Vacante pentru persoane cu dizabilitati locomotorii

Se-cret m-a rugat cu ceva timp in urma sa scriu un articol in care sa prezint cateva destinatii pentru persoanele cu dizabilitati locomotorii! Nu vreau sa creada ca am uitat despre subiect, doar ca niciodata nu am fost cu adevarat atenta la acest aspect asa ca mi-e destul de greu sa scriu un articol, dar nici nu vreau sa il dezamagesc si sa dau uitarii propunerea lui fiindca stiu ca sunt atatia oameni cu probleme in lumea astea si parca toata lumea ii ignora si uita de ei! Eu nu vreau sa fac parte din categorie asa ca voi scrie pareri proprii despre destinatiile in care am fost si care le consider potrivite (sau nu) pentru vacantele persoanelor cu dizabilitati locomotorii:


1. Italia
Pentru ca aici se ajunge cel mai repede si mai ieftin cu avionul (si da in avion pot urca persoanele in scaun cu rotile!):

In Roma
Noi ne-am descurcat cu copilul cu caruciorul, stiu ca nu e acelasi lucru dar totusi, pe principiul acesta as putea zice ca Roma va asteapta cu bratele deschise! Orasul e presarat cu stradute care se pot parcurge la pas, deci plimbarile sunt ok si se pot face! In plus e plin de piatete, si spatii mari deschise, din nou un plus! Singura strada care tin minte ca avea partea pietonala foarte ingusta era Corso (bulevard principal in Roma), dar in rest aleile pietonale sunt numeroase si largi! De vizitat se poate vedea Colosseumul (am vazut persoane cu dizabilitati ce il vizitau) Catedrala San Piedro are rampa si toate functiunile adaptate, superba fantana arteziana Trevi care e intr-o piateta si deci nu aveti nici un impediment, Phanteonul deasemenea se poate vedea! In rest toata Roma e plina de biserici foarte frumoase si diferite, iar multe dintre ele se afla la nivelul pamantului asa ca puteti sa intrati! Dintre muzee nu stiu sa va spun insa daca va cumparati Roma Pass primiti o carticica cu tot ce puteti vizita in Roma (muzee si obiective turistice cu plata) si la fiecare se specifica daca e adaptat pentru persoanele cu dizabilitati locomotorii sau nu, afisand un semn! 

Riviera Italiana
Din pacate eu nu o recomand! Satele din Cinque Terre sunt superbe dar ca sa le vedeti trebuie sa mergeti cu trenul, urcat si coborat la fiecare sat, aleile inguste si multe cu scari sau pe dealuri, pur si simplu nu este adaptata :(. 
Levanto este statiune plana la mare, o recomand daca vreti sa faceti tratament, am vazut cateva familii cu copii in carucior pe care ii duceau acolo ca sa stea in apa! chiar multi daca ma gandesc mai bine! plaja e cu nisip si intrarea in mare e treptata! In plus statiunea e mica, mai mult pietonala, fara trafic asa ca daca aveti un scaun cu rotile automatizat puteti sa faceti chiar plimbari singuri!


Regiunea Toscana
Oh yes, aici aveti de unde alege! Florenta, Pisa, Lucca sunt toate cu teren plan, cu obiective turistice apropiate intre ele, cu alei largi pietonale (mai putin Florenta care e putin haotica dar merge chiar si asa)! Siena din pacate e pe dealuri si cred ca ar fi incomod de urcat si coborat :(


Napoli si Sudul Italiei
Da si Nu! Napoli are obiective turistice ce le puteti vedea dar e prea haotic si obositor! 
Restul statiunilor pe care le-am vazut as inclina mai mult inspre nu decat inspre da! Sorrento  - Da- dar e prea mic, e dragut dar nu merita drumul pana acolo pentru 1 singura statiune, Pompei- Nu (are aleile cu piatra cubica neregulata), Insula Capri - Nu (e pe munte, in autobuze nu e loc, multe scari , prea obositor), Coasta Amalfi, Positano, Ravello - Nu (din aceeleasi motive)!



