Blogul pentru mine 2 ani de existenta 2 ani in spatele lui


Astazi sarbatorim blogul Enciclopedia calatorului independent....
Anul trecut nu l-am sarbatorit asa cum se cuvine, poate fiindca nu stiam cum, nu stiam ce vreau sa zic, cum sa zic si daca sa zic. Asa ca permiteti-mi ca anul acesta sa scriu tot ce imi trece prin cap (poate unele idei le-am mai zis si alta data) sper totusi sa nu va plictisesc si sa aveti rabdare sa cititi tot articolul!
Blogul meu a implinit 2 ani pe 1 Martie, ziua in care am primit cele mai frumoase cadouri de la voi : primul a fost faptul ca exact in ziua aceea blogul meu a inregistrat  un total de 100 000 de vizitatori unici, iar al doilea este faptul ca nu stiu cum si prin ce intamplare exact pe 1 Martie am blogul a inregistrat un record de vizitatori unici 757 si 1626 articole citite ! Asta in conditia in care eu nu am nici 500 de articole pe blog !!! Iar pt asta va multumesc !

Iar acum sa incep sa va scriu despre Evolutia blogului
si tot ce inseamana el pentru mine

Istoria blogului

Am inceput blogul acesta dintr-o ambitie si revolta personala. Un ghid turistic pentru Florenta costa in librarie 60 ron. Am stat 5 nopti pe forumuri extragand informatii utile, obiective turistice si cam tot ce ma interesa sa stiu despre orasul pe care urma sa il vad. Am scos toate notitele pe hartii ... si m-am gandit ...... cand am sa ma intorc voi incepe un blog, o enciclopedia pentru calatorii independenti. Un loc unde sa se regaseasca toate informatiile pe care le stiu, unde sa ofer pont-uri turistilor din locuri pe care eu le-am vazut, undeam pus eu piciorul. Poate fiindca acel ghid mi s-a parut absurd de scump pentru salariile noastre. Apoi fiindca blogul acesta a luat nastere din cauza banilor, banii pe care ii dai pe calatorie am dorit sa fac simulari turistice in care sa arat oamenilor ca nu e chiar asa scump sa calatoresti, nu atat de scump pe cat iti spun agentiile de turism. Binenteles ca nu vei avea totul dat mura in gura mergand pe cont propriu, dar important e ca poti sa mergi !  Apoi mi-am dorit ca blogul acesta sa fie o enciclopedia, adica sa le aiba pe toate. Nu pot sa scriu decat despre ce am vazut, deci o mica, foarte mica parte din lumea asta, dar acea mica parte am vrut sa o scriu detailat. Sa o analizez. Poate si ochiul meu de fata in zodia fecioara si simtul dezvoltat de observator e de vina, nu stiu .......

Blogul a devenit o ambitie

Ca majoritatea blogarilor incepatori mi-am dorit sa fie un blog personal si sa scriu pentru mine. Ca ma citeste cineva bine, ca nu ma citeste e bine din nou. Nu am calitati de scriitor deosebite si nici prietentii.
Dar in timp mi-am dat seama ca eu nu am vrut sa scriu pentru mine. Am vrut sa scriu pentru altii. Sa spun ca ma citesc constant 30 de oameni si sambata doar 10 nu ma afecteaza ar fi fost o minciuna !  In timp am realizat ca vreau sa scriu in stilul meu si sa ma fac placuta de altii ! Nu, nu as fi putut sa scriu ceva ce nu imi place sau sa scriu lucruri ce nu le stiu dar ceea ce vroiam sa transmit, sa explic, sa arat vroiam sa fac cat mai bine, cat mai explicit, sa trezesc dorinta de a calatori in spatele monitorului, sa ofer fericire, surprindere, cunoastere celor ce ma citesc. Sa creez dependenta, sa nasc reactii. Sa se intample ceva. Sa vad ca lumea imi ofera un feedback prin comentarii, sa vad ca numarul cititorilor creste, dar nu neaparat asta ci sa vad ca nr celor care citesc ultimele articole e din ce in ce mai mare. Ca cititorii vin din google, de pe alte bloguri, de la cunostinte, dar eu vroiam sa ii fidelizez. Sa vad ca intra sa citeasca intotdeauna ceea ce am scris.


