Interzicerea fotografierii in Muzeu - discutii turistice

Azi sunt in pana de inspiratie, dar nu chiar, fiindca in urma articolului de luni, in care ma plangeam ca la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj e interzis sa faci poze, au raspuns cateva cititoare pe subiectul acesta. Asa ca azi il dezbatem pe larg.


Interzicerea fotografierii in Muzeu
Sincer eu nu inteleg de ce e interzis sa faci poze in unele muzee. Puteti sa imi spuneti ca muzeul e prea valoros, ca exponatele nu cer atata 'audienta', ca proprietarul muzeului (daca e unul privat) crede ca in urma fotografierii acestea vor ajunge pe net si nimeni nu ii va vizita muzeul, nu stiu. Poate aveti voi mai multe variante, clare.
Asta cu publicarea pozelor pe net, sincer mi se pare o tampenie, mai ales ca am auzit-o de cateva ori. Ok, le pun pe net, si ce? eu vad in asta  mai mult reclama decat un defavor. Daca toti am gandi asa, atunci nimeni nu ar mai calatori, la ce sa mergi la Turnul Eiffel cand il vezi la Tv, in poze, pe youtube, filmulete etcc Sau la Fantana Trevi, Sagrada Familia, in Santorini etcccc.
Ok, nu sunt de acord sa puneti pe net tot muzeul, dar cateva poze, cu ce strica?? Mai ales ca sunt atat de multe muzee in care poti fotografia in voie!

Accept interzicerea flash-ului. In unele muzee mai de bun simt, e interzis doar folosirea flash-ului. Eu nici nu stiu face poze bune cu flash, sincer. Ies prea luminoase! Dar chiar daca ar iesi bine, flash-ul e deranjant. Intr-o camera mica, de castel/palat/muzeu, intunecoasa (ca altfel la ce ai folosi flash-ul) in care 3-4 vizitatori il folosesc ar fi o durere de cap. Nu as retine mare lucru din muzeu. Deci ok, inteleg.

Si sunt de acord sa fie interzis fotorafierea cu trepiedul

Mai ales trepiede din acelea imense. Fiindca il instalezi undeva in mijlocul incaperii si pretinzi ca nimeni sa nu se apropie de exponatul tau pana aparatul nu isi face treaba. Si poate mai vrei si niste duble .... e de inteles. Desi eu nu prea am vazut turisti cu trepiedul, dar semne ca nu poti sa il folosesti am vazut in destule muzee. Mai ales in Portugalia si Franta. Japonezii ce il mai folosesc, am vazut cativa cu trepiedul in muzeu, facand setari manuale pt fiecare exponat! Cred ca la sfarsit cunosteau muzeul mai bine decat supravehetorii :)))

Urasc supraveghetorii
Eu nu am fost in nici un muzeu in care sa nu fac o poza. Eu nu fac pozele pt blog, ca sa nu credeti ca ma duc doar pt asta, am vizitat muzee cu mult timp inainte sa am acest blog. Fac poze pt mine, pt mama , tata si bunica care ma asteapta acasa cu un folder consistent pe care apoi il vizioneaza in repetate seri ca si cum ar fi si ei acolo. Discutam pe baza lor, ne plac. Imi plac. Sunt zile cand am timp si retraiesc cate o vacanta prin pozele facute cu ani in urma. Fiecare poza are povestea ei, nu e facuta la intamplare, si cu memoria mea tin minte destule detalii, problema e ca doar acum, la batranete .... si da eu fac colectie de amintiri!
Si sa revenim la supraveghetori, unii sunt ok, adica sunt puse afisele peste tot si atat. Nu sta nimeni cu ochii pe tine, cel putin aparent (ca unii te pot urmari din spatele camerelor de filmare). Dar de cele mai multe ori sunt supraveghetori si acestia stau ca si politistul langa tine. Si daca cumva nu stau, tot te urmaresc miseleste de dupa un colt, si cum te-au prins cum te fac cu ou si cu otet, de zici ca ai fi furat ceva din muzeu! Am auzit ca pe unii i-au pus chiar sa stearga pozele de pe aparat, ca le-au confiscat telefonul mobil cu care faceau poze, si tot felul de masuri din acestea drastice. Mie nu mi s-a intamplat decat 1 data sa fiu prinsa si pusa la zid, in Muzeul din Cluj. In alte muzee m-au vazut, m-au rugat sa nu mai fac poze si gata. D-na din Cluj a avut o atitudinea mai dura si s-a tinut scai de mine prin tot muzeul in urma 'delictului comis'!

Blogosfera de turism protestează prin aceste articole faţă de interdicţia de a fotografia şi faţă de taxele foto/video aberante cerute în obiectivele turistice din România"
Articole pe aceelasi subiect au mai scris si: 


Si acum ma intreb voi:

CocoLarisa,  Nice,   HapiApolloKadia,

Ce parere aveti cu privire la acest subiect? 
Sunteti pro sau contra interizcerii fotografierii in Muzeu?



Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!  

43 de comentarii:

  1. Am întîlnit şi eu restricţii la foto sau filmare în multe locuri. Unii se tem de flash, alţii vor să-ţi vîndă cartolinele lor... Parcă totuşi, atît de multe restricţii ca în Ro, n-am găsit aproape nicăieri.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai cat timp au vazut ca am facut si au zis sa nu mai fac si nu mi-au cerut sa le streg sau ceva, nu imi fac probleme. Adica si-au dat acordul ca le pot pastra.Oricum netul e plin de ele.
    Ei oricum vad pe toti ce fac poze fiindca au camere de luat vederi. Nu odata mi s-a zis la iesirea din muzeu ca imi place sa fac poze, deci indirect mi-au zis ca m-au vazut. Eu nu am dat peste muzee foarte radicale. In unele cum ar fi Galeria Bourghese sau altele e clasa inalta nu m-as risca :).

    Stii cum e, pirateria e in floare, scoatem filme pe banda rulanta, cd-uri nu am mai luat de secole, am cam uitat de drepturile de autor. Pana la urma zic unde sunt, si nu imi insusesc operele in nici un fel, le mai fac si reclama gratis, nu vad problema. Dar daca vreodata o sa primesc o atentionare am sa ma supun.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cu alte cuvinte voi scoate articolul de pe blog, cu totul :)

    Tibi asta e Romania, tara in care traim ...

    RăspundețiȘtergere
  4. Anonim1:04 p.m.

    Stai linistita ca nu ii doare pe ei capul de articole pe bloguri. Mai ales asa frumoase ca ale tale. Eu locuiesc la Cluj si nici nu stiam ca in cladirea aia e muzeu. datorita tie am sa o duc pe Ana, fata mea, sa vada si ea muzeul. D-na Rodica

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu personal sunt contra interzicerii fotografierii in muzee, dar acum, cum spune si Liliana mai sus, e alegerea muzeului. Daca muzeul alege sa interzica, eu respect alegerea si nu fac poze.

    Eu nu prea sunt cu muzeele, nu prea intru decat foarte rar sau daca sunt castele, palate,cetati :). Sincer, eu interzicerea fotografiei am intalnit-o mai mult prin Romania, ca o mostenire lasata de regimul trecut,in care nu aveai voie sa faci multe. Cum spui si tu faptul ca turistii fotografiaza, ar putea fi vazut ca un mijloc de promovare. Eu, in multe locuri, am fost tocmai pt ca am vazut pe net poze la diverse persoane si apoi mi-am dorit sa merg si eu acolo.

    Sau,daca nu interzic fotografierea pun o taxa nesimtit de mare...cum se intampla la Peles de exemplu.

    RăspundețiȘtergere
  6. D-na Rodica ce sa zic, in Romania sistemul e defect. In alte tari turistice (exemplul clar Maroc unde mentalitatea e mult mai diferita decat la noi, fac orice sa vina turisti) ce sa iti interzica sa faci poze, sau ceva de genul! Nimic. Pt turist orice, el da banii, el face legea! In plus in Romania mai sunt si nesimtiti ca nu pun semn, si apoi iti zic ca e interzis sa faci poze, dupa ce ai platit normal.

