Madrid - ce sa vad

Dupa ce ieri v-am povestit cum m-am ales cu o vacanta, azi va zic ca prima destinatie va fi Madrid! Ma bucur ca ati fost in numar mare cei care ati votat, dar si mai mult ma bucur sa vad ca multi deja ma cunoasteti destul de bine! Desi jumatate din voi ati spus Spania, nimeni nu a raspuns, Madrid!  Voi ajunge joi seara, iar plecarea va fi dupa planul schitat luni noaptea!  Ma simt in contra-timp asa ca de data asta ma bazez pe voi in ceea ce priveste informatiile. Am nevoie de ele ca sa incep sa fac rezervari! Nu vreau sa arunc cu banii pe o vacanta "last minute" mai ales ca am inca timp!

 Photo credit:  www.2012-wishes.tumblr.com


Asadar am 4 zile full in Madrid - ce sa vad???!!!

Am citit cate ceva despre Madrid, insa va garantez ca-s la fel de in ceata cum sunteti si voi cei care nu ati calcat pe acolo si nu ati citit/auzit prea multe despre oras. 

1. Muzee faimoase

Am vazut ca au multe muzee de arta,"the finest of Spain " insa cred ca o sa ma opresc doar la unul. 
  • Muzeul Parado - gratis  de luni pana Sambata de la 6 la 8 pm si Duminica de la 5 la 8 pm 
  • Muzeul Reina Sofia - gratis luni/miercuri/joi/vineri intre 7 si  9 pm! Sambata dupa-masa, dupa 2.30 si duminica dimineata pana la 2:30pm
  • Muzeul Thyssen - Bornemisza care e Gratis luni intre 12-14 pm (deci eu zic pas, fiinca luni nu voi fi in oras)

Cunoscatorii: Intre Prado si Reina Sofia ce sa aleg? In ale artei sunt un amator iubitor de frumos! Voi vedea cu placere 2 ore orice muzeu al artei, deci timpul e excelent pt mine! Nu doresc sa vad tot! Operele lui Picasso le-am vazut in Pisa si am ramas dezamagita (nu aruncati cu pietre)! apoi am vazut o alta expozitie cu operele lui in galeria Courtyard din Londra si mi-a placut! Nu am o preferinta pt artisti! 

Paranteza: Cand mergi in Madrid se merita sa iti programezi concediul dupa ce te documentezi serios :))) ca sa faci ceva economie cu intrarile gratis!

2. Muzee autentice, unice, interesante


Pe langa toate astea ce muzee interesante (specifice orasului si a Spaniei recomandati)?? stiti voi stilul meu: muzee unice! Am trecut pe lista pana acum Muzeul coridelor (suna interesant asa-i?) Muzeul Jambonului (deja mi-e foame :) ) si muzeul Romantismului ( Mare Like de la mine, in sfarsit nu vorbim de porn si muzeu erotic cum sunt prin alte orase)! Acesta din urma e gratis doar Duminica in rest costa 3 euro dar suna prea interesant sa-l ratez! Sambata si duminica e gratis Muzeul Costumelor (fashion museum) si tot sambata e gratis Muzeul trenurilor! Inca nu m-am uitat cat sunt de centrale si apropiate din punct de vedere a transportului ....
Daca stiti in ce muzeu pot sa cunosc mai multe despre cultura spaniola (gen muzeul satului) sau ceva de gen as aprecia foarte mult recomandarea! in Pueblo Espagnol din Barcelona am vazut doar arhitectura nu si portul, vasele, indeletnicirile lor! Daca ati vazut vreunul din muzeele precizate mai sus va rog sa imi scrieti cateva impresii, daca merita/nu merita vazute?!

3. Parcuri si cladiri istorice/ moderne

La Parcuri sunt pe spate! Am citit ca Parcul Buen Retiro e frumos si e gratis! cu observatia ca nu e chiar in centru! Dar cred ca voi face o plimbare si pe acolo!

Am citit de Palatul Royal, mi-ar fi placut sa il vad insa hmmm 10 euro, ma mai gandesc! E gratis miercuri, dar eu atunci nu voi fi in oras!  

Imi surade Plaza Mayor si ale sale cladiri istorice din perioada medievala! Zic daaa; vreau!!! Am citit de Stadion insa nu sunt deloc microbista deci zic PAS! Am citit despre cartierul La Latina unde s-ar consuma viata de noapte/ cafenele si baruri dragute .... mi-ar placea

4. Day trips din Madrid


Momentan in afara de Muzee si acest Parc nu stiu ce ar mai trebui sa vad in Madrid!?? Nici timpul cum sa il administrez! As vrea sa ajung si in Toledo! Poate Segovia?!

  • De Toledo am citit ca se i-a autobuzul din Piata Eliptica si ar costa 10-12 euro dus-intors! Ma intreb daca avem nevoie de o zi full sau doar jumatate de zi e destul?! Pentru Segovia stiti cum se ajunge ieftin? cat timp e nevoie? Daca nu ce recomandati sa vizitez din imprejurimi???
  • In rest poate ma puteti ajuta cu informatii privitoare la transportul de la aeroport pana in oras! Si in oras! Am sa caut sa ne cazam in centru ca sa nu dam prea multi bani pe mijloacele de transport.
  • Ce mancare traditionala nu trebuie sa ratez in Madrid? Alte observatii ...

Astept cu interes impresiile voastre si propunerile pt vizitarea orasului

😍 Apreciez comentariile voastre pe blog  😍

» Urmeaza sa calatoresti in Madrid? Citeste tot jurnalul meu de calatorie 


24 de comentarii:

  1. Anonim2:23 p.m.

    CHIAR ma bucur pt tine si astept articole interesante, sunt curioasa cum si la ce pret vei gasi cazari.
    Din pacate eu nu am ajuns in Madrid asa ca nu pot veni cu sugestii dar o sa citesc cu interes ce scriu altii!
    Calatorie placuta Alice!

    RăspundețiȘtergere
  2. aaaaa Madrid deci. vazut, placut. sa mergi la piata, vorbesc serios, uite am scris aici - http://vacantevacante.com/am-fost-acolo/spania/madrid-viva-la-vida/
    si da o multime de chestii sunt gratis - http://vacantevacante.com/am-fost-acolo/spania/madrid-pentru-toate-buzunarele/
    (si metroul e ieftin comparat cu alte capitale)

    RăspundețiȘtergere
  3. Calatorie placuta, Alice!!!
    Astept cu interes articolele tale deoarece anul trecut nu am ajuns in Madrid.

    RăspundețiȘtergere
  4. sa ne povestesti tot ! :)
    distractie placuta !!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Madrid! Frumos!
    Calatoria frumoasa iti doresc. De reomandat nu stiu ca nu am fost niciodata si sincer nici macar nu am citit prea multe despre.

    RăspundețiȘtergere
  6. La museul Prado, in acele doua ora gratis poti vizita numai o anumita galerie, nu tot muzeul.
    Museo del Jamon este de fapt un lant de restaurante(mult spus restaurant)- e un fel de magazin de mezeluri care are bar pe centru unde servesc tot felul de sanvisuri cu jamon, bere si alte gustari.
    Muzeul coridelor- nu stiu exact la ce te referi dar este corida in Plaza de Torros, spectaculoasa. Presupun ca au si muzeu, eu nu l-am vazut. Parque del Retiro e fix in spatele muzeului Prado, e central, nu e departe. Iti recomand si sera inchisa din gara veche Atocha.
    Plaza Mayor neaparat si Mercato San Miguel ce este fix langa. Posibil sa vrei sa vezi si Poarta Europei sau Torre Kio (sunt cele doua turnuri inclinate). Mai exista un muzeu al sculpturilor in aer liber si deasemenea celebrul Palacio Real (nu stiu daca au si zile fara taxa de vizitare) si catedrala Almudena, impresionanta. Templo de Debod se afla intr-un parc in apropierea pietei spaniei si merita vazut. Cladirile de pe Gran Via sunt impresionante. Eu am fost asta toamna, imagini linkul de mai jos. Vacanta placuta! https://plus.google.com/u/0/photos/106443923938694556262/albums/5809925800452936049

