A doua zi la Roma, Muzeul National Roman

A doua zi la Roma am inceput-o cu nervi! Cand mi-am cumparat Roma Pass (card ce iti asigura intrarea gratuita la primele 2 obiective turistie vizitate) eram sigura ca il voi folosi la Colosseum si Galleria Borghese! Dar cum socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ, dimineata cand am sunat sa fac rezervare la Gallerie mi s-a spus ca toate intervalele de ora sunt rezervate pana peste 5 zile! Great!!! 
Am fost suparata ca am lasat asa pe ultima suta de metri rezervarea cu toate ca citisem pe forum ca trebuie sa fac rezervare din timp, ca intarile sunt foarte stricte (adica intri la ora fixa si ai fix 2 ore de vizitat) chestie care nu imi convenea fiind cu copilul, dar am trecut peste ca sa o vad! Ma deranja si ca te lasa numai 2 ore, dar cel mai mult ma deranja ca nu ai voie sa fotografiezi inauntru! Daca stau bine sa ma gandesc, ma deranjau multe la Galleria Borghese dar datorita parerilor celor care au vazut-o vroiam si eu sa o vad! Totusi n-a fost sa fie! Poate ca nu mi-am dorit suficient .... Totusi am invatat ceva din asta, acum cand stiu ca vreau sa vad ceva, in ziua in care ajung in oras fac rezervari si cumpar tichete! sa nu mai patesc ca la Roma!

Nehotarati si fara sa stim ce sa vizitam am pornit spre oras! Nu ma pregatisem prea mult cu informatii fiindca aveam de acasa o lista de locuri pe care sa le vedem (majoritatea gratis si  in spatiu deschis), fiind cu copilul nici nu am cautat muzee si palate ca ieseau din discutie, asa ca m-am trezit cu o intrare gratuita la Roma pe care nu stiam unde sa o folosesc! Ne-am luat micul dejun in Piazza Navona, care s-a intins pana aproape la 12, cand soarele ne batea din nou in cap si noi tot nu stiam unde urmaza sa mergem! Si stand eu asa, cu un suc de portocale in fata, imi amintesc de carticica cu Roma primita la cumpararea cardului! O scot si decid sa mergem la cel mai apropiat muzeu/palat de Piazza Navona, ca sa nu mai pierdem timpul aiurea! 
 Asa s-a nimerit sa vizitam Muzeul National Roman!

Si am avut un noroc teribil zic eu, fiindca acest muzeu e imens, mai exact e 4 muzee intr-unul, plin de statui, sculpturi, picturi, camere pictate in intregime (asa cum imi plac mie), ce mai, poti zice ca daca vezi acest muzeu e o zi dedicata artei! 
Partea nasoala e ca sunt 4 cladiri diferite, departate una de alta (la statii de metrou distanta)! Partea buna e ca platesti un singur bilet ( 7 euro adult, 3.5 euro pentru cei intre 18 si 24 de ani, pana in 18 si peste 65 de ani gratis- tichetul de intrare e valabil 3 zile/ Pont: In ultima marti a fiecarei luni intrarea e gratis!!!) pentru toate cele 4 cladiri ale Muzeului National Roman! Noi am folosit Roma Pass si la fel am avut intrarea gratis la toate 4!

Prima parte a muzeului pe care am vazut-o a fost Palazzo Altemps (langa Piazza Navona)! La intrare ni s-a dat un pliant cu informatii, ne-am bagat bagajele prin scanner si am intrat. Am gasit aici o colectie impresionanta de sculputuri grecesti si romane care au apartinut familiilor de nobili romani. Sunt deasemenea cateva colectii de baza:

1. Colectia Altemps care contine 4 statui. Se afla intr-o camera speciala din nordul Palatului



Camere pictate din podea pana in tavan!


Pictura pe tavan



2. Colectia Boncompagni Ludovisi care cuprinde 104 statui (aflate la parter si primul etaj) care au fost luate de catre statul italian de la familia Ludovisi in 1900. 


3. Colectia Mattei care e cu sculpturi antice si 4. Colectia egipteana!
  
Ca si impresie personala va pot spune ca palatul acesta merita vazut pe deplin, e usor de gasit fiind in Centrul Romei, e mic, chiar daca poate din descriere vi se pare mare, in 2-3 ore il vedeti. In plus modul de prezentare a sculpturilor e foarte frumos, are si o gradina interioara unde va puteti odihni, are niste camere pictate superb! Iar daca sunteti si pasionati de fotografie, aici aveti destul material :)))


In continuare ne-am indreptat spre a doua cladire a Muzeului National Roman: Palazzo Massimo alle Terme. Ne-am dat jos la statia de metro Termini. Aceasta statie e un fel de Gara de Nord din Bucuresti. Tot pe forum citisem despre ea impresii care mai de care mai urate: ba ca se fura, ba ca e plina de traficanti, de negri, de marfa de contrabanda, e aglomeratie etccc. La fata locului eu am gasit o gara, un nod principal de metro si un capat de linie de autobuz, normal! Adica aglomeratie e, dar la cate mijloace de transport sunt aici, nici nu e asa mare, apoi negri sunt ca peste tot in Roma, marfa de contrabanda (genti, pantofi) ca in alte tari Europene, ca se fura nu stiu ca nu ni s-a intamplat, si ca si atmosfera si populatie eu zic ca e mai ok decat la Bucuresti!  Aici ne-am oprit sa luam masa la unul din multele restaurante cu specific international. Noi am ales indienii, si nu am regretat!

La Palazzo Massimo alle Terme aceasi chestie cu verificatul bagajelor prin scanner. 
La primul etaj sunt sculpturi, busutri si capete ale romanilor celebri, imparati si sefi din perioada antica. Majoritatea au fost de curand restaurate asa incat toate sunt perfect albe, intacte, fara sa se vada pe ele urma trecerii anilor. La celelalte etaje sunt mozaicuri, picturi, sarcofage si fresce!! Sunt chiar pereti luati din camerele antice, expuse, iar alaturi sunt poze de unde au fost scoase! 
La subsuol se afla colectia de bijuterii pe care noi nu ne-am mai dus sa o vedem fiindca nu mai avea Kari rabdare. A fost prea mult pentru el!











A 3-a si a-4-a cladire nu ne-am mai dus sa le vedem. Puteam sa mergem a doua zi dar nu am mai avut drum pe langa ele! Oricum o zi de arta, din 3 cate am avut, e suficient! Celelalte 2 sunt Terme di Dioclreziano si Cripta Balbi!

Citeste tot jurnalul de calatorie cu Roma aici -> Italia


Daca vreti sa stiti primii ponturi despre calatorii va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)

10 comentarii:

  1. Cred ca Roma este orasul cel mai incarcat de obiecte de arta si monumente istorice din lume. Nu pot spune ca m-am plimbat foarte mult prin lume dar nu cred sa gresesc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Am avut si eu parte de 8 zile de plimbari prin roma !

    frumos articol

    RăspundețiȘtergere
  3. Stefan ai dreptate, e si putin haotic din cauza asta

    TurulDeWeekend ms :)
    In Roma nici o luna nu ajunge sa vezi tot, dar totusi cu 8 zile m-as fi declarat si eu multumita (eu am stat doar 3 din pacate :((( )

    RăspundețiȘtergere
  4. He he! Eu am citit initial titlul obisnuita sa adaug diacritice si ma gandeam la Muzeul National Român si cugetam: ce treaba or avea astia cu românii?
    Articol frumos si bine documentat, ai avut rabdare sa scrii toate amanuntele de care ar avea nevoie cineva care se hotaraste sa viziteze acest muzeu. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  5. Cat a costat Roma Pass, de curiozitate? Sa vad daca se merita. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Iulia nu stau asa bine cu rabarea dar muzeul acesta chiar merita si nici nu e scump, de aceea am scris detailat

    Mihaela Roma Pass e 25 euro (la-m folosit la Colosseum unde intrarea e peste 10 euro plus ca scapi de coada care e lunga, de stat ore, dar asa intri in 5 minute, mai ai dreptul la inca un obiectiv turistic, unele costa tot 10 euro, + 3 zile pe mijloacele e transport in comun,merita! Mai ales ca noi schimbam 2 metrouri sa ajungem in centru, deci numai cu drumurile cat am economisit ( 1 calatorie costa 1 euro).

    RăspundețiȘtergere
  7. la roma poti face lectii de istorie la fiecare colt de strada. noi am vizitat 2zile prima data si doar o zi a2a oara. eram ca un burete plin din care curgea informatia... trebuie timp sa poti asimila atatea frumuseti...

    RăspundețiȘtergere
  8. Cat de plictisit parea micutul :))

    RăspundețiȘtergere
  9. Aa ai dreptate, dupa Roma si mie mi-a trebuit mult timp ca sa vb despre ea, ca sa imi spun parerea, fiindca dupa atatea locuri vazute mereu esti tentat sa spui ... aici a fost cel mai frumos!!!

    Roscata asa e, poza a fost facuta pe final, era agitat si vroia sa iesim cat mai repede

    RăspundețiȘtergere