    Larisa asa e, si in Gradina Botanica din Cluj e taxa de 15 ron pt poze. I-am zis la D-na ca nu intru daca nu pot face poze ...
    A zis ca sa intru linistita ca afisul e pt straini. Dar sunt convinsa ca unui roman, daca nu se plange, ii ia banii linistita. Nici nu scrie undeva ca pretul ar fi pt straini ....
    Eu daca public poze si articole consider ca incerc sa fac ceva pt tara asta, sa o promovez, chestie de care nu se ocupa nimeni, de multa vreme! Noi Romanii nu stim ce putem vizita (exemplu cand m-am documentat pt Timisoara), d-apoi strainii, si ce tara e aia, unde vin turistii si nu ii lasi sa faca poze ....

    RăspundețiȘtergere
  7. Si eu voiam sa scriu despre asta, mi-ai luat-o inainte :-)
    Cred ca pozele sunt promovare gratuita, nu inteleg ce-i cu interdictia. Inteleg sa fac fara flash, lumina puternica poate contribui la degradarea culorilor din tablouri de exemplu. Alta chestie pe care n-o pricep e taxa foto. E ca si cum ai spune ca nu e voie, dar daca vii cu o spaga mica, ne uitam in partea cealalata.

    RăspundețiȘtergere
  8. Liliana daca tu zici ca e asa grav am sters articolul si implicit referirea catre el.

    RăspundețiȘtergere
  9. mi se pare o porcarie sa nu poti face poze , ma rog , pune o taxa acolo , dar de bun simt , nu biletul este 10 lei si taxa 20 , nu mi se pare normal , am intalnit si eu multe locuri in care nu ai voie sa faci fotografii nici cu taxa , dar asta este , ne conformam !

    RăspundețiȘtergere
  10. 1. Mie mi s-a parut un mesaj dur si personal. "Ideea e ca daca totusi nu e voie, de ce faci fotografii? E incalcarea legii. " care mi se adreseaza in mod direct mie si nu cititorilor. Deloc prietenesc, cred ca daca vroiai sa fie prietenesc imi scriai un mail, vezi tu fata ca ce faci nu faci prea bine ... si cu detaliile de rigoare.

    2. Eu ceream o parere cu privire la interzicerea fotografierii in muzeu, si nu la faptul ca eu fac poze sau nu fac, si daca le public sau nu le public. Apropo de ''intentia mea de aici nu e sa te contrez pe tine personal''.

    RăspundețiȘtergere
  11. Si chiar daca pretul este doar pt straini, nici asa nu mi se pare normal. Adica peste tot prin afara cred ca este aceeasi taxa pt toata lumea. Daca storci turistul strain de bani, cum sa-ti mai vina si altadata? Romania mai are mult de parcurs pana cand invata sa isi promoveze obiectivele turistice asa cum trebuie, si e pacat, pt ca avem ce arata....

    RăspundețiȘtergere
  12. Sincer mie mi se pare o regula de dragul de a impune reguli si ma uimesc de fiecare data cand ma intorc in Romania cat de frica le este diversilor de fotografie, fie ca este muzeu, magazin, vitrina, samd. Inca refuz sa cred ca este doar din cauza unei gandiri inapoiate. Mai lipseste sa aud ca le e frica sa nu le prind o bucata de suflet in poze sau ca merg la vrajitoare si fac vraji pe poze :( Mi se pare normal sa ceara o taxa daca vrei sa fotografiezi in muzeu, mai ales daca este particular sau sa nu folosesti blit, mai ales daca asta ar putea dauna exponatului, insa nu pricep sub nicio forma de ce ar fi interzis, mai ales cand muzeele nici macar nu au in magazinul lor cateva carti postale sau carticele cu exponate.

    RăspundețiȘtergere
  13. Anonim4:26 p.m.

    1) Parerea mea legata de politica muzeelor:
    Eu zic ca fiecare e Tar in satul lui si fiecare muzeu e liber sa-si aleaga si impuna o politica legata de fotografie si sa-i suporte efectele (gen turisti suparati). E dreptul lor. Dar mi se pare normal sa afiseze clar si precis regulile la intrarea in muzeu, la fel cum mi se mai pare normal sa suporti consecintele daca nu le respecti. Poti sa nu fii de acord cu politica lor, dar cam atat. O modalitate de boicot este sa nu-i vizitezi. Dar unde-i lege nu-i tocmeala. S-ar putea ca acel muzeu sa aiba un motiv foarte bine intemeiat pentru regula asta, doar ca e posibil sa nu fie facut public. Eu, in muzee as introduce si amenzi pentru cei ce ating vitrina, trec de corzile de protectie, vorbesc tare si...fac poze (daca e interzis).
    Uite cum gandesc eu, muzeul trebuie tratat ca o biserica. Asa cum mi se impune sa ma acopar sau descopar (dupa caz), daca vreau sa vizitez un templu religios, asa este si la muzeu. Nu vad pe nimeni mirandu-se ca-n unele biserici nu e voie sa fotografiezi. Tot monumente sunt. Pe pereti tot picturi, dar fiind cu tenta religioasa nu prea indrazneste nimeni sa comenteze. Ca atare eu in muzee, ca si-n biserici aleg sa ma supun si ma deranjeaza cei ce nu o fac considerand ca stiu ei mai bine. Adica as avertiza politicos orice persoana care ar face poze ca "in acest muzeu nu se fotografiaza".

    2) De ce cred eu ca nu e voie sa se fotografieze:
    a) multi uita initial sa scoata blitzul. E enervant si dauneaza unor exponate. De exemplu, daca ai un aflux de 1000 de persoane/ora ce vor sa vada o pictura si 1% uita sa scoata blitzul, vei avea 10 persoane pe ora care distrug pictura. Datorita acelor idioti, e bine sa opresti definitiv. Sigur ca tot mai rasare cate unul care face poza cu tot cu blitz. Dar macar e mai rar.
    b) E enervant sa tot ocolesti pe cate cineva protapit cu telefonul in fata si facand fotografii, ba sa te si scuzi ca ai trecut prin fata lui. Vreau sa ma uit la exponate nu se feresc fotografi.
    c) unele muzee sunt foarte aglomerate si trebuie sa asigure un flux continuu de vizitatori pe coridoare. Ca toti sa poata vizita si vedea tot. Unii care ar tot bloca circulatia, chiar si pentru 10 secunde cat fac o poza, strica toata dinamica.
    d) vor sa-si vanda albumele. Vor sa le vanda nu fiindca se imbogatesc din asta ci fiindca cu banii aia restaureaza muzeul si platesc salarii.
    Mai sunt si altele dar nu ma intind.

    Despre supraveghetori: mie mi se par esentiali. Atat timp cat exista persoane care ignora fatis regulamentul muzeului, ba se simt si justificate sa o faca, este normal sa-l institui politieneste. E adevarat tu faci doar poze. Fara blitz. Esti benigna. Dar cum poti fi sigura ca copilul uneia nu este lasat sa-si lipeasca guma de rama tabloului, sau ca cine stie ce nesimtit nu pune mana pe panza picturii ca sa vada cum se simte?
    Uite de exemplu nici eu nu inteleg de ce n-am voie sa fotografiez in Romania in Mall. Dar accept.
    Vladimir

    RăspundețiȘtergere
  14. Si eu m-am lovit de atatea ori de treaba asta incat am ajuns sa ma resemnez uneori. Le-am spus celor din acele locuri mereu ca astfel pierd publicitate moca, dar nu cred ca le-a pasat.

    In schimb am avut si bafta uneori sa fiu lasata sa fac poze cand am precizat scopul. De exemplu la Vila Minovici din Baneasa, am spus din start eu am un blog despre turism si chiar vreau sa spun si altora ce frumos e aici, imi permiteti sa fac poze? Raspunsul a fost un mare DA! Si custodele micului muzeu a facut tot posibilul sa ma informeze cat mai bine si sa m-a dus si in gradina sa pozez.

