Circuit in Andaluzia - 10 orase de neratat

A doua parte a vacantei in Spania am petrecut-o in Andaluzia! Mi-am impartit timpul in 2, taiat egal, 4 zile pline pentru Madrid si imprejurimi si alte 4 zile pline pentru Sevilla si imprejurimi! Din Madrid in Andaluzia am ajuns cu autocarul (intr-o noapte) aceasta fiind varianta cea mai ieftina. Autocarul se ia de pe strada Mendez Alvaro,compania SociBus, este autogara acolo iar autocarele pleaca in fiecare zi de dimineata pana seara! Ultimele sunt la 22, 23 si 23:50! Biletul costa 22 euro pe sens si e bine sa fie luat cu minim 1 zi in avans!  Varianta (mult) mai costisitoare ar fi un tren de mare viteza care va teleporteaza in mai putin de 3 ore! Pretul e pe masura, de la 100 euro in sus varianta cumparata de azi pe maine! Daca cumparati pe net cu 1 luna inainte sunt sanse sa il cumparati la 30-50 de euro depinde de sezon! Si acum sa revenim la Andaluzia!

Am ajuns in Sevilla dupa o noapte pe autocar! Autocarele de la Socibus sunt ok, luxoase as spune! Se face o singura oprire scurta la 3 noaptea, in rest se sta 10 minute in autogari. Se tine cont de locul afisat pe bilet! se ajunge chiar la scandal pentru asta :) Autocarul a fost plin...iar pe fata de langa mine am reusit s-o urasc fara sa-mi fi adresat nici un cuvant! Dormea cu capul pe umerii mei, apoi ma impingea, apoi vorbea la telefon, glume - rasete - si declaratii de amor in toiul noptii, apogeul l-a atins dimineata cu jocuri pe telefon fara sonor dar cu vibratii!

Drumul e in special pe Autostrada, doar dimneata am inceput sa zaresc pe geam case, multe case imbracate in alb, incadrate cu galben! Strazile au inceput sa fie prafuite dar inca se pastreaza astfaltul! Altfel as fi spus ca Andaluzia are un aer rural, e ca la tara! Baruri pe drum care afiseaza mare "Bodegas" si caini tolaniti peste tot! Cand usa autocarului s-a deschis in Cordoba simt un parfum de vara, un aer cald zici ca am intrat in alta lume! Spania lasata in Madrid acum e doar un vis, o amintire! Aici e o altfel de Spania, una mai calma, mai autentica, Spania adevarata la care visam demult! 

Ca orice persoana care aude prima data de Andaluzia m-am gandit ca 4 zile s-ar putea sa fie putine dar cu ceva indemanare si un program riguros voi putea vedea cat de cat regiunea! Ca cele 3 orase importante ale Andaluziei: Sevilla, Cordoba si Granada practic se pot vedea in acest timp! Dupa 4 zile va zic ca e o abordare total gresita! 4 zile sunt doar o amagire ca ai trait dar n-ai simtit nimic din Andaluzia! E prea putin! Un circuit in Andaluzia nu inseamna doar aceste 3 orase! Ele sunt frumoase, diferite, pline de istorie si monumente demne de vizitat dar Andaluzia inseamna mult mai mult! Andaluzia inseamna 8 provincii si e bine sa vedeti macar un orasel/statiune din fiecare: Almeria/Cadiz/Cordoba/Granada/Huelva/Jaen/Malaga si Sevilla capitala Andaluziei!

Asadar un circuit ideal prin Andaluzia trebuie sa includa

1. SEVILLA


Sevilla este al patrulea oras spaniol ca marime si capitala autonoma a Andalusiei. Situata pe malul Guadalquivirului, mitologic se spune ca a fost fondata de insusi Hercule iar locuitorii sunt cunoscuti ca "sevillanos" si "sevillanas". Catedrala din Sevilia este in continuare cea mai mare catedrala gotica din lume si a treia biserica ca marime din lume.  Aceasta gazduieste mormantul renumitului Cristofor Columb. Cartierul Santa Cruz se afla in apropierea palatului Alcazar, a fost in trecut gehto-ul evreilor spanioli alungati din Spania de catre Inchizitie. Aici pot fi vazute case albe tipic spaniole, stradute si alei pavate care serpuiesc agale. Arena luptei cu taurii este Plaza de Toros si poate gazdui 12.500 de spectatori. Nu trebuie ratata plimbarea cu vaporasul de-a lungul Guadalquivirului care incanta atat sufletul cat si ochii si Piata Spania probabil cea mai frumoasa din lume!!!




