17 muzee din Romania

Cititorii blogului au ales! Ei va recomanda  
17 muzee din Romania pe care trebuie sa le vedeti intr-o viata!


Prima recomandare vine din partea lui Smalldot:

1. Muzeul de Istorie a Farmaciei - SIBIU (Piata Mica Nr. 26)

Mi-a ramas in minte, mi-a placut atat de mult.. nu are decat 2-3 camarute, dar pline ochi cu tot felul de ustensile de farmacie, o splendoare de forme, culori, substante, prafuri (Colecţiile muzeului cuprind peste 6.600 de piese), aranjate frumos astfel incat creaza o atmosfera placuta si redau parca perioadele in care au fost folosite.

Orarul de vizitare:
pe timp de vara: Marţi - Duminică: 10 - 18 (Luni şi prima zi de marţi din fiecare lună: închis)
pe timp de iarna:Miercuri - Duminică: 10 - 18 (Luni şi Marţi: închis)
Intrare:
pret intreg: 6 lei
pret redus: 1.5 lei



Tibi ne recomanda un muzeu in aer liber, unic in lume:

2. Cimitirul Vesel din Săpînţa (Maramures)
Fondatorul, Ioan Pătraş, a avut o idee genială (prin 1935) în a reda pe cruce în versuri şugubeţe, viaţa celui dus dintre cei vii. Fiecare cruce (sunt peste opt sute!) este o operă de artă cu pictură naivă, umanizînd moartea şi transfigurînd acest obicei solemn într-o alegorie care de fapt, celebrează viaţa.
Se crede că acest cimitir ar putea avea o legătură cu obiceiul străvechi al strămoÅŸilor noÅŸtri dacii, de a se bucura la moartea celor apropiaÅ£i, ÅŸi a le încredinÅ£a mesaje către divinitate, aceÅŸtia urmînd a-l întîlni pe celălalt tărîm pe Zamolxis.  Dacă sunteÅ£i cumva prin zonă, trebuie vizitat musai!

Tot în Săpînţa se pot vedea la porţile gospodarilor, o bogăţie de cergi şi de haine tradiţionale care te ademenesc si te farmeca



Liliana ne trimite la cel mai trist muzeu din Romania                 

3. Memorialul de la Sighet

Daca e vorba de impresionat, de patruns pana in adancul tau.
by Sheepdog Rex

Mihaela ne trimite in Mangaliala:

4. Muzeul Marinei Romane - Mangalia

Cred ca ar incanta mai ales vizitatorii barbati. Recomand Muzeul Marinei Romane pentru cei interesati de istoria marinei militare si comerciale romanesti. Este un loc unic in Romania, aici puteti vedea obiecte originale valoroase: machete, amfore, ancore, documente, fotografii, elice, lentile de faruri, tablouri.



Natural a fost la o seara de muzica intr-un palat regal:                     

5. Muzeul Peles - Sinaia

Am scris in vara asta despre Peles si mi-a placut foarte mult ca in cadrul muzeului au loc diverse activitati culturale la care poti participa gratuit. 
Recomand Pelesul ca sa ne intelegem mai bine istoria si sa descoperim ce este Monarhia. Nu in ultimul rand pentru ca este printre cele mai frumoase castele din Europa. Daca tot ajungi la Peles poti vizita si Pelisorul si Manastirea Sinaia. Esti intr-o alta lume, nu am ce sa descriu mai mult prin cuvinte. Iar trairile in timpul unui concert in Castelul Peles sunt unice si depind de fiecare. Va rog sa nu ma credeti pe cuvant, ci sa verificati la fata locului ;)
by pres_mihai



Vertange si Iulisa ne trimit la aceelasi muzeu (trebuie sa fie unul foarte tare)

6. Complexul Muzeal Stiintele Naturii din Galati

Exponatele sunt aranjate intr-o maniera foarte intuitiva si garantez ca vizitatorii nu se vor plictisi, indiferent de varsta. Tot ce va trebuie e o dupa-amiaza libera si multa curiozitate!