    Eu totusi trag nadejde ca se va schimba mentalitatea asta si la noi. Mai ales ca vine valul schimbarii din afara. Multi au inceput sa realizeze ca pozele alea care vor ajunge pe net, vor face alti oameni sa ajunga in zona ta! Eu de multe ori m-am dus undeva pentru ca vazusem o poza de care ma indragostisem pe net!

    RăspundețiȘtergere
  15. Eu am observat practica interzicerii fotografierii sau a percepreii unei taxe pentru treaba asta, doar in Romania. In rest doar la muzeele de stat, la unele, cum ar fi Muzeul Scriitorilor din Dublin am intrebat si mi s-a spus ca nu am voie in anumite camere pentru ca incalc drepturile de autor, dar per ansamblu, pentru ca locatia respectiva e frumoasa, am fost chiar incurajata sa fac poze. La fel mi s-a intamplat in Barcelona, unde chiar spuneau ca le fac publicitate. La urma urmei putini au geniul lui Gaudi chiar si in a imita.
    Deci desi nu inteleg de multe ori motivatia care sta in spatele acestei constrangeri, daca scrie pe undeva sau sunt atentionata nu mai fac poze si gata. E pierderea lor, nu a mea.
    Pe mine m-a revoltat la Muzeul Taranului Roman din Bucuresti unde taxa foto e 50 de lei, sau era 50 de lei acum un an. Nu am facut poze, nici nu am incercat. In schimb la Noaptea Muzeelor puteai sa faci cate poze doreai si din orice unghi. Pai cum vine asta?
    Asta cu blitzul poate o gasesc in regula cand e vorba de tablouri, dar cum spuneai si tu, pozele cu blitz nu ies naturale, plus ca daca ai vitrine sau geamuri sau vitralii blitzul apare pe ele si nu poti face poze, ISO mare e sfant in astfel de cazuri.
    Despre cei cu trepied ma scuzi, da eu chiar nu ii inteleg.

    RăspundețiȘtergere
  16. Cand am vizitat Pelesul, o doamna de acolo mi-a spus ca fotografierea este interzisa/taxata, pentru ca, lumina de la blitz (si nu numai) dauneaza exponatelor. Mi s-a parut ciudat, dar cum nu am cunostinte in domeniu, nu i-am contestat afirmatia.

    RăspundețiȘtergere
  17. Eu sunt noua in domeniu, abia de curand mi-am achizitionat prima camera digitala, dar am si intampinat primele probleme de am ajuns sa ma intreb ce voi fotografia interesant cu ea. La catedrala(cea din Girona de exemplu) nu am avut voie, la muzeu(la cel din Figueres, al lui Dali, de asemenea s-a pus problema blitzului, eram peste tot haituita de supraveghetori), la mall sau hipermarket nici atat. Atunci unde? In varf de munte?
    Azi am realizat ca romanii sunt efectiv traumatizati la vederea obiectivului indreptat spre ei. De catre un strain, evident. :P
    Deci, ca sa raspund strict la intrebarea ta, sunt contra interzicerii fotografierii in muzee, biserici, catedrale, mall-uri etc etc etc. Vad postarea pe bloguri a unor poze reprezentative din asemenea locuri ca o forma de promovare, de publicitate gratuita.

    RăspundețiȘtergere
  18. Eu vad problema asa: avem un muzeu de stat sau avem un muzeu privat. Daca e privat, poa' sa faca cu el ce vrea muschii lui si pe mine, turist, daca nu-i respect conditiile, ma poate, eventual, lua de guler si azvarli afara. Daca e de stat, eu zic ca se cam schimba socoteala, ca statul sunt si eu, esti si tu. E un muzeu intr-un alt stat din Europa? OK, eu sunt si cetatean european. E din lume de undeva? Parca am auzit tot mai des si de patrimoniul umanitatii in ultima vreme. In concluzie, muzeul ala de stat e si al meu. Si am DREPTUL sa-l vizitez si sa folosesc orice mijloace (care nu afecteaza exponatele) pentru a vedea, a admira, a cunoaste, a intelege,a pastra in memorie ceea ce e expus acolo. As avea dreptul si sa-l vizitez gratis, dar mai avem pana acolo, deocamdata numai in cateva locuri/state am observat ca se intelege lucrul asta.

    De ce poti vizita gratis muZeele de stat din Londra si poti fotografia si cu blitz exponatele? alea nu se deterioreaza? de ce poti intra gratis in orice biserica din Roma si poti fotografia oricum, cu blitz, cu trepied, cum te taie capul? de ce poti intra la bazilica Sf. Petru din Vatican cu trepiedul mare montat si nu-i doare pe supraveghetori nici in basca de blitzuri?
    Dar de ce in Florenta in biserici nu poti intra gratis si nici nu poti face fotografii? ce, is bisericile LOR, cumva? a supraveghetorilor sau a prelatilor din Florenta? eu stiu ca fac parte din patrimoniul UNESCO, sunt ale omenirii, deci si ale mele. mie imi foloseste sa fotografiez, de ce sa nu-mi dea voie? de ce nu pot fotografia in Uffizi, despre ce drepturi de autor vorbim acolo? de ce pot fotografia orice panza celebra din National Gallery sau din Tate Britain si nu pot in Uffizi? Nu cred ca e corect sa aiba stafful unui muzeu dreptul sa-mi interzica asta, exponatele sunt in egala masura si "zestrea" mea, ca si a lor.

    In unele muzee unde nu e voie sa fotografiezi, de fapt se inchid ochii la asta, isi dau si ei seama ca-s absurzi si anacronici.

    Referitor la "deranjul" provocat altor turisti, ca parca citisem mai sus, scris de cineva. Daa, are perfecta dreptate. Si eu ma simt incomodata de prezenta atator casca-gura, care peste o zi o sa-si aminteaca doar vreo 10-20 de exponate, iar pest un an, unul-doua. Atunci, de ce se mai inghesuie in fata lor si ma impiedica pe mine sa le fotografiez? eu am venit din Muzeele Vaticanului cu sute de fotografii, cine stie, poate o mie. Am fost de 2 ori si l-am strabatut de 3 ori, de fapt. Privind fotografiile una dupa alta imi amintesc tot ce am vazut acolo. ce iti amintesti, tu, care ai vizitat muzeul si n-ai facut nicio foto acolo? da, stiu, capela sixtina si laocoonul.

    RăspundețiȘtergere
  19. Ioana mv: pai asta ziceam si eu, in Louvre unde sunt adevarate valori poti fotografia cum vrei, cat vrei, unde vrei si in muzee goale, cu 3-4 vizitatori pe zi nu te lasa si mai fac si figuri daca te vad.
    In Romania turismul e la pamant, multi nu inteleg ce zic cand zic ca mie nu imi place sa calatoresc in Romania. Te lovesti de tot felul de legi si reguli, de birocratie pana si pt turist. E enervant, obositor. Iti dau dreptate, ca muzeele de stat sunt si ale noastre, dar nu cred ca asta conteaza in Romania.

    Nice eu nu stiam ca in Mall nu e voie, eu faceam poze de zor de Craciun in Iulius, eu si altii, nimeni nu a zis nimic! Pai normal ca romanii sunt traumatizati de aparat cat timp turisti nu sunt, si nici nu au fost si cu ritmul si conceptiile astea nici nu vor fi, lumea nu e obisnuita... Pacat ... in toate tarile se pune baza mare pe turism,pe promovare, in special in Europa, doar Romania noastra e tot in descrestere. Mi s-a zis ca pe vremea lui Ceausescu era plin, cel putin la statiuni de straini.... Din pacate ritmul de dezvoltare din alte tari ne-a depasit,iar noi am ramas foarte departe!

    RăspundețiȘtergere
  20. Monica pt mine motivul acesta este nou, pana azi nu am auzit de el!! ar daca blitz-ul e de vina, atunci de ce cu taxa e voie sa fotografiezi? Adica pe bani blitz-ul nu dauneaza?

