Muzeul de mineralogie din Baia-Mare este de departe unul din cele mai frumoase muzee din Romania dupa parerea mea. Multe din exponate sunt unice in Europa asa ca este considerat tezaur in Patrimoniul romanesc. E imens dar foarte compact, asa incat nu va ia o zi intreaga sa-l parcugeti, sa vedeti cele peste 16000 de esantioane toate extrase din zona Baia-Mare. Veti petrece 3-4 ore minunate printre exponate cu adevarat interesante!
Maramuresul este un taram magic, frumos in exterior ( foarte pitoresc, plin cu manastiri si biserici de lemn, cu traditii adanc inradacinate in cultul romanesc) si bogat in interior ( minereuri, aur, argint si pietre pretioase toate se gasesc in subsolul maramuresean).
Colectia permanenta este impartita in 4 sectoare: petrografie, zacaminte, mineralogie si flori de mina. Mi-a placut foarte mult modul de prezentare. Toate exponatele sunt impartite pe categorii: baritina, cuart, gips, calcit, siderit, blenda, galena, pirita etccc. Despre fiecare exponat sau categorie este scris locul de provenienta si anul extragerii.
Un loc special il ocupa aurul si colectia "flori de mina" care sunt expuse la etaj in dulapuri tip bibilioteca, luminate in asa fel incat sa le vezi cat mai bine. Tot la etaj este un ghid explicativ video pentru cei interesati sa afle cat mai multe despre minereuri si despre Muzeu.
Colectii ocazionale au loc anual. Nu stiu cate muzee din Romania se pot mandri cu faptul ca exponatele lor au facut inconjorul Europei in diferite expozitii la Paris, Monaco, Viena, Graz etccc.Asa ca le puteti gasi si in alte tari, daca aveti noroc, dar nu e pacat sa nu mergeti sa le vedeti in casa lor, la Baia Mare?
Informatii: Muzeul de Mineralogie se afla in Baia Mare, pe Bulevardul Traian, la
numarul 8. Este deschis in zilele de marti, joi, vineri si sambata intre
orele 9.00 - 17.00, miercurea intre 9.00 si 20.00, iar duminica intre
9.00 si 14.00. Pretul de intrare este de 5 lei integral si 3 lei redus. Taxa foto 3 sau 5 ron nu mai tin minte exact.
Si acum sa va arat cateva fotografii facute de mine
Gips
Stibina
Rodocrozit, Cuart
Alte fotografii din Muzeul de Mineralogie din Baia-Mare
desi au calitate mai proasta va puteti da seama despre ce e vorba! Altfel nu as fi putut pune atatea poze :)
desi au calitate mai proasta va puteti da seama despre ce e vorba! Altfel nu as fi putut pune atatea poze :)
Thanks for visiting,
Stati nu plecati,
sa multumim impreuna sponsorilor Vacantei in Maramures
Farmacie Ieftina - Farmacie Online Asigurare Diverse - Asigurare Casco
Vacante Turcia - Oferte Turcia Echipa Cazare.info - Cazare Bucovina
Vacante Turcia - Oferte Turcia Echipa Cazare.info - Cazare Bucovina
ViaRomania: Agentie Turism Ascento - Card de reduceri
Si sponsorilor
Concursului desfasurat pe perioada articolelor cu Maramures
CarlaBrillanti - Cristale Swarovski
Pravalia de acasa - Produse traditionale romanesti
da alice e minunat am fost la un muzeu tot camasa la Pitesti.e minunat sa vezi asemenea lucruri.acum revad muzeul de la pitesti cu tine:))
RăspundețiȘtergereazi tota ziua am astepta sa postezi noul articol de la 9:00 stiind ca le postezi deobicei seara sau noaptea deci am asteptat......dar sunt fericita ca ai postat si ca pot sa iti citesc blogul,macar in graba
RăspundețiȘtergere:)) te felicit si iti urez fffmult succes:))te pup:-x
:P
Rwx ai dreptate de obicei marti postez noaptea dar pe parcursul concursului le voi posta ca de obicei intre 11-1 . Sa nu mai astepti de la 9 :). te-am pupat
RăspundețiȘtergereFoarte frumos Maramuresul :) ai mare dreptate cand ai spus ca e un "taram magic".