Cel mai modern observator astronomic cu cupola din tara, realizat in cadrul unui proiect de colaborare transfrontaliera. Telescopul permite transmiterea in direct, pe internet, a imaginilor observate. Cu ajutorul unui telescop solar pot fi observate exploziile solare.
Acesta apartine Complexului Muzeal de Stiintele Naturii Galati; care mai cuprinde si urmatoarele sectii muzeu; gradina botanica;acvariu, gradina zoologica.
Un eveniment cu traditie pentru sectia Gradina Botanica, inca din 1994,este EXPO-FLORA care reuneste in fiecare an institutii publice si firme private de specialitate, precum si persoane particulare, toate iubitoare de frumos si natura, dorind sa prezinte publicului noutati din domeniul horticulturii si botanicii, ultimele varietati vegetale obtinute si aranjamente florale deosebite.
Gradina botanica prezinta exponate din flora globului, flora Romaniei, ,flora ornamentala + rozarium si bine-nteles flora utilitara. Acestea se intind pe 18 ha, situate la malul Dunarii.Toate acestea vor lasa o impresie absolut spectaculoasa oricarui vizitator iubitor de frumos si dornic de asi imbunatati cunostintele despre lumea care ne inconjoara.

Intrarea este 5 lei, copii si grupurile primind reduceri!



Aa a ramas impresionata de un muzeu de arta:

7. Muzeul de arta aflat in cladirea Palatului Baroc din Timisoara

Muzeul gazduieste expozitii permanente sau exponate prezente pe timp limitat. La etajul intai insa, e o expozitie permanenta de pictura din evul mediu unde o doamna extrem de informata furnizeaza detalii picante sau mai putin obisnuite despre fiecare pictura in parte. Pe langa informatia propriu-zisa de initiere in epoca respectiva, deloc de neglijat, ofera intr-o maniera amuzanta tot felul de istorioare, mici barfe aranjate in asa fel incat totul sa para mai degraba o excursie, decat o expunere plictisitoare.Am petrecut o ora agreabila alaturi de aceasta doamna si picturile pe care le prezenta.O  impresie placuta o fac scarile interioare decorate cu oglinzi si ingerasi, salile renovate si decorate sobru pentru a scoate in evidenta mai bine exponatele si o mica expozitie de portelanuri si mobilier incrustat,la care, din pacate nu vi se permite sa fotografiati.

Intrarea a fost 5lei pentru tot ce este expus in intregul muzeu.

 by ataraxis



Robert ne face program de weekend in aer liber la:

8. Muzeul Taranului Roman din Bucuresti

Cladirea este in stil neo-romanesc si a fost declarata monument istoric. Muzeul deÈ›ine colecÈ›ii de ceramică, port popular, È›esături pentru interior, lemn, mobile, feronerie, scoarÈ›e, carti. Ce am vazut acolo? Pasiune, istorie. Pentru cei interesati de detalii, este ca o calatorie in timp. 

 by zalex contul nou



 A-z ne trimite inapoi in istorie ....

9. Muzeul primei scoli romanesti din Brasov 

Pentru ca are nevoie de vizitatori, pentru popularizarea tezaurelor continute de curtea acelui lacas special de cultura, pentru mediatizarea in randul comunitatilor romanesti de peste tot, din tara si diaspora date fiind slabele alocari de la ministerul de cultura, pentru tot ce adaposteste in sine prima scoala romaneasca. Caci nu este un obiectiv cultural exploatat indeajuns de romani, nu a devenit profanare cu gadgeturi jignitoare la adresa farmecului istoric si cultural, ci se zbate in viata de supravietuire de azi pe maine a culturii romanesti. Poate putina aducere la lumina a celor pe care le detin in manuscrise pastrate inchise cu referiri la trecutul istoric al stramosilor pe plaiurile dintre dunare si carpati, ar face ca si acest muzeu sa se bucure de alte zile mai bune. 

