Londra mea imperfecta sau partile mai putin frumoase

Parca ieri ma indreptam spre Londra, nu acum o luna. Am ajuns in Luton cu un bagaj supra-incarcat si un rucsac greu in spate. A fost atunci cand a inceput totul. Cand am luat primul autobuz spre Victoria si apoi altul pana in Holborn. Ma uitam pe fereastra cu ochii mari visand la acest nou capitol al vietii mele! Pe drum am incercat sa memorez numele buticurilor dragute pe langa care treceam, sa retin numele si cat de cat zona resturantelor cu afise interesante sau cu bucatarie din care inca nu am incercat gen : Restaurant Iranian ca la mama acasa, Mexican Fusion, Lybanese sweet etcc sperand sa le pot gasi mai apoi. Dupa 1 ora am ajuns pe un bulevard mare in fata unui Hotel de 5 stele de unde asteaptam sa iasa in orice moment prietena mea. Urmaream oamenii, tinutele fashion si atitudinea cool a celor care ma ocoleau ! Nu va fi asa greu sa ma obisnuiesc cu asta mi-am zis atunci!




Adevarul e, ca lucrurile nu sunt atat de simple ! « Acomodarea « a fost mai grea decat ma asteptam chiar daca Londra a fost exact asa cum am crezut ! Mare, frumoasa si civilizata ! Si totusi .... sunt cateva lucruri care ma enerveaza si astazi:

Strazile Intortocheate ! Hartile pe care nu ma pot orienta, in care niciodata nu gasesc un punct de reper corect ! Nici nu stiu de cate ori am inconjurat statia de metrou ca sa iau un autobuz si de cate ori nu am injurat hartile cu statiile autobuzelor ! Cat despre strazi de multe ori ma simteam exact ca in jocurile acelea in care mergi pe strazi intunecoase, inguste, intortocheate si la fiecare pas se intampla ceva, intervine un obstacol ! Exact asa m-am simtit in Londra ! Acum dupa o luna daca ma duci prin zone in care am fost s-ar putea sa nu recunosc locul, fiindca arhitectura e atat de asemanatoare incat de multe ori te pacalesti ! In Paris nu, am stat aproximativ tot o luna dar ti-as putea spune cu usurinta pe unde ma aflu ! Londra dupa o luna simt ca nu o stiu mai deloc! Iar daca m-ai lasa undeva pe timp de noapte cu siguranta m-as apuca de plans ! J

Vantul rece
Am stiut ca Londra va fi umeda! Iar atunci cand zona e umeda frigul il simti si mai rece! Te patrunde prin fiecare por si centimetru de piele ! Dar ceea ce nu stiam e ca la toate astea mai trebuie sa adaugi si vantul rece ! Care sincer nu stiu de unde vine, dar cand vine ai pus-o ! Uneori prin centru cand te afli printre banci inalte te simti ca pe camp pustiu in care vantul suiera din toate partile ! Curentul e atat de mare ca uneori imi vine sa inchid ochii si sa-mi pun  degetele in urechi !

Frigul
In tara am auzit ca in zilele astea sunt intre 25-30 de grade! La Londra, va zic zincer ca de cand am venit intr-o zi pot zice ca era de tricou! In rest daca umbli cu paltonul pe tine, iti e bine! E frig, seara si dimineata ingheti!!! Si oamenii isi incalzesc casele si acum, in Mai!


Londra e mare ! De fapt nu, Londra e Imensa ! Cand am aterizat, Londra era un nesfarsit de cladiri ce se topeau in orizont dar nu dispareau niciodata ! Sa va mai spun ca de acasa pana in centru fac cam tot atata cat din Turda pana la aeroportul din Cluj ! Hmmm ... mai bine sa nu va mai spun 

Da, Londra poate fi superba si in acelasi timp extrem de enervanta ! V-ati gandit cum ar fi sa locuiti intr-un oras cu un buget limitat si o infinitate de optiuni cand vine vorba de mancare, baruri, distractii, obiective turistice etccc ! Si sa nu stii ce sa alegi, sa iesi bine : convenabil, sa-ti placa si sa merite ?? Va zic eu cum e, suparator ! Fiindca vrei sa le incerci pe toate si stii ca nu poti, ca nu iti permiti cu bugetul pe care il ai !

