8 idei de excursii din Madrid

In zilele in care imi pregateam cele 4 zile in Madrid citisem multe! Initial mi s-au parut prea mult 4 zile pentru Madrid! Apoi (la fel cum se intampla de fiecare data) mi-am dat seama ca mi-ar trebui vreo 2 saptamani sa vad tot ce e de vazut! Madrid nu inseamna doar un oras ci o regiune imensa, complexa si cu   foarte  multe lucruri  interesante ce merita vazute! 

Madridul face parte din Regiunea Castilla care se imparte in: 

  • Castilla de la Mancha la Sud de Madrid avand ca orase importante din punct de vedere turistic: Toledo, Aranjuez, Cuenca, Ciudad Real, Ciudad Encantada, Guadalajara, Pastrana etc
  • Castilla de Leon la Nord de Madrid  avand ca orase importante din punct de vedere turistic: Segovia, Burgos, Salamanca, Avilla, Saguan, Zamora, Castillo de Coca etc
Ok, deci  3-4 zile pentru Madrid, plus inca o zi in fiecare din orasele astea ne da 2 saptamani fara plictiseala si odihna la umbra copacilor, fara vizitat rezervatii naturale, escaladat munti, etcc! Doar luand la rand orasele si satele din regiune! 

Pe scurt de ce merita sa mergi in fiecare:

1. Toledo

Unul din cele mai frumoase orase medievale ale Spaniei, Toledo merita vazut pentru Alcazar, pentru  Catedrala, pentru productia unica de sabii si nu in ultimul rand pentru Martipan!  Toledo este inclus in Patrimoniul UNESCO. In Toledo se ajunge cu trenul din Madrid (gara Atocha), trenul face 1 h si costa 20 euro dus/intors

2. Aranjuez

Aranjuez e un oras care inca pastreaza splendoarea palatelor, a gradinilor si a strazilor in stilul castillan cu dumbravi si alei inguste! Merta vizitat pentru Palatul Regal, pentru gradinile Principe si Parrtere!
In Aranjuez se ajunge cu trenul din Gara Atocha sau Chamartin! Din lunile mai-octombrie este un tren special, se numeste trenul capsunilor cu locomotiva cu aburi si vagoane din lemn! Biletul costa 21 euro dus-intors iar in pret primiti si un tur ghidat al orasului! Pe parcursul calatoriei tinere imbracate in vesminte traditionale va servesc cu capsuni, produsele cele mai consumate din Regiune!


3. Segovia

Segovia alaturi de Toledo sunt 2 orase muzeu din regiunea Castilla ce nu trebuie ratate! Apeductul din Segovia este cel mai bine pastrat zid de acest gen din lume! Orasul se mandreste deasemenea cu Catedrala, ultima in stil Gotic ridicata in lume si cu Alcazarul care a fost sursa de inspiratie pentru crearea Palatului Fermecat din Disneyland! Orasul e inclus in Patrimoniul UNESCO.
In Segovia se ajunge din Madridul cu trenul, face circa 1 ora si costa 21 euro dus-intors! Atentie se i-a din gara Chamartin!!



4. Burgos

Burgos cuprinde unele dintre cele mai reprezentative exemple de arhitectura medievala din Spania! Merita vizitat pentru Catedrala, pentru mormantul Cid-ului si pentru frumosul Arc Santa Maria!
Orasul face parte din Patrimoniul UNESCO



5. Avila

Avila este un sat medieval cu un frumos zid de fortificatie ridicat pentru a proteja spaniolii de invaziilor arabe! Zidul are 82 de turnuri semicirculare si o biserica in stil gotic demne de vizitat! 


6. Cuenca

Cuenca este unul din cele mai interesante orase ale Spaniei, datorita faptului ca e construit pe o bucata de stanca si toate casele se pravalesc la vale, pe marginile abrupte ale stancii! Merita vazut pentru arhitectura deosebita a caselor suspendate probabil unice in lume! Dintre obiectivele turstice amintesc Muzeul diocezan de Arta Sacra si podul din fier forjat San Pablo care ofera o priveliste ametitoare asupra orasului!