    Raluka bine ca mi-ai zis, uite asa taiem de pe lista Muzeul Satului din Bucuresti! Chiar vroiam sa il vad! Dar nu sunt dispusa sa dau 50 ron pt taxa foto! Singurul muzeu unde am platit sa fotografiez a fost in Muzeul de mineralogie ca mi-a placut prea mult, taxa era 5 lei si am zis ok! fie, dar mai mult nu as da! Mai repede as incerca sa fac poze pe tupeu! Pana la urma sa ceri 50 ron de la un roman e tupeu! chiar nesimtire!

    RăspundețiȘtergere
  21. Dianora din pacate deja au trecut ani de zile (minim 5) de cand eu calatoresc, si se poate iesi usor din tara asta, si schimbari ioc! Nu stiu zau, eu mi-am pierdut speranta in tara asta. Pana la urma e vorba de mentalitatea oamenilor, guvernatilor nu le pasa, iar oamenii sunt tot in cochilia lor!

    Vladimir faza cu blitz-ul dauneaza, nu stiu cum e, probabil in unele nu dauneaza si in unele da.
    Apoi vorba lui Ioana daca nu faci poze cat tii minte din muzeul respectiv? azi, peste o luna, peste 1 an?
    Cu blitz-ul am zis ca nu sunt de acord, dar sa nu fac poze deloc nu! Pana la urma pot sa stau si sa ma uit ore la un tablou si sa trebuiasca sa iti ceri scuze ca treci prin fata mea :)). E tot aia!
    Cu aglomeratia, muzeele valoroase sunt mari, si nu sunt atatia turisti de sa faci coada la facut poze! Iar cele mici, ce sa mai ... se bucura ca au vizitatori... Sa nu exageram :))

    RăspundețiȘtergere
  22. Kadia eu in alte tari nu am vazut taxa foto. Si chiar ma chinui si chiar nu tin minte nici unul!!! Eu nu sunt de acord nici cu taxa foto, cel putin nu cea de la noi, de 3-4 euro! Pai se ajunge la un pret mai mare decat la muzeele din afara!

    Larisa oficial nu scria ca pretul era doar pt straini. Probabil li se pare prea putin sa ceara 1 euro intrare, dar pt un roman 6 euro e prea mult! Pe de o parte asa e.
    Apropo la Casa Poporului din Bucuresti pretul e afisat pe fata diferit pt straini decat pt romani! Nici nu am mai intrat. Oricum pretul era de vreo 25 ron pe cel mai scurt tur, pana la 50 ron ........ Nu stiu cum apreciaza romanii valoarea unui palat/castel/muzeu cand pun pretul dar ar trebui sa se mai uite si afara si la situatia din tara, ca pana la urma majoritatea turistilor sunt romani, ca straini mai putin prin Romania!

    RăspundețiȘtergere
  23. 1) Blitzul dauneaza (la fel ca si razele solare directe) oricarei picturi, material, hartii, vopsele. Pune o carte in dreptul ferestrei si uita-te dupa 6 luni, chiar si mai devreme si ai sa intelegi. Panza si hartia se usuca, vopseaua crapa si materialele devin friabile. Cateva milioane de blitzuri timp de ani de zile conteaza. Unele muzee protejeaza picturile cu sticla speciala. Gen Louvre. Altele n-au acesti bani si nu-si permit sa faca investitia. Acestea nu permit poze. Asta-i si motivul pentru care anumite picturi sunt tinute in semi-intuneric. Sunt convins ca ai observat. UV-ul de la bec si neon afecteaza si el panza. Daca-mi amintesc corect in Prado nu pozezi exact din cauza ca n-au avut bani de sticla. Parca i-au obtinut de curand, acum poate e nevoie.
    2) Cum procedau si bunicii nostrii de am ajuns sa mai vedem si noi picturile astea! Eu cumpar albumul sau reproducerea. Adica tie ti se pare scuzabil sa fie distrusa o pictura deifnitiv doar fiindca unii poftesc sa o fotografieze pe motiv ca nu o pot tine minte altfel? Mie nu. N-ai vrea sa o vada si nepotii tai? Si nepotii nepotilor tai? Eu da. Asadar eu cumpar albumul. Chiar si reproducerea daca imi place foarte tare. De asemenea oricine poate consulta oricand pictura pe internet. Cu o fotografie profesionista si de mult mai buna calitate decat poate face un turist amator. Dar, chiar de nu ar fi disponibil nici albumul, nici reproducerea si nici internetul, insist sa cred ca dorinta personala de a marca evenimentul vizitei si placerea vizualizarii pozei de dupa NU scuza uzura iremediabila a unei opere de arta. Noi nu trebuie sa fim ultima generatie care se bucura de ea, chiar daca suntem printre primele generatii cu blitz...
    3) Nu-i chiar tot aia. Da, sigur, ai dreptate, mi-a cere sczuze, dar de cand cu "pozele cu telefonul" toata lumea se blocheaza in fata picturii sa-i lipeasca o poza. Indiscriminativ. Ca sa fotografieze tot muzeul sa-l mai vada o data. Ce au albumele? Inainte lumea poposea doar unde chiar avea o afinitate pentru pictura. Si asa se intampla in continuare in muzeele unde nu ai voie sa pozezi. Ai zis ca ai fost la Louvre, nu ti s-a parut de un prost gust remarcabil coada aceea cu imbulzeala din fata de la Mona Lisa? Unde se calca ca nebunii in picioare ca sa traga o poza sa aiba dovada irefutabila ca au pus piciorul in Louvre? Mi se pare penibil ce se intampla acolo.
    4) Vezi exemplul cu Mona Lisa de mai sus. Eu evit marea galerie de fiecare data de frica astora cu telefoanele lor... Dar cum spuneam picturile de la Louvre sunt protejate cu o sticla speciala. De aia ai voie sa le pozezi.

    Vladimir

    RăspundețiȘtergere
  24. Anonim1:45 a.m.

    1) Am vazut ca s-a ridicat problema mai sus privitor la cate retin dintr-un muzeu in absenta pozelor. Cred ca intrebarea, precum si comentariul sarcastic ulterior imi erau adresate, luand in considerare ca se refereau la comentariul meu anterior si considernad si antecedentele intre mine si stimata doamna pe tema "Roma, buricul universului" :). Asadar sa raspund:

    Retin foarte multe, findca am memorie vizuala si am fost educat de mic cum sa privesc exponatele ca sa reusesc sa le retin. Nu dau detalii fiindca nu-si au locul aici. Vreau insa sa-i fac doamnei un pustiu de bine si sa-i transmit ca e contraindicat sa emita judecati de valoare privitor la persoanele cu care intra in discutie (sau pe care le vede circuland prin muzee fara sa fotografieze din metru in metru :P) fara o atenta informeare prealabila. Nu de alta dar risca sa se puna singura intr-o postura peibila sau ilara si e pacat. Caci e simpatica. Deci stimata doamna Ioana, nu stiti nimic despre mine, iar informatia, in general, e aur :)). Aveti grija ce scrieti sa nu va faceti de ras.

    2) In aceeasi directie: Ati inteles gresit, patrimoniul UNESCO nu va apartine. Nu aveti nici un drept asupra lui, asa cum de altfel NU are nici unul dintre noi. Patrimoniul umanitatii apartine generatiilor viitoare. Adica intra in responsabilitatea lor, cand vom disparea noi, sa-l prezerve pentru noile generatii si tot asa. Este o modalitate de conservare/prezervare menita sa ofere si generatiilor viitoare placerea pe care o simtiti dumneavoastra cand vizitati un muzeu. Acesta este scopul primordial al ideii de ptrimnoiere, nu sa va faca pe dumneavoastra proprietara la Louvre sau de fjord. Iar dumneavoastra, realizand niste instantanee strict pentru o placere egoista si singulara, contribuiti intr-o infima masura la uzura acestui patrimoniu. Cum se impaca asta cu dragostea dumneavoastra pentru arta? Daca o iubiti atat de ce internetul sau albumele nu sunt de ajuns? Nu e mai placut sa vizionati un album decat sa alergati prin muzeu facand instantanee?
    Vladimir

    RăspundețiȘtergere
  25. Vladimir, nu, nu tie iti erau adresate, erau adresate in general celor deranjati de cei ce fotografiaza in muzee.