2. GRANADA
  
Granada este orasul cu celebra cetate si palatele maure din cadrul complexului Alhambra. Este un taram incarcat de istorie tocmai pentru ca zonele Albayzin (Albaicin), Sacramento, Charterhouse sau cartierele Realejo, Cartuja, Bib-Rambla si Zaidin au fost si sunt pastrate impecabil. Denumirea orasului vine de la fructul de rodie, in spaniola grenada, care este un simbol al orasului. Complexul Alhambra se afla la poalele muntelui Nevada si este un monument de origine islamica. Cuprinde Gradinile Generalife care sunt de o frumusete impresionanta, amenajate dupa descrierea paradisului facuta in Coran, arata ca un colt de paradis. Gradina a fost construita la jumatatea sec. 13 avand stil islamic specific Nasrid.





3. CORDOBA


         Cordoba, un oras de dimensiuni medii este situat intr-o depresiune, inconjurat de Sierra Morena si gazduieste marea Moschee din Cordoba (Mezquita), cunoscuta si sub numele de „Catedrala Adormirii Maicii Domnului”, unul dintre cele mai vechi si semnificative exemple de arhitectura islamica spaniola. Podul roman, reconstruit pe vechile fundatii de 2000 de ani, Torre de la Calahorra , fost turn de observatie la capatul podului de peste raul care inconjoara orasul si frumoasa straduta Calleja de la Flores sunt doar cateva din obiectivele care trebuie vizitate in acest minunat oras.


4. RONDA


    Orasul Ronda este asezat pe cea mai mare stanca din Andaluzia situata pe doua dealuri impartite de o prapastie imensa  si este strabatut de raul Grande, afluent al Guadiaro. Orasul actual a fost fondat in timpului celui de al doilea Razboi Punic de Scipio Africanul, iar Iulius Cezar l-a ridicat la gradul de oras. In Plaza de Toros se gaseste a doua arena ca marime din Spania unde se desfasoara Coridas goyescas, un spectacol renumit. Acipino, celebrele ruine romane sunt atractii care merita vazute. Alte obiective turistice pe care le gasim aici sunt Puente Nuevo, Banos Arabes, Casa del Gigante, Casa del Rey Moro.



5. GIBRALTAR

   Gibraltar este  teritoriu britanic acopera 6.843 km patrati (2.642 sq mi) si are o frontiera terestra de 1,2 kilometri (0,75 km) cu Spania. Limba oficiala este engleza insa majoritatea locuitorilor vorbesc si spaniola iar moneda este lira sterlina. orasul se mandreste cu singurul aeroport international al carei pista este strabatuta de drumul national. THE ROCK domina cu impozanta sa stramtoarea de aproximativ 20 km care desparte Africa marocana de Spania, oferind spectatorului grandoare si emotie. Si e plin de maimute! :)



6. MALAGA


   Malaga este un oras portuar în Andaluzia, în sudul Spaniei,situat pe portiunea coastei Marii Mediterane. Aici se afla casa natala a celebrului pictor Pablo Picasso. Portul este unul dintre cele mai importante din Spania, este imens si bine organizat. Catedrala, în stil greco-roman, pe locul unei vechi moschei maure, a fost începuta în 1528 si terminata în 1719. Aici se produc si se imbuteliaza gustoasele vinuri de Malaga.



7. SETENIL DE LAS BODEGAS


   Setenil de las bodegas este un sat în provincia Cádiz, Andaluzia, Spania cu o populatie de 3.043 locuitori. Prin sat trece raul Trejo,  localitatea fiind construita pe ambele maluri ale acestui rau, pe coastele abrupte si mai ales, pe sub coaste, de aceea i se mai spune si satul de sub stanci.



8. CADIZ


   Cadiz este un oras port la Atlantic, incarcat de istorie si totusi foarte modern in acelasi timp. Este cel mai important port militar din Spania. A fost întemeiat în preajma anului 1104 î.Hr de catre fenicieni. Aici se afla celebra Iglesia nueva, celebra catedrala ridicata peste o fosta biserica araba. Plajele sunt moderne si curate iar viata de noapte se desfasoara intr-un ritm alert. Un oras bun pt tineri si cei care cauta distractie, plaja, mare dar in aceelasi timp vor sa viziteze cate ceva!



9. COSTA DEL SOL


   Costa del Sol se traduce in limba romana in Coasta Soarelui si este o regiune formata din orase de coasta si  comunitatea autonoma Andalusia. Include orasele Torremolinos, Benalmádena, Fuengirola, Mijas, Marbella, San Pedro de Alcántara, Vélez-Málaga, Nerja, Torrox, Puerto Banús si Estepona. Este un important centru turistic, cautat in special pentru frumusetea exotica si calma. Pentru plaje si resorturi de lux!





10. PUEBLOS BLANCOS


    Pueblos Blancos sunt mai multe sate din Andaluzia, vopsite in alb, care sunt propuse pentru trasee turistice! Se spune ca aici vezi adevarata viata din Andaluzia!


Si acum: 

Care sunt cele 3 locuri in care ati merge prima data din  Andaluzia????

