Accentul britanic - Englezii astia vorbesc engleza?

Una din cele mai mari probleme cu care m-am cofruntat de cand sunt la Londra e limba engleza. Nu fiindca nu inteleg cuvintele (engleza e limba ce o vorbesc non-stop de 6 ani cu sotul meu, e limba mea de acasa cum s-ar zice) ci fiindca pun altfel accentul! Au si cuvinte diferite, nu va faceti probleme! De exemplu ati auzit vreodata de Veg??? eu nu am auzit de veg pana sa vin aici! Veg inseamna vegetable, adica legume! Bun, acum stiu!

Accentul britanic

Inainte sa vin m-am uitat la filme englezesti si documentare ca sa ma obisnuiesc macar auditiv cu accentul birtanic si engleza ce ma va astepta la Londra! Dupa o saptamana faceam diferenta cu usurinta intre ele! cand incepeam sa nu mai inteleg cuvintele era clar ca o dam in engleza britanica! :)


Engleza britanica / engleza americana, Diferente

Engleza britanica e cea corecta! Engleza americana, e mai de balta sa-i spunem asa :)! Dar engleza e tot engleza, atunci de ce nu inteleg ce vorbesc englezii astia!??? In primul rand fiindca vorbesc repede! Le merge gura ca la o moara stricata! Mai ales cand vor sa iti explice ceva, da-i si da-i and make, and there, turn left, etccc! apoi accentul e de vina! ca sa intelegeti despre ce e vorba, ganditi-va la romana vorbita in Moldova, cea vorbita in Oltenia si cea vorbita in Ardeal! Asa si cu engleza asta britanica, pot fi cuvintele aceleasi daca sunt rostite altfel :(

Engleza: limba multinational vorbita - suna atat de diferit 

Daca nu stii engleza nici nu vreau sa imi inchipui cum ar fi viata de imigrant aici! Ar fi crunt! Oricum sa nu credeti ca daca stiti accentul britanic toate probleme ce tin de limba engleza se vor termina! Nu! fiindca in viata de zi cu zi interactionati cu alte natii care nu stiu engleza britanica, ci engleza lor! Indienii vorbesc engleza lor, chinezii engleza lor, africanii engleza lor! Deci cand vii la Londra, inarmeaza-te cu o tona de rabdare, pe care sa o folosesti in cazurile de urgenta in care fiecare isi spune doleantele pe "limba engleza"! Si cand nu intelegi, treci in limba ta, si injuri la toti sfintii engleza si cine naiba a inventat limba asta atat de pacatoasa!

Intamplari reale penale la Londra - eu si accentul britanic

- Negrese ce ma injurau in autobuz si eu nici nu stiam ca vorbesc cu mine! da, daca nu ai decenta sa le oferi locul in autobuz te trezesti cu o ploaie de cuvinte si pana sa ma prind despre ce e vorba, au si ajuns acasa! Uff

- O alta negresa nervoasa rau ca geanta mea s-a lipit de un centimetru din pielea ei, intr-un magazin aglomerat, atat mi-a trebuit ca sa aud, you don't have space, you big lady! Move your ass apart! blablabla! din nou nu stiam ca vorbeste cu mine :), pana sa ies din magazin am inteles, problema fusese geanta mea care a atins-o! ps: am iesit din magazin dupa circa 20 de minute :)

- Momente in care lumea vorbeste cu mine si eu nu inteleg o iota si spun yes, ok, yes si ma rog ca fata mea sa nu tradeze faptul ca habar nu am ce-mi zice! si ca probabil nici nu ma intereseaza! Mai sunt si discutii ce m-ar fi interesat (gen indicatii cum sa ajung intr-un loc) dar m-au pierdut demult! 

- Conversatii penibile in care eu vorbesc despre ceva si celalat raspunde altceva, semn ca acea persoana nu intelege ce spun eu! Da, nu intotdeauna problema sunt ei, uneori problema esti tu! si atunci nu mai stiu cum sa pun capat frumos conversatiei :)


Cand esti in Anglia -  Fereste-te sa vorbesti la telefon (cel putin la inceput)

Crede-ma pe cuvant ca daca face to face mai deduci despre ce e vorba, la telefon engleza poate deveni chineza! Ceea ce e rusinos daca esti chemat la un interviu de exemplu! Si treci in cv ca stii engleza iar la telefon la fiecare 2 minute zici "Sorry!?" Sfatul meu e sa scurtezi cat poti conversatiile la telefon! Si neaparat daca esti chemat la interviu sau invitat undeva, sa rogi sa ti se trimita adresa si ora prin mesaj sau e-mail!  fiindca 99% nu vei intelege corect adresa!


Voi ati avut probleme cu limba engleza in strainatate???


