Coasta Amalfi (5)

Jurnal de calatorie  "Italia - Imprejurimile orasului Napoli" Episodul 5


Coasta Amalfi - costuri

Astazi ne pregatim sa mergem spre una din cele mai frumoase si cunoscute coaste ale Europei: Coasta Amalfi! Coasta Amalfi este portiunea de drum dintre Sorrento si Amalfi, si desi in nr de km nu sunt multi, drumul se face in aproximativ 1 ora! Avem mai multe variante, cea simpla si fara prea mult "efort sufletesc" este cu vaporul, intr-o excursie organizata de o zi, costa circa 30 de euro si face opriri in Positano si Amalfi. Dar nu, despre ce coasta mai poate fi vorba cand stai relaxat in vapor si urmaresti tot drumul cu privirea?! Eu trebuie sa fiu acolo, pe drum sa simt fiecare curba, sa savurez fiecare intersectie de masini, sa ma duc in sus si-n jos precum o fi terenul sa vad toate orasele de sus, nu de jos! Asa am ales varianta autobuzului luat din Sorrento (vis-a-vis de gara - 3.5 euro/sens 2010). Dar o data ce am ajuns in Sorrento am inceput sa ma indoiesc de alegerea facuta. Autobuzele sunt foarte mici, au circa 15 scaune si turisti de trei ori mai multi. Dar avem noroc si prindem toti loc. Citisem inainte pe net ca cel mai bine cand urci e sa stai pe partea dreapta sa ai tot drumul marea langa tine, nu parapetul, dar o data ce m-am vazut prinsa in valmaseala de turisti am uitat complet acest detaliu. Asa ca ne-am asezat toti pe stanga. 
Dupa ce autobuzul e mega full, majoritatea stau in picioare pornim spre Coasta Amalfi traversand Sorrento. Vad pe geam pentru a mia oara grupurile de turisti cu oameni in varsta (65 de ani+) imprastiati pe la cafenele, magazine cu suveniruri, si ghida ce se agita sa-i culeaga, care de pe unde-o fi! :) imaginea ma face sa zambesc si acum :) !





Ma tot gandesc cum sa va descriu eu coasta Amalfi? 

Cred ca o insiruire de cuvinte: frumos, splendid, extraordinar nu e suficient! dar sincer nu pot mai mult! Nu ma pricep la poezie! Dar ca sa aveti o impresie va spun doar ca tot drumul e un Transfagarasan pe Malul Marii. Autobuzul ne poarta pe creasta muntilor, pe drumuri inguste, serpuind la fiecare 5 minute, la inaltimi ametitoare! Si cand ai marea in fata sau muntele sau coloana de masini ce se formeaza parca intrand in munte sa ne lase sa trecem! Flori si multe vegetatie, Insula Capri care ne face cu mana din mare, goluri in stomac si maini umede la fiecare curba in care simti cum de data asta masina nu mai sta agatata pe drum si plonjeaza in mare! Asta vreau sa va spun, caci Coasta Amalfi nu este doar un drum frumos si peisaje impresionante ci o aventura pe care o traiesti intens in fiecare minut! De aceea cred ca nu este om care sa fi mers pe aceasta coasta si sa nu-l incerce 1000 de sentimente, de fericire, frica, groaza, emotie, uimire, etc! Fiindca de fiecare data peisajele se schimba si nu stii ce va urma peste 5 minute!




Ce sa te astepti sa vezi pe Coasta Amalfi? 


Sincer e mai palpitant daca nu stii ce o sa te astepte, asa cum m-am dus eu, dar trebuie sa va zic :) Toata coasta e impanzita de vile in culori calde, case mai mici si mai mari cu terase impodopite cu flori care doar privindu-le iti descriu fericirea oamenilor ce locuiesc aici. Multe sate pe care sincer nu am avut timp sa le explorez dar voi daca aveti timp eu zic ca merita sa luati coasta la pasi marunti si sa le vedeti pe toate pe indelete. Maiori care ofera turistilor servicii de calitate si locuri naturale exceptionale, Erchie care e locul preferat al tinerilor ce cauta apa limpede si plaja cu nisip fin, Capo do Orso unde gasiti Pesterile sapate in mare ce poarta numele Pandora, Minori care in trecut era statiunea de vara populata in special de imparatii romani locul unde gasiti Ruinele Vilei Maritime si superba Basilica Santa Trofimena ale carei cupole ne chinuim acum toti sa o pozam prin geamul autobuzului :)
Atrani, sat pescaresc in stil medieval cu alei inguste si numeroase biserici, Furore plaja "secreta" pe care puteti ajunge numai din mare si unde se tine anual concursul de scufundari si nu in ultimul rand Positano, un intreg oras ce se ridica din mare considerat acum Perla Coastei Amalfi. Autobuzul opreste in multe din aceste sate, iar in Positano se da jumatate din autobuz. Din pacate noi nu vom vizita Positano fiindca ar fi prea greu cu caruciorul si cu copilul dar cine stie, ramane pentru o vacanta viitoare! :)





Citeste tot jurnalul de calatorie cu Coasta Amalfi aici -> Italia


Vacanta in Italia - "Imprejurimile orasului Napoli" a fost sustinuta de:

     La Femme Coquette - Cercei argint perle         SportManiac - Pantofi barbati

    Vreau sa merg - Locatii si Recenzii Romania      As Replica - Ceasuri Omega

     Toybox - Utilaje cu telecomanda         Etigara-electronica : Tigare electrica

17 comentarii:

  1. Cred ca mi-ar place sa incerc ambele variante, si cu vaporul si pe sosea, dar vorba ta cred ca pe sosea senzatia este mai faina. Arata tare bine, nu degeaba este cunoscuta ca una dintre cele mai frumoase coaste ale Europei. Mare, munte, orase asezate in tersae pe stanci....extraordinar!

