 din Menton pe TripAdvisor


Stiu, ca cimitirele nu sunt foarte indragite, dar credeti-ma ca nu sunt doar eu nebuna, e listat pe locul 1 in topul obiectivelor turistice din Menton pe TripAdvisor si sincer merita pe deplin vazut. E un loc plin de istorie, in care sunt ingropati nume mari, din toata lumea, un fel de Pere Lachaise (vestitul cimitir din Paris) doar de dimensiuni mult mai mici. De aici am putut vedea o bucatica din Italia si o priveliste frumoasa asupra Portului Garavan. La plecare m-am gandit, ca cei ce se odihnesc aici sunt mai aproape de rai. 


cimitirul-din-Menton-obiectiv-turistic

cimitirul-din-Menton-obiectiv-turistic


Drumul Menton-Nice trebuie facut macar o data in viata


Din pacate cam la asta se rezuma vizita noastra in Menton. N-am reusit sa vedem gradinile, fiindca la coborare ne-a prins o ploaie mocaneasca, ce ne-a racorit bine si ne-a facut sa luam primul autobuz inapoi spre Nice. La drept vorbind oricum vroiam sa fac drumul acesta pe lumina, fiindca cele 2 ore pana in Nice, se parcurg pe cel mai spectaculos traseu rutier al Europei (dupa parerea mea). Tot drumul e pe buza marii, deseori suspendat pe deal, cu privelisti superbe asupra satelor, avand tot timpul marea in stanga noastra. Pentru cunoscatori, seamana bine cu Coasta Amalfi, doar ca acesta este mai lunga :) si o idee mai ieftina de facut (doar 2 euro pentru o calatorie de neuitat). M-am bucurat ca un copil, am facut putine fotografii fiindca eram in miscare si prin sticla prafuita a geamului n-avea rost sa ma chinui inutil. Oricum n-as fi redat nici 10% din frumusetea peisajelor vazute. 

Riviera-Franceza-poza-coasta-de-Azur

Poate la batranete reusesc sa revin din nou, cu o decapotabila .... 
Tocmai v-am dezvaluit noul meu vis  :)

😍 Apreciez comentariile voastre pe blog  😍

» Urmeaza sa calatoresti pe Coasta de Azur? Citeste toate articolele de calatorie 


Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu