Segovia - mai frumos decat Toledo sau Madrid

Segovia e unul din cele mai frumoase orase pe care le-am vazut vreodata! Asta fiindca iubesc orasele mici, medievale, cu arhitectura deosebita! Si mai ales fiindca mi-am dorit foarte mult sa il vad! Orasele si locurile la care visez o vreme au alta valoare pentru mine atunci cand ajung sa le vad cu ochii mei! Trepidez de fericire numai la gandul ca o sa calc acolo! Si de foarte putine ori ma dezamagesc! Segovia a fost un vis mare, crescut in mine in urma cu cativa ani in prima vacanta in Spania, cand am fost in Barcelona! Acolo in Barcelona, in timp ce ma plimbam prin Pueblo Espagnol am descoperit regiunea Castilla y Leon si atunci am zis ca urmatoarea vacanta in Spania va fi acolo, legata cumva cu Sudul Spaniei - Andaluzia! Pe mine ma ademeneste un oras prin arhitectura lui! Nu ma pricep prea mult la arhitectura insa iubesc sa vad stiluri diferite, sa compar, sa ma minunez, pana la urma asta e frumusetea lumii (cea creata de om)! Si apoi daca ma bagi si intr-un restaurant si imi place mancarea tipica din acea regiune m-ai convins ca trebuie sa ajung acolo! Asa s-a intampla cu Segovia si ale ei prajituri! O tin minte si acum pe femeia dolofana ce mi-a adus o prajitura si un paharel de lichior si mi-a zis sa am grija, ca provoaca dependenta! Cata dreptate a avut ...
De atunci visez la Segovia si la prajitura ei magica!

Si iata-ma dupa 2 ani in Segovia! 


Am ajuns in Segovia cu trenul din Madrid (Statia Chamartin - biletul costa 20 euro dus-intors)
In gara din Segovia este un autobuz ce asteapta turistii ca sa ii duca in oras, centrul istoric fiind cam la 15 min de gara, cu autobuzul! (nu va recomand sa mergeti pe jos - e prin pustietate)

       Ce mi-a placut in Segovia, prin ce se reamarca 

Si de ce zic ca e special

1.Apeductul din Segovia

Cum am coborat din autobuz am dat nas in nas cu Apeductul din Segovia, cel mai bine conservat din lume si cel mai lung din Europa! Are aproape 1 km si 29 m inaltime si e cu adevarat deosebit! Un zid imens de coloane, ce priveliste .... Un alt Apeduct faimos din Europa se afla in Sudul Frantei, se numeste "Pont du gard"! Alte apeducturi gasiti in Lisabona, peninsula Iberica si Caserta (Italia).
Destul de strategic, chiar in spatele Apeductului este biroul turstic care imparte harti gratis pentru calatori! Am luat una fara sa cer alte informatii, am iesit pe strada si am aruncat o privire pe ea! Uitandu-ma in jur am localizat strada in panta pe care trebuie sa urc pt a ajunge in centru!
Segovia seamana oarecum ca si arhitectura cu Toledo! e tot in panta, cladirile au culoarea mierii, predomina case (nu exista nici un bloc aici) iar restul cartierelor sunt la o distanta considerabila de aceasta stanca pe care a luat viata Segovia si care acum formeaza acum centrul istoric!



2.Centrul Istoric

Urc pe strazi aruncand o privire in fiecare magazin de artizanat plin doldora cu suveniruri ca sa descopar ce e caracteristic orasului! Multe obiecte de ferorerie, dantela, ceramica si binenteles Apeductul, simbolul Segoviei,  prezent pe fiecare cana, tricou, farfurie, breloc,  in miniatura etccc
Prima oprire o fac in P-ta Medina del Campo unde traiesc acel moment magic de fericire nemarginita cand ma asez pe o banca si aud clopotele bisericii si vad oamenii in varsta cum se grabesc la sujba! Aici, inconjurata de cladiri istorice, printre alei inguste imi amintesc de filmul "Under the tuscan Sun cand ea se afla  in San Giminiano si se opreste tot asa undeva sus, asculta clopotele si scrie o vedere unui turist lipsit de inspiratie"! Scot si eu carnetelul si notez nume de biserici/ piete / locuri si scurte idei! 
In Segovia e racoare, desi tot urci si practic te apropii de soare ai impresia ca soarele se risipeste peste cladiri si nu patrunde deloc pe strazi! Oamenii sunt imbracati bine, de iarna as spune! Mie mi-e frig! e azi-maine martie si azi in Segovia sunt 3 grade!