RăspundețiȘtergereFelicitari pentru munca ta!!! Intodeauna recitesc articolele tale inainte sa plec intr-o calatorie, sunt de un real folos :)
ms de avertisment:))>:)si eu te pup:)):P:P:P:P
RăspundețiȘtergerece frumoase sunt , adevarate minunatii ale naturii...superbe , am avut si eu cand eram mica cateva pietre de mina , dar chiar nu mai stiu ce s-a intamplat cu ele...imi aduc aminte cum le studiam ...
RăspundețiȘtergereintradevar frumos Maramuresul,"un taram magic".Pozele sunt frumoase...multumim ca ne impartasesti lucruri fascinante despre vacanta ta.
RăspundețiȘtergereDesi geologia nu a fost niciodata punctul meu forte(mi s-a parut dificil sa retin si recunosc atatea roci si minerale), trebuie sa admit ca exponatele sunt fascinante. Am si un preferat, care este de altfel si unul din cele mai raspandite minerale din scoarta terestra, cuartul.
RăspundețiȘtergereNoi l-am ratat pe asta. Imi pare rau si acum...
RăspundețiȘtergereAici m-ai atins in plin. Mineralogia e prima mea pasiune. Strangeam pietre din gradinita, aveam rucsacul acela de mancare plin cu ele. Cremene si ce se mai gasea. Apoi am evoluat si acum am o colectie de care-s foarte mandru. Voiam sa fiu geolog pana am aflat ca la patria muma as invata mai mult petrol si gaze si probabil, ca tot rusul, as fi ajuns petrolist prin Norvegia. Nu multumesc :D. Muzeul asta din pacate nu l-am vazut (dar sigur as calca peste cadavre sa-l vad), l-am vazut insa pe cel din Bucuresti (grozav de mare si extrem de frumos, tot asa cu exemplare deosebite) si pe cele de pe unde am fost in Europa si colectia din New York (de-a dreptul penibila comaparativ cu muzeul din Bucuresti). Dar da, muzeul asta ajunge pe bucketlistul meu (ca uitasem de el). Asta e postul meu preferat! Multumesc mult de tot!
RăspundețiȘtergereVladimir
Chiar iti povesteam la articolul trecut cat de mult mi-a placut la muzeul de minerologie si arata mult mai bine ca acum 14 ani cand am fost eu acolo. Cu siguranta in vara vom face si noi e escapada in zona ca sa-i arat si sotului Baia Mare.
RăspundețiȘtergereSunt foarte frumoase! N-am vazut niciodata o expozitie de minerale, chiar mi-ar placea. Dar la Baia Mare nu stiu cand si daca vom ajunge, este destul de departe. Vizita noastra in Sighetu Marmatiei ne-a cam dat peste cap, foarte mult de condus, obositor..
RăspundețiȘtergereEu am facut Fac. de Geografie, un loc important intre materiile pe care le-am studiat avand geologia...sincer nu m-a atras foarte mult, dar pot sa spun ca ramaneam deseori uimita cand realizam cat de frumoase pot fi unele "pietre". De aceea, nu as refuza sa vizitez acest muzeu.Din pozele postate, pot sa-mi dau seama ca avem comori nepretuite care isi merita locul ocupat intr-un asemenea muzeu.Taxele de intrare si de fotografiere sunt destul de mica. Merita!!!
RăspundețiȘtergere"destul de mici"
RăspundețiȘtergereToate imaginile sunt frumoase, dar a doua este ... superba!
RăspundețiȘtergereXenia ma bucur, multumesc :)
RăspundețiȘtergereCoco eu imi iau mereu de la iesire cercei cu minerale (macar stiu ca acestea sunt sigur adevarate) :)))
Elena ma bucur ca ti-au placut
Nice stii tu sa alegi bine si eu sunt de parere ca cuartul e printre cele mai frumoase!