Marca mea, Enciclopedia calatorului independent

Numele l-am ales inca dinainte sa construiesc efectiv blogul.  Nu e vb de asta. De titlu in sine ! Vroiam ca blogul meu sa fie imaginea mea in blogosfera. Aici vorbim de o enciclopedie, de un izvor de arta, cultura, fotografie ce vroiam sa il impart tutror. Nu m-am gandit niciodata ca eu voi castiga ceva material din asta. A fost doar pentru mine, pentru ambitia mea. Pentru ca blogul e proiectul meu si am vrut sa imi arat ca pot ! Singura ! Fara parinti, prieteni, cunostinte ! In primul an prietenii nici nu mi-au stiut numele blogului, iar parintii stiau ca imi pierd uneori prea mult timp pe calculator. Sotul meu a fost destul de reticient si nu-mi dadea mari sanse de reusita. Poate vroia sa nu ma deziluzionez cand imi zicea ca daca ma citesc 30 de persoane pe luna sa fiu multimta. Lumea din ziua de azi nu are timp sa citeasca aberatiile altora, nici macar daca ele sunt constructive. In cel mai fericit caz citesc o carte. Dar majoritatea au ales deja sa vada un film. Poate ca asta m-a ambitionat si mai tare .....


Blogul a devenit un poriect ambitios, din care am invatat multe, atat despre blogosfera cat si despre cum e sa ai o « afacere ».

Mai jos va scriu invataturile mele si sfaturi pentru bloggarii noi veniti !

Pt ca mi-am dorit atat de mult sa fie ceva de capul lui, adica sa nu imi pierd timpul aiurea scriind chestii pe care eu le stiam deja, am inceput sa vad blogul ca un proiect. Nu doar un loc pe care sa arunc cate o informatie din ani in pasti. Si am luat-o de jos. De la O. Astazi daca m-ati intreba cum se ridica o afacere, una din aceea in care speri sa devii milionar (pardon asta era acum cativa ani) azi vrei sa fi miliardar as stii pasii. I-am urmat deja. 
Cea mai importanta e marfa, articolele. Trebuie sa fie de calitate. Daca nu iti permiti ceva 100% high class atunci intercalezi cumva sa fie bine. Faci strategii si le incerci pe blog. Vezi in timp ce prinde si ce se pierde. Ce se pierde, l-ai pierdut deja, il pui deoparte. Cei care ati citit blogul meu de la inceputuri daca va ganditi in urma veti intelege.... Am incercat simulari de vacanta, rubrica de sambata in care fiecare propune un obiectiv turistic dintr-o tara, discutii turistice si altele.
Apoi e important sa fii consecvent. Sa nu o lasi balta cu una cu doua. Cu un ‘proiect ratat sau chiar de sunt 10’ ... sa mergi mai departe. Mi-am dat si eu cu firma in cap de cateva ori. Am intrat si eu in discutii si polemici inutile. Dar intotdeauna m-am ridicat cu o noua idee.
E important sa fii original. Sa faci tu ceea ce nu face restul. Si in afaceri si in blogosfera. Sau ai ceva al tau, bun, de calitate si sa il scoti pe piata primul sau oferi in permanenta lucruri noi. Calitatea vine din documentare. Citesti pana ce stii ca asta ai citit deja. Mult. Te informezi pentru articolele pe care le scrii, citesti ca sa stii sa scrii mai bine, citesti ca sa iti cunosti concurenta.... citesti ! Mult !!! Cand citesti despre toate astea suficient de mult incepi sa citesti si altceva ca sa prinzi idei noi. Nu fura ! Niciodata ! E jalnic sa furi fraze, articole, proiecte. Asta ar fi decesul afacerii tale, al blogului tau, in unele cazuri chiar al tau ! Asta arata ca tu nu poti mai mult, si ca asta e nivelul tau! Iar o astfel de eticheta e greu sa o stergi ! Citeste si adapteaza !  Combina ! Joaca-te ! Dar nu fa la fel, nu publica nimic la indigo ! Daca citesti ceva si iti place, dezvolta ! Daca vrei sa scrii si tu intr-un anume fel, scrie ! dar pune-ti amprenta pe scriitura ta ! Sa fii tu, sa nu fie celalalt/altcineva !

