Transportul din Safi in Casablanca


Jurnal live din Maroc:  A-15-a zi - Marti  (2 noiembrie 2011) 
Transportul din Safi in Casablanca


 Astazi sotul meu are de facut ceva treburi administrative care sper sa le termine azi ca sa ne putem intoarce in Casablanca. Programul meu de dimineata e unul lejer (facut mancare, joaca cu Karim, facut bagaje, spalat vase, facut ordine etccc. Il pun pe Kari la culcare si cobor sa incarc niste poze cand vine sotul meu si imi zice ca ultimul autocar CTM pleaca peste 20 de minute. Prima data ne intrebam daca putem sa facem pe dracu in patru si sa fim in autogara in mai putin de 20 de minte. Eu pe principiul trebuie sa incercam fug repede sus, il trezesc pe Kari, il imbrac, iau bagajele, scot toate pungile de gunoi in usa, sotul meu verifica usile si geamurile, trag jeleba pe mine, ma incalt si plecam. Dar asta nu a fost partea cea mai grea, ci gasirea unui taxi, desigur. Nu am avut noroc si a trebuit sa ne trambalim cu bagajele 2 strazi mai incolo ca sa gasim un taxi. Ne duce direct la a doua statie unde opreste autocarul, ca sigur a plecat deja.  Coboram repede si .... Uf ! Autocatul plecase ! Nu putem avea intotdeauna noroc. Asa ca mergem in autogara normala sa vedem daca gasim un autocar popular.

Transportul din Safi in Casablanca se face cu trenul si autocare. Trenul cu schimb la Marrakech ( face prea multe ore), Autocatul CTM ( scumput dar de preferat) si restul autocarelor ! In autogara ni s-a indicat un autocar ce pleca la 17 :45 si ajunge la 21 :30. Foarte bine pt 270 de km. Pretul 70 dirham (28 ron).

Cateva lucruri pe care trebuie sa le stiti in cazul in care vreti sa vizitati Safi sau Essaouira :

Prin zonele astea se merge la targ. Fiecare oras (sau sat) din judet tine targ intr-o zi a saptamanii! In Safi e luni! Ceea ce inseamna ca dimineata daca mergeti in aceeasi directie cu cei ce merg la targ poate fi extra full autocarul si dupa-masa la fel daca veniti in directia in care se intorc cei de la targ J. Atunci si biletul de autocar e mai scump ! Asa ca intrebati la casa de bilete inainte ca sa stiti cand sa mergeti sa fie ok J Daca vreti sa scapati de problema asta mergeti cu CTM sau cu trenul.

Pe biletul de calatorie aveti inscris locul. Nu va asezati pe alt loc ca marocanii sunt artagosi din fire le sare repede mustaru'

Daca va intreaba unde vreti loc, luati in spatele autocarului. Nu stiu care e politica dar toti marocanii vor sa stea cat mai in fata in autocar. La fel am observat si la avion. De zici ca ei ar ajunge mai repede decat restul. Sau nu stiu care e faza. Eu prefer ultimele locuri, intotdeauna. Mai ales la avion J !

Alte aspecte de specificat strict despre autocarele populare :

  1. Autocarele merg cu viteza mare si te scutura din toate inchieturile mai ales pe drumurile nationale. Uneori am avut impresia ca zbor. Totusi sunt safe ! Foarte putin autocare populare fac accident (ceea ce e in contraditctoriu cu viteza pe care o au) dar soferii au experienta si reflexe bune bag seama. :) Uneori pe portiuni cu serpentine e de-a dreptul horror cu aceste autocare asa ca daca aveti de traversat Atlasul,  nu va recomand sa le luati (spre Querzezet de exemplu).
  2. Asteptati-va sa ascultati manele in araba. Si credeti-ma sunt norocoasa ca nu stiu araba J. Dar daca aveti noroc asa cum am avut eu sa dati peste un marocan ce vrea sa se laude ca asculta si el Shakira si muzica house o sa va rasfatati urechile cu melodii noi, pe engleza.
  3. Oamenii sunt colorati, din toate felurile. Unii cu laptopul stau si lucreaza, cu ochelarii pe varful nasului, unii vizioneaza pe Iphone nunta vre-unui prieten, altul pune manele, altul muzica buna J, muncitori ce lucreaza la ferma de gaini dintr-un sat (bine ca nu put), oameni simpli, femei cu tocuri, cu djelebba, unele acoperite de tot, oameni sarmani care se roaga sa fie dusi 10-20-100 de km sau chiar mai mult, ca aici nu se face cu mana la ocazie asa ca isi incearca norocul la soferul autocarelor populare care daca e credincios, ii duce. Pe un autocar de genul am venit cu gaini (pe corridor) J. 
  4. Bagajele trebuie puse la cala si desi nimeni nu o sa va ceara bani dati 5 dirham (2 lei) daca vreti sa calatoreasca in siguranta si sa nu aveti surprize la destinatie.  Toata lumea da !  
Thanks for visiting,

  Am locuit 1 an in Maroc citeste jurnalul aici --> MAROC
Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

3 comentarii:

  1. ooooo! aventuri si action, ca dintr-un film! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi si imaginez cum e sa mergi cu un autocar acolo. Ai parte de aventuri de neuitat. :D

    RăspundețiȘtergere
  3. e fain sa cunosti toate partile din viata unui popor, nu doar cele cosmetizate. oricum cred ca e extrem de interesant sa-i observi!

    RăspundețiȘtergere