    Posibil ca tu sa fii o exceptie, dar specialistii pretind ca exista un numar maxim de detalii, elemente ce pot fi retinute de fiinta umana obisnuita (repet, nu e vorba de tine, Vladimir) intr-o zi, in mod curent. Nu mai caut, dar daca imi amintesc bine, numarul asta e in jur de 10-12.

    Da, exista albume si ilustrate, dar cate exponate sunt ilustrate intr-un album sau cat costa un album care-ti arata cateva zeci de exponate? Ca sa-ti cumperi un album satisfacator, ar trebui sa dai inca de zece ori valoarea biletului de intrare si cei mai multi dintre noi nu ne-o permitem. Da, cred ca arta ar trebui sa fie gratuita, ar trebui incurajati oamenii s-o cunoasca, vada, iubeasca si nu restrictionati.
    Asa cum gandesc englezii, care si-au pus muzeele (si inca ce muzee!) gratuit la dispozitia publicului si fara restrictii de fotografiere sau filmare. Si nu inteleg sa-mi reamintesc ce am vazut intr-un muzeu prin prisma unui album, a unui autor care-mi prezinta intr-o ordine si logica de-a lui, exponatele. O data ce am platit intrarea intr-un muzeu, lasa-ma sa foloseasc orice mijloace vreau (fara sa deteriorez exponatele sau sa deranjez alti vizitatori) ca sa raman cu cat mai mult din ce am vazut acolo.

    Si continui sa cred ca patrimoniul umanitatii e si al meu, e si mostenirea mea, prea ne-am obisnuit sa ne sacrificam pentru generatiile viitoare; pentru mine s-au sacrificat inaintasii mei, am dreptul sa ma bucur de ce mi-au lasat inaintasii mei, din Romania, din Italia sau din alt colt al lumii. Asta nu inseamna ca am voie sa-l iau subsuoara si sa-l duc acasa, sau sa pun mana pe el, sau sa-l deteriorez cu blitzul. Nu am afirmat ca fac fotografii cu blitzul acolo unde nu e voie si nici nu tin minte sa fi facut vreodata, nici nu am un blitz bun. Si nu vad cum deteriorez exponatele dintr-un muzeu chiar intr-o masura infima, daca as face foto din metru in metru, cum spui tu. Daca vorbim de pictura, nici nu se pune problema sa incerc sa fac fotografii gen reproduceri cu o camera compacta si fara trepied, eu fotografiez pictura ca sa-mi amintesc de ea ca exponat din galerie, iar daca vreau s-o privesc in detaliu, o caut in album -am destul de multe- sau pe net.

    Poate, cum pe mine ma atrage mult mai mult arhitectura si stiu ca orice capodopera de arhitectura o poti fotograsfia cat vrei din exterior, din toate unghiurile, sunt nemultumita de faptul ca unele dintre ele nu le poti fotografia si din interior. E aceeasi cladire, pana la urma, are acelasi autor-arhitect. Doar ca mentalitatea celor ce administreaza respectiva cladire e ca exteriorul apartine strazii si interiorul le apartine lor, pentru ca le e data lor in grija. Niste dinozauri sinistri.

    Cum am spus, n-am intentionat sa iti raspund prin comentariul meu tie si probabil ma abtineam daca as fi banuit ca poate fi luat asa. CACI (vorba ta) imi displace modul tau de-a ataca persoana, nu doar afirmatiile ei.

    Totusi, nu inteleg (iarasi nu ma refer la tine special, Vladimir) ce ii deranjeaza atat de tare pe unii turisti ca alti turisti ar face fotografii intr-un muzeu sau biserica in care nu se permite fotografierea? Tin minte in Florenta, intr-o biserica, ma dadusem dupa o coloana sa nu ma vada supraveghetoarea si trasesem cateva cadre pana a aparut o nemtoaica turistica indignata, ca muscata de coor, care a tinut sa-mi reaminteasca cu voce tare ca "no photo". Nu scuipasem pe jos, nu faceam gesturi obscene, nu scrijeleam peretii. Eram imbracata civilizat si decent, nu era slujba in biserica. Nu foloseam, cum am mai spus, blitzul. In loc sa-si vada de privitul ei - atata cat putea intelege din ce vedea - sau de rugaciuni, se luase de mine cum ca no photo.

    RăspundețiȘtergere
  26. Vladimir in muzeul Louvre doar o micaaaa parte din tablouri sunt in sticla. Majoritatea nu sunt! Sunt pur si simplu pe pereti, hei nu te laudai cu o memorie super buna??? Cred ca doar Mona Lisa e in sticla, si aglomeratia nebuneasca e doar acolo!!! Ok poti da exemplu dar sa nu generalizam ca asa e in toate muzeele. Ar vrea ei ...

    Cat despre albumule foto eu nu as pune asa ceva in muzeul meu, si nu as conditiona omul ca daca vrea poze sa cumpere albumul ca asa ma intreb la ce mai intra lumea in muzeu? eu pur si simplu ma lipsesc, sunt destule muzee in care intri si faci poze, multe gratis (in Romania mai greu) dar in alte parti chiar sunt!

    Apoi asta cu fotografierea e foarte deranjant vezi si tu ca toti comentatorii o sustin, normal ar fi in dreptul pretului sau la informatii referitoare la orar, acces pe internet, sa se zica daca poti face poze sau nu! Dar multi nici macar nu au afisat la intrare, iti zic dupa ce platesti biletul! Pai daca ei o vad o chestie normala ar afisa-o de la inceput, peste tot!

    RăspundețiȘtergere
  27. Prima intalnire cu astfel de situatii a fost la Antipa, cu mult inainte de renovare, dar situatia a fost de genul urmator. Vrei sa fotografiezi, platesti o taxa in plus. Am platit si am fotografiat. Si am inteles si substratul comercial :)
    La Viena, la Schonbrunn scria clar ca n-ai voie sa fotografiezi, cu toate acestea din grupul mare din care faceau parte s-au gasit cativa sa fotografieze. M-a deranjat doar ca roman care-si vede conationalii ca nu sunt in stare sa respecte o regula.
    La Budapesta, la Biserica Sf. Stefan puteai sa fotografiezi cum vrei, insa in zona moastelor Sf. Stefan scria clar ca fara flash/blitz. Acolo chiar era cineva care-i avertiza pe cei care foloseau blitzul.
    In Franta la catedralele unde se tinea slujba nu puteai sa fotografiezi si nici nu era bilet la intrare. La cele cu bilet de intrare (catedrale-muzeu) poti sa fotografiezi cat vrei.
    Concluzie: Unii nu stiu sa foloseasca aparatele foto si pentru ei este necesar sa fie trasi de maneca. Altii nu vor sa accepte regulile si-si asuma riscurile. Este de inteles si interesul comercial al muzeelor, care spera sa vanda fotografii sau CD-uri/DVD-uri in loc sa-ti faci propriile fotografii. Dar motivul ca le publici pe net nu exista. Daca am fost la concert la Peles si am facut poze (fara nicio problema) nu inseamna ca unul care a cititi articolul si a vazut pozele nu se mai duce acolo. Dimpotriva, sper ca a inteles ca este o atmosfera unica, care trebuie traita acolo, nu din poze.