    RăspundețiȘtergere
  7. hehe, stiam eu ca nu poate sa fie Olanda, dar am zis si eu... :D Nu am fost la Madrid, dar uite aici un link, http://bit.ly/ZqYjvj, unde eu spun ca vei gasi multe lucruri interesante care te pot ajuta/inspira. Sa ai o calatorie minunata, Alice!

    RăspundețiȘtergere
  8. Anonim5:58 p.m.

    Prado, in mod sigur, la Reina Sofia in afara de Guernica nici ca am vazut mare lucru, multe sali goale, o hardughie de cladire ce m-a deprimat. Diferenta la pretul biletului de intrare intre cele doua muzee era de cca 5 euro acum patru ani.
    Am mai vizitat catedrala Almundena, palatul regal care e superb, un soi de gradina botanica, parcul El Retiro iarasi merita sa petreci citeva ore in el daca prinzi timp frumos, Grand Via si magazinele sale, mai e un mercato linga Plaza Mayor de unde am cumparat produse alimentare facute de taranii lor.

    RăspundețiȘtergere
  9. Absolut superba destinatia aleasa. Eram sigura ca va fi Spania, de fapt imi doream pentru tine sa fie Spania. :D Madridul e uluitor de frumos, dar sa mergi neaparat la Toleda(un oras-muzeu, un vis mai vechi de-al meu in materie de turism). Nu cred ca poti rata Prado.
    Eu te rog sa faci mult poze relevante pentru cele doua orase, sa le surprinzi atmosfera magica fotografiind fiecare straduta, cladire, copac... :D :P

    RăspundețiȘtergere
  10. N-am fost la Madrid încă, aşa că aştept cu nerăbdare să povesteşti aventurile tale. Şi muulte poze, neapărat! :D

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu am fost deloc in Spania si nu am cum sa te ajut insa iti doresc calatorie placuta!!

    RăspundețiȘtergere
  12. Am petrecut acum doi ani o minivacanta in Madrid. Nu rata Parque Del Retiro, e minunat. Eu l-am vizitat in doua zile si nu sunt o impatimita a plimbarilor prin parcuri. Bine, fiind iunie totul era verde. Nu stiu cum arata iarna.
    E fain de luat la picior, admirat arhitectura locurilor - centrul vechi e frumos.
    Neaparat sa iti rezervi o zi pentru Toledo si una penru Segovia, merita si sunt relativ aproape. Ajungi in jumatate de ora de la Madrid cu AVE. Eu asa am ajuns la ele cu trenurile AVE. Pentru Segovia am luat din gara Atocha dar nu imi mai aduc aminte pentru Toledo din ce gara am luat.

    Gasesti mai multe informatii si poze la mine pe blog daca ai dorinta sa lecturezi http://aradeanca.com/tag/spania/

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna Alice! Am fost in Madrid de revelion si a fost o experienta grozava!! poti vedea ceva poze pe pagina noastra de facebook http://www.facebook.com/Areyouhappy1409

    Ref sfaturi sa le iau in ordine: daca vine vorba de muzee toate cele 3 mentionate de tine sunt minunate. Daca vrei sa vezi insa o colectie foarte variata si impresionata iti recomand Thissen-Bornemiza. Daca ai timp merita vizitat Palacio Real.

    Muzeo del Jamon ti-l recomand cu mare mare caldura! Nu e muzeu in fapt ci un restaurant tipic spaniol. neaparat sa incerci ciupercile cu prosciutto si frittura de pescara si bineinteles Sangria. Senzational gatit totul si la preturi foarte bune!

    Ca si must see in Madrid sunt sigur Plaza del Sol si Plaza Mayor. Also, langa Plaza Mayor poti admira din exterior restaurantul Botin - in Guiness Book ca cel mai vechi restaurant din lume. Tot in apropriere de Plaza Mayor gasesti Chocolateria San Gines unde au fost de-a lungul timpului mai multe vedete din toate zonele lumii si unde non-stop (localul e deschis cu adevarat zi si noapte) poti manca churros cu ciocolata (un fel de gogosi locale). Neaparat sa mergi La Coure Gourmande pe Calle de Postas pentru a gusta cei mai minunati biscuiti pe care i-am mancat in ultimul timp :).

    Stadionul Bernabeu e ceva care merita vazut daca esti microbist si nu numai. Mie personal mi-a placut foarte mult dar ce e drept e si cam scump (19 euro). Merita de asemenea un spectacol de Flamenco. Noi am fost la Las Carboneras pentru ca era considerat cel mai bun si ne-a placut foarte mult locatia langa Plaza Mayor. Spectacolul a fost in jur de 30 de euro daca imi mai amintesc corect dar poti gasi si mai ieftine. Daca nu ai mai vazut pana acum un spectacol iti recomand cu mare drag!

    E o idee sa vezi Toledo si Segvoia dar timpul e destul de scurt si Madrid-ul are atat de multe lucruri de oferit incat ma gandesc sincer ca nu merita sa irosesti 2 zile din patru pentru asta. Ca si transport depinde foarte mult unde este hotelul tau. Noi am stat pe Calle Princessa si eram la 3 statii de metrou de centru. Ne-am deplasat foarte usor pe jos si am folosit seara cand eram mai obosite metroul. De la aeroport ai metrou direct in centru pentru 5 euro sau in orice alte zone iti sunt utile.

    Ca si mancare nu rata paella, creveti, calamari si alte feluri de peste; tapas - un fel de aperitive; branza mai ales platourile de branzeturi care vin cu nuci si gem de gutui; churros. Ca si bautura Sangria. Restaurante de Tapas gasesti al tot pasul si sigur cel recomandat si din punct de vedere al calitatii dar si al pretului este Museo del Jamon.

    Sper sa iti fie de folos :). pentru mai multe detalii poti sa ne scrii pe pagina de facebook si cu mare drag raspundem :). Irina


    RăspundețiȘtergere
  14. N-am ajuns niciodată în Madrid, nu ştiu ce să-ţi recomand, dar văd că cei de mai sus ţi-au dat nişte sugestii :)
    Vacanţă frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
  15. Aproape te-am ghicit, ca eu zisesem Barcelona. N-am fost la Madrid dar n-as rata un meciu cu Barcelona :) M-ar mai interesa tot ce tine de monarhia din Spania. Sotia mea a fost si mi-a zis ca i-a placut Toledo (unde se faceau faimoasele sabii de Toledo). Cred ca este apraoape de Madrid.

    RăspundețiȘtergere
  16. Nici eu nu am fost la Madrid, adica am fost doar in aeroportul din Madrid care e imens, dar sa vizitez nu am ajuns. Sa faci multe poze sa vedem si noi cum e. Abia astept articolele :) !

    RăspundețiȘtergere
  17. Anonim1:37 p.m.

    Poti vizita stadionul Santiago Bernabeu,palatul de la Escorial, daca doresti si ai timp merita vazut si Toledo, unde poti ajunge cu trenul s-au cu autobuzul, in maxim 1 ora.Vacanta placuta...

    RăspundețiȘtergere
  18. Nu am fost niciodata la Madrid, dar daca ar fi sa aleg un oras din Spania as alege Barcelona. Madridul sincer inca nu ma atrage, dar asta poate pentru ca n-am vizitat foarte multe tari/orase faine inca.

    RăspundețiȘtergere
  19. Eu iti urez sa ai parte de o calatorie minunata plina de lucruri faine si te asteptam cu drag inapoi cu impresii si fotografii :D te invidiez.. pana luna viitoare singurul lucru pe care il vad e biroul meu rosu..