Ce am ales eu veti afla in urmatoarele articole :)

😍 Apreciez comentariile voastre pe blog  😍

» Urmeaza sa calatoresti in Andaluzia? Citeste tot jurnalul meu de calatorie 

23 de comentarii:

  1. Gibraltar, Malaga, Sevilla..superbe toate oricum;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte greu de ales doar trei, pe toate le-ai prezentat şi arată în mod deosebit.
    Gibraltar, Malaga, Costa del Sol

    RăspundețiȘtergere
  3. cred ca oricare trei le-as alege, as fi castigata. abia astept sa povestesti ce-ai vazut!

    RăspundețiȘtergere
  4. asteptam cu nerabdare continuarea; ce spectaculos pare Pueblos Blancos

    RăspundețiȘtergere
  5. As vizita Sevilla clar, in primul rand. Nu cred ca este un oras pe care sa-l ratezi. Ronda aarata interesant ca si si satul acela de sub stanca, Setenil de las bodegas. Sincer pana acum n-am auzit de el, dar pare wow.
    Si Costa del Sol..pfff, mare albastra, statiuni frumoase, vad si niste munti acolo in plan indepartat. Hai ca am ales 4 :)).
    Abia astept sa ne spui ce ai ales tu si sa povestesti despre ;)

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu una as vizita in primul rand Gibraltarul, apoi Cadiz si Pueblos Blancos, dupa care toate celelalte :))). Spania e minunata. Esti asa norocoasa ca ai ajuns sa vezi locuri atat de frumoase <3 si eu vreau :P :))

    RăspundețiȘtergere
  7. Cadiz, Sevilla, Malaga, cred că astea ar fi primele pe care le-aş alege, dar desigur că mi-ar plăcea să văd cât mai multe locuri în Spania, arată superb. Şi mai sunt atâtea de făcut, de savurat... :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Andaluzia este regiunea mea preferata de pe Terra. Este destinatia turistica la care visez dintotdeauna. Andaluzia, asa cum spuneai si tu, inseamna de fapt Spania. Cred ca cel mai mult imi doresc sa vad Granada, apoi Cordoba la egalitate cu Sevilla si apoi Ronda. Desigur, nici satele cu acele casute albe nu sunt de neglijat.In 2010 in Andaluzia trebuia sa mergem, pentru Costa del Sol platisem de fapt si in ultimul moment am aflat ca vom ateriza in Catalunya. Nu regret nicio clipa,dar am o strangere de inima ca nu am vazut Alhambra nici pana acum. Sper ca ai ajuns tu si ne vei posta o multime de fotografii de acolo. :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Am vazut Sevilla si Cordoba, dar mi-ar placea tare mult sa vad GIBRALTAR.
    PS: Din cate stiu eu Marea Britanie este tot in Europa, banuiesc ca voiai sa spui pe continent, dar fraza aia suna tare aiurea. Sper sa nu te superi pe mine, poti sa editezi partea asta de comentariu daca vrei :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Superb! Ronda, Gibraltar si Malaga.

    RăspundețiȘtergere
  11. Doar 3 e foarte greu de ales: Ronda, Gibraltar si Malaga, insa si Pueblos Blancos m-a incanta la fel de tare ca si Cadiz.. :))

    RăspundețiȘtergere
  12. Superbe toate, am merge in fiecare oras prezentat de tine !!! Abia astept articolele urmatoare, sper sa pui multe poze ca mor de curiozitate. Eu planuiesc o excursie in vara asta in Spania, dar voi merge in Barcelona si Costa Brava (Figueres, Roses, EmpuriaBrava, Girona, Lloret del Mar).

    RăspundețiȘtergere
  13. Multumesc tuturor pentru comentarii si preferinte! :)

    Kadia mersi de atentionare, am corectat

    Georgiana si Barcelona si imprejurimile sunt superbe! Sa nu ratezi Manastirea Montserrat!

    RăspundețiȘtergere
  14. Ce să mai spun acum, m-a mâncat să dau click pe link și mi-ai stricat ”echilibrul” :))

    Când mi-a apărut actualizarea pe feisbuc căutam bilete de avion spre Marrakech (cam scumpe :( ) și tocmai îmi venise ideea să zbor numai până la Barcelona și să mai împușc niște iepuri pe drum.

    În afară de cele 9 zile la destinație (cu program ”impus”) mă gâdeam să văd și Casablanca, Tangerul e și el pe acolo după care Gibraltar e peste gâtuire și uite așa mi-ai făcut traseul :D

    Dacă mă hotărăsc să merg în Maroc ... deocamdată e sub 50% sigur ... în mod clar o să zbor în Spania (mă gândeam și la Sevilla sau Valencia, să văd prețurile) și de acolo cu ce se poate, nu am studiat încă ce posibilități am să ajung la destinație.

    Aștept cu interes continuