La inceputul anului eram foarte convinsa ca voi citi 24 de carti (2 pe luna) anul acesta si voi scrie despre toate pe blog, intr-o noua categorie Carti de calatorie. Doar ca destul de repede mi-am dat seama ca nu e asa usor sa scriu aproape zilnic pe blog, sa lucrez, sa am grija de Kari, de casa, sa vad filme, sa ies cu prietenii, sa calatoresc si sa mai imi impun sa si citesc zilnic 50 de pagini (pe langa toate blogurile ce le urmaresc). Cu toate astea anul acesta am citit deja 3 carti si o sa va scriu pe rand despre fiecare.
Azi am sa va povestesc despre Visul lui Joy de Lisa Lee
Cartea incepe cu o poveste destul de incurcata despre viata lui Joy, o tanara de 20 de ani care afla ca cea pe care o credea mama ei e de fapt matusa si invers. Ca cele 2 surori au facut schimb de roluri pt ca Joy sa duca o viata mai buna atunci cand au fugit din China in America. E suparata pe ele dar e mai mult suparata pe sine si se auto invinovateste-pt moartea tatalui ei vitreg, Sam, care decide sa se sinucida cand politistii afla ca e ilegal in America. Iar ea crede ca a condus politistii pe urmele lui ...
Uraste situatia, se uraste pe sine, le uraste intr-un fel pe cele 2 mame care i-au ascuns adevarul atatia ani asa ca se hotaraste se fuga inapoi in China comunista acolo unde spera ca presedintele Mao si noul sau program "Marele Salt Inainte" ii va aduce o viata mai buna. Acolo va reusi sa uite, sa ierte si va incerca sa-l cunoasca pe tatal ei adevarat, ZG, un artist care in tinerete le picta pe Pearl si May (mamele ei) pe vremea cand erau modele.
Ajunge cu greu in China, pe un vapor cu "clandestini" din Hong Kong, renunta la pasaportul American in momentul cand intra in tara si merge direct la Uniunea Artistilor unde il cunoaste pe tatal ei. Acesta se pregateste pt un turneu de promovare a Artei in sate, la tarani, asa ca Joy il insoteste. Acolo il intalneste pe Tao, unul din baietii care au ceva calitati si intelege intr-un fel arta cu care se si casatoreste mai apoi.
In perioada turneului lor, Pearl, cea pe care Joy o credea mama ei merge in China dupa ea. Locuieste in vechea ei casa, alaturi de alti chiriasi, o intalneste pe prietena mamei ei, pe care o numea Matusica Hu, incepe sa lucreze in folosul "comunitatii" la strans hartii de pe strada si se tot minuneaza de cat de schimbat e Shangaiul, si-a pierdut tot farmecul, distractia, buna-starea de alta data... Spera ca in final sa o convinga pe fiica ei sa fuga impreuna inapoi in America!
- In aceste capitole aflam despre viata la tara, foarte multe informatii despre China, despre obiceiuri, traditii. Cum ar fi 'picioarele legate' care sunt o adevarata "maltratare" dar pe care femeile o acceptau cand erau tinere fiindca li se promitea ca astfel vor avea servitori si nu vor mai lucra niciodata. Daca dati un search pe google, la imagini veti vedea mai bine despre ce e vb ...
- Despre oamenii de la tara, despre cum fetele nu au nici o valoare pt ei, despre greutatile vietii de acolo, despre permisele de calatorie fiindca in China nu poti calatori liber dintr-un sat/oras in altul, cat de greu si cat de mult lucrau pe camp pt a onora cererile Presedintelui Mao care vroia productii de 10 ori mai mari decat anul anterior etccc
- In momentul cand Pearl ajunge in Shangai actiunea se muta in marele oras, multe cunostinte despre Shangai si diferentele vietii fata de sate, despre arta si ce exprima ea pt poporul chinez, despre astrologie si cat de important e anul in care te nasti pt ei in decursul vietii, despre viata de vedeta a lui May si Pearl care fusesera modele la Shangai ambele fiind foarte frumoase, despre beneficiile vietii de artist cu petreceri/ banchete si marele targ de la Canton.
- Dar mai ales veti afla multe despre ce a insemnat comunism, despre cum reuseau sa prosteasca oamenii, sa ii indobitoceasca sa ii infometeze! Despre Mao si proiectele lui inumane!