Si apoi mai sunt si tepele pe care le iei ca nu ai cum sa le stii pe toate de cum aterizezi ! Cum ar fi de exemplu faptul ca pe abonamentul de o zi pe metrou e numai pe metrou, in schimb cel de o saptamana pe metrou poti sa il folosesti si pe metrou si pe bus ! Si da pt mine e necesar sa le folosesc pe ambele daca vreau sa ies din casa ! Si asa am luat teapa intr-o zi cand mi-am facut pe o zi fara sa stiu ca nu e la fel ca cel pt o saptamana ! Dupa 4 calatorii creditul meu se terminase si nu mai puteam iesi din metrou! Noroc ca aveam bani si mi-am incacat cu inca 5 lire cardul, ca altfel probabil locuiam in metrou ! cu alte cuvinte daca vreau sa ies din casa intr-o zi, sa ma duc prin centru trebuie sa platesc minim 10 lire (dus-intors  pe bus+metrou). Iar daca imi fac pe saptamana (36 lire) se presupune sa ies in fiecare zi ! ca altfel cu banii acestia poti face multe altele !!!

Apoi cand sa vin acasa, Greenline-ul (autobuzul ce face ruta centru-aeroport) mi-a luat 17 lire ! In loc de 10 cate stiam eu ca e ! Pe net il puteam lua cu ceva timp inainte cu 2-4 lire dar cum zborul a fost amanat nu am mai intrat zicand ca pot sa dau 10 ! Acum daca nu aveam 17 lire probabil ca nu mai ajungeam niciodata in tara ! Iar astea sunt doar cateva ......

Lumea zice ca o sa ma obisnuiesc ! Ca o sa ajung sa iubesc Londra ! ca voi reusi si eu sa citesc concentrata intr-un metrou plin de oameni, ca voi reusi sa ignor ploaia, ca vantul va deveni invizibil si eu insensibila la el.....Sunt convinsa ca e asa .... dar pana atunci va mai trece ceva timp ....

Thanks for visiting,


Citeste toate articole despre Londra aici --> ANGLIA
Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

19 comentarii:

  1. Daca te consoleaza cu ceva, la Cluj sunt 15 grade si tot ploua de ieri de rupe. Am dat drumul la caldura din nou.

    RăspundețiȘtergere
  2. visez sa ajung la Londra, sa ma mut definitiv in UK..surorile Bronte nu fac deloc bine imaginatiei unei copile visatoare ca mine :)), plus ca urasc vara, caldura si imi place ploaia si aerul rece :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Gandeste-te la partea buna a lucrurilor intodeauna! Niciodata nicaieri nu va fi perfect, dar trebuie sa stii sa cantaresti, iar daca lucrurile bune cantaresc mai mult (ceea ce sunt convinsa ca e cazul si la tine) atunci le ignori pe cele rele. Referitor la temeperatura, gandeste-te ca iarna nu vor fi niciodata -20 de grade (cred, nu?!). Si aici la mine (ca doar acum suntem vecine :p), in mai sunt maxim 17 grade in timp ce Romania se topeste la soare, insa aici umblu in geaca de primavara in ianuarie :)).

    RăspundețiȘtergere
  4. Cu siguranta te vei obisnui in scurt timp. Si mie mi-ar fi greu, pentru ca acum locuiesc intr-un oras mic si relativ linistit, Iasi. Poate daca erai din Bucuresti trecerea ar fi fost mai usoara.

    RăspundețiȘtergere
  5. In primul rand nu cred ca vei gasi un oras perfect. Sunt curioasa, totusi, de ce nu ai optat pentru Paris? Poate ca era mai pe gustul tau.
    M-a impresionat descrierea punctelor slabe ale Londrei, pana la urma e ca si la oameni, daca la inceput par minunati, pe parcurs iti dai seama ca sunt multe lucruri pe care trebuie sa le stii despre ei, multe aspecte care nu-ti convin, dar pe care trebuie sa le accepti pentru o convietuire armonioasa.
    Iti doresc o acomodare cat mai rapida. :D :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu te inteleg perfect. Cu hainele am descoperit smecheria irlandezilor, vezi daca nu e la fel si in Londra. Irlandezii se imbraca in straturi. Multe bluzite sau tricouri de aproximativ aceeasi grosime. Daca iti e frig mai pui unul, daca iti e cald scoti unul. Plus ca fiind subtiri incap cu usurinta intr-o geanta decenta.
    Eu nu suport multe straturi pe mine, eu port si acum geaca de iarna si tricou pe dedesupt, decat sa port doar o geaca de ploaie, hanorac si doua tricouri, unul cu maneca lunga si altul cu maneca scurta...
    In rest eu te admir ca ai curaj sa te muti la Londra, noi de asta am ales Dublinul pentru ca pare mai linistit si mai pe gustul nostru... in schimb in Londra posibilitatile de realizare sunt mai multe :)

