Pentru turisti: aspecte Negative&Pozitive din Marrakech

Impresii personale din Marrakech sub un alt format :)

Temperaturi


Pozitive:
  •  Este o destinatie exotica perfecta pentru noi, in timpul iernii. In timp ce in Romania temperaturile scad sub -10 grade in Marrakesh sunt + 20-25, numai bine pentru plimbari si escapade in desert. Puteti merge linistiti intre octombrie-martie.
  • In plus mai e avantajul ca in perioada iernii pretul biletelor de avion sunt mult mai ieftine decat vara, asa ca go for it.
  • Orasul se poate vedea/explora atat pe zi cat si pe timp de noapte, fiind unul din putinele orase marocane care au o activitate intensa pe timpul noptii si unde lasarea noptii nu inseamana pericol. A devenit oras nocturn din cauza caldurilor din timpul verii cand e aproape imposibil sa iesi ziua afara, asa ca orasul devine aglomerat pe timpul noptii. Si asa a ramas si in timpul iernii.

Negative:
  • Temperaturile din timpul verii sunt ucigatoare. La propriu. Anual mor din cauza caldurii destul de multi oameni, iar temperaturile trec de 50 de grade, desi nu stiu de ce, la televizor niciodata nu sunt anuntate. ASA CA NU MERGETI IN MARRAKECH IN TIMPUL VERII, mai ales daca puteti alege alta perioada.

Obiective Turistice

Pozitive: 
  • Cred ca un plus, mare, ar fi ca sunt bine intretinute!
  • Apoi diversitatea lor: palate, moschei, gradini, parcuri publice, muzee, Piata D`jma el Fna, bazare, hoteluri cu piscina, plimbari cu trasura deci e o destinatie buna atat pentru cei ce merg individual cat si cu familia, prieteni, cupluri
  • Orasul fiind amplasat in centrul Marocului va permite sa faceti excursii de o zi-doua in imprejurimi ( spre muntii Atlas unde puteti vedea multe cascade etc, sau spre desertul Sahara pentru a vedea dunele de nisip )

Negative:
  • Nu stiu exact de ce insa mie mi s-a parut ca unele obiective cum ar fi Gradina Majorelle, dar si altele nu sunt destul promovate. Adica sunt multi care ajung acolo, si pleaca din oras fara sa le vada. 
  • Si birourile cu informatii sunt bine ascunse fiindca in weekendul petrecut acolo nu am vazut nici unul!
  • Nu mi-a placut nici orarul la unele obiective ( Palatul Badi etc ) unde in mijlocul zilei se inchide, iar dupa-masa cozile formate sunt deja mari si implicit lumea din jurul tau mult mai multa.

    Traficul

    Pozitive
    • Plimbari relaxante se pot face in centru, pe bulevarde mari si late cu parcuri publice, unde agitatia e mai mica

    Negative:
    • Orasul mi s-a parut obositor din cauza traficului infernal, pana sa treci o strada trebuia sa astept 10 minute si apoi sa fug  printre masini
    • Maximul nesimtirii o au motociclistii care conduc cu mare viteza chiar si in locurile mici si aglomerate. De exemplu in bazar sau in Piata Dmaa el Fna. Eu nici nu imi amintesc alt bazar din Maroc unde sa fi vazut motociclisti intrand inauntru. 
    Securitatea


     Pozitive:
    • Din cate stiu e unul din orasele cu cea mai buna paza, asa ca mergeti linistiti. De altfel in intrega tara legile sunt foarteeee severe pentru cei care fura/rapesc/violeaza turisti. 
    • Faptul ca noaptea e plin de lume in centru demonstreaza faptul ca nu e un oras periculos nici pe timpul noptii

    Negative:
    • Tot motociclistii iti trezesc cele mai urate scenarii in care iti vor trage geanta/plasa din mana si vor disparea nevazuti in multime
    Mancarea

     Pozitive:
    • Fiind un oras turistic produsele traditionale se intalnesc des, practic peste tot. Mancarea locala traditionala e mielul pe care il veti gasi preparat chiar sub ochii vostrii in Piata Djemaa el Fna. Eu fiind iubitoare de carne ( aproape orie fel ) nu am avut probleme. 
    • Deasemenea sucurile de portocale ieftine si bune sunt un mare plus al orasului. 
    • Bacsisul mic, in general sunt multumiti cu 1-2 dirhami ( mai putin de 1 leu ). Si daca nu sunt multumiti nu trebuie sa va pese. Obisnuiti-va sa nu prea aruncati cu banii la cersetori, la resturante etc, fiindca nesimtirea e mare si in curand veti vedea cum vin si altii si altii (vorbele circula repede), mai bine taiati macaroana de la inceput.