Sfarsitul desi pentru ei nu e tragic, pentru chinezi Marele Salt Inainte a fost o catastrofa care a dus la infometare, malnutritie si moartea a peste 40 de milioane de oameni. Acel episod in care e povestit in detaliu despre ratiile lor de mancare care au ajuns la 5 boabe de orez pe zi, despre disperarea oamenilor care au ajuns sa manance orice plante/insecte/animale pentru a supravetui ... uneori proprii copii si membrii a familiei care erau sacrificati sau inmormantati de vii pt a fi o gura in minus de hranit este cutremurator, infricosator ceva inimaginabil.
Cartea m-a impresionat mult si v-o recomand si voua! O gasiti la Editura All care de altfel a pus la bataie vALLuntar un program prin care pt fiecare 15 comentarii adunate la aceasta recenzie planteaza un pomisor oferit de ROMSILVA.
Ce spuneti va tenteaza cartea? Ati dori sa vizitati China?
Ce lucruri interesante stiti despre aceasta tara??
ps: eu sunt foarte fascinata de China - aici gasiti un alt review la o alta super carte: Top 10 China
Daca vreti sa stiti primii ponturi despre calatorii va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)
Mi-am propus sa citesc cat mai curand cartea aceasta. Am citit zeci de recenzii si toate i-au fost favorabile. Mi-ar placea sa vizitez tot pamantul, sa nu imi scape nici macar un loc... :((
RăspundețiȘtergereAm citit aceasta, carte si am recenzat-o pentru campania Valluntar. Mi-a placut, insa povestea este trista.
RăspundețiȘtergereda, da...am auzite multe despre scrierile lui lisa lee si intentionez ca anul acesta sa citesc macar unul dintre romanele ei.
RăspundețiȘtergeresi eu am ales cartea aceasta, pt campania valluntar. cutremuratoare povestea, nu-mi inchipuiam ca s-au putut intampla asemenea atrocitati! foarte interesant mi s-a parut modul lor de gandire si acceptare a sortii.
RăspundețiȘtergereMi-a placut foarte, foarte mult cartea! De fapt ambele, ca sunt 2. Sunt pasionata de istoria Chinei si sper sa reusesc sa ajung vreodata acolo.
RăspundețiȘtergereStiu mai multe despre istoria lor, am citit tot felul de carti, de Anchee Min (ti-o recomand, citeste Imparateasa Orhidee) si de Lisa See. Dar as vrea sa stiu mai multe despre obiectivele lor turistice, despre viata lor de acum. De aceea este necesara o vizita acolo. :P
Si eu am citit multe recenzii despre aceasta carte, cat si despre prima parte. Mi-ar placea sa le citesc, mai ales ca ma fascineaza Asia:)
RăspundețiȘtergereChina si Extremul Orient nu m-au atras niciodata. Stiu destule lucururi despre geografia Chinei, mi-ar placea sa vizitez totusi zona Celor Trei Defilee. Este spectaculoasa. Si daca tot sunt pasionata de ziduri, nici Marele Zid Chinezesc nu e de lepadat. :))
RăspundețiȘtergereSi eu am citit cartea si m-a cutremurat de-a dreptul. Dupa ce am citit despre viata chinezilor in acea perioada ii multumeam in continuu lui Dumnezeu ca eu traiesc azi, aici si ca nu sunt nevoita sa recurg la asemenea extreme ca sa supravietuiesc.
RăspundețiȘtergereEste una dintre cartile mele preferate, dar cred ca Fetele din Shanghai este mult mai "calatoare" decat aceasta. M-a uimit ca ai dat foarte multe amanunte despre actiunea cartii, dar in acelasi timp si felul in care ai perceput-o tu. Interesant, mi-a placut modul de prezentare.
RăspundețiȘtergereNu am citit cartea asta, deşi din prezentarea ta regăsesc multe lucruri pe care le-am întâlnit în alte cărţi despre China, aşa că o trec pe listă. Mai ales că şi Kadia spune că este una din cărţile ei preferate, deci clar trebuie să o citesc. :)
RăspundețiȘtergereAm auzit multe despre China si ar fi interesant sa citesc aceasta carte. Cu siguranta o voi trece pe lista de dorinte.
RăspundețiȘtergereIoi, am mai citit despre ea, insa detaliile mai putin placute m-au cutremurat cu toate ca am citit Povestea Tibetului unde se discuta si acolo chestiuni delicate..
RăspundețiȘtergereAm citit si eu cartea,ma bucur ca ai scris despre ea, astept recenziile celorlalte carti ( doua pe luna!)cum ai promis.Spor!
RăspundețiȘtergere