    RăspundețiȘtergere
  7. sunt de acord cu toate lucrurile pe care le-ai spus! :)
    Pe mine vremea e cea care ma deranjeaza cel mai tare. Eu sunt in UK de 3 ani si tot nu m-am obisnuit cu ea! si nu cred ca o sa se intample vreodata lol. xx

    http://www.theprovocativecouture.com/

    RăspundețiȘtergere
  8. si cu toate astea tot imi doresc sa ajung in Londra :)

    RăspundețiȘtergere
  9. eu cred ca ti-e dor de casa, esti la inceput si inca nu vezi optiunile, greutatile par mult mai mari decat sunt. da-ti timp de acomodare! cand m-am mutat prima oara unde stau acum, cand a trebuit sa fac mancare m-am pus pe plans: nu curgea apa ca lumea, nu aveam ce-mi trebuie si nici un magazin pe-o raza de cativa km, nu aveam tel mobil. orice inceput e greu, dar tu esti un om puternic, vei gasi partea pozitiva si vei invinge! simt eu asta :)

    RăspundețiȘtergere
  10. veronica picioroaga1:39 p.m.

    offf saracutza de tine... cred ca trebuie sa inveti smecheriile si apoi va fi mult mai usor.. si ia partea buna a lucrurilor...daca era prea simplu orasul...te plictiseai repede,nu? in ce priveste transportul.. ti-as sugera o bicicleta :-) ( poate nu e cazul chiar acum, dar poti visa la ea :-)) vremea e nasoala, am mai auzit..sa vezi cand or sa te doara oasele ! dar vezi ca sunt haine speciale, antivant si antiploaie..am descoperit si eu acum ,ca tot ne pregatim si noi sa plecam in Oslo,probabil cu vremea si noi o sa avem de furca..asa ca ne-am luat deja niste geci smechere si le-am si facut testul zilele astea( in Ro a fost f frig zilele astea, vant mare) si efectiv apa fuge de pe material , iar vantul nu-l simti decat la scafarlie :-D a meritat fiecare banutz! in rest, ce sa zic..nu lasa sa te cuprinda depresia!!! concentreaza-te pe lucrurile frumoase, pe care sa ni le povestesti desigur! si..fii Alicee... in Tara Minunilor !

    RăspundețiȘtergere
  11. Anonim6:56 p.m.

    Da, chiar, gandeste-te c-ai nimerit in tara minunilor si trebuie sa te obisnuiesti cu magia locului :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Ioana sa stii ca aici a plouat azi cu gheata si e friggg!! :((

    Giulia daca iti place ploaia hai aici! Si eu ziceam pana acum 1 luna ca de cat cald mai bine frig, acum ma gandesc ca o caldura usoara, constanta mi-ar placea, gen 22 de grade :)

    Larisa cu figul asta ce e aici acum, la 10-15 grade, nici nu vreau sa imi inchipui ce inseamana 0 aici! Pentru mine va fi cred echivalentul la - 20! serios
    Eu niciodata nu am fost friguroasa, din contra, am doar un set de haine, pe car ele port si iarna si vara! diferenta e ca iarna imi pun paltonul peste! Ei bine, aici mi-e frig tot timpul, organismul meu nu se poate adapta :(((

    RăspundețiȘtergere
  13. Mihaela cu siguranta! una e Turda si alta e Bucuresti :) asta e clar

    Nice, Paris nu a fost niciodata o optiune fiindca nu stiu franceza si fiindca francezii nu sunt deloc emigrant friendly! Din contra trambiteaza la fiecare campanie ca i-ar da pe toti afara din tara! ca le iau locurile de munca, ca le strica traditia, ca isi pierd autenticitatea!
    In plus Parisul e al naibii de scump si mi se pare foarte dificil sa traiesti acolo cu un minim pe economie! mai ales chiriile, te sugruma! dar si transportul si mancarea ......
    Imi place Parisul din punct de vedere turistic, si poate mi-ar fi placut mai mult sa locuiesc acolo daca francezii ar fi diferiti!

    Raluca nici eu nu suport mai multe straturi, deloc! simt ca ma sufoc :(((, deci daca asta va fi solutia, e destul de grav! Londra e mare intradevar, e obositoare deasemenea! :) cat despre realizari, voi vorbi peste cateva luni, momentan sunt la faza de acomodare!

    Alina, vai de mine! Sper sa reusesc cu vremea, 3 ani e mult!!! unde locuiesti, in Londra?

    Calin Andreea, daca iti doresti, hai, sta doar in putinta ta!