    RăspundețiȘtergere
  28. In principiu si eu ma necajesc cand vreun muzeu sau altul dintre cele in care abia am asteptat sa ajung interzice fotografiatul. Si asta nu din cauza blogului, nici macar n-am prea scris despre muzee pe blog, mai am o gramada de subiecte de abordat pana ajung la muzee :-D Insa si eu, ca si tine, fac poze multe pentru ai mei - care nu au avut cum sa ajunga la fata locului sa vada cu ochii lor exponatele - si evident ca ma amarasc nitel cand vad ca nu se poate. Pe de alta parte, atata timp cat interdictia este afisata la intrarea in muzeu (asa incat daca muzeul nu este cine stie ce iar taxa de intrare prea ridicata nu justifica intrarea mea, in conditiile in care nici macar nu am voie sa fac poze, sa stiu din timp si sa ma reprofilez :-P), nu ma deranjeaza sa o respect, odata ce am ales sa intru in muzeul respectiv. M-as simti prost sa fiu atentionata, asa incat imi tin aparatul in geanta daca stiu ca nu am voie sa fac poze, e un semn de civilizatie si asta, ma gandesc :-)

    RăspundețiȘtergere
  29. A, si salutari din Dar Es Salaam, Tanzania! :-)

    RăspundețiȘtergere
  30. Daca arta ar fi gratuita atunci cum ar fi intretinuta? Ca e nespus de scump. Cu ce bani se restaureaza, intretine si protejeaza? Nu e normal ca "datoria" asta sa cada pe umerii bugetului unei singure tari. Atat timp cat mergeti sa vizitati un anumit monument sau opera de arta si va bucurati de ea, eu gasesc ca este normal sa contribuiti la intretinerea si restaurarea ei, nu doar populatia tarii respective. Sau daca ar fi asa, ei ar trebui sa aiba gratuitate si dumneavoastra sa va fie interzis de-a dreptul.
    Banii de pe album acolo se duc. La intretinerea muzeului, a exponatelor, salariile muzeografilor, protectia operelor. E un gest ca o donatie daca doriti. La asta as adauga ca datorita turismului low-cost, monumentele din toata lumea au devenit mult mai vizitate, ca atare costul de intretinere a crescut.
    In cazul specific British Museum, nu platiti stimata doamna fiindca altii o fac pentru dumneavoastra. Muzeul acela nu traieste decat minimal de la bugetul de stat. Englezii sunt saraci de multa vreme. Traieste din donatii si din cei ca mine care cumpara carti din magazinul muzeului precum si bilete la expozitiile temporare (care nu-s gratuite) Si eu si altii ca mine accept sa platesc pretul piperat ca stiu unde se duc acesti bani si ma bucur.
    Faceti poze acolo fiindca exponatele sunt protejate in diverse moduri.
    Doamna aceea nemtoaica era deranjata ca INCALCATI O REGULA. Atat timp cat nu puteti fi sigura care este scopul regulii (de multe ori nu-i menita sa va frustreze pe dumneavoastra) si atat timp cat este INTERZIS, dumneavoastra comiteati o ilegalitate in mod constient. Ce mi se pare ingrijorator este ca nici macar nu aveti un sentiment de vinovatie si nu intelegeti de ce ati facut ceva rau. Pentru nemti asta este nesimtire. Pentru ca ce ati facu dumneavoastra, pentru ea, era total echivalent cu gesturile obscene si scuipatul pe jos. Apropo, care-i diferenta?
    Eu n-am facut nici un fel de referinta, in comentariul initial, la vreo persoana. In general cand comentez discut cu autorul articolului nu cu ceilalti comentatori. Primele referiri personale, citez "ce iti amintesti, tu, care ai vizitat muzeul si n-ai facut nicio foto acolo? da, stiu, capela sixtina si laocoonul.", le-ati facut dumneavoastra. Nu eu. Ca de obice in stil elitist si cu dispret total fata de cei ce nu va impartasesc sau aproba parerile si/sau comportamentul. Ca veni vorba semn de noblete si cultura e "noblesse oblige", iar elitismul e doar semn de snobism. Un om cultivat are o responsabilitate si datorie sociala fata de "mase" sa EDUCE nu sa dispretuiasca cum faceti dumneavoastra.

    * cacofonia este greseala stilistica doar cand este in exces. Orice evitare excesiva (constructii de genul "ca si") este greseala de stil in sine si este considerata hiper-urbanism. Caci, in sensus de fiindca, stiu ca exista in limba romana. La final, ati dat din nou dovada de elitism pretios, fiindca nefiind roman, instinctul educat si sanatos ar fi trebuit sa fie ma ajutati cu limba romana, nu sa-mi subliniati greselile de stil (intre altele nici n-a fost). Sau faceti-o cand veti vorbi o limba straina cum va vorbesc eu limba materna. Atunci ati avea dreptul moral.

    RăspundețiȘtergere
  31. Eu inca sper ca se mai poate schimba ceva in privinta asta. Imi place sa fiu optimista (pana se poate). Chiar am sa mai incerc sa explic si altora ce vreau sa fac cu pozele. Si poate asa vor intelege ca defapt le fac un serviciu.

    Stii, imi aduc aminte cu drag de un episod din Viena unde un tip m-a momit sa fac turul parlamentului pentru ca mi-a zis "you pay only 2,5 euro, and you can take pictures!" :)

    RăspundețiȘtergere
  32. Eu vreau o mica amintire de oriunde merg.
    Asta cu interzis e asa, ca sunt nevoiti sa o puna, dar mi s'a intamplat de multe ori ca supraveghetorii sa ne spuna ca putem dar fara flash.
    Iar daca nu era voie, chiar deloc, il puneam de sase pe OM si tot faceam macar poza :D.

    RăspundețiȘtergere
  33. Răspunsul este extrem de simplu. Cei de la muzeu te vor aburi cu: deteriorarea culorilor din cauza flash-ului, deranjarea celorlalţi vizitatori, publicitatea prea mare pe care o faceţi - gratis! - amărâtei instituţii, ...
    Realitatea este dezarmant de simplă şi logică: De ce să-ţi faci tu poza pe care o vrei, de vreme ce îţi vând ei ilustrata cu cinci lei bucata?! Nu contează că e o poză de rahat, ci, NUMAI că le-a intrat un ban în caserie şi nu şomează caseriţa.

    RăspundețiȘtergere
  34. deci acum dupa ce am citit toate parerile sunt in dubii absolute si complete. sa ascult bunul simt sau sa incerc sa-mi obtin fotografiile inseland vigilenta supraveghetorilor? imi place sa-mi reamintesc ce am vazut peste ani, dar si sa respect regulile. cred ca ma voi plia pe locul respectiv, daca nu e voie dar face toata lumea poze, ii dau bataie si daca nu, raman doar cu privitul :)

    RăspundețiȘtergere
  35. Nu mi se adreseaza intrebarea dar imi iau totusi libertatea sa raspund. Nu sunt de acord cu interzicerea pozelor in muzee. De exemplu in Lovure am facut poze relaxata langa monalisa fara nicio problema. Puteam face poze la fiecare pictura in parte ceea ce mi s-a parut super ok. la pelisor de exemplu fotografiatul era interzis ceea ce mi se pare absurd.

    RăspundețiȘtergere
  36. Accesul la arta ar trebui sa fie gratuit, Vladimir, insa arta in sine, crearea ei costa destul de mult si din pacate prea putini din artisti ajung la succes dpdv material.
    Mai nou e un curent de-a aduce arta pe strada, poate si din cauza ca din ce in ce mai putini intra intr-un muzeu. In Napoli, in multe statii de metrou vor fi (sau sunt deja) expozitii de arta plastica contemporana.
    Noi, cetatenii, platim destule taxe si impozite care, daca ar fi bine administrate, ar putea probabil sa ajunga si intretinerii muzeelor, conservarii si restaurarii operelor de arta. Si cum acum suntem in globalizare, mi se pare depasit sa institui reguli cum ar fi ca doar cetatenii unui oras/stat sa poata intra gratuit in muzeele orasului/statului lor. Oricum, dupa exemplul muzeelor gratuite din Londra si cu siguranta si din alte parti, au inceput si ale noastre, deocamdata cate o noapte gratis din an in an sau cate-o sarbatoare legala.

    Exista reguli si reguli. Daca mi se pare o regula de bun simt si o inteleg, ii accept existenta si o respect. Daca nu, nu. Daca as sti ca e o regula general valabila, sigur as respecta-o. Dar atata timp cat muzeele Londrei sau bisericile Romei iti permit fotografierea, eu consider ca restrictiile din muzeele si bisericile din alte parti sunt o incalcare grosolana a drepturilor mele de cetatean al Europei si nu respect aceasta regula, care va cadea intr-o buna zi, ca orice regula absurda, aberanta.