2. Maroc

Marocul e probabil cea mai nepotrivita tara pentru cei cu copii sau pentru persoanele cu dizabilitati si insotitorii lor! De ce? Fiindca e ingramadeala, aglomeratie, cu atuobuzul nu se poate circula (din cauza aglomeratiei dar si din cauza soferilor ce conduc periculos) cu taxiul nu puteti fiindca trebuie sa il opriti pe strada si pe drum mai poate lua si alte persoane ce merg in aceeasi directie, deci ar fi prea obositor! Bazarele sunt extra-full, practic te furisezi prin multime, si ce vacanta ar fi in Maroc daca nici in bazar nu poti merge? In plus cam toate obiectivele turistice gen palate si muzee au o gramada de scari! Categoric, Marocul inca nu este amenajat pentu voi!



3. Portugalia

Dezamagire mare dar Nu! Nu Lisabona, nu Sintra, Nu Obidos? Pentru restul nu pot sa ma exprim fiindca nu am fost, dar aceste 3 orase (probabil cele mai frumoase din Portugalia) e greu sa le vedeti din cauza drumurilor!
Lisabona: trotuare inguste, piatra cubica mica si alunecoasa, cu multe gauri si lipsuri, un oras ce se intinde pe 7 coline e greu de vazut astfel!
Sintra: orasel superb, dar din nou aceeasi problema! Castele sunt pe dealuri, scari multe, aglomeratie, nu pot sa il recomand!
Obidos: satuc medieval turistic, extraordinar de frumos, cu teren plan ..... dar .... drumul format din piatra, mica, mare, cu colturi, alunecoasa sau ascutita incat fiecare pas e un chin, chiar si pentru cei sanatosi! :(




4. Spania

Barcelona: Aici e usor si va sfatuiesc sa mergeti! Daca nu aveti masina nu-i nimic, majoritatea statiilor de metro au si lift, obiectivele turistice sunt functionale pentru persoanele cu dizabilitati ( cu siguranta puteti merge in Parc Guell), in La Pedrera (doar in apartament), puteti intra in Catedrala prin lateral fiindca este rampa, deasemenea in Sagrada Familia! Puteti fi plimbati prin Cartierul Gotic care e in mare parte pietonal, prin Port si pe Faleza, prin Parcul Ciutadela si centrul modern cu bulevarde largi, foarte frumoase!

5. Franta

Paris: Cred ca cea mai potrivita vacanta pentru persoanele cu disabilitati o puteti face la Paris! In primul rand fiindca orasul e pe teren plan! Apoi fiindca aleile pietonale sunt uriase, sunt foarte multe parcuri si gradini publice (Tuileries, Luxenbourg, etccccc), puteti alege malul Senei si sa traversati pe Passerelle des Arts, un pod pietonal care va duce direct la Louvre, muzeu ce puteti sa il vizitati!!! Deasemenea Muzeul Orsay si Centrul Pampidou e prietenos cu persoanele cu handicap! Le puteti vizita usor!
Deasemenea in Turnul Eiffel puteti urca pana la etajul 2 cu liftul, iar daca vreti pana in varf faceti-va din timp rezervare la restaurant :)). Tramvaiele si autobuzele nu sunt foarte aglomerate asa ca se pot folosi, in cartierul Montmartre puteti urca cu funicularul, deci puteti vizita partea veche si istorica a Parisului! Deasemenea puteti intra in Opera Garnier, si multe multe altele! 


Giverny: Daca va-ti plictisit de Paris puteti face o vizita in Giverny (cu trenul) pentru a vedea Gradina lui Monet o oaza de liniste si frumusete naturala! Din pacate casa nu o puteti vedea :(((!

Valea Loarei: Castelele istorice, vechi si de demult nu sunt accesorizate cu lifturi si noua tehnologie, dar daca chiar vreti puteti sa le vedeti se pot vedea din exterior si Gradinile, unele sunt foarteeee frumoase!!!! pt asta e nevoie neaparat de masina personala sau inchiriata!

6. Belgia

Burgge: Un oras medieval superb care trebuie sa il vedeti chiar daca sunteti in scaun cu rotile! Centrul istoric e imens, cu stradute pietonale, atmosfera de vacanta, plin de ciocolaterii si restaurante, canale si peisaje de vis! Din pacate nu prea cred ca puteti face plimbari cu barca :( dar chiar si fara merita pe deplin sa mergeti. 

