Sorrento - statiune boema din Italia (2)

Jurnal de calatorie Italia - Imprejurimile orasului Napoli 

Episodul 2


De ce Sorrento? Fiindca e statiunea perfecta in care sa te cazezi daca vrei sa explorezi regiunea Campania: Imprejurimile orasului Napoli! De aici poti merge in excursii organizate sau pe cont propriu pe Insula Capri, Coasta Amalfi, Positano, Ravello, Caserta, Insula Ischia, Insula Procida etccc.Daca vrei sa explorezi regiunea e imposibil sa nu ajungi macar cateva ore in Sorrento!

Cum se ajunge in Sorrento? In Sorrento ajungi foarte usor din Napoli luand trenul Circumvesiana (4 euro /sens) se face circa 1 ora. Dar se poate si cu vaporul tot din Napoli daca doriti o intrare mai interesanta :) 





Sorrento - Impresii personale 


Am ajuns in Sorrento in prima dupa-masa petrecuta pe coasta, cu autocarul. Cand am coborat din autocar nu stiam la ce sa ma astept de la  Sorrentonu cautasem poze pe internet, nu am vrut sa imi strice nimeni surpriza! Si surpriza am avut :) Din primele 10 minute cand am vazut busul turistic trecand incet pe langa noi, de un verde smarald si o infatisare atat de originala fata de toate autobuzurile turistice clasice din Europa am stiu ca Sorrento e altceva! 




Sorrento e un oras combinat, un oras cu infatisare rurala si atmosfera de statiune boema. Strazile din Sorrento sunt inguste si scurte, un amestesc de cochet dar simplu / luxos dar natural.  Sorrento a fost locatia preferata de vacanta a multor printi europeni, aristocrati englezi, iar mai nou a vedetele si starurile de la Hollywood si nu numai.

Turistii ce ajung in Sorrento sunt turistii ce cauta altceva!si li se ofera altceva :) ceva diferit de Roma, Florenta, Venetia , chiar si de zona de coasta rivala (Riviera Italiana). Sorrento ne-a asteptat cu calasti trase de cai, cu galerii de arta micute, cu multe magazine impanizite cu produse traditionale locale si cele tipice italienesti, cu cantareti si muzica live la fiecare colt de strada, cu liniste si o atmosfera de relaxare totala si lenevit in cafenele si pizzerii!  Alei pietruite pe care sa te plimbi incet ca sa apuci sa vezi tot ce au artizanii de oferit, cu localuri ascunse sub arcade in curti interioare si amenajari in stil romantic sau altele plasate strategic in intersectii sa te bucuri  de peisaje si sa poti urmari cu privirea viata de zi cu zi in Sorrento.

Sorrento e un orasel mic, pe care il strabati dintr-o parte in alta intr-o jumate de ora. In care sa te pierzi pe stradutele din centrul istoric cu iubitul la brat, in care sa casti ochii la una alta, sa pozezi totul si nimic, in care sa te opresti si sa intri in fiecare biserica ce-ti iese in cale, un oras in care cu siguranta te vei simti in vacanta fiindca nu ai altceva de facut decat sa te plimbi si sa traiesti totul la maxim.










Obiectivele turistice sunt foarte putine, majoritatea constand in biserici frumoase (Basilica di San Antonio care dateaza din anul 1000, Biserica Sedeil Deminova, Catedrala si cea mai frumoasa dupa parerea mea: biserica Covent di San Francesco). Ar mai fi Palatul Regal si Palatul Ternuova in care gasiti expozitii de arta. Preturile la intrare erau 6 euro in 2010 cand am fost noi, dar fiind cu copilul nu am intrat.

Ce ar mai exact de facut in Sorrento?
1  
  •      Plimbari pe Via Corsa Italia aceasta fiind bulevardul central! Pe jos sau cu caleasca  :) (recomandat daca sunteti in luna de miere ). Pt copii exista varianta trenuletului sau a autobuzului turistic :) totusi sa nu fiti dezamagiti fiindca orasul e mic! 
  •      Nu ratati Via Comunale un loc de panorama unde vedeti plaja si o parte din Golful Sorrento!
  •      Marina Grande si Marina Picolla, porturile de unde va puteti imbarca spre Insula Capri! Dar puteti deasemenea  merge sa va plimbati prin port sa luati masa la unul din restaurentele traditionale din regiune
  •      Apropo de restaurante nu le evitati! Si noi, ca toti restul am mers cu idei preconcepute ca va fi scump. Am mancat o lasagna (ziceau ei aperitiv) dar mie nu mi-a mai trebuit nimic altceva pentru 5 euro! O masa la o terasa din zona centrala, cu 3 feluri de mancare nu depasea 10-15 euro. Gasiti deasemenea numeroase gelaterii, doar sunteti in Italia, patiserii si braserii cu cornuri, sendvisuri si prajituri de la 3-4 euro in sus.  Este si un Supermarket, in capat la Via Corso ( e cam la 30 min de gara), gen Billa cu preturi normale, noi stand la camping ne aprovizionam de aici. De 50 euro ne-am luat paste, carne, legume, fructe, iaurturi, tot ce am avut nevoie (7 zile/4 persoane)
  •       Incercati limoncello, lichiorul de lamaie perfect alchoolizat (35%) dupa un paharel am dormit bustean :)
  •       Cand felinarele se aprind lumea se strange in piazzeta, copii ies cu bicicleta, trotineta sau rolele, se joaca sotron exact ca la noi. Kari a fost mai mult decat incantat, deci mergeti linistiti cu copii,chiar daca nu sunt parcuri mari si locuri de joaca pentru copii, se gaseste distractie si pentru ei 