    RăspundețiȘtergere
  20. Frumoasa destinatie de vacanta! Se pare ca eu am fost departe de a-ti ghici intentiile. Din pacate nu am fost niciodata in Spania, dar asta nu ma face decat sa ma bucur enorm de mult pentru tine.

    Abia astept sa iti citesc impresiile. :)

    RăspundețiȘtergere
  21. Excelenta destinatie...am fost in 2011 cu fiica mea...
    De vazut:
    Dintre muzeele de arta, noua ne-a placut cel mai mult Thyssen-Bornemisza, cea mai importanta colectie privata de arta, vanduta mai apoi statului spaniol...la Reina Sofia este Guernica lui Picasso si mult Dali, Miro...Prado e clasic: Velazquez, Goya, Rubens.

    Ca si piete, sunt interesante Puerta del Sol, km 0 al drumurilor, ca Piata Universitatii, la mica distanta de ea este Plaza Mayor, Plaza de Cibeles cu o superba fantana in mijloc, Puerta de Alcala in a carei apropiere este Parcul Retiro, Plaza de Espana (cu monumentul lui Cervantes), Plaza de Oriente (pe langa Palacio Real)strajuita de multe statui, 44 cica, noi nu le-am gasit pe toate.

    O plimbare pe Gran Via, intre Plaza de Alcala si Plaza de Espana, nu strica, facand abstractie de magazinele ultramoderne, toate cladirile sunt vechi si au un ceva al lor care te uimeste, mai ales Edificio Metropolis, la intersectia cu Calle de Alcala.

    Palacio Real nu m-a impresionat prea tare, mai degraba sa vizitezi catedrala - Catedral de Santa Maria la Real de la Almudena - din fata lui, care de fapt are intrarea pe partea opusa, pe Calle de Bailen, sau cel putin asa avea cand am fost noi, o cladire moderna care adaposteste niste vitralii superbe. Intrarea este practic gratuita, la poarta fiind niste calugari care asteapta sa donezi cat poti, daca ai, nu te obliga.

    Interesant Templo de Debod, un templu egiptean autentic din sec 2 I.C., "adoptat" de statul spaniol si astfel salvat, deoarece a fost dislocat in urma construirii barajului de la Aswan.

    Sunt doua manastiri superbe, dar cu un program ciudat de intrare, in primul rand scurt si acela care este este numai pe serii, dupa indeplinirea numarului de turisti per serie nu mai intra nimeni, cu ghid mai ales in spaniola, mare pacat, Real Monasterio de la Encarnacion si Monasterio de las Descalzas Reales.

    Toledo este ceva greu de descris, asa de mult mi-a placut si am regretat ca nu am alocat mai mult de o zi, poate exagerez, dar sincer m-a impresionat. Totul, cladiri, strazi, castele, pozitia, totul e superb. Catedrala este o splendoare, nu degeaba a fost centrul religios al Spaniei. Pana si gara feroviara este o opera de arta in stil neo-mudejar. In Toledo este muzeu El Greco, aproape de zona centrala, gratuit.
    Noi si la Toledo si la Segovia am mers cu trenul, cel de mare viteza, cam scumpisor dar nu mai aveam timp. Trenurile le-am luat din gara Atocha, care trebuie vazuta ca un muzeu macar, are o gradina mai ceva ca cea botanica.

    Sper sa iti fie de folos ce am scris, pentru ca Madrid merita vazut si revazut. Toate cele bune si distractie placuta.

