Siena- Acolo unde respiri aerul medieval ....



Siena este orasul in care am stat cel mai putin, dar l-am 'simtit' cel mai mult. A fost cea mai frumoasa surpriza a calatoriei. Despre Florenta citisem o groaza dinainte, in Pisa stiam deja ca mergem pentru Turn, dar Siena a venit in plan fara sa stim prea multe despre ea, doar ca:
'daca ajungeti in regiunea Toscana, trebuie sa vedeti Siena chiar daca ar fi singurul oras'!
Aceasta fraza ne-a motivat atunci cand am ales sa ne petrecem jumatate de zi in Siena. Si ne-a parut rau .... chiar foarte rau .... ca am stat doar jumatate de zi!!!!



In Siena nu obiectivele turistice fac orasul; ci mai degraba atmosfera. Strazile inguste care urca si coboara, se serpuiesc in zeci de feluri, casele tipic italian ce se ridica pe margine, micile franturi cu peisaje superbe, ritmul orasului .... slow ... foarte slow,ne-a facut sa ne bucuram si mai mult de el! Desi a plouat crunt, pana la oase, nu ne-a deranjat nici o clipa, am ramas fermecati! Nici cei din jur nu par sa fie afectati, toti merg linistiti, mai rar oameni pe biciclete ( sa fie si din cauza terenului destul de accidentat ), aici lipsesc si vanzatorii ambulanti cu umbrele, si turistii obositori din Florenta .... ce mai ? Perfect!



Odata un om mai simplu m-a intrebat ce e un oras medieval? Adica cam cum arata? Daca nu ati mai fost plecati din tara, puteti sa va inchipuiti centrul istoric al Sibiului sau a Sighisoarei dar pe o suprafata mult mai mare. Orasele medievale sunt diferite intre ele, de exemplu fata de Fes, Siena are strazile mai largi, mai ordonate, posibilitatea sa te ratacesti e aproape nula, chiar si voit. E plin de indicatoare, ca si intindere cred ca nu e mare diferenta intre ele, insa Siena e mai obositor ca mers, Fes e obositor ca ritm .... amandoua sunt orase medievale ... dar sunt foarte diferite!
Concluzie :... cu totul ca ati mai vazut orase medievale, mergeti linistiti ... fiecare e unic in felul lui!

In Siena e bine sa mergeti pentru o zi full, totusi si jumatate de zi e destul, dar sa fie dimineata.
Intr-o zi full puteti combina vizitarea orasului (sa va abateti de la strazile principale, sa mergeti si pe alte coline) cu vizitarea obiectivelor turistice, pe indelete o zi intreaga. Intr-o jumtate de zi puteti vedea toate obiectivele turistice si sa mergeti doar pe strazile marcate spre ele fara sa va abateti de la drum. Noi am ajuns dupa-masa pe la 4 cand nu am mai prea gasit obiective turistice deschise, dar nu ne-am suparat fiindca asa am colindat stradutele in lung si-n lat pana la ora de plecare spre Florenta. Dintre obiective am reusit sa le vedem toate din exterior :), in interior doar Domul care e cu mult peste cel din Florenta dupa parerea mea. Ma refer strict la interior!

TranportulCu trenul e cel mai usor si comod, distanta dintre Florenta si Siena e de 70 km, insa trenul face in jur de 100km. Un drum Siena-Florenta costa 6.5 eu si face 1 h 30 min. Trenurile circula din ora in ora ultimul fiind la 21 sau 22 din cate imi amintesc. Ca sa ajungi la partea interesanta a orasului, cand iesiti din gara veti vedea o statie de autobuz, dar nu e cea corecta chiar daca vedeti turisti asteptand autobuzul. In fata voastra e un mall destul de mare, intrati, si veti vedea indicatoare. Inauntru este si supermarket daca vreti sa va luati ceva, dar mancarea in Siena are preturi acceptabile, am mancat tortellini intr-un restaurant chiar dragut cu 5 eu. Aveti grija cu autobuzul ca biletele nu se vand la soferi ci la tonomat, este scris pe engleza cum se face, nu e mare lucru stati linistiti!

Ce trebuie sa sitit despre Siena:

Inscris in lista patrimoniului cultural mondial al UNESCO, Siena este unul dintre cele mai frumoase orase din Toscana ce si-a pastrat aspectul medieval necontaminat de modernitate timp de sute de ani.
Orasul e impartiti in 17 cartiere medievale, pe 3 coline abrupte dar veti gasi cele mai interesante locuri intr-o zona foarte compacta. Diferitele contrade isi intretin rivalitatile in timpul intrecerii Palio, veche de secole, o cursa cu cai care are loc de 2 ori pe an in iulie si in august in Piazza del Campo.
Majoritatea obiectivelor le gasiti in centru istorico dar pentru asta va trebuie sa mergeti in sus si in jos pe nenumaratele strazi abrupte . Daca sunteti cu copii mici cu caruciorul nu va speriati, puteti vizita linistiti mergand incet pe stradutele principale care nu sunt asa in panta. Pentru batrani poate fi insa obositor.

