Traditii in Maroc (Episodul 5 )

Acum sa trecem de la religie la traditie. Dupa cum va puteti da seama faptul ca sunt musulmani nu face sa fie mare diferenta intre noi si ei. Cel putin nu in Maroc.

TRADITIA

In Maroc traditia conduce tara. Este o lege nescrisa pe care toti o urmeaza cu multa iubire si implicare. De aceea Marocul e una din putinele tari care a ramas parca neatinsa de timp. Marocanii tin foarte mult la traditia si la cultura lor, o pastreaza de 2000 de ani si o duc mai departe din generatie in generatie. Sunt educati in acest fel. De aceea probabil sunt cei mai patrioti oameni pe care i-am intalnit. La orice ora vei auzi `Iubesc Marocul, e tara mea si aici ma simt cel mai bine`.

Pentru ei de la vestimentatie la incaltaminte, arhitectura, designul locuinetelor, bunuri casnice, muzica, dans, viata de zi cu zi ... absolut totul sta sub semnul traditiei.
Din punctul acesta de vedere majoritatea marocanilor nu au fost atinsi de modernism si noile tendinte europene. Au si ei iphone, au xbox cu sute de jocuri virtuale, pot spune ca in Maroc poti gasi mai usor ultimele tehnologii aparute decat la noi, insa cand vine vorba de traditie nu se schimba nimic. De aceea Marocul nu e Africa, nici Europa, e o tara UNICA.


Primele 10 obiceiuri ce imi vin in minte din Maroc :


                                                   
1.Marocanii beau mult ceai.
In Maroc sa stii sa faci ceai este considerata o arta, la fel cum sa consumi ceai alaturi de familie si prieteni e un ritual. Se prepara ceai verde granule cu menta (neaparat proaspata) si multe cuburi de zahar in ceainic si se serveste pe o tava de argint in paharele mici, cilindrice, frumos colorate. Ai grija cum servesti ceaiul. Multe sotii au fost alese pe acest considerent.
Atunci cand se serveste, conform traditie primul pahar se toarna inapoi in ceainic si doar apoi se umplu toate paharele. Se zice ca e un ceai bun daca face spuma atunci cand il torni in pahare ( de aceea se toarna de la 50 cm inaltime ).



 





2. Se mananca cu mana si sa nu credeti ca e usor,
ganditi-va ca la ei cus-cusul e cam la fel ca textura ca si grisul la noi si cand il mananci cu mana va dati seama ce distractie e. Eu nici macar nu am incercat fiindca sigur as fi pus in gura mai putin decat daca as fi mancat cu betigase chinezesti.
Este un adevarat ritual si in asta. Prima data gazda vine cu un vas cu apa si prosope,  fiecare se spala pe mai ni, iar apoi se serveste masa. Sa nu credeti ca mananca orice cu mana ( exemplu supa, cartofi piure, macaroane ) nu, se mananca cu mana doar anumite feluri de mancare, majoritatea traditionale.






3. Riad- casa traditionala a bogatilor din Maroc. Ce e de fapt un riad? Nu e un castel sau o vila imensa asa cum probabil va imaginati; de din afara e doar o casa normala pe 2 nivele cu o usa mica care ascunde de fapt un intreg palat. Riadul prin definitie e o casa cu o curte interioara. Daca la noi gradina e in jurul casei, in casele marocane traditionale, curtea e un patio interior, cu o fantana arteziana in mijloc, cu multa vegetatie, iar casa este ridicata in jurul acestei gradini. Daca va plimbati prin Fes, Marakesh sau Meknes nu veti sti niciodata cand ati
trecut pe langa un Riad, doar in cazul in care acesta a fost transformat intr-un Hotel. Iar in acest caz ar fi pacat sa nu stationati o noapte. :)




Cum se vede de sus





4. Asta nu stiu prea sigur daca e vorba de traditie sau de religie insa in Maroc romantismul nu se arata pe strada. Adica nu vei vedea pe strada cupluri ce se saruta sau care fac gesturi dragastoase. Nici pe plaja, nici in statia de autobuze, nici in parc, niciunde. Bine, tinerii o mai fac asa pe fuga intr-un parc dupa un arbore sau mai stiu eu ce ascunzatoare dar nu in vazul lumii. La ei indragostitii merg de brat iar cei casatoriti de mana. Si cel mult se pupa pe obraz cand se intalnesc sau se despart.





5. Va spuneam ca sunt foarte traditionalisti de acolo si incaltamintea si imbracamintea traditionala. Si noi avem opinci si port popular insa nu l-am adaptat pentru uz-ul zilnic, nici macar la evenimente nu il utilizam prea des. In Maroc insa fiecare cetatean are haine traditionale si incaltaminte traditionala si majoritatea le folosesc zilnic chiar daca au in garderoba si haine in stil occidental. Si asta se aplica atat barbatilor cat si femeilor.