Deci sa recapitulam : calitate+perseverenta+informatii+originalitate , de toate ai nevoie ca sa faci treaba sa functioneze ! Si cand le ai, poti incepe sa te joci cu ambalajul ! Deci pana acum am vorbit de marfa, acum vorbim de restul ! 
Ambalajul: Trebuie sa fie la indemana oricui, pe intelesul tuturor, sa nu fie foarte incarcat, nici prea tipator, sa iti placa tie. Daca nu ai nici un simt estetic intrebi pe altii ! Ambalajul e important ! Poti pierde multi cititori/Clienti pe acest considerent. Oamenilor nu prea le place sa citeasca de pe ecran, deci oricum citind blogul tau ei fac deja un efort, trebuie sa ai in cap mereu asta ! Incearca sa ii ajuti, sa se simta bine, cititind ceea ce scrii ! Vezi tu, cititorule, ai crede ca daca oferi informatii utile si e gratis lumea se inghesuie. Nu e asa ! chiar deloc !!!

Blogul meu si castigurile materiale

Fiind un proiect cand am considerat ca a ‘crescut’ destul de mult, ca e valoros, ca cineva ar putea da bani pe scrierile mele am inceput sa caut informatii sa vad cum pot sa imi monetizez blogul. Sa fac bani cu alte cuvinte. Banii nu au fost niciodata un scop! Dar nu pot sa mint spunand ca banii ma dau afara din casa ! Complet diferit de restul blogurilor, pentru existenta acestui blog e nevoie de bani !
Daca vrei sa faci bani din blog : gandeste-te :Toata lumea mananca, trebuie sa mananci, faci blog culinar, ai o viata interesanta faci un blog personal, ai o minte interesanta scrii un blog personal, ai o pasiune mare : joci jocuri, vezi filme scrii un blog de nisa dar vedeti voi pentru toate astea nu e nevoie de foarte multi bani ! Deci daca vrei sa faci un blog din care sa iasa bani, nu il faci un blog personal de calatorie. Ca pentru asta e nevoie de investitie mare, de calatorii. Si timp .... Iar daca scrii despre locuri in care nu ai fost ma indoiesc ca poti sa fii suficient de credibil ! Dar mai presus de toate e important sa ai un blog pe care sa scrii ceea ce iti place. Si mie imi place sa calatoresc.
Am facut bani din blog si sper ca voi face si de acum inainte. Nu am facut averi, salarii, blogul nici macar nu-mi acopera calatoriile, dar imi acopera o parte din ele. Clientii mei au fost sponsorii mei. Am vrut sa fac bani din blog dar nu ‘m-am prostituat’ pentru asta. Am scris intotdeauna in stilul meu, ideile mele sub conditiile mele ! Oricum castigurile materiale iti certifica faptul ca ceea ce faci, faci bine! In blogosfera romaneasca sunt peste 67 000 bloguri, ca sa fii printe cei 5000 care fac bani din asta trebuie sa treci, sa-i intreci pe toti 60 000 din fata ta. Cand incepi un blog esti acel 67 001 ! (ps : cifrele nu sunt exacte dar cu aproximatie sunt cat se poate de adevarate).