    RăspundețiȘtergere
  14. Aa, cred ca vad destul de corect greutatile, astea mi se par frustrante pe termen lung, care o luna si ceva e deja mult:))! dar cand ma gandesc la ani, mama mia!!! sa tot ploua si tot gri si innorat, e crunt, zici ca o parte din viata e moarta! cel putin asa o vezi, chiar daca plantele si tu respiri, daca nu e soare toti sunt incruntati, nervosi, obositi! fiecare se ascunde pe unde poate ...
    Ploaia si frigul sunt cei mai mari dusmani ai mei acum!

    Veronica cu bicicleta daca vreau sa ajung in centru trebuie sa pedalez toata ziua (vorbesc pe bune) :)))! la distantele ce sunt aici, bicicleta nu cred ca e un mijloc de deplasare, cel mult poti sa il practici ca si sport, sa iei bicicletele din oras (primele 30 min sunt gratuite) si sa te plimbi prin parc! strazile in Londra majoritatea sunt inguste, asa incat, iar traficul din cauza asta e haotic, banda pentru biciclisti e aceeasi ca si pentru masini, cu alte cuvinte, masinile merg in ritmul biciclistilor de multe ori (nu e gluma)! :)
    O sa investesc si eu in timp intr-o geaca cum trebuie, momentan inca tatonez terenul :) Dar astept sa mai imi spui pont-uri bune pentru acomodare :), am nevoie

    Hapi, da, magia asta e de vine! E in cantitati neasteptate si prea diversa! ma copleseste

    RăspundețiȘtergere
  15. Eu m-as fi asteptat la mai toate punctele enumerate de tine, adica na, se stie ca Londra este unul dintre cele mai scumpe orase din lume, dupa cum e super faimoasa "vremea londoneza", cu soare zgarcit, frig si ceata :-) As mai adauga "bucataria locala" (desi e mult spus), care e oribila, grea si cu gust mizerabil. Noroc ca ai alternative multe, nu trebuie sa mananci mancarea lor :-P

    RăspundețiȘtergere
  16. pai sa stii ca ma gandesc serios sa plec din romania si sa vin acolo. in cazul in care ajung, te anunt

    RăspundețiȘtergere
  17. Ioana inca nu pot zice ca m-am infruptat din bucataria locala, am fost la ceva targuri si piete traditionale care mi-au placut, dar cea de pe strada intradevar nu te prea imbie :))

    Giulia sper sa ne vedem cat de curand!!!

    RăspundețiȘtergere
  18. Aliceee, in primul rand sper sa imi scuzi comentariile grupate - nu am timp in cursul saptamanii, asa incat strang toate articolele pentru weekend si le comentez atunci. Sper sa nu fie prea desincronizate, dar nu-mi pot imparti altfel timpul.
    Acum la obiect :
    stiam despre Londra ca este ploioasa si ca este cel mai scump oras european.
    Insa din ce spui tu nu e doar ploioasa, iar ca preturi, cel putin la nivelul transportului ... cu banii aia in Romania te-ai plimba cu taxiul la discretie.
    Eu sunt foarte friguroasa, spre deosebire de tine, si atunci sigur trebuie sa iau in calcul aspectul meteo.
    Tu insa ai avantajul ca nu esti atat de meteo-dependenta, asa incat probabil te vei obisnui destul de rapid.

    Diferenta insa vad ca este destul de mare fata de Romania. Iar partile negative chiar sunt vizibile.

    M-a mirat totusi ceea ce ai spus mai sus intr-un comentariu despre Paris : am auzit si la altii ca francezii nu privesc cu ochi buni emigrantii. Eu ca turist m-am simtit excelent, asa incat as fi tentata sa incerc si experienta de emigrant in Paris. :)
    Dar pana atunci te urmaresc pe tine, sunt sigura ca povestea adapatarii are sa progreseze, chiar fara sa iti dai tu seama ! ;)

    RăspundețiȘtergere
  19. veronica picioroaga12:12 p.m.

    Hei Alice !! pai pana ajung eu in Oslo, tu deja esti super acomodata! serios acuma...abia astept sa postezi ceva sa mai ma incarc cu informatii utile , tocmai de acomodare, cu gandire pozitiva si restul..stiu ca e o diferenta oricum intre Norway si England dar..nu strica niciodata experienta altora...uite cate inveti! Oricum, cand o sa ajung, o sa ma gandesc la tine ca ziceai ca ai avut pe lista si Norvegia..asa ca o sa-ti scriu cum vad eu viata acolo. POate vii si-n vizita !!! :-) daca as fi in Londra, cu siguranta mi-ar placea sa bem cafeaua dimineatza impreuna! pupici si asteptam vesti...zi de zi chiar!!! :-D

    RăspundețiȘtergere