Thanks for visiting,


Toate articolele cu Londra le gasiti aici: ANGLIA

Urmareste-ma pe Facebook da-mi un "Like" /Mersi Click Aici!

Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)

21 de comentarii:

  1. eu nu am avut probleme cu limba engleza si eu am fost in Londra ca si voluntar, prin 2006, da m-am inteles foarte bine cu cei de acolo, insa am avut probleme serioase cu irlandezi, nu i-am inteles deloc, aveau un accent foarte ciudat.
    mi-au trebuit luni bune pana sa ma obisnuiesc cu accentul lor.
    in schimb am avut parte de cele mai frumoase experiente, englezi sunt foarte respectuosi, cel putin asa mi s-a parut mie.



    www.cantomorala.blogspot.com

    RăspundețiȘtergere
  2. Americanii si-au simplificat mult limba, si vorbita si scrisa, eu unul o înteleg mai usor. Am vazut multi americani care râd pe chestia asta de englezi!

    RăspundețiȘtergere
  3. Atat in Grecia cat si in Spania am vorbit in engleza prin magazine, la hotel, terase si m-am inteles perfect cu localnicii. Nu au fost probleme, nici vorba de accent la ei. Aceeasi engleza(cuvinte si expresii uzuale) pe care o foloseam eu, o auzeam si la ei.
    Dar sa stii ca ceea ce povestesti tu constituie unul din motivele pentru care nu mi-am pus vreodata problema sa parasesc tara.

    RăspundețiȘtergere
  4. In Spania greu gasesti pe cineva cu care sa vorbesti engleza, iar cand iti zic ca stiu engleza si incep sa bajbaie doua cuvinte mori de ras :)).

    RăspundețiȘtergere
  5. In sudul Spaniei, in Malaga mai exact am intalnit multi englezi, acolo am lucrat si-am avut colege englezoiaice care ma enervau la culme cand vorbeam, nu intelegeam mai nimic.
    Iar in Anglia simteam ca engleza mea e 0 (zero) desi am primit nenumarate complimente in privinta acentului :)).
    Daca "veg" se citeste "vegi" atunci stiam de el dar asta pentru ca am lucrat in bucatarie si vb engleza iar sefa avea 10 ani de Londra in spate.
    Nasol cu injuraturile asa aiurea in tramvai, n-am patit-o dar am vazut ca negrii sunt ceva mai salbatici.

    RăspundețiȘtergere
  6. ...renumitul accent englezesc :)))

    RăspundețiȘtergere
  7. Roscata, poate oamenii de pe strada nu cunosc limba(chiar nu am verificat asta), dar cei care intra in contact cu turistii, angajatii magazinelor, barurilor, restaurantelor si hotelurilor(receptionsti, cameriste, chelneri) o vorbesc chiar foarte bine. Eu chiar incercam o spaniola de balta cu ei si cand ma auzeau incepeau direct in engleza, realizand ca sunt turista.
    Iti dai seama ca nu am de ce sa mint cu o astfel de chestie, daca nu ar fi stiut as fi zis. Eu am fost intr-o statiune de pe Costa Maresme si am fost impresionata de serviciile oferite.

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu am ajuns inca personal in Anglia dar am prieteni care studiaza acolo si cum s-au intalnit cu tot felul de natii studenti mi-au zis ca le-a fost foarte greu la inceput sa comunice cu ei. Cum ai zis si tu, fiecare vbea engleza lui.

    RăspundețiȘtergere
  9. Macar englezii vorbesc engleza, cu irlandezii sa te tii. Eu nu am avut intamplari tragice cu negrese, dar cu vecinii, in rarele intalniri, nu inteleg ce vor sa imi spuna. Dau si eu din cap ca si tine, ei se prind si imi arata prin semne. Noua ne-a vandalizat cineva cutia postala, probabil fostii chiriasi si o vecina a tinut neaparat sa imi arate cutia, desi eu stiam inaintea ei si spera ea sa porneasca o conversatie...nu a fost sa fie, in schimb am inteles de la ea ca cei care au inchiriat apartamentul inaintea noastra erau party people :)
    Apoi mi s-a intamplat sa ajung in locuri ciudate la ore nepotrivite pentru ca mi s-a comunicat prin telefon. Cel mai dur a fost cand mi s-a spus sa ma întâlnesc cu Ross Haris şi acolo ma astepta Rose O'Hara. Dupa ce am dres-o am mers la persoana care mi-a comunicat si am pus-o sa spuna in fata cum pronunta si tot Ross Haris am inteles, deci el era de vina :)
    Asta cu mesajul text e foarte bun sfat si am vazut ca il practica si prietenii mei romani din Dublin.

