Cimitirul Vesel din Sapanta - un cimitir unic in lume

Astazi am sa va povestesc despre Cimitirul Vesel. Cel mai important obiectiv turistic din Sapanta. De cum am intrat in Cimitir l-am simtit altfel, poate ca nu e vesel, in sensul in care intelegem noi bucuria, insa nu e nici sobru si intunnecat ca alte cimitire din lume. Cand intri nu te simti impovorat de o liniste deplina ci din contra auzi sunete, chicoteli, unii chiar rad cu pofta. 

Cimitirul - obiectiv turistic

Primele 10 minute am studiat crucile si am incercat atat cat am putut sa inteleg despre ce e vorba in aceast cimitir. De ce e special. In primul rand fiindca spre deosebire de alte "cimitire -obiectiv turistic" din lume, in acesta sunt innmormantati oameni necunoscuti, satenti din Sapanta. Nu sunt celebritati: cantareti, actori, personalitati politice sau alte persoane importante. De obicei pe asta se bazeaza alte cimitire vizitate de turisti. 
Si totusi as putea spune ca e la fel de cunoscut si vizitat ca acelea.
Oamenii vin fiindca e unicat. Fiindca niciunde in lume nu exista un cimitir atat de colorat. Mic, compact dar care tine in spate cultura satelor maramuresene, obiceiuri, traditii .... aici e scrisa istoria. Si chiar daca maiestrul Ioan Patras nu stia ce amploare va lua proiectul sau in 1930 cand a deschis cimitirul, la cativa ani acesta a fost recunoscut pe plan national, apoi a fost integrat in Patrimoniul UNESCO si acum este cunoscut si apreciat la nivel mondial ca fiind un cimitir unic in lume!

Crucile si semnificatia lor
In primul rand crucile sunt adevarate opere de arta! Sculptate, pictate si cu vorbe de duh in versuri! In partea de sus a fiecarei cruci exista un basorelief cu o scena din viata celui decedat. Acesta prezinta un aspect relevant din viata fiecaruia. Astfel putem vedea "meseriile" satenilor. Preot, cizmar, tamplar, mecanic, sofer, pastor, femei tesand covoare, torcand lana, facand paine etccc. Aspecte de viata de zi cu zi a maramuresenilor.
Sub fiecare basorelief se gaseste un epitaf, un scurt text scris in rime in care cel decedat ne zice despre viata lui. Este incredibil cum Ioan Patras a reusit, pe o bucata mica de lemn sa spuna atat de multe despre un om. Citind crucile m-am intrebat, cum a reusit sa scrie ... sa aleaga ce sa scrie. Totusi o viata de om e o viata de om. Sunt zeci de ani de intamplari, de trairi ....... In prezent in cimitir sunt peste 700 de cruci. Asta inseamna sa stii despre viata a 700 de oameni....si sa iti iei responsabilitatea pentru ceea ce scrii si spui despre ei. Si nu sunt toate scrise intr-o viziune pozitiva, cu cuvinte de lauda. Din contra sunt ironice si unele  dezvaluie partile negative ale celui decedat. Daca e vesel sau nu ..... nu stiu ce sa spun! Am ras si am zambit. Dar in spatele rimelor si a exprimarii deschise de multe ori sta o poveste trista. Oricum fiecare intelege cimitirul in felul sau. Insa in acest cimitir nu sunt reguli si bune maniere, aici poti sa razi si sa plangi sa treci prin viata decedatilor ca intr-un muzeu, de la o cruce la alta! 

Turistii din Cimitirul Vesel

Au fost in mare parte straini. Ceea ce ne-a suprins foarte tare. A fost a doua oara cand am vazut multi turisti straini in aceasta vacanta. Si as putea spune chiar mai multi decat in excursia cu Mocanita. Ceea ce mi-a fost mie greu sa inteleg e cum vad ei cimitirul. Baza sunt epitafele. Care nu pot fi traduse in alte limbi fiindca s-ar pierde rima, deci s-ar pierde totul! Si atunci? 

Am facut pozele in asa fel incat sa puteti citi si voi, sper sa vedeti ceva :)




Poze cu Cimitirul Vesel






Thanks for visiting,

Mai multe articole cu Vacanta in Maramures  aici--> Romania



Stati nu plecati, sa multumim impreuna sponsorilor Vacantei in Maramures
            
                       
                  ViaRomania- Agentie Turism            Echipa Cazare.info - Cazare Bucuresti
  
                  Vacante Turcia - Oferte Turcia           Farmacie Ieftina - Farmacie online
                  
                     Ascento - Card de reduceri            Asigurare Diverse - Asigurari Locuinte               


Si sponsorilor Concursului desfasurat pe perioada articolelor cu Maramures

 CarlaBrillanti - Cristale Swarovski
 Pravalia de acasa - Produse traditionale romanesti

22 de comentarii:

  1. epitaful cu soacra...m-a distrat cel mai tare...