    A incalca o regula e una, Vladimir, a comite o ilegalitate cum ma acuzi pe mine, alta. Un muzeu condus de un staff cu viziune depasita poate institui orice reguli, asta nu inseamna ca sunt si legale. Poate de asta, cand te prinde facand fotografii in muzee de stat, dupa ce ai platit si taxa de intrare, nu au ce sa-ti faca, in afara de a-ti cere, pe un ton mai mult sau mai putin politicos de-a inceta?

    Da, sunt un caz grav - dupa tine, Vladimir :) - deoarece nu consider ca am facut un lucru rau fotografiind interiorul acelei biserici si nu am nici umbra de vinovatie :)) mi-ai inseninat ziua.

    Cand scrii despre elitismul sau snobismul meu, ma faci "simpatica" sau imi atribui un asa-zis dispret sau ton sarcastic sau sustii ca ma aflu intr-o postura ilara sau cum altfel ai mai scris, faci referiri, atacuri la persoana. Discuta ideile, fara a face aluzii sau comentarii la adresa celui care le emite.

    Cu CACI, stiu ca e corect, ma irita insa pe mine, e o idiosincrasie de-a mea. Dar daca totusi vrei sa te ajut sa vorbesti si mai romaneste, poftim: intotdeauna "nostri" se scrie cu un singur "i". Altfel, scrii excelent romaneste, dai clasa multora, nascuti-crescuti romani.

    RăspundețiȘtergere
  37. Pai treaba e reciproca nu? Daca discutati la modul general o fac si eu. Daca insa faceti aluzii, voi raspunde la ele si imi asum comentariile. Asa mi se pare politicos. Ce voiam sa zic prin simpatica, care probabil nu e tocmai cel mai bun cuvant, nu era de fel periorativ. Va citesc blogul si la modul sincer imi place mult stilul dumneavoastra de a scrie, rezonez la umorul dumneavoastra, sunt de acord cu multe idei si chiar imi place stilul transant si putin agresiv cu care raspundeti la comentarii. Ma abtin insa sa comentez posturile ca nah, iata ce iese! :))
    Cum spuneam, accesul la arta nu e gratuit fiindca o opera de arta de 500 de ani necesita intretinere si protectie. La fel si muzeul acela trebuie sa aiba lumina, muzeografii si restauratorii platiti, sticlele si ramele schimbate si tot asa. Mai ales pe timp de criza nici un buget nu trebuie si nu poate fi ingreunat cu asa ceva (priviti la Grecia). In opinia mea, cand ne bucuram de o opera de arta, e normal sa rasplatim cu ceva. Sigur intr-o lume ideala si utopica un buget bine administrat ar putea intretine un muzeu ca Louvre. Dar de ce sa plateasca francezii mai multe taxe ca sa se bucure non-francezii pe gratis de operele respective? De ce sa plateasca Franta sau Italia costul culturivarii umanitatii? Mie mi se pare normal ca, atat timp cat ne bucuram toti de ele, sa platim si intretinerea lor. Ca sa nu mai vorbim ca nu suntem, mai ales acum, intr-o situatie financiara mondiala prea glorioasa.
    Nu mai dati exemplu cu British Museum. NU este intretinut de la buget decat minimal. Traieste din donatii, benevolat, expozitii cu plata si ciurucurile pentru turisti pe care le vinde in magazinase sau online. Sigur ar putea face multi asta, de exemplu Louvre, dar nu sunt toti Louvre si British Museum, un muzeu mai mic n-ar putea.
    Nu eu consider ca sunteti caz grav fiindca ati fotografiat unde e interzis ci nemtoaica :D. Eu zic ca sunteti caz grav fiindca nu va deranjeaza ca ati incarcat regula si nu intelegeti ce a suparat-o pe ea. Era justificata. De ce ar fi mai reprobabil sa arati degetul mijlociu intr-o biserica unde fotografiatul este interzis, decat sa faci poze? Tot incalcati o regula locala de conduita, nu? Ca dumneavoastra gasiti ca nu-i acelasi lucru, asta-i altceva si ajungem la ultimul punct: nu prea conteaza ce cred eu sau dumneavoastra. Nici eu nici dumneavoastra nu suntem etalon si ce credem noi despre functionalitatea unei legi sau reguli nu are nici cea mai mica valoare. Cu alte cuvinte, puteti sa considerati ca e o incalcare a drepturilor dumneavoastra de cetatean european, dar nu aveti temei legal si pana cand veti avea e strict parerea dumneavoastra cu care altii pot sa nu fie de acord. De exemplu administratia unor muzee. Deocamdata fiecare tara isi administreaza muzeele cum pofteste si are dreptul legal sa o faca. Ca atare cand alegeti constient sa incalcati o regula va expuneti si la oprobiul alora care sunt de acord cu ea. De exemplu nemtoaica. Ea era in pozitia justificata. Cu alte cuvinte, incalcati-le cat poftiti dar nu va mirati si mai ales nu va revoltati cand suportati consecintele fie si ele unele ilare precum o germanca muscata de cooor :)) (mi s-a parut adorabila expresia si am de gand sa o retin).
    Si ca dovada de clementa si eu pozez din avion (pe airplane mode) sau cu aparat (cu GPS oprit), dar stiu ca nu e voie si daca cineva din avion sau vreo insotitoare de bord mi-ar atrage atentia, nu m-ar revolta. Mi s-ar parea meritat. Si eu stiu ca nu primejduiesc zborul facand asta, dar atat timp cat asta este regula nu ma mir cand suport consecintele.
    Ideea salvatoare ar fi sa cereti schimbarea regulilor. Scrieti petitii la muzee. Sunt convins ca exista o multime online. Mie unul mi se pare normal sa platesc la un muzeu si sa-i respect regulile cand am ales sa intru. La fel cum atunci cand intru intr-o biserica ma descopar desi nu sunt crestin si regula nu are nici un sens.
    Vladimir

    RăspundețiȘtergere
  38. Haideti sa va mai pun o intrebare, acum ca apele sa-u calmat si domneste linistea, simpatia si pacea :)))

    Ma intreb cum e mai bine? Nu te lasa sa faci poze si iti vand album la iesire sau platesi 13-20 de euro ca sa le vizitezi? Apropo de asta, in Sagrada Familia se intra anul trecut cu 11 euro, anul acesta Raluk a fost si a zis ca e 13 euro intrarea.Am ramas surprinsa. E drept ai voie sa faci poze inauntru, cat vrei. Ei nu vand albume ci anual ridica pretul. La Casa Batllo ( Barcelona) a trecut de 20 de euro...

    RăspundețiȘtergere
  39. Anonim4:59 p.m.

    Acum am vazut comentariul Alice, imi cer scuze :). Eram convins ca cineva il va face :)).
    1) Exista zeci de metode de protectie a picturilor, dar nu am vrut sa intru in detalii fiindca nu faceau parte din scopul initial al subiectului. Sticla asta (care este de fapt un filtru), a fost un exemplu, este una din metode. Sunt zeci, in functie de materialul ce trebuie protejat. Exista de exemplu niste spray-uri cu un fel de lac (nu-s convins ca asta este cuvantul corect in romana) ce este depus pe suprafata unor picturi (asa ca un strat) si le protejeaza (in felule asta pot fi si sterse in caz ca se pateaza, uda sau prafuiesc fara sa fie stricata vopseaua), exista un fel de foite adezive ce sunt intinse peste rama tabloului (care-s practic invizibile daca nu te apropii), filtre pentru lampile din muzeu, unghiuri date de rama (si care schimba unghiul in care pica lumina) si mai exista varitanta cu reproducerea. De exemplu, pentru Mona Lisa exista mai multe reproduceri + originalul care sunt rulate de-alungul anului. Mona Lisa originala sta acolo vreo 2 luni, daca le sta si pe alea. Ca atare nu stii daca ai vazut o copie sau originalul. Asa e cu multe picturi. Pentru protectie. Dar chiar conteaza daca vezi o replica perfecta sau originalul? Eu zic ca nu. Daca nu poti sa faci diferenta, nu conteaza.
    Nu-ti zic astea din burta, in fapt nici nu voiam initial sa precizez ce am sa zic mai jos, dar totusi o fac, bunicul meu a lucrat ca consultat la invetarierea Ermitajului, eu i-am fost nepotul preferat si mi-am petrecut multe vacante in muzeu cu el. Am vazut picturi si statui distruse de inundatie, de mucegai, de lumina, de turisti tampiti si cu initiativa (care toti se jurau ca nu credeau ca fac ceva rau) si am vazut si cum sunt protejate si cat de greu se restaureaza, de aceea sunt atat de vehement. Picturile astea, ca si statuile (apropo si ele sunt protejate prin diverse metode), nu sunt ale noastre. Am avut norocul sa le mostenim si avem o datorie morala sa le dam mai departe. Si un blitz pe o pictura neprotejata veche echivaleaza cu un scuipat. Pur si simplu. E la fel de distructiv.
    Bineinteles asta e parerea mea, dar tu ne-ai cerut-o si eu n-am sa mi-o schimb doar ca sa fac placere sau sa nu supar :). Mai ales ca, zic eu, am argumente solide care sa mi-o sustina.