Mai jos aveti colectia mea de poze si amintiri din Sorrento

-Centrul istoric-



-Via Corso-


-Via Comunnale si Panorama-


Citeste tot jurnalul de calatorie cu Coasta Amalfi aici -> Italia


"Vacanta in Italia - Imprejurimile orasului Napoli" a fost sustinuta de:


        Sport Maniac - Bocanci dama       Impresii Romania - Restaurante Bucuresti

         Etigara-electronica : Tigare electronica     ToyBox - Barci cu telecomanda      

         As Replica - Ceasuri Gucci                La Femme Coquette - Coliere argint


  

14 comentarii:

  1. Anonim3:40 p.m.

    Chiar vroiam sa te intreb unde este cel mai bine sa te cazezi pt un concediu in zona asta: Napoli sau alt orasel - de ex. Sorrento?

    multumesc,

    Carmen

    RăspundețiȘtergere
  2. imi place limoncello , aduce cineva facut in casa din Italia si mai degust si eu :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Se gaseste si la noi in supermarket Limoncello, intr-adevar este foarte bun.

    RăspundețiȘtergere
  4. Acum ce pot sa mai spun, cand inima mea a ramas in Dalmatia? Evident ca as vrea sa ajung pe Coasta Amalfitana, sa fac o comparatie, sa vad care imi place mai mult(ca arhitectura, vegetatie, atmosfera). Ar fi nedrept din partea mea sa afirm ca tarmul Adriaticii e mai frumos si mai spectaculos, nu?

    RăspundețiȘtergere
  5. Din Italia n-am vizitat decat Venetia, asa incat nu am cu ce sa compar Sorrento. Insa imi place mult, pare deosebit, chiar as dori sa-l vizitez. Am vazut cumva acolo si niste palmieri? Intr-una din poze se vad niste trunchiuri care par de palmier. Ador palmierii. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Imi place magazinul lui Bartolucci - as sta sa examinez exponatele din lemn ore intregi

    RăspundețiȘtergere
  7. pe mine m-ai convins! Caut avioane acum pana in Napoli.
    Intrebari:
    1. cum sunt conditiile de cazare?
    2. cum e plaja? nisipul? ma duc cu copil amator de ratzoiala.

    RăspundețiȘtergere
  8. Depinde ce vrei sa faci si ce buget ai! In Napoli cazarea e putin mai ieftina insa siguranta in oras e ceva mai mica Napoli fiind cunoscut pentru infractiuni, mafie ....
    In Sorrento in schimb merge lumea buna, e considerata statiune de lux deci preturile sunt ceva mai mari! Eu categoric recomand Sorrento daca vrei sa faci tip circuit sa vizitezi mai multe asa cum am facut noi!

    Coco eu nu gasesc in Romania unu din acela original, bun :(((

    Nice e clar ca nu poti sa compari insa iti doresc sa mergi cat de repede in Sorrento si imprejurimi si apoi sa revii cu comparatie plus, minusuri :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Mihaela sunt si cativa palmieri (nu sunt caracteristici Italiei, sunt plantati cred dar datorita temperaturii rezista bine :) ) Oricum nu te vei intalni prea des, mai repede cu pini! :)

    Andreia ai ce examina, de altfel in tot oraselul e plin de exponate din lemn, e specific regiunii!!!

    Arkelian super, nu pot sa iti raspund chiar obiectiv fiindca nu am stat in Sorrento ci pe coasta! Dar daca ai mai fost in Italia cam stii la ce sa te astepti! Preturi maricele 30-50 euro/noapte, camere mici in rest acceptabila chiar si la no star!
    Plaja, in majoritatea locurilor cu pietris, nu e chiar un plus, este in Sorrento plaja cu nisip privata ( nu stiu preturile)! In Capri e iara cu nisip, gratis, peisaje superbe! in rest mai gasiti plaja ok si in Amalfi, Positano .....

    RăspundețiȘtergere
  10. Hm , comentariul meu nu s-a inregistrat....
    Ziceam ca nu prea cunosc Italia si ma bucur s-o descopar in poze si impresiile postate pe-aici

    RăspundețiȘtergere
  11. Ah... eu sunt convinsa de multă vreme de regiunea asta... Tot ajung eu odata si odata la ea :) Pana atunci savurez povestile tale :P

    RăspundețiȘtergere
  12. Inca nu am ajuns in Italia, dar voi lua in calcul, pe viitor, si Sorrento. Nici nu auzisem pana acum de aceasta statiune, dar tocmai am vizitat-o, chiar si numai prin prisma povestii tale. :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Hapi mersi, te astept cu drag sa descoperi zona alaturi de mine! :)

    Bia ms! Tin minte ca am propus-o pentru luna de miere, dar pana la urma ai ales Toscana, alta zona superba a Italiei

    Ochiu Ratiunii da da, incerc mereu sa le ofer cititorilor vacante virtuale alaturi de mine! Din ce in ce mai putini isi permit sa calatoareasca :(

    RăspundețiȘtergere
  14. stii ca devorez impresiile tale mereu, e o placere sa calatoresc alaturi de tine si sa admir pozele ca si cum as fi acolo :)
    am vazut prea putin din italia si mai putin pe malul marii, deci...nu ma calific sa-mi exprim parerea.

    RăspundețiȘtergere