Afla acum cat costa sa traiesti in alte tari din lume

Hey dragilor! Tocmai m-am intors din oras si am gasit in mail o "scrisoare" interesanta de la un ziar londonez. Da, sunt inca  abonata la stirile englezesti si sunt singurele pe care mai arunc o privire din cand in cand! Si nu, NU traiesc nostalgia zilelor de vara din Londra! Doar ca ziarele romanesti imi strica toata starea de spirit cu tabloidele si stirile lor "senzationale"! 
Dar sa revenim! Am primit acest mail despre obiceiurile culinare si cat costa sa traiesti in alte tari din lume! Si nu m-am putut abtine, m-am gandit ... I just have to blog this! Asa ca iata analiza lui Peter Menzel asupra costurilor pt mancare/pe sapt/ in fiecare tara! Gasiti mai multe detalii in cartea lui Hungry Planet

USA - 340$/sapt

ECUADOR - 30$/sapt

FRANTA - 416$/sapt

INDIA - 39$/ sapt


JAPONIA - 309$/sapt


BHUTAN - 4.95$/sapt


GUATEMALA - 74$/sapt


ITALIA - 258$/ sapt


ANGLIA - 340$/sapt



Asa ca dragilor voi stiti cat cheltuiti pe mancare in fiecare saptamana? Care sunt obiceiurile voastre alimentare? Aveti o dieta echilibrata? Se pare ca diferenta intre natiuni e absolut uriasa! 4 persoane in Franta cheltuie 416 dolari pe saptamana in timp ce 13 persoane in Bhutan cheltuie doar 13 dolari! Incredibil dar adevarat!  Eu tin minte ca cheltuiam cam 30 de lire pe saptamana la Londra, facand maxima economie iar la Cluj cheltui undeva la 50-100 ron pe sapt! Fara economie :) 
Peter impreuna cu familia lui a calatorit prin 30 de tari si a analizat viata culinara a peste 24 de familii strangand 600 de retete in cartea lui care se vrea a fi un ATLAS CULINAR! How cool is that!? 

Vedeti la asta nu m-am gandit niciodata insa zilnic gasesc noi si noi idei de observat in calatorii! In plus aceasta analiza e un punct de plecare pt cei ce vor sa se mute in alta tara si vor sa stie cam cat costa viata acolo ...

Vezi articolele esentiale pentru calatori aici -> 100 Informatii utile


Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!


15 comentarii:

  1. Nu pot sa nu remarc ca mancarea populatiei Americii (Centrale si de Sud) e bazata pe diverse legume, deci mai sanatoasa decat a celorlalti.Si indienii pot fi inclusi tot in aceasta categorie. Viata in Franta pare cea mai scumpa, iar in Anglia si SUA cea mai nesanatoasa.

    RăspundețiȘtergere
  2. Noi spargem cam 50- 70 euro pe saptamana. Interesant articol! ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte interesant articolul. Imi plac mult pozele, am stat mult la fiecare in parte, sa observ cat mai multe detalii.

    RăspundețiȘtergere
  4. Pai vazand preturile din Bhutan, acum inteleg de ce la ei e de baza Fericirea Nationala Bruta, in loc de PIB. Mi-a scapat mie sau Romania nu e in lista?

    RăspundețiȘtergere
  5. Interesant, Alice, dar ceea ce conteaza cu adevarat este venitul mediu pe cap de locuitor, in tarile astea

    RăspundețiȘtergere
  6. Natural ai dreptate!

    Wish 2 go in carte sunt specificate de la obiceiurile de consum al locuitorilor, pana la preturi, venituri, retete si alte cele!

    RăspundețiȘtergere
  7. Interesantă comparaţia. Cred că este cu atât mai interesantă cu cât intră şi ceilalţi factori în calcul (venituri, putere de cumparare etc).
    Se pare că hrana în Franţa este cea mai scumpă, urmată de USA şi UK.
    În cazul meu, cheltui cam 250 lei/săptămână şi suntem 2 persoane.

    RăspundețiȘtergere
  8. Andreia cam atata si eu daca luam toata familia! O suma mare zic la salarul minim/mediu din Romania
    Mi-ar fi placut ca printre cele 30 de tari analizate sa fie si Romania! din pacate cred ca la gastronomie nu stam chiar foarte bine si nu i s-a parut atat de "interesant"

    RăspundețiȘtergere
  9. interesant , chiar nu m-am gandit , dar daca tot ai adus vorba...cheltui mai mult iarna...vara...pasc :)...este mai ieftin , acum am in gradina diverse frunze !

    RăspundețiȘtergere
  10. eu nu sunt o mancacioasa ..... depinde de ce gatesc si cat de des gatesc intr-o saptamana, sunt saptamani cand cheltui 20 de lire (lapte,cereale, salate) sunt saptamani cand pot cheltui si 70 de lire (cand am chef sa gatesc o data la doua zile, 2-3 feluri de mancare) ... de diete echilibrate nu poate fi vorba

    RăspundețiȘtergere
  11. Vasusem o chestie pe facebook. Noi in Scotia 15-20 lire pe saptamana si 150lei in ro(2 insi)

    RăspundețiȘtergere
  12. Noi in 2 50-70 de euro pe saptamana pentru o dieta echilibrata cu legume, carne , fructe si tot ce trebuie...:)

    RăspundețiȘtergere
  13. enorma difenta de la unii la altii, dar conteaza mult si veniturile si mai ales preturile. Ce poti cumpara cu 100 de euro in Franta probabil in India cumperi cu 20....

    RăspundețiȘtergere
  14. Am citit despre asta si in revista Reader's Digest, acum cateva luni. Mi s-a parut foarte interesant.
    Eu nu stiu daca ma descurc cu 50-100 lei pe saptamana...Saptamanal cheltui cam 50 lei doar pe benzina. Pe mancare cel putin tot atat, pentru ca sunt mesele de la birou + cumparaturile de acasa.

    RăspundețiȘtergere
  15. Europa clar are cele mai multe reprezentante in topul celor mai scumpe locatii in care poti trai. Daca ar fi sa aleg, in ciuda faptului ca traiul este destul de scump, as alege fara retineri Italia.

    RăspundețiȘtergere