Blogul si castigurile personale

Blogul a devenit o parte din mine.  Pot sa imi iau o vacanta de la el, fac asta permanent, anual, dar nu il pot abandona. Nu pentru moment. E personal. Am trecut de granita de blog cu informatii si pont-uri si cam atat. A devenit un blog despre mine. La inceput nu am vrut asta. Fiindca blogurile de calatorii nu fac asta. Dar in timp am renuntat sa mai fac cum fac altii si am reusit sa fac cum vreau eu. Si cand am chef sa scriu despre muzica, scriu, si daca vreau sa visez cu ochii deschisi visez, si daca vreau sa vorbesc despre mancare, vorbesc. A devenit un pic mai mult decat un blog de calatorii. Incepand cu acest an am si clarificat public, e un blog personal umplut cu calatorii. Si face parte din mine


Blogul si comunitatea din care faci parte online

Am invatat tehnici de socializare. Cu cititorii ! Blogari sau oameni fara blog A trebuit sa ma imprietenesc cu altii. Blogul ca orice alt fel de "afacere" se bazeaza pe oameni. Si exact ca in viata reala, nu trebuie sa ai 10-100-1000 de prieteni, trebuie sa ai putini dar buni. Care sa te ajute. In orice relatie trebuie investit timp, relatiile online sunt exact ca cele offline. Unii te vor pupa un ****, unii iti vor intoarce spatele, unii te vor improsca cu noroi, altii iti vor zice o vorba buna. Oricum cand treci de pe o pozitie pe alta in topul celor 65 000 ceva se va intampla. Nu va fi trecut cu vederea. Daca vei avea noroc vei fi laudat, felicitat, aplaudat, daca nu vei primi comentarii rautacioase, invidioase. Pana sa ajungi in top le vei experimenta pe toate. Vei invata care sunt prieteni, care te apreciaza si care vor doar un link in plus din blogul tau !
Vei invata ce e bine si ce e rau ! Ca un copil la scoala, ca un nou venit intr-un colectiv ! In blogosfera trebuie sa te adaptezi. Sunt reguli nerostite de nimeni pe care trebuie sa le prinzi din zbor ! The social media functioneaza pe idei bazate pe oameni. Trebuie sa inveti ce, cand si cui sa spui. Spre deosebire de realitatea de afara, aici oamenilor le pasa si se implica. Acea miscare de masa functioneaza. E ca un tratat pentru pozitivism si bunatate. Daca faci ceva gresit vor sari toti pe tine ! Incearca sa iti aduci contributia in blogosfera prin armonie si pace, informatii si cultura. Promoveaza educatia. Fa-te cunoscut in sens bun, uita-te doar in casa ta si lasa-i pe restul sa traiasca in pace, chiar si atunci cand au trecut in fata ta in top ! Fi competitiv dar nu lasa altii sa stie asta !

Ce am invatat datorita blogului

Am invatat sa invat. Am invatat sa ridic un proiect
Am invatat sa imi cresc blogul. Nu ! el propriu zis nu a crescut ! Au crescut numarul de articole, de vizitatori, de pagini citite, etcccc. Dar cand din nimic se aduna o arhiva destul de stufoasa e ceva! Pentru mine e cea mai mare realizare pe plan "profesional"! Ca nu l-am abandonat ! Puteam sa o fac ! Puteam sa scriu si eu rar, din cand in cand ! sa nu il las sa insemne prea mult pentru mine ! sa nu ii dedic prea mult timp ! Pana la urma trebuie sa fii constient ca nimic nu esuaza mai repede decat succesul ! Succesul e doar o stare de spirit, intotdeauna sunt mult mai multi si mai buni in fata ta ! Dar succesul cel mai important e cel personal ! Cand tu aveai o tinta si ai atins-o ai chiar depasit-o ! Niciodata nu am crezut ca vor trece pe blogul acesta 100 000 de oameni. Cand ma gandesc la scoala, la cei 30 de colegi din clasa ii vedeam multi ! Cand ma gandesc la 100 de persoane vad sala de banchet plina de lume ! Cand ma gandesc la 400 de persoane ce intra zilnic pe blogul meu, e ca si cum as fi eu inconjurata de o mare de oameni ! E FERICIRE !!! blogul m-a facut fericita !  oamenii ce ma citesc m-au facut fericita ! am primit de la voi Like-uri pe facebook, primesc saptamanal mail-uri in care imi ziceti ca va place ceea ce fac, ca vreti si voi sa calatoriti, ca va inspir, va dau curaj, ca vedeti ca visele voastre pot deveni realitate, imi cereti sfaturi, incercam sa gasim solutii ! Ma simt utila ! blogul meu il gasesc util ! fiindca voi nu incetati sa imi spuneti asta !