Pornesc la drum si ma opresc din nou! De data asta atunci cand ajung la Miradoro (punct de panorama) unde strada e parca decupata, o casa lipseste special pentru a ne bucura noua privirile cu acest peisaj frumos! Drumul se continua cu 2 case marcate pe harta: Una zic ca e o "bijuterie" a secolului 16 iar a doua, e o casa cu fatada de "diamante" ce seamana izbitor de bine cu o biserica vazuta de mine in Italia, in Napoli! Remenber Mom?




Orasul nu e mare, cred ca daca mergeam normal si nu faceam o gramada de poze in 10 minute as fi ajuns de la Apeduct la Plaza Mayor! Plaza Mayor fiind centrul, acolo unde se afla  ...

3. Catedrala

Catedrala e cea mai noua constructie in stil gotic din lume (woww) si zic ca e o capodopera a genului! Mi-a placut la nebunie! Aprope am avut o strangere de inima cand am trecut pe langa ea si nu am intrat! Costa 3 euro si am promis ca vacanta asta nu voi da bani pe nici o biserica! Sunt prea multi muritori de foame si copii in lume ce merita si s-ar bucura de o bomboana! trebuie sa ma multumesc cu cate biserici am vazut pana acum!
Poza asta mi-a facut-o o chinezoaica! Cand am facut semnul lor s-a prapadit de ras :)





4. Ruta Panoramica


Din nou o surpriza imensa din partea Segoviei care nu era marcata pe harta (sau nu am observat eu) e Ruta Panoramica care se face cu masina si pe care o poti vedea de sus de langa Alcazar in toata splendoarea ei! Binenteles doar o parte! Cand am vazut acest peisaj am mutit de surpriza si de fericire! 




5. Si apoi mai este Alcazarul care l-a inspirat pe Disney in proiectarea "Castelului Fermecat" din Disneyland

Alcazarul este un castel, foarte frumos din exterior, dezamagitor in interior! Si nu e voie sa faceti poze :)




6. Si apoi faimoasa prajitura cu alchool Ponche de Segovia

Prajitura care se topeste in gura! Desi aceasta nu e ca cea mancata in Poble espagnol, in sensul ca nu vine cu alchool-ul separat in paharel, ci e imbibata in ea, e dulce si e delicioasa! Pt curiosi, portia mea a fost 2 euro


Cateva impresii de final - Segovia mi-a placut mai mult decat Madridul sau Toledo

Nu dati cu pietrii! E o parere personala! Madridul nu are atata identitate, autenticitate! Nu ar avea cum, e capitala, economia trebuie sa mearga, sa suporte tara! Toledo e frumos dar ofera destul de putin din punct de vedere turistic! Catedrala din Segovia e mai frumoasa, panorama e mai frumoasa, in plus are un Castel si un Apeduct! Cred ca nu il supra-evaluez si zic pe merit ca Segovia nu trebuie ratat nici daca ai 2 zile de vizitare in Madrid!

Alte recomandari: De la Apeduct la Alcazar merge un autobuz turistic, electric, mic, nr 9! Puteti merge cu autobuzul si doar sa va intoarceti pe jos! astfel ve-ti cobora si nu ve-ti avea de urcat!
Casa de la Moneda e o cladire mica in care au fost batute toate monedele din Spania in perioada 1455 - 1730! Intrarea e libera, din pacate se viziteaza doar cu programare si cu ghid!

😍 Apreciez comentariile voastre pe blog  😍

» Urmeaza sa calatoresti in Madrid? Citeste tot jurnalul meu de calatorie 


17 comentarii:

  1. Foarte frumos cum ai prezentat orasul. Ma bucur mult ca ti-a facut placere sa-l revezi si ca te-ai simtit bine. Ai putut sa il redescoperi, sa il studiezi mai in profunzime. That is sooo cool!

    RăspundețiȘtergere
  2. Chiar ca e tare frumos oraselul asta. Il pun acolo, pe lista :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Un articol care te poate convinge foarte usor sa vizitezi acest oras.

    RăspundețiȘtergere
  4. Frumoasa descriere, chiar mi-ar placea sa locuiesc intr-un oras precum Segovia, ma incanta arhitectura, asta in primul rand, faptul ca sunt doar case, clima, linistea, cum ziceai e un oras micut, iar de obiective nu mai zic. Spectaculoase, atat impresonanta catedrala in stil gotic, cat si castelul acela cu turnulete ca din basme. :)
    Foarte expresive si fotografiile, ma bucur ca ai ales sa le lasi la dimensiuni mai mari. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Trebuia sa intri in catedrala! Acte caritabile poti face oricand, nu neaparat in vacanta.