Kaftan : haina traditionala de sarbatoare



Pantofi traditionali



6. Va spuneam de locuinte. Da si aici au un obicei. Parintii care locuiesc la casa de cele mai multe ori ridica un etaj pentru fiecare copil insusat, practic construiesc o casa noua pentru tinerii casatoriti. De aceea unele case au si 4-5 etaje, sau 4-5 locuinte mai mici intr-o singura casa. Asa ca nu va mirati daca auziti ca stau intr-o casa 20-25 de persoane. Fiecare cu `apartamentul lui`.



7. Designul locuinetelor. Salonul marocan il are toata lumea, chiar daca au si unul in stilul nostru. Eu nu am vazut nici o casa care sa nu aiba un astfel de salon. Si apropo de asta, salonul nu e considerat camera. Adica daca vedeti un afis cu inchirez/vand apartament cu 3 camere, inseamana ca are 3 camere + salon.
In ce consta salonul Marocan? O canapea construita pe bucati, adica baza din lemn de buna calitate, de cele mai multe ori vopsit sau sculptat cu modele, peste care vine salteaua groasa imbracata in tapiserii facute handmade ( de aceea salonul marocan poate avea alta culoare si alt stil in fiecare sezon, schimbandu-se tapiseria ) iar spatarul `canapelei` e construit din perne mari si tari binenteles din aceelasi material. De cele mai multe ori canapeaua ocupa 2 sau 3 pereti ai camerei.
Pe colturi se afla masute de lemn iar in fata canapelei neaparat o masa rotunda, mare, din lemn masiv, tip masa de cafea unde se i-a pranzul in familie. Toti se strang in jurul mesei si mananca dintr-o singura farfurie mare.


-Salon Marocan-







8. Femeile din Maroc iubesc aurul. Ar fi o mare greseala sa oferi flori unei fete din Maroc, sau o cutie de ciocolata simbolica. Cred ca ti-ar da-o in cap. In Maroc fiecare eveniment se sarbatoreste cu aur. Fie ca e nunta, botez, zi onomastica, 1 an de casnicie ..... barbatii le cumpara femeilor bijuterii de aur. Pentru ei aurul e modul in care isi arata avutia. Asa e la ei traditia. Totusi mai gasesti si fete carora nu le place aurul, dar trebuie sa le cauti bine :)). Asa ca dragele mele daca sunteti iubitoare de bijuterii stiti unde sa mergeti.





9. In Maroc totul este prafuit de timp si va ramane asa mult timp de acum incolo. Daca intrati intr-o bucatarie marocana veti fi surprinsi sa vedeti farfurii din ceramica pe care le folosesc pentru uz zilnic ( nu-s de decor ca la noi ), multe vase specifice Marocului ( cos pentru paine si placinte, saci ornamentali pentru usturoi, recipiente mici si mari pentru masline etc toate apartinand unui alt secol ). Se stie ca femeile din Maroc petrec mare parte in bucatarie asa ca desi multe lucruri nu isi au rostul intr-o bucatarie moderna la ei este esenial. (ex firele de menta prinse intr-un cui :) ), iar vasele tip artizanat lucrate handmade le veti gasi in absolut orice casa.
Tocmai v-am dat un pont in cumpararea unui cadou gazdelor :)






10. Hammam sau dusul comun
Nu va ganditi la cine stie ce perversiuni sau orgii. E vorba de o baie publica  traditionala ( separata pentru femei cu copii si barbati ) unde sunt mai multe incaperi cu diferite grade de temperatura. Este deasemenea un loc de socializare ( stiu ca suna ciudat ) insa ca sa intelegeti mai bine inchipuiti-va o sauna. Asa ca daca aveti dureri de picioare, de spate sau  de muschi, intrati la Hammam.


Thanks for visiting,

  Am locuit 1 an in Maroc citeste jurnalul aici --> MAROC
Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

31 de comentarii:

  1. Anonim9:33 p.m.

    Foarte interesant articolul, mi-a placut mult :) .

    RăspundețiȘtergere
  2. Anonim6:01 p.m.

    iti multumesc pentru postare e foarte interesant

    RăspundețiȘtergere
  3. Anonim6:06 p.m.

    frumos articol.mi-a ajutat la un eseu:)multumim

    RăspundețiȘtergere
  4. super tare,mi-a placut foarte mult.

    RăspundețiȘtergere
  5. Anonim7:53 p.m.

    foarte frumos;e foarte deosebit ca la noi.pozele sunt interesante pentru ca la noi in tara nu vezi asa ceva:super:sper sa ne mai povestesti .pupici.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anonim4:31 p.m.

      Da asa este ff frumos articolul,mai ales ca sunt pe cale de a incepe o relatie serioasa cu un barbat din Maroc.Desi sincera sa fiu nu stiu daca este bine sau nu.Am totusi o retinere.Nu stiu mi-ar prinde bine niste sfaturi,niste indrumari.

      Ștergere
  6. Foarte frumos. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc si eu :) Despre Maroc am scris deja o gramada, cititi in categoria din bara laterala cu Maroc!

    RăspundețiȘtergere
  8. ai dreptate in tot ce povestesti....eu am vazut totul cu ochii mei si pot spune ca mi-a ramas inima in maroc.....este o tara frumoasa cu oameni minunati...

    RăspundețiȘtergere
  9. Anonim5:22 p.m.

    Foarte interesant si instructiv. In orice caz e o alta lume. E bine ca ai reusit sa te adaptezi. Dar ce nu face iubirea......

    RăspundețiȘtergere
  10. Anonim5:09 a.m.

    Multumesc mult pt informatii. M-au ajutat mult pt ca tocmai mi-am facut iubit un marocan, si ma intereseaza sa aflu cat mai multe despre cultura, civilizatia, obiceiurile sau traditiile lui. Sper sa mai gasesc astfel de informatii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anonim4:41 p.m.

      Draga mea din pacate nu traiesti cu ,cultura lor.El ca persoana treb.sa fie ok.,ceea ce este ff greu .Nu stiu am si eu un prieten Din Maroc,dar sa fiu sincera imi este un pic frica.Un pic mai mult.Majoritatea lor sunt falsi si mincinosi.Eu aproape un an de zile am vorbit cu el doar la telefon si pe Skyp,apoi acum 2 saptamani ne-am vazut.Pare linistit,tandru si iubitor.Dar parca,parca totusi am o retinere.

      Ștergere
  11. Anonim, uita-te in Cuprins, vei gasi foarte multe articole despre Maroc

    RăspundețiȘtergere
  12. Anonim6:41 p.m.

    Mi-ai putea spune niste traditii de Craciun ?

    RăspundețiȘtergere
  13. In Maroc Craciunul nu se tine, majoritatea sunt musulmani ...

    RăspundețiȘtergere
  14. Da...... am vizitat Marocul de 4 ori.Este o tara minunata avand in vedere , nu doar oamenii din aceste tinuturi.Doar ca .........aviz amatoarelor ce se indragostesc de un barbat marocan.Este aproape imposibil casatoria cu unul din acesti barbati.La ei ultimul cuvant il are de spus parintii.O spun din experienta.... Adevarat este ca vreau s-a previn o ,,tragedie in viata amoroasa,,.

    RăspundețiȘtergere
  15. Am ramas in anonimat,doar pentru faptul ca nu vreau s-a ma implic foarte tare in acest subiect.Este dureros atunci cand cel pe care il iubesti nu corespunde ,,visurilor tale,,. Barbatii marocani tind s-a se casatoreasca cu o virgina .Acest atuu, nu-l poate avea o tanara din europa dat fiind faptul ca cei care traiesc in europa au vederi foarte vaste cu privire la aceasta tema. Sunt foarte putine care reusesc in final s-a aiba o casatorie fericita. Sunt printre ei oameni cu caracter,tandri , sinceri , sensibili.... insa ti-ar lua o vesnicie sa-i cauti. Doresc acelora dintre tinerele romance sa fie foarte cu bagare de seama. Mult noroc.

    RăspundețiȘtergere
  16. Anonim3:12 p.m.

    Anonim, si daca m-am indragostit de un marocan si nu sunt virgina, pai sa nu-mi fac prea mari iluzii? El stie ca nu mai sunt si mi-a zis ca-l cam deranjeaza treaba asta, dar imi zice ca ma iubeste

    RăspundețiȘtergere
  17. Stati linistite d-lor! Nu e asa rau cum ati vazut prin filme! sunt marocani si marocani la fel cum sunt romani si romani!Unii sunt interesati de viata sexuala la fel cum unele femei la noi sunt interesate numai de bani!
    Dar sunt si femei tandre, iubitoare, etcc asa cum sunt si barbati open minded care nu sunt atat de puternic condusi de traditie si nici de religie

    RăspundețiȘtergere
  18. Un articol destul de interesant ! Vizitati-ne pe pagina de facebook :

    http://www.facebook.com/pages/Romani-in-Maroc-Les-roumains-au-Maroc/309303925776975

    Chokran !:)

    RăspundețiȘtergere
  19. Mie imi place Marocul, nici nu stiu de ce....pur si simplu si imi doresc sa-l vizitez vreodata....

    RăspundețiȘtergere
  20. Anonim6:22 p.m.

    foarte ciudate tratitii dar ii ok ...

    RăspundețiȘtergere
  21. Ce frumos articol ! Felicitari ! :)

    RăspundețiȘtergere
  22. Anonim1:30 a.m.

    foarte frumos articol, si eu iubesc un marocan si ne dorim o viata impreuna,dar e atit de greu si nu stiu daca acest vis se va putea implini

    RăspundețiȘtergere
  23. Am fost de curând în Maroc și am intrat în multe apartamente și riaduri. E așa cum spuneți. Frumos articol, păcat că nu l-am citit înainte de a pleca. Nu m-aș mai fi mununat atât.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lasati ca e bine si asa, sa cititi la intoarcere.
      Ma bucur sa stiu ca Marocul v-a surprins intr-un mod placut!

      Ștergere