Au fost zile cand a fost greu, cand nu aveam chef sa scriu, nu aveam inspiratie sa scriu ! Atunci e cel mai greu ! Cand vrei dar nu poti ! Te rasucesti pe langa cuvinte, dar ceea ce scrii nu transmite nimic. Nu intelegi nici tu unde e  inceputul si unde se termina. Au fost zile cand nu am scris ! nu am putut ! Au fost si nopti (multe) in care am scris fiindca randurile curgeau, ideile curgeau, totul se imbina perfect ! Oricum ce vreau sa va zic e ca sa construiesti un blog nu e asa usor ! Sa scrii nu e usor ! Sa faci lumea sa te citeasca nu e usor ! Sa fii original, sa fii updatat permanent, sa te reinventezi mereu nu e usor !E de munca!

Pentru a face toate astea iti trebuie timp ! si multa, multaaaa dedicatie ! Mai ales la inceput ! Acum 1 ora 2 e suficient ! Stiu ce trebuie sa fac, prind din zbor noutatile, in weekend mai citesc ceva ! Dar la inceput, mi-am tocit coatele si am citit pana mi-au sarit capacele!!!

Blogul acesta a implinit 2 ani ! Eu am implinit 2 ani de cand il scriu, de cand va scriu ! Acest articol e despre ce inseamna blogul pentru mine, blogosfera, oamenii care ma citesc, implinirile si castigurile care mi le aduce Nu vreau sa credeti ca mi-o iau in cap si incep sa va dau sfaturi de zici ca-s un guru in blogosfera! Nici pe departe! Sunt doar impresiile mele si sper sa va ajute cu ceva! Astazi sarbatoresc blogul meu! 

La multi ani, NOUA !

Daca v-a placut acest articol da-ti un Like pe Facebook
iar daca vreti sa urmariti blogul meu va puteti abona la postari prin e-mail (click),

29 de comentarii:

  1. la multe...articole interesante Alicee :)

    RăspundețiȘtergere
  2. La multi ani! Si la cat mai multi vizitatori :)

    RăspundețiȘtergere
  3. La multi ani!
    Ai dreptate, multa munca in spatele unui blog, numai cine nu are nu stie. Eu am acum, in urma mutarii, o varza, ma stradui sa repar una-alta.

    RăspundețiȘtergere
  4. La multi ani!
    Ai toata admiratia mea pentru ceea ce ai reusit cu acest blog, felicitari pentru munca si perseverenta ta, care cu siguranta sunt rasplatite si vor si in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  5. La cat mai multi ani inainte si la cat mai multe articole! Faci o treaba extraordinara se vede ca o faci cu multa pasiune. Ai scris foarte frumos impresiile tale, mi-a placut tare mult ce am citit aici si iti dau dreptate!

    RăspundețiȘtergere
  6. La multi ani!! La cat mai multe articole si cati mai multi cititori:):x

    RăspundețiȘtergere
  7. La multi ani,in primul rand,si felicitari pentru articole.Ai mult talent si este bine ca prin acest blog poti sa ti-l etalezi.Tine-o tot asa.

    RăspundețiȘtergere
  8. Cand pasiunea se impleteste cu ambitia, cu munca si perseverenta, rezultatul nu are cum sa nu fie spectaculos. La multi ani tie, Alicee si blogului tau, sa te bucuri de el pe zi ce trece mai mult, sa-ti aduca satisfactiile visate. Si sa ne incanti si de acum inainte cu prezenta ta tonica, cu articolele tale frumoase si cu pozele superbe.
    Totul este la superlativ. Impresionant!
    O sarbatoare reusita gratie unor rezultate deosebite. :)

    RăspundețiȘtergere
  9. La multi ani cat mai placuti in blogosfera. Si sa ajunga blogul asta tot ceea ce-ti doresti tu si sa constati ca inca iti mai place! :)
    Vladimir

    RăspundețiȘtergere
  10. Multi inainte si la fel de multe calatorii si povesti frumoase! :*

    RăspundețiȘtergere
  11. Anonim9:43 p.m.