Zazuza vrea sa vedem si noi muzeul ei de suflet
10. Micutul muzeu al chihlimbarului din comuna Colti - Buzau

Exponate interesante, iar cei de acolo sunt informati si dau explicatii foarte faine. din pacate cladirea e intr-o stare deplorabila, sau cel putin asa era anul trecut cand am fost noi ultima data. sper sa se fi rezolvat problema acoperisului intre timp, ar fi pacat ca un asemenea muzeu sa dispara din neglijenta autoritatilor.

ps: judetul Buzau. Si tot acolo, biserica de la Alunis, absolut impresionanta, cu incaperi sapate in stanca. de mers vara, altfel e greu de urcat si nici insusi drumul pana la Colti nu era chiar grozav



Diana e singura care ne propunere 3 muzee:


11. Muzeul Antipa - Bucuresti

Am fost de două ori, prima dată cu noaptea muzeelor È™i apoi într-o zi mai liniÈ™tită. Un muzeu de antropologie e fascinant pentru mine. Și tocmai diversitatea e frumoasă, de la celebrele diorame, la animale împănate, construcÈ›ii osoase, minerale fluorescente. 
Cu a doua ocazie am făcut multe poze și îmi place să le revăd. Cât m-am mai chinuit să pozez prin sticlă ursul ăla furnicar cu limba scoasă. :lol:

 by Greierasul


12.  Muzeul NaÈ›ional de Artă - Bucuresti

M-a impresionat prin mărime și varietatea expozițiilor. Și mai ales pentru că îmi place pictura flamandă și au o parte dedicată. Iarăși, am văzut pe fugă la noaptea muzeelor și apoi am revenit într-o zi mai liniștită.

 13. Castelul Iulia HaÈ™deu -Câmpina

M-am gândit să nu pun doar muzee din București și am ales locul acesta pentru că e unul plin de mistere, pentru că am crescut auzind de el de la bunica mea și pentru că m-au impresionat în cel mai plăcut mod ghizii de acolo.



Tetris e scurt si la obiect  :))

13. Muzeul Tarii Oasului, Negresti Oas, Jud Satu Mare. 

Bine intretinut, parca te afli intr-un sat adevarat.Foarte impresionanta biseria

15. Muzeul (Casa Memoriala) Nicolae Grigorescu, Campina. 

Am fost foarte impresionata de ghida (cunostinte solide, amabilitate si un patriotism cum rar mai intalnesti)



Ultimul muzeu in aer liber ni-l propune Iulia:


16. Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale Astra din Dumnbrava Sibiului

Intr-un spatiu impresionant, in aer liber, aflam o multime de lucruri despre lumea satului romanesc: ocupatiile traditionale, zonele si arhitectura specifica fiecareia, universul taranului roman, cu scoala, biserica sau carciuma satului. Nu il ratati daca ajungeti la Sibiu!

 by gaetanku



Aliceee adica eu am ramas impresionata de muzeul ...

17. Muzeul de Mineralogie - Baia Mare

E singurul muzeu din Romania la care m-am dus sa il vad de 2 ori (la 5 ani distanta). Este un muzeu cu roci si pietre extrase din muntii nostri, foarte frumos prezentat, si foarte usor de invatat (daca faceti Pedologie si aveti nevoie)! Intrarea costa 3 lei si ai zice ca nu e mare lucru dupa suma modica ce o platesti, dar va asigur ca daca muzeul s-ar afla in Franta sau in Germania am plati minim 5 euro pe el! Si merita! fiindca e amenajat la standarde europene, rocile si pietrele sunt puse in cuburi de sticle, numerotate si cu explicatiile de rigoare! Iar cand le vezi asa cu sclipici,colorate, cu tepi sau noduroase, nu mai stii la care sa te uiti ...  




Dragi cititori, acest articol a fost creat special pentru voi, 
pentru a va stimula dorinta de calatorie si a va arata cateva 
din cele mai interesante locuri de vazut toamna aceasta ! 

Noi le-am propus, eu si prietenii mei din blogosfera, pe care va invit sa ii cititi, 
daca doriti sa se implice si de acum inainte
iar daca apreciati articolul scris de noi, asteptam un comment sau un Like de la voi!


Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

15 comentarii:

  1. Ops, am ratat tema asta, dar mai bine mai tarziu decat niciodata ...
    Propun:
    Muzeul Natural al Trovantilor, Costesti, jud. Arges
    http://mondoturism.blogspot.com/2009/02/muzeul-natural-al-trovantilor.html

    RăspundețiȘtergere
  2. ce minunatii...sunt cateva pe care le-am ratat , dar poate ajung . Un muzeu interesant este muzeul de istorie din Constanta !

    RăspundețiȘtergere
  3. Inchipuiti-va, Muzeul de mineralogie din B-M nu are orarul trecut pe site! Cand o sa se trezeasca genul astia de oameni, nu stiu!
    Realitatea e ca nu-mi mai place sa fac turism in Romania, de cand am descoperit ce inseamna sa fii turist in alte tari.

    Mi-ar placea sa vad Muzeul Antipa si Memorialul din Sighet.
    Nu stie cineva, ce statut are Casa Poporului, e vizitabila sau nu?

    RăspundețiȘtergere
  4. Esti culmea. Cel mai trist. Asa e, din pacate, dar cred ca toti avem de invatat de acolo cate ceva despre negura comunismului.

    RăspundețiȘtergere
  5. Turisticus ai dreptate :), multumim de propunere

    Coco Muzeul de Istorie l-am vazut, e frumos! In Constanta am vazut toate muzeele (cred :) )

    RăspundețiȘtergere
  6. Ioana nici mie nu imi prea place sa fiu turist in Romania, sincer! :(
    Nu stiam ca nu este orarul pe net, dar nu ar trebui sa ne miram ..... :(, din pacate

    Casa Poporului se poate vizita, cu ghid, turul dureaza cam o ora, si costa de la 25 ron in sus (adult) depinde ce tur iei (cel mai scump e parca 45 ron)!

    Liliana pentru mine e cel mai trist muzeu ce l-am vazut in viata mea, si nu cred ca voi mai calca in unul de genul prea curand :(((((

    RăspundețiȘtergere
  7. Muzeul Antipa tocmai ce s-a redeschis chiar astazi, dupa 2 ani de renovari si modernizari. Va recomand sa-l vizitati.

    RăspundețiȘtergere
  8. PAi eu ma gandeam la Muzeul Memorial Nicolae Iorga din Valenii de Munte, Prahova. La sighet este destul de nasol pentru ca in afara de cateva informatii scrise nu ai nimic la indemana care sa te conexeze cu istoria.
    Te salut si te astept sa participi la provocarea Life in Pictures.

    RăspundețiȘtergere
  9. Frumoase destinaţii, am fost la vreo 10 dintre aceste muzee şi profit să-i anunţ pe doritori că în Parcul Herăstrău din Bucureşti, după vizita apropae obligatorie de la Muzeul Satului, puteţi face o plimbare pe lac cu o ambarcaţiune nouă, un frumos cataraman. Grăbiţi-vă că astăzi este gratis! :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Numai bune de notat toate. :D

    Oricum, muzeul Antipa tocmai s-a redeschis, și îi așteaptă pe doritori. :P Cred că a auzit toată lumea la știri.

    RăspundețiȘtergere
  11. Raphaelly stiu, sper sa ajung si eu sa il vad :)

    Costin ms de completari, cam tarziu ....

    Tibi asta e un pont bun, pacat ca eu nu sunt din Bucuresti ca as profita :(


    Diana da da, se pare ca au facut ceva investitie si a iesit ceva .... Must See

    RăspundețiȘtergere
  12. Anonim8:06 p.m.

    muzee sunt foarte multe de vazut in tara. la Suceava este Muzeul Satului Bucovinean, la Gura Humorului exista un muzeu etnografic, iar la Vatra Dornei de asemenea exista un muzeu etnografic, dar si un muzeu al naturii.

    RăspundețiȘtergere
  13. Anonim cu siguranta merita si ele, muzee etnografice gasim in toata tara!

    RăspundețiȘtergere
  14. Cu intarziere,dar nu cel din urma,Muzeul Bruckenthal din Sibiu. Fara alte comentarii,va las placerea sa-l descoperiti. Merita cu siguranta!

    RăspundețiȘtergere
  15. Anonim am fost in Bruckenthal! Am si vazut foarte multe picturi superbe

    RăspundețiȘtergere