7. Ciudad Encantada

Foarte aproape de Cuenca se afla un loc magic, numit Ciudad Encantada in care se gasesc niste formatiuni stancoase fantastice! Acestea se afla intr-o rezervatie naturala si zic ca merita vazute!


8. Salamanca

Salamanca este o varianta indepartata de excursie din Madrid! Se afla la aproape 300 km si merita vazut in cadrul unui circuit! Orasul este in stil renascentist si este cunoscut pentru cea mai Veche Universitate din Spania! Este asadar un oras studentesc cu o arhitectura deosebita, un fel de Oxford al Spaniei! Merita vazut in special la Apus cand soarele incalzeste cladirile in culoarea mierii si face din Salamanca un oras stralucitor!
Orasul face parte din Patrimoniul UNESCO


13 comentarii:

  1. Tot excursii de o zi din Madrid poti face comod cu trenul la Alcala de Henares sa vezi casa Cervantes si berzele ( ajungi cam in 50 de minute cu trenul daca bine imi aduc aminte) si la Escorial unde pe langa catedrala si catacombele regale poti vedea San Lorenzo de El Escorial un orasel foarte frumos ci vreo 2 case de vacanta regale ( cred ca am facut 2 ore pana acolo tot cu trenul)

    RăspundețiȘtergere
  2. Mihaela bun venit pe aici si multumesc pentru completari :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Geta Radu8:09 p.m.

    La Toledo ai fost sigur, la al doilea oraș oscilez între Segovia sau Aranjuez. Abia aștept să ne spui tu care au fost cele două orașe vizitate.

    RăspundețiȘtergere
  4. Hmm...eu aş alege Toledo si Segovia :) . Foarte greu sa mă limitez doar la două destinaţii :) Din destinaţiile pe care le-ai prezentat aş încerca să nu ratez niciunul

    RăspundețiȘtergere
  5. Vai ce bine arata toate!
    Toledo mi se pare cel mai fain. Banuiesc ca nu l-ai ratat ;).
    Pai ...o sa zic si eu la nimereala Toledo si Burgos :D.
    Am ghicit?! :p

    RăspundețiȘtergere
  6. Toledo si Burgos, insa toate merita vizitate numai din ceea ce ne-ai povestit. In Burgos sta mama unei cunostite, nu stiam ca e atat de fascnant orasul.
    Weekend placut si vizionare placuta, cred ca nu ratezi vreun film. ;)

    RăspundețiȘtergere
  7. Întradevăr toate merită vizitate pe îndelete.
    Dau cu zarul - Burgas şi Cuenca.

    RăspundețiȘtergere
  8. De exceptie aceasta zona, uite ca nu stiam cate minunatii arhitecturale adaposteste Castilla. Zau ca nu merita sa ratezi niciunul dintre aceste orase. As vrea sa vii cat mai repede cu informatii de la fata locului din Toledo, Avila(ce zid impresionant, as vrea si eu sa-l cuceresc), Segovia si Burgos. Ce tara turistica este Spania, cate are ea de oferit vizitatorului indragostit de arta, istorie si cultura!

    RăspundețiȘtergere
  9. Cred că aş sta cel puţin 10 zile, ca să pot vedea, experimenta cât mai multe şi prin împrejurimi. Bun şi la obiect articolul, de ţinut minte!

    RăspundețiȘtergere
  10. Ideal ar fi sa le vezi pe toate, oricum provincia e de-a dreptul superba! As adauga si Santiago Bernabeu, pentru microbisti

    RăspundețiȘtergere
  11. Dacă scoatem Madridul din ecuatie :D regiunea asta este SPLENDIDĂ... merită să vii aici in vacanta si fara să treci pe la Madrid :)
    Cuenca mi se pare ca arata ca un sat italian de pe malul marii :D

    RăspundețiȘtergere
  12. DanielR3:55 a.m.

    in Toledo se ajunge mai confortabil, mai rapid si mai ieftin cu autobuzele ALSA, care se iau din Plaza Eliptica. Cca 9,50 euro dus-intors, o ora de traseu, autogara din Toledo la distanta mica de zona istorica

    RăspundețiȘtergere