RăspundețiȘtergereApollo lasa ca in viitor o sa ai unde sa iti duci copii :)
Vladimir uite ca am mai descoperit ceva despre tine :)!! serios e atat de urat cel din New York???
Cassady asa asa! cred ca barbatii sunt mai fascinati de acest muzeu :)
RăspundețiȘtergereMihaela asa e, si drumul groaznic din zona pune capac!
Roxana cand vei ajunge acolo o sa vezi cu alti ochi geologia :)
Natural multumesc ca ai impartasit cu noi preferata ta
Ce frumos arata, avem si noi asemenea frumuseti la muzeu:) n-am mai fost de ceva timp pe acolo:) dar cred ca o sa fac o vizita in curand:)
RăspundețiȘtergereNu urat, nici vorba. Sarac si nu foarte interesant. Sau poate asteptarile mele erau prea ridicate. Dar calitativ colectia lor de minerale (cea expusa publicului, bineinteles) mi s-a parut mult mai slaba decat cea de la Muzeul Geologic din Bucuresti. Mult mai slaba si mai putin pusa in valoare. Muzeul din Bucuresti este cu adevarat interesant, merita o investitie de timp in el. Din pacate cred ca exista restrictia vizitei cu grupul. Eu am mers singur, dar fiindca m-a dus de mana un custode de acolo. Si am vazut si colectiile de la subsol (cele care nu sunt expuse publicului de regula). Eu am fost foarte impresionat. Dar nu, la New York nu e urat, e sarac si lipsit de farmec. Ce am vazut. Nu stiu ce au ei in subsol. Mi-ar placea insa sa stiu.
RăspundețiȘtergereVladimir
MARIA CEVA ASEMANATOR AM VAZUT IN SLANIC PRAHOVA FOARTE FRUMOASE
RăspundețiȘtergereBuna!N-am,fost in baia mare si nici in Maramures .superbe pozele.ceva asemanator am vazut.in Bran la tarabe.
RăspundețiȘtergereuite ceva ce n-am vazut si doar am fost de destule ori in Baia-Mare, am si rude acolo. cine stie, poate pe viitor...
RăspundețiȘtergereCat de frumoase sunt imaginile! <3
RăspundețiȘtergerenu am intrat in niciun muzeu de genul, imi place sa strang pietre deosebite, sub diverse culori, forme, insa nu ma pricep la nume si alte chestii de gen, nu am fost atat de interesat sa studiez. :P
RăspundețiȘtergereE pacat ca nu i se face mai multa reclama Muzeului de Mineralogie din Baia Mare, ar putea fi un punct turistic important chiar si pentru turistii straini pasionati de minerale.
RăspundețiȘtergereC.L.M din cate mi-a zis Vladimir e frumos, asa ca am de gand sa ajung si eu sa il vad :))
RăspundețiȘtergereVladimir multumesc de explicatii, deci pana la urma Romania bate New York-ul la ceva :)))))
Maria da am auzit ca sunt in Mina
Speranta eu nu am vazut la tarabele din Bran, in schimb minerale destul de frumoase am vazut pe tarabele din Maroc (in special in Muntii Atlas)
Ioana daca ai neamuri eu zic sa intri sa il vezi, e chiar interesant
RăspundețiȘtergereMiha.ela nici eu nu stiam numele lor pana sa ma duc in muzeu si sa ma dumiresc cum sta treaba cu ele
Francoise da asa e :(((. Din pacate Romania nu este destul promovata
Cat de bogat e acest locusor! Cat de bogata e de fapt Romania noatra! Si bogata si frumoasa! Si sa nu uitam ca sufletele maramuresenilor sunt pline de ospitalitate!
RăspundețiȘtergereDesi nu ma pricep,ca si aspect sunt foarte frumoase.Merita vazut!Va recomand cu drag.
RăspundețiȘtergere