    RăspundețiȘtergere
  10. am avut probleme cu engleza in viena, in aeroport, n-am inteles nimic din ce spunea doamna care anunta ceva legat de zborul meu, asa ca am intrebat un calator, desigur tot in engleza si ala simpatic m-a lamurit. in germania, la magazinele mici de zona nu vorbeste nimeni engleza, ori rupi ceva germana, ori incepi sa dai din maini. in ungaria pe autostrada, am oprit sa mancam ceva, chelnerita nu vorbea engleza, greu ne-am inteles. in italia in garile mici la fel, daca te exprimi in italiana e bine, daca nu trece direct la urmatorul client dupa ce te anunta simplu ca nu intelege ce spui. sau, varianta si mai debusolanta, te aproba, orice intrebi si la final te trezesti ca nu opreste trenul unde vrei tu sa cobori :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu stiu cum e, cand am fost in strainatate n-am prea avut ocazia sa vorbesc limba,dar imi imaginez ca e dificil sa te intelegi, cu accentele astea. In timp insa cred ca ai sa capeti si tu accent si asa te vei intelege mai bine cu ei. :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Eu in primele ore la Londra am avut impresia ca sunt in China :)). Ma uitam la oameni si ma intrebam "bai frate parca aici se vorbea engleza?!". Apoi, in urmatoarele zile m-am obisnuit. Adevarul cred ca este ca ne-am obisnuit noi cu engleza din filme (eu cel putin) ca pana la urma, cum ai zis si tu, engleza vorbita de britanici este engleza pura. Fireste ca nu si cea literara, au si ei ca toti, expersii mai mult sau mai putin familiare.
    Culmea este ca eu aud multa engleza si aici, cel putin la mine in oras sunt o multime de studenti englezi. Insa, pe de alta parte, engleza vorbita de francezi mie imi pare de-a dreptul infecta :))...chiar ca nu mai inteleg nimic. Pana si cea vorbita de cei de la aeroport, avion etc...au tendinta sa "frantuzeasca" fiecare cuvintel :))

    RăspundețiȘtergere
  13. Ce-mi place postul asta!! Asa e, fiecare popor are engleza lui!!
    Iar cu ce englezi din UK :)) am vorbit eu, mi s-a parut ca au o engleza poticnita, cu niste pauze ciudata intre cuvinte....
    Eu sunt fan engleza indiana!!! 'only' e mama cuvintelor!!
    Guess: ce in seamna 'tuel emem'? E? twelve milimiters!
    M-am distrat o saptamana dupa ce am auzit!!!
    Sau mai spun OK OK si dau din cap asa, dintr-o parte in alta!!!
    Si 90% nu inteleg ce spui!!!!
    Bafta in contiunuare, Aliceee..
    Te citesc cu interes!!

    RăspundețiȘtergere
  14. O vorbesc, dar nu prea bine... :))

    RăspundețiȘtergere
  15. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  16. stai ca nu inteleg! Adica TREBUIE sa cedezi locul negreselor in autobuze?? Asa e "legea" in Londra? :)))
    Eu in Italia n-am gasit decat un singur tip sa vorbeasca engleza. ATAT !
    In Ungaria la fel de dificil, iar eu ungureste nu stiu boaba. :) Dar tot as mai merge in Budapesta ! ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Wow ai avut mare noroc, nu ma gasit niciun om care sa voerbesca engleza in Italia asa ca am vorbit cu ei de m-au durut mainile pana am reusit si eu sa invat ceva italiana.

      Ștergere
  17. Anonim8:27 p.m.

    Salutare! eu am venit in Anglia cu 2 luni in urma si mi s-a parut extrem de dificila limba engleza la inceput. Aproape ca nu intelegeam nimic. Mi se parea ca vorbesc atat de repede, avand contact cu engleza mereu deoarece eu lucrez la un restaurant ca ospatarita. Nu este vorba ca nu inteleg cuvintele, pur si simplu accentul lor atat de diferit decat cu ce eram eu obisnuita. Acum este mai ok, pe zi ce trece.

    RăspundețiȘtergere
  18. da!!!!cata dreptate poti sa ai!!..sunt de putin timp in anglia..venita la universitate si da accentul lor ma inebuneste..am avut ghinionul....(sau norocul??) sa stau cu 9 englezoaice native in campus si pe langa rabdare si concentrare imi trebuie multa ambitie sa reusesc sa inteleg ce vorbesc...fac engleza de la gradinita deci nu cred ca eu sunt de vina ca nu cunosc limba ci pur si simplu accentu lor ma scoate din sarite..sper ca va fi ok pana la urma..oricum ma bucur sa aflu ca nu sunt singura in situatia asta!!!

    RăspundețiȘtergere
  19. Invatati engleza lui Jason Sthatam, cu capul in gura...E de la colt de strada...

    RăspundețiȘtergere