    RăspundețiȘtergere
  6. Nickro nu e neaparat vorba doar de acte caritabile cat e o revolta persoanala fata de bisericile mici care cer taxe de intrare! Nu mi se pare normal sa platesc sa vad o biserica!
    Am fost in vacanta 16 zile, daca zilnic plateam doar 3 euro pe cate o biserica (fiindca fiecare oras are o super catedrala) se strangea ceva! Singura la care am platit a fost Mezquita (Cordoba) si a fost 8 euro! in Sevilla e 5 euro! aici e 3 in Toledo cred ca 5 si tot asa! stiu ca aparent nu pare mult dar se aduna ...

    Nice mersi! M-am hotarat sa le las mari fiindca sunt pe aceleasi nunate si nu ar iesi cu nimic in evidenta! Oricum le voi lasa mari si de acum inainte, doar daca voi avea prea multe le voi mai pune si in colaj!

    Adriana atunci sper sa nu-l ratezi!

    Ana Q de fapt l-am vazut pentru prima oara! cred ca ai citit pe sarite :)

    Dana, asa, asa! La finalul jurnalului sper sa te conving sa mergi in Spania in urmatoarea vacanta!

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu mai stiu ce am zis cand ne-ai pus sa ghicim orasele vazute. E fain, l-ai prezentat cu/din suflet. Cladirile le-am privit cu admiratie, unele chiar ca arata ca niste bijuterii si ai facut foarte multe cadre frumoase.
    Cine stie daca voi vedea vreodata ce am vazut virtual, chiar si in cea mai mica parte, asadar sunt recunoascatoare ca am vazut si in aceste circumstante si imi place "sa calatoresc" alaturi de tine.

    RăspundețiȘtergere
  8. Deci, am ghicit cele două oraşe :). De fapt nu le-am ghicit, sunt oraşele pe care le-aş fi ales dacă trebuia sa merg doar în două din cele opt prezentate. Cât despre poza "tip China", si noi am păţit la fel în grădina Mirabell din Salzburg (tipa a început sa râdă)

    RăspundețiȘtergere
  9. ce frumos e acolo! stiam doar de apeduct. pt prima oara m-am intrebat cum ar fi sa stau cateva zile sa frunzaresc marunt orasul, sa visez pe terase, sa gust din toate prajiturile?

    RăspundețiȘtergere
  10. Aa cred ca ar fi foarte placut! Mai ales intr-o zi de primavara cu mai multa calduri si soare :)

    Ovidiu Segovia si Toledo sunt cele mai frumoase si apropiate din Madrid! Majoritatea turistilor le aleg si din lipsa de informare dar si din lipsa de timp :)

    Mihaela mersi

    RăspundețiȘtergere
  11. multumim de fotografii ...hmmm...si de prajitura :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Multumim mult Aliceee,pentru impresiile de calatorie si pentru poze. Am descoperit blogul tau facand documentarea pentru excursia noastra la Madrid de la incepurul lui octombrie.Acum imi este foarte clar,din cele 5 zile cat stam la Madid, doua inseamna Toledo si Segovia.Ne-ai convins!
    Te rog doar sa-mi aduci o lamurire: daca luam bilete de tren-dus intors, trebuie sa specificam ora de intoarcere? (ma refer la trenurile spre cele doua orasele).

    RăspundețiȘtergere
  13. Foto incepator da, ora trebuie specificata si respectata. Puteti sa cumparati doar dus si apoi din gara intors, in functie de cat vreti sa stati, e mai flexibil insa puteti risca sa fie trenul plin la intoarcere si costa ceva mai mult. Eu am preferat sa pastrez ora! :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Multumesc pentru raspuns. Si ar mai fi ceva,desi banuiesc ca nu te-ai confruntat cu aceasta problema,locuind in Cluj. Dar,na,poate ai auzit... Pe Wizzparking.com am gasit 3 parcari in Cluj unde as putea sa las masina pentru 6 zile: EASYPARKING, Park2FLY si Ready4Go . Poti sa-mi recomanzi vreuna dintre ele?

    RăspundețiȘtergere
  15. Foto incepator nu am masina deci nu ma prea pricep. Azi am aflat de la o cititoare ca in aeroport costa 165 ron pe saptamana ....
    E ok avand in vedere ca nu mai trebuie taxi/ spre aeroport - oras

    RăspundețiȘtergere
  16. Multumesc pentru promptitudinea raspunsului. Si asteptam noi articole de la tine,care sunt sigur ca se vor materializa in noi sugestii de calatorie pentru noi. Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  17. Am fost in Segovia si e superb. Catedrala este impunatoare si din afara si din interior..castelul este ca in povesti..iar apeductul zici ca este facut ieri

    RăspundețiȘtergere