Safi - un orasel de pe malul Atlanticului (Turist in Maroc 4 )

In realitate este un judet, destul de mare pe harta, dar care este impartit in mai multe 'cartiere' rasfirate astfel incat centrul si partea importanta a orasului nu este asa mare iar importanta turistica este chiar mica. Insa avand in vedere ca din cele 7 luni petrecute in Maroc mai bine de o luna m-am trezit si m-am culcat in acest orasel m-am gandit sa vi-l arat si voua asa cum l-am simtit eu.

In primul rand trebuie sa stiti ca Safi e un oras  pescaresc undeva la jumatatea distantei dintre Casablanca si Essoauira si doar cei care vor sa faca un popas intre cele 2 orase se opresc aici.

Cateva cuvinte despre Safi:
- a fost ocupat de portughezi intre anii 1508-1541
-oras industrial, unul din cei mai mari exportatori de fosfat ( 75% din fosfatul pamantului se gaseste in Maroc )
-oras port
-de acolo se exporta sardine in cantitati industriale ( 30 000 tone anual )




In 2007 cand am fost prima data mi s-a parut un oras urat, murdar, puturos, cu multi nebuni si fara prea multa culoare. Insa in 2008 au inceput lucrarile de reamenajare a orasului, iar in 2009 era cu totul altceva. Nebunii au disparut, strazile au fost refacute, s-a investit mult in mobilierul urban astfel ca azi e unul din orasele moderne ale Marocului. Tot ce a mai ramas e piata de peste si mirosul specific, dar asta e doar o particica din oras.

Si totusi ce puteti face intr-o zi petrecuta in Safi?

In primul rand trebuie sa dati buzna in cartierul olarilor unde se face ceramica traditionala specifica fiecarei regiuni din Maroc. Acolo puteti vedea intregul proces ( modelare, coacere, pictura ) a ceramicii.

Bineteles ca dupa ce vi se arata cum se prelucreaza sunteti invitati in magazinele lor.

Preturile nu sunt mari, (puteti cumpara casete de bijuterii incepand cu 1 euro direct semnate cu numele vostru, scrumiere si farfurii cu 2-4 euro iar seturile trec de 10 euro, dar daca stiti sa negociati bine veti iesi cu zambetul pe buze si sacosele pline ).



Al doilea obiectiv turistic se afla pe malul oceanului. Nici nu se termina bine bulevardul central ca o sa-l si vedeti. Este vorba de 'Castelul Marii'  (Chateau De Mer Safi. Sea Castle ) o fortareata construita de catre portughezi in anul 1523. Intrarea costa maxim 2 euro iar plimbarea prin cetate dureaza cam 1 ora.
Poate fi interesant daca esti relaxat si vrei sa intri in contact cu oceanul, cu valurile, cu pescarusii. Ca veni vorba, in Safi am vazut foarte multi practicanti de yoga sau pur si simplu oameni care faceau meditatie pe malul oceanului.




Iar al treilea obiectiv, este piata de peste. Un bulevard imens unde se vinde peste, fructe de mare, crabi, la kg sau gramada pentru 2-3 euro e o placere pentru toti consumatorii. In cazul in care nu aveti unde sa gatiti, restaurantele de pe malul marii va prajesc pentru 3-4 euro un kg de peste/fructe de mare proaspat prins.
Printre bunatatile ce le-am servit acolo se numara sardinele (care sunt delicioase, total diferite fata de cele din conserva sau cele vandute la noi) si crevetii roiali.



Ultimul motiv pentru care merita sa faceti o oprire in Safi sunt plajele si valurile Atlanticului. In nordul orasului se afla plaje cu nisip fin, iar valurile din Safi sunt apreciate de toti practicanii de surf din lume ( aici a avut loc competitia Bilabong Challange din 2006 )

Iar la final va mai spun inca o data: nu il recomand ca oras reprezentativ pentru Maroc, dar nu se stie niciodata unde te duce viata! ( sa nu credeti ca eu am sperat/gandit/visat ca voi ajunge vreodata acolo ) :))))

Thanks for visiting,

  Am locuit 1 an in Maroc citeste jurnalul aici --> MAROC
Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

2 comentarii:

  1. Esti o norocoasa ca poti sa vezi , sa simti o lume atat de straina noua !

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitari pentru blog! Nu-i gasesc niciun cusur...e complet!!!!

    RăspundețiȘtergere