7. Ungaria

Budapesta: din nou o destinatie ce se muleaza perfect pentru cerintele persoanelor cu handicap! Teren plan, bulevarde largi, piatete multe, Dunarea si ale ei privesliti pe timpul noptii avand Parlamentul in prin plan ... e superb! Si da aici puteti face plimbare cu vaporul, fiindca sunt mari si adaptate! Apoi bisericile sunt superbe si se pot vizita, Gradina Zoo deasemenea merita o zi, dintre muzee, singurul de care imi amintesc e cel de martipan pe care il puteti vedea! Sunt o gramada de parcuri, insula Margit Sziget pe care puteti face plimbari! Din pacate metroul e prea vechi si nu are lifturi insa autobuzele va pot fi de folos daca nu aveti masina proprie!

8. Austria

Viena: aici din nou va puteti piede pentru un weekend sau o saptamana! Viena e un oras ce ofera multe, un oras vechi dar cosmopolit! Are multe parcuri, biserici, Casa cu fluturi pe care o puteti vizita pentru a vedea un mic spatiu exotic in mijlocul orasului! Deasemenea palatul Schonbrunn se poate vedea  (la parter)  iar gradina in intregime + Gradina Zoo o sa va ia cel putin o zi! Fiindca am fost destul de demult acolo nu mai stiu cum e cu muzeele, care le puteti vedea si care nu, dar gasiti informatii probabil pe site-ul oficial!

 
La final vreau sa va rog pe toti cei care ati calatorit, intr-o tara, 2, 3 nu conteaza, sa ne ziceti opinia voastra, daca pot fi orasele respective vizitate de persoane cu dizabilitati sau nu si care ar fi obiectivele turistice (din ce va amintiti care le pot vedea)!!! Toti cei care se raspund provocarii si vor sa dea o mana de ajutor acestei comunitati vor primi link intr-un viitor articol util pentre ei!

Thanks for visiting,


Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!  

24 de comentarii:

  1. as completa Germania ca locatie, am vazut acolo multe platforme si facilitati pentru persoane cu dizabilitati, am vazut si multe persoane cu dizabilitati care se bucurau de ele, si am zis.. uau. ce fain..

    RăspundețiȘtergere
  2. Smalldot cand spui Germania la ce orase te referi mai exact?

    Ramona din Romania nu m-am gandit ca ar fi chiar relevant fiindca la noi din cate stiu toate orasele sunt plane, iar la obiective turistice cu intrari nu prea ma pricep. Dar poti face tu completarile de rigoare, ti-as multumi :)

    RăspundețiȘtergere
  3. chiar si in orasele mai mici cum ar fi Erfurt, Ilmenau, Jena, care sunt tare dragute si cochete
    se poate ajunge cu avionul pana in cele mai mari in care sunt curse directe si apoi cu trenul pana in oraselele astea mai mici si trenurile au platforme speciale care chiar functioneaza si sunt folosite :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Excelent articolul postat.Mulțumesc în numele tuturor utilizatorilor potențiali ai informației adunate aici.Mă bucură și înteresul manifestat de prietenii blogului.Sunt convins că vor fi și adăugări privind destinații diferite.Sunt importante în mod deosebit și camerele de hotel adaptate necesităților speciale ale persoanelor cu handicap.Voi continua să fiu cu ochii pe acest post(și pe blog bineînțeles).Într-adevăr Alicee frumoasă și plăcută surpriză.

    RăspundețiȘtergere
  5. Fparte interesant articolul, multumim mult pentru informatii.

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu as recomanda Salonicul, am fost acolo si se pot vizita usor toate marile obiectivele turistice ale orasului.
    http://www.youtube.com/watch?v=dO9gpW6MznE&feature=related
    De asemenea si Bruxelles sau Figueres sunt accesibile tuturor.
    Alicee, mi-a placut mult ce ai scris despre Obidos, cand ne arati niste poze de acolo? :D

    RăspundețiȘtergere
  7. Foarte buna ideea si e un post util si inspirat, pentru care te felicit sincer! :)
    Eu am revenit din Grecia, din regiunea Sithonia, Halkidiki. Am fost la un hotel numit Anthemus Sea Beach & Spa, era de 4 stele, tocmai a primit 5 can eram acolo :)
    Si da, e excelent pentru persoanele cu dizabilitati, chiar era una in camera alaturata.

    RăspundețiȘtergere
  8. Felicitari pentru articol, mi se pare foarte util si nici nu am mai vazut acest subiect discutat pe site-uri de profil.