Obiective turistice:
Daca stati jumatate de zi vizitati Piazza del Campo, Domul, Cripta si Palazzo Pubblico. Daca stati mai mult se merita sa va luati un bilet combinat (Opa Si pass, valabil 3 zile face 10 eu ) pentru a intra si in Biblioteca Piccolomini a Domului, Battistero, Museo De`ll Opera Metropolitana si Panorama.

Duomo- Este renumit pentru pardoselele sale magnifice incrustate cu marmura care au avut nevoie de aproape 200 de ani pentru a fi terminate si au contribuit peste 40 de artisti.
Intrarea 3.5 eu, daca luati Opa Si pass iesiti mai avantajos, asta daca aveti timp.
Durata minima de vizitare - 1 h
Orar- iarna 10:30-19:30, vara: 10:30-20:00, deschis zilnic, dumineca pana la 17:30

Cripta- descoperit in timpul unor sapaturi de rutina, cripta adaposteste numeroase fresce.
Intarea: 6 eu
Orar- iarna 10-17, primvara 9:30-19, vara 9:30-20 deschis zilnic

Palazzo Pubblico- cladire in stil gotic, este punctul central din Piazza del Campo si adaposteste primaria orasului. Tot aici se afla Museo Civico cu peretii acoperiti cu fresce. Torre del Mangia, celebrul turn cu clopot al caldirii poarta numele unuia dintre primii clopotari.
Intrare: Museo 7 eu, Torre 6 eu plus usrcusul de 60 de trepte care va va oferi o priveliste superba asupra orasului. Bilet pentru ambele 10 eu
Orar: iarna 10-16, vara 10-19 deschis zilnic

Piazza del Campo- construita in forma de evantai este unul din cele mai frumoase piatete din Italia. La capatul pietei se afla o copie dupa Fonte Gaia decorata de un important sculptur al Sienei cu 13 sculpturi in relief reprezentand scene biblice. Aceasta piata este cu adevarat deosebita, vara oamenii se aseaza pe jos si se odihnesc admirand Palazzo Pubblico.

San Domenico- In biserica aceasta se afla Capella di Santa Caterina .
Intrare libera
Orar : zilnic intre 9:18 iarna si 7:19 vara

Bazilica Santa Maria dei Servi si Bazilica San Francesco.

Tip: Daca ajungeti in Siena trebuie sa gustati neaparat prajituri si fursecuri, acestea fiind specialitatea lor. Sunt faimosi pentru retetele originale de cavallucci (biscuiti dulci aromati), panforte (un fel de salam de biscuiti la noi, cu miere, alune, migadale, arome) si ricciarelli(fursecuri cu migdale). Si la noi in magazinele mari gasiti cozonaci rotunzi din Siena ambalati intr-o cutie galbena, dar sunt mult mai bune `la mama lor` .




-Harta turistica Siena-












-San Domenico-




-Ulite-











-Domul-




-Un zoom pe Dom-




-Interiorul Domului-












-Copie dupa Fonte Gaia-





😍 Apreciez comentariile voastre pe blog  😍

» Urmeaza sa calatoresti in Toscana? Citeste toate articolele de calatorie 


Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului 

4 comentarii:

  1. Anonim1:35 p.m.

    Draga ALice,

    Se pare ca citind acest post ma tot razgandesc. Multumim mult pentru impresii, si cred ca pana la urma vom petrece o zi in Pisa, 2 in Florenta, si una in Siena:).
    Nu putem rata asa frumuseti!

    Cristina

    RăspundețiȘtergere
  2. Cam asa am stat si noi doar ca jumatate de zi in Siena si 2 jumate in Florenta.
    Sfat: Daca vreti mare in Pisa e ok 1 zi full, daca nu 4 ore in Pisa e extra suficient! Si pt mare chiar si de la 2pm - 9 pm m-as duce in Cinque Terre faceti cam 1 ora cu trenul.

    RăspundețiȘtergere
  3. Anonim7:10 p.m.

    Doamne, sa ajungi la siena si sa nu vezi san gimignano!! pacat! frumusetea italiei e in cetatile mici...bagnoreggio, orvieto, todi, assisi, san gimignano, trevi, in costiera amalfitana, la amalfi, positano, soretto...5 terre...restul e comercial...astea mari!

    RăspundețiȘtergere
  4. Anonimule am fost pe coasta amafitana, positano, sorentto, cinque terre ( am scris si pe blog, dar nu ai citit probabil), levanto si altele. Acum nu se poate sa le vezi pe toate!

    RăspundețiȘtergere