    RăspundețiȘtergere
  22. Draga Alice,
    Datorita tie am vazut minunile din Cinque Terre asa ca, dupa doua vizitari de Spania sa-ti spun parerea mea despre ce ai putea sa faci 4 zile la Madrid:
    -mi-a placut mult Reina Sofia-e recomandat de localnici inainte de Prado (pe acesta nu l-am vazut inca, data viitoare!); este si aproape vis-a vis de gara Atocha care merita macar un sfert de ora-nici nu ai nevoie mai mult-sa vezi constructia pe interior si o mica plimbatre prin gradina botanica din gara
    -Toledo neaparat!! Nu e departe de Madrid si n-ar fi rau sa rezervi o zi -ai de vazut acolo orasul cu strazile lui-o minune de cetate, Casa lui El Greco plus picturi, Catedrala e impresionanta; asa cum spunea cineva mai sus, Toledo e greu de descris in cuvinte!!!
    -n-as recomanda Segovia desi e impresionanta dar nu chiar ca Toledo, pentru ca pierzi mult pe drum; sigur, exista tren rapid care e un pic scump, autobuz di Principe Pio face cam 2 ore dus/2 ore intors/ iar alte trenuri cam trei oredus/3 intors; noi am fost cu un tren lent am savurat peisajul de munte dar aveam timp
    -Madrid: neaparat plimbare pe Gran Via cladirile, care au implinit deja 100 de ani sunt impresionante-mi s-a parut cel mai elegant bulevard pe care l-am vazut
    -Plaza Mayor si Puerta del Sol-centrul Madridului sunt una langa cealalta asa ca n-ai cum sa le ratezi-merita sa bei o cafea in Plaza Mayor chiar daca e scumpa si sa admiri cladirile din jur si forfota oamenilor
    -desi nu sunt adepta busului turistic, am luat Ruta 1 care are un traseu f bun, ajungi si la Palacio Real, vezi piata Colon (adica Columb cu statuia aferenta), Gran Via,Cibeles, Catedrala Almudena etc-te urci/cobori unde te intereseaza, vizitezi si te duci in urmatorul loc
    -ca sa vezi cele doua turnuri-sunt de fapt centre de afaceri-n-are sens sunt departe, pe langa stadion, mergi destul pana acolo; mai bine vezi altceva
    -in fiecare marti si duminica este un trag/piata de vechituri si nu numai-se cheama Rastro, nu e departe de centru, merita, e foarte pitoresc sa te invarti 1-2 ore, nu mai mult, si sa te amesteci cu localnicii-poti gasi chestii interesante de mancare -gen fastfood cu fructe de mare care se face doar in zile de targ-este pe langa Puerta de Toledo (un punct de reper cunoscut in Madrid)
    -metroul/busurile circula excelent, din cate stiu de la aeroport este metrou, ajungi f bine in oras, pe noi ne asteapta de obicei cumnata mea cu masina asa ca nu am venit cu metroul
    -ca si cazare nu stiu ce sa-ti recomand noi stam la cumnata-mea cere e acolo de 22 de ani dar din ce am vazut, ca si puncte bune de conexiune cu centrul ar fi Principe Pio (gara/autogara/metro-toate la un loc, e impresionant sa vezi cum deasupra ta trec nenumarate trenuri, sub tine metrouri, tu te urci in autobuzetc- zici ca esti intr-un film SF), sau zona Atocha
    -sper sa-ti placa, Madridul este, dupa mine, cel mai elegant oras pe care l-am vazut.
    Carmen-ma poti contacta pe carmen_luminita@yahoo.com,

    RăspundețiȘtergere
  23. Super ca mergi in Spania. Madridul nu e destinatia mea favorita din Spania, dar merita vizitat. Muzeul Prado nu il poti vizita in doua ore, noua ne-a luat aproape o zi si nu cred ca l-am vazut pe tot. Noi am stat la coada sa intram. Singurul muzeu unde am stat la coada. In schimb Segovia si Toledo merita. As zice o zi fiecare, da avand in vedere ca stai doar patru zile... Totul depinde de preferintele tale. Abia astept sa povestesti cum a fost :)

    RăspundețiȘtergere
  24. Eu iti recomanda sa cumperi un visit card. Ultima data costa 65 euro dar facea toti banii. E inclus transportul local, multe muzee gratis, altel;e cu reduceri, primesti si un ghid cu sugestii si ponturi. Pe de alta parte sper sa nu ma "dezamagesti" si sa vizitezi Mercado de San Miguel ;)

    RăspundețiȘtergere