    RăspundețiȘtergere
  9. Bravo Alicee! O postare super! Numai bine iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  10. Imi este destul de greu sa evaluez cat de accesibila este o destinatie pentru persoanele cu disabilitati. Chiar daca orasul e plat, daca trotuarele nu au rampe, accesul poate fi destul de dificil. Daca as fi in aceasta situatie, as face o lista cu cateva locuri in care vreau sa ajung, dupa care m-as documenta. Exista o multime de resurse online care descriu atat partea de infrastructura a unui oras, cat si evaluari ale hotelurilor si restaurantelor. O colectie buna de site-uri utile gasiti aici: http://www.disability-resource.com/travel-touring-vacations/accessible-travel-touring-vacation-resources.html

    RăspundețiȘtergere
  11. Smalldot multumesc pentru specificatii

    Se-cret ma bucur sa aud asta, voi mai scrie si hoteluri si in general informatii, cat de curand

    RăspundețiȘtergere
  12. Lumi sper sa fie de folos

    Nice multumesc de completari stai linistita voi scrie despre Obidos inainte sa mergi in Portugalia :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Teo, Mihaela, Alice, Vertange va multumesc pentru promptitudine si informatiile transmise

    RăspundețiȘtergere
  14. Buna seara,

    Numele meu este Corina si am infiintat agentia I explore pentru a oferi servicii turistice persoanelor cu dizabilitati. Planul initial era sa aduc turisti in Romania, am gasit cateva cazari pretabile si locuri de vizitat, plus o masina de inchiriat adaptata cu lift.Am inceput sa contactez agentii de afara, la Targul de turism de la Londra am cunoscut chiar unii dintre cei mai importanti jucatori pe acest segment. Cunoscandu-i, acum am posibilitatea sa ofer turistilor romani cu nevoi speciale sejururi si circuite in toata Europa, indeosebi Italia, Spania si UK.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună.... Am citit cu interes articolul d-voastră și mia plăcut ce am citit. În fapt sunt o persoană cu handicap accentuat(nu du t în cărucior)... Sunt mare fan a excursiilor, dar din păcate în România nu se dă importanță acestei categorii de persoane..... Am fost în 2018la Lourdes (Franța) am trecut și prin Padova Italia și vreau sa va spun ca a fost un chin pentru mine, deoarece din partea organizatorilor nu am avut nici un sprijin... Am reușit să-mi ating obiectivul dar a trebuit sa mă rup de grup, și o doamnă sa oferit să-mi acorde sprijin, asa ca pana la urmă am reușit cu să mă descurc.... Sunt mare fan al călătoriilor, dar mă încadrez la cei cu dizabilități.... Mă găsiți pe Facebook... Andron Gabriela.... Cu respect
      Trimis

      Ștergere
  15. Anonim5:04 p.m.

    Viena o recomand cu încredere, mijloace de transport accesibile (personalul super amabil),hotelurile au camere adaptate pentru persoane cu handicap(am stat la hotel Kavalier), exista hărți ale orașului care indica locurile și traseele accesibile celor în scaun cu rotile. În Germania (am fost în Nurenberg ), același lucru ca în Viena. Recomand cu încredere cele doua orașe. ATENȚIE la hotelurile din Ungaria nu prea corespund(Villa Hotel Debretin) am pățit-o, verificați la recepție când faceți rezervarea. Călătorii plăcute tuturor!

    RăspundețiȘtergere
  16. Buna seara!Recomand Austria in general pentru călătorii persoane cu dizabilități.Mi s a părut extraordinar de bine pusă la punct in ceea ce privește deservirea persoanelor cu handicap.Exista un loc minunat Seckau in apropiere de Judenburg unde dacă te cazezi la Juda exista camere pentru persoane cu dizabilități superbe!Din păcate cred ca trebuie mers cu mașina.

    RăspundețiȘtergere
  17. Oare stiti ceva despre Israel? O persoana in carucior ar putea vizita ceva pe acolo?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anonim8:21 a.m.

      Via Dolorosa este plină de trepte....

      Ștergere
    2. Anonim1:53 a.m.

      Ierusalim în cetate este toată in trepte și piatra mare neuniforma
      Tel Aviv și orașele mari cam toate acesibile cu cărucior

      Ștergere