    2) Nu, bineinteles ca nu trebuie sa cumperi albumul, dar ar fi asa un efort imens sa sustii muzeul ala daca ti-a placut.
    Eu am vazut mai mereu foarte clar afisata interdictia de fotografie sau costul in caz ca eeste voie.

    3) Eu zic ca orice metoda aduce bani stabilimentului de cultura e buna. La Sagrada Familia banii aia sunt folositi STRICT pentru terminarea constructiei ei. Caci este facuta prin "mila publica". Precum ateneul roman. Eu vreua sa sper ca voi apuca sa o vad gata. Deci voi plati si 100 de euro, ba chiar am donat. Arta nu e doar pentru bucuria noastra, avem si o datorie fata de ea. Si daca de-alungul istoriei totul s-ar fi facut pe gratis acum eram in casute mici de lemn si admiram istoria doar din poverstirile bunicilor. Arta costa, cultura costa, educatia costa. Ar fi minunat sa fie gratis si liber, dar cum o intretii? Cu sufletul? Nu se poate. Arta are o economie intreaga menita sa o sustina. Nu pot sa vada toti Mona Lisa? Pacat. Dar nu-i dezastru, nici nu trebuie si chiar e mai bine. In plus, subliniez, exista online.
    Vladimir

    RăspundețiȘtergere
  40. Vladimir stii ca mie imi plac discutiile de aceea am initiat acest tip de articole si nu ma deranjeaza chiar deloc daca discutam in contradictoriu cu privire la subiect. Pana la urma asta si trebuie sa ne dam cu parerea sa fiu pro si contra. Iti dau dreptate ca trebuie sa avem grija de muzee si de opere de arta, sa se bucure si copii si copii copiilor nostri. Eu fac poze fara flash si deci oricum le protejez (vezi daca nu era acest articol nici nu as fi stiut asta, cum nu stiam nici de dreptul de autor si altele).

    Eu sunt de parere ca orice tine de arta si cultura ar trebui sa fie gratis sau pe un pret foarte mic pt primii 30 de ani din viata, cand te formezi si toate lucrurile astea te formeaza, te ajuta. Pana la varsta asta deabia terminam facultatea si ne punem pe picioare nu avem averi de dat pe arta (parerea mea si a altora, francezii de exemplu care te lasa in multe muzee de ale lor, din toata Franta, gratis daca ai pana in 26 de ani), dupa aceasta varsta sunt de acord sa dam bani pt intrare, chiar si mai mult, dar sa ne lase sa fotografiem,sa vedem si acasa, ca nu putem sa tinem minte prea multe printr-o vizita de cateva ore printr-un imens-palat-muzeu, binenteles fara blitz. Acesta ar fi idealul meu in ceea ce priveste arta, muzeele, pretul si fotografia.

    Acum cu donatia si albumul e discutabil, daca iti permiti da, sigur, dar nu mi se pare normal sa nu te lasa sa fotografiezi si singura solutie sa fie albumul fiindca vorbim de tineri ca mine, ca altii care venim dintr-o tara cu salarii de Romania, si nu ne permitem sa facem asta pt fiecare muzeu, adica ne limiteaza pana la urma. Si nici nu cred ca voi mai trece prin aceste muzeee inca o data in viata asta. Nu e pacat sa nu pot sa arat lumii ceea ce eu am reusit sa vad. Parintilor, cititorilor acestui blog, prietenilor. Multi care intra pe bllogul acesta nu stiu de unelee muzee, fiindca stii si tu ca de obicei peste tot gasesti un top 10, si se duc datorita pozelor pe care le vad. Ca daca spun ca e plin de tablouri facute de x si y nu s-ar duce nimeni. Adica 10 poze dintr-un muzeu nu e mult, dar poate insemna mult reclama facuta.

    Eu interzicerea de a fotografia nu tin minte sa o fi vazut-o prea des, francezii nu prea o au, nici italienii, in Portugalia si Spania cer fara blitz, in interiorul castelului Pena din Portugalia tin minte ca nu e voie si am suferit, in Romania e cel mai aiurea ca iti cer bani si taxa e imensa!!! sau nu te lasa, deloc!

    RăspundețiȘtergere
  41. Ana Q nu e voie la Pelisor? iar la Peles Larisa zicea ca e scump! si sa tot vizitezi Romania. Pai daca nu ma lasa sa vad castelele nostre inseamana ca merita sa ma duc sa le vad pe cele din alte tari. Pana sa mai deschid la minte si romanii nostrii.

    Zamfir dar ei nu stiu ca prin reclama pe care pozele le fac, fiindca cea mai valoroasa reclama e cea din gura in gura, si chiar si cei care o sa zica: dar ce sa vad eu acolo, cu 3 poze poti sa ii convingi ei catiga mult mai mult decat 5 lei pe o ilustrata. Castiga faima, vizitatori, fiecare om ce viziteaza zice la randul lui mai departe, arata poze, dar daca reclama e de genul, intrarea nu e scumpa dar poze nu poti face sau costa 25 ron taxa foto, atunci nu doar ca nu castiga, pierd, ca multi se vor gandi daca chiar merita sa mergi ...! parerea mea

    RăspundețiȘtergere
  42. Dianora da, altii stiu ca asta e un atu!! pacat ca sunt strainii

    RăspundețiȘtergere
  43. Anonim8:03 p.m.

    Unele permit fotografierea fara flash si fara taxa - de ex. Muzeul National de Istorie. Muzeul Aviatiei permitea fotografierea fara restrictii si fara taxa (inclusiv intrarea era gratuita). Altele au taxe mai mari sau mai mici.
    Cred ca ei nu realizeaza ca fotografierea e reclama gratis - dar sunt si muzee neinteresate de reclama. Dimpotriva, astfel de institutii se pazesc energic de vizitatori. Un caz este muzeul-fantoma CFR din Bucuresti care in realitate nu se poate vizita si nu poate fi contactat (datele de contact de pe site-ul institutiei - fantoma din cadrul Min. Transporturilor in cadrul carei functioneaza nu sunt bune).
    Astfel de muzee sunt un fel de sanatorii - buna parte din personal este angajat pe pile, pe salarii mici spre modeste, dar cu compensatia ca nu au mare lucru de facut (sau nimic in unele cazuri).
    Doar n-au sa se apuce sa-si faca reclama si sa fie deranjati de vizitatori.
    La Muzeul Taranului am fost chiar azi, pregatit sa platesc taxa foto de 60 lei.
    Mi s-a spus ca nu am voie nici in aceste conditii sa folosesc blitz-ul.
    Le-am spus sa-si bage undeva taxa si m-am dus sa ma plimb in Herastrau.
    Un alt caz de obtuzitate este MogoÅŸoaia. Acolo e de inteles ca nu permit fotografierea in spatiile in care sunt expuse opere de arta (recente) protejate de drepturi de autor.
    Dar nu o permit nici in pivnita in care au expusa pictura murala salvata din Manastirea Vacaresti (demolata), care nu mai este protejata de astfel de drepturi, nu ar avea cum dupa secole.

    RăspundețiȘtergere