    RăspundețiȘtergere
  2. nu am ajuns inca sa vizitez Cimitirul Vesel .... dar sper ajung cu prima ocazie.

    RăspundețiȘtergere
  3. Anonim5:04 p.m.

    Hehehe e grozav! Trebuie sa-l vad :D
    Vladimir

    RăspundețiȘtergere
  4. Ei uite aici chiar e musai sa merg odata si odata!

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu am stat si am citit pe fiecare poza... e altfel si vorba ta nu neaparat ca vai e vesel, ci doar ca e diferit de conceptul de cimitir pe care cu totii il avem.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce tare cred ca si eu am fost acu......mulți ani si la inchisori:)). Acum rad cu pofta când îmi amintesc Dar atunci eram speriata si îmi era frica de uni Deținuti era groaznic pt mine

    RăspundețiȘtergere
  7. Cat colorit si cata invatatura! Uite asa trebuie sa ne mai gandim si la moarte! Si la suflet...! Trebuie sa imbinam cele lumesti cu cele sufletesti ca sa fie bine la urma pentru suflet!

    RăspundețiȘtergere
  8. Am auzit multe lucruri frumoase despre cimitirul vesel, dar niciodata nu am vazut poze. <3 Multumim!

    RăspundețiȘtergere
  9. E un cimitir deosebit, vad ca e tare bine ingrijit. Si acel albastru omniprezent... Cred ca produce un asemenea impact asupra vizitatorului, incat cu greu il mai poate uita vreodata.

    RăspundețiȘtergere
  10. Din cate observ multi ni ati ajuns inca la Cimitirul Vesel, deci sper ca articolul meu sa va inspire vacanta in Maramures pt viitor :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Eu am ajuns dar acum mult, mult timp asa ca mi-ar face o reala placere sa-l revad acum la alta varsta si cu alti ochi.

    RăspundețiȘtergere
  12. Cassady aveti noroc ca Cimitirul e in Romania si nu trebuie atat de mult efort financiar si nici timp sa ajungeti sa il vedeti din nou :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Am citit in cartea de oaspeti impresii ale unor celebritati, la un moment dat ghidul spunea despre printesa Japoniei, care ar fi ramas extrem de surpinsa despre existenta unui asemenea cimitir.Asta in urma unei vizite neprotocolare a familiei regale nipone.
    Cu respect.

    RăspundețiȘtergere
  14. faine fotografii, mulţumesc pentru surpriză :)! încă n-am ajuns acolo...dar e în plan! Week-end plăcut!

    RăspundețiȘtergere
  15. Un cimitir vesel e o idee buna pentru a lua viata in gluma...

    RăspundețiȘtergere
  16. trebuie sa ajung la Sapanta,merita sa vad acest cimitir,este asa de frumos colorat.

    RăspundețiȘtergere
  17. Ce frumos a spus mikybuna ! Daca as fi prin zona cu siguranta l-as vizita :)

    RăspundețiȘtergere
  18. Anonim3:43 p.m.

    Foarte foarte frumoase pozele, pe cat de frumos poate fi un cimitir :) Pana la urma si asta face parte din viata.....
    Iar poeziile sunt originale si ....potrivite atat cat sa ramana in memoria celor ramasi in urma :)

    RăspundețiȘtergere
  19. Atat de dragute si de originale.Daca nu ati ajuns inca pe acolo in vizita,va recomand cu caldura.Tin minte ca am ras atat de bine cand am citit unele texte..Ingenios.

    RăspundețiȘtergere
  20. Mult timp mi-am dorit sa vizitez Cimitirul Vesel si ma bucur ca vara asta am reusit sa ajung acolo.
    Pacat ca era ingrozitor de cald, altfel am fi stat mai mult, sa citim de pe mai multe cruci.

    RăspundețiȘtergere
  21. Unul dintre cele mai reprezentative simboluri ale Maramuresului! Ar trebui sa fim mandri de acest loc

    RăspundețiȘtergere
  22. A fost si eu in Maramures si la Sapanta, locuri minunate.

    RăspundețiȘtergere