    RăspundețiȘtergere
  2. spectaculos , frumos descris...Transfagarasan pe malul marii...cred ca este nemaipomenit !

    RăspundețiȘtergere
  3. Anonim5:58 p.m.

    Nu stiu daca poti sa o descrii in cuvinte dar din poze mi-am facut deja o panorama de 360 de grade :)
    Un vis....

    RăspundețiȘtergere
  4. cred ca sunt printre putinele persoane care nu au ajuns in Italia inca.. dar bifez eu si asta candva.. sooner rather than later, de preferinta :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Ultima fotografie e deosebita, asa prin geam cum o fi ea :) Zona asta este ceva ce numai iti poti inchipiu inainte de a ajunge sa o vezi, sa o parcurgi si sa o diseci cu toate simturile...

    RăspundețiȘtergere
  6. Frumoasa analogia cu Transfagarasanul, iar din imagini chiar ca seamana. Ne-ai facut pofta de Amalfi folosind ingrediente romanesti :) Spor!

    RăspundețiȘtergere
  7. Super descriere! Pozele sunt faine chiar daca sunt prin autobuz! :)

    Weekend placut, Aliceee!

    RăspundețiȘtergere
  8. Ce-mi place sa citesc povestiri din vacanta, chiar daca postarea nu e proaspata caci zau nu imi place sa citesc pe fuga, ci sa stau si sa visez si sa calatoresc odata cu scriitorul si asa ma vad nevoita sa le salvez si sa revin cand am timp. :)

    Singura chestie care nu-mi place la calatoria cu autobuzul e ca nu pot face poze frumoase, imi plac alea englezesti decopertate :D

    RăspundețiȘtergere
  9. Este o zona foarte frumoasa a Europei, cred ca si croaziera era de vis. In legatura cu ce ai spus tu in articol, as vrea sa clarific un aspect, este adevarat ca in circuite, in excursii organizate de agentii, cu ghizi, merg mai degraba persoane trecute de prima tinerete, eu am fost recent intr-o astfel de excursie, dar au existat persoane de toate varstele, de la 20 la 70 de ani. Iar eu m-am inteles bine si cu tinerii si cu seniorii, mi-am facut prieteni in ambele tabere. Ba inca seniorii sunt mai deschisi, mai prietnosi, mai spontani. Eu si la munca ma inteleg mai bine cu ei. Nu cu toti, evident.

    RăspundețiȘtergere
  10. Super locul, un adevarat paradis pentru iubitorii de calatorii si de descoperirea locurilor noi si frumoase ale lumii.

    RăspundețiȘtergere
  11. Wow! Minunata calatori! Am Italia in cap pentru anul care vine si tare mi-ar placea sa ajung in Positano! Siprin geam pozele sunt frumoase!

    RăspundețiȘtergere
  12. Este de vis, numai vorbe la superlativ am auzit de Coasta Amalfi si ma bucur de fiecare data cand mai citesc un articol despre acest loc.

    RăspundețiȘtergere
  13. Anonim7:14 p.m.

    daca vreti o descriere mai amanuntita a zonei cititi cartea"Casa din Amalfi",nu imi mai amintesc scriitorul,dar descrierea este ipresionanta(pe linga povestea de dragoste pe care o prezinta).O sa va placa!

    RăspundețiȘtergere
  14. pozele sunt excelente, chiar prin geamul autobuzului! cred ca atunci cand peisajul e deosebit, eventualele stangacii nu le observa nimeni :)
    o destinatie super interesanta, de pus la vise, multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  15. mie mi-ar fi placut sa strabat satul medieval, tocmai fiindca n-am vazut niciodata asa ceva. Cu atat mai mult cu cat spui ca este construit in stil medieval, deja suna mai mult decat interesant!

    RăspundețiȘtergere
  16. Cristina11:40 a.m.

    Biletul valabil toata ziua pe Coasta Amalfi e 8 euro (februarie 2018 ).Era foarte putina lume in februarie, nu erau toate locurile ocupate in autobuz, am stat pe parte cu marea mereu (ne-am oprit la Amalfi, Ravelo si Positano).Iarna sunt autobuze mai rare (la 30 min), la Ravelo era trecut pe orarul statiei dar nu a venit la intors si am coborat pe jos ,dar nu e coada nicaieri, drumul gol,noi am prins o zi cu soare.Pentru ruta Sorento Amalfi sunt acum autobuze noi, mari.

    RăspundețiȘtergere