    Negative:
    • O singura experienta nasoala, intr-un restaurant ( aparent de lux ) unde ne-au lasat sa asteptam 30 min pana sa ne ceara comanda si inca atata pana sa ne serveasca

     Localnicii si vanzatorii

    Pozitive
    • Experientele pozitive au fost putine. Personalul hotelului la care stateam era de treaba :)

    Negative:
    • In general nu mi-au placut oamenii din Marrakech. Vanzatorii din bazar sunt cu reputatie in toata lumea pentru cat sunt de insistenti. Daca  nu ai un caracter puternic, sunt sigura ca poti ajungi sa suferi din cauza lor. Nu doar ei, toti cei care au dea face cu turistii : cei din piata Djemaa El Fna, cersetorii cu port tranditional, vanzatorii de te miri ce, chelnerii restaurantelor, toti aplica metode de santaj sentimental si fac presiuni pana la nesimtire. Pentru ei turistul inseamana o caruta de bani asa ca te trateaza ca atare. Cel mai bine e sa fiti reci si fermi daca nu vreti sa fiti molestati prea tare. Grija mare si cu ghizii si agentiile de turism, se practica metode mai putin ortodexe pentru fraierit si scos bani de la turisti:
    • ex: va pot minti ca sunt inchise obiectivele turistice din cine stie ce motiv, si va propun un tur de shopping prin magazinele unde are el contract de colaborare, unele agentii de turism mint in legatura cu programul turistic si orarul acestuia etc. Ca sfat, nu credeti tot ce vi se zice!
       

    Transportul

    Pozitive:
    • In topul preferintelor de catre turisti ( mai ales cupluri ) sunt trasurile trase de cai ( cam vechi ) care te duc intr-un tur frumos al orasului pentru preturi de pana in 20 euro/trasura daca negociati bine. 
    • Al doilea aspect pozitiv  e faptul ca sunt multe taxiuri, autobuze, rent a car, autobuzuri turistice

    Negative:
    • Partea proasta e din nou aglomeratia. In centru poti sta sa faci cu mana la un taxi si 30 de minute, si sa nu vina nici unul gol, sau sa nu vrea sa te duca ( se practica in tot Marocul ). In plus te vei lovi si de nesimtirea marocanilor care desi se vede clar ca  masina opreste pentru tine, se baga ei. Asa ca in Marrakesh fiti cu tupeu!
    Nu are rost sa numarati negativele si pozitivele, astea sunt impresiile mele, pur personale. Deasemenea parerea mea e influentata de faptul ca am fost racita cobza pe toata perioada sederii in oras, e formata si in comparatie cu alte orase vizitate in Maroc, etccc
    Asa ca cel mult aruncati un ochi peste ele sa stiti la ce sa va asteptati (asta e si ideea articolului), dupa ce va-ti facut deja rezervarile aferente. Ar fi pacat sa nu mergeti fiindca e traficul mare, vanzatorii insistenti sau motociclistii cu prea mult tupeu!

    Marrakech e un oras frumos, altfel nu ar fi toata nebunia aceea de turisti acolo! :)))


    Thanks for visiting,

      Am locuit 1 an in Maroc citeste jurnalul aici --> MAROC
    Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

    8 comentarii:

    1. Anonim9:45 p.m.

      Pe 28. Aprilie 2011 a fost atentatul care a ucis cam 18 persoane in Djeema el Fna.....Poate ca ar trebui sa mai modifici cate ceva pe la securitate.......;)
      Pana la urma nicaieri nu suntem in deplina siguranta..........

      RăspundețiȘtergere
    2. Ai dreptate! Dar in piata aia sunt in fiecare seara mii de oameni, weci de mii, iar la nr de turisti ce viziteaza tara in fiecare an, statistic vorbibind e safe

      RăspundețiȘtergere
    3. "Al doilea aspect pozitiv e faptul ca sunt multe taxiuri, autobuze, rent a car, autobuzuri turistice" cum le recunoastem, ce preturi si cum se circula mai bine intre orase?! ..multumesc

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. Dana taxiurile sunt de aceeasi culoare (in Casablanca sunt rosii), in Marrakesh sunt crem etcc
        Intre orase cel mai bine se circula cu autocarele CTM care au autogara proprie, e o companie privata dar care acopera toata tara si circula foarte des.
        Rent a car o sa vedeti la birourile turistice etc
        Cu autobuze nu recomand sa circulati in orase doar cu metroul suprateran din Casablanca si Rabat

        Ștergere
    4. Dana, la taxiuri e bine sa te tocmesti de la inceput. Ii spui unde vrei sa mergi si cat vrei sa ii dai. pentru calatorii in de 5-10 km puteti sa platiti cam 50-70 dirhami, adica cam 5-7 euro. si sunt multe taxiuri cu 7 locuri, asta in caz ca veti calatori in grup.

      RăspundețiȘtergere
    5. Stelian6:37 p.m.

      Nu știu ce să zic !!!Spui că ai umblat prin atâtea țări și ți se pare ciudat că trebuie să circuli printre mașini !!!Dar in Napoli,Milano,Istanbul, Marsillia,Atena, Munchen,etc.,nu se circulă la fel ???!!! De tren n-am auzit nimic,cu toate că este foarte confortabil și ieftin de mers intre orașe !!!

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. Problema este ca nici pe trecerea de pietoni nu esti in siguranta , nu ti se acorda prioritate asta am observat in mai multe orase plus ca ei conduc haotic nu au reguli fiecare cum apuca 😄

        Ștergere
    6. Ce agentie locala este de incredere pentru un safarui in desert?

      RăspundețiȘtergere