    La cat mai multi ani! Multa putere de munca si sanatate, calatorii placute si o viata frumoasa. Continua sa ne incanti cu impresiile, fotografiile si minunatul tau talent de a ne transpune in atmosfera locurilor vizitate.
    Iti multumesc pentru ceea ce faci pentru noi.
    Cu drag, Emma Vlasceanu

    RăspundețiȘtergere
  12. Iti spun si eu La multi ani si te felicit pentru ca ai reusit sa castigi niste banuti facand ce-ti place, adica prin calatorii si scris :)
    Cat mai multi kilometri la bord iti doresc ! :)

    RăspundețiȘtergere
  13. la multi ani, sanatate si multa inspiratie în continuare!
    sa ai doar satisfactii cu blogul tau!

    RăspundețiȘtergere
  14. La cat mai multe calatorii interesante in locuri frumoase care sa genereze articole valoroase, bogate si pline de viata! La cat mai multe fotografii reusite si cuvinte potrivite! La multi ani, calatorule independent!

    RăspundețiȘtergere
  15. iti doresc fffff multi cititori!

    RăspundețiȘtergere
  16. Felicitări și la mai mare!

    RăspundețiȘtergere
  17. La Mulţi Ani! Aşteptăm noi povestiri, noi destinaţii în al treilea an.

    RăspundețiȘtergere
  18. Buna..LA MULTI ANI! Felicitari si la cat mai multe.
    super blog.asteptam noi aventuri.

    RăspundețiȘtergere
  19. La multi ani si iti dorim sa ne incanti in continuare cu articolele tale!Felicitari pt munca depusa pana in prezent!

    RăspundețiȘtergere
  20. la multi ani si multe bucurii prin intermediul locurilor vazute si a oamenilor care te vor inconjura! sunt de acord cu tot ceea ce ai scris mai sus, datorita tie mi-am schimbat modul de a privi excursiile si poate in timp voi avea curajul sa plec singura. multumesc :)

    RăspundețiȘtergere
  21. Multumesc tuturor pentru cuvintele frumoase!! sa speram ca in noul an blogosferic voi avea la fel de mult timp si povesti interesante pe care sa le impartasesc cu voi :)

    RăspundețiȘtergere
  22. La multi ani Alice si la cat mai multe articole interesante! Blogul tau chiar e foarte util amatorilor de calatorii, dar si celor care stam mai mult pe acasa, ne mai "clatim" ochii cu poze frumoase, cu legende sau istoric.

    RăspundețiȘtergere
  23. La multi ani, Alice!
    Mi-a placut postarea aceasta, imi place abordarea asta sincera, fara ifose, a ta. Esti deschisa si calda si te citesc cu placere ori de cate ori am ceva timp. tot pe 19 baietelul meu a facut 2 luni! :)

    RăspundețiȘtergere
  24. Anonim5:50 p.m.

    Buna ziua Alice si, cu ceva intarziere, La multi ani pentru blogul tau! Il urmaresc de cateva luni bune iar in urma cu cateva zile m-am si abonat la el. Iti multumesc pentru informatiile pe care le impartasesti cu noi si pentru ca, pentru mine, esti o sursa de inspiratie. De mult timp ma bate si pe mine gandul unui travel blog si, citindu-l pe al tau, mi-am dat seama ca aceasta idee nu este chiar utopica. Acum ramene doar sa ma pun pe treaba.

    RăspundețiȘtergere
  25. Mihaela multumesc frumos :) sper sa iti foloseasca si in viitoarele vacante!

    Nela multumesc! Si multi inainte lui Alex :)!

    Anonim spor la treaba! :) deabia astept sa citesc impresiile tale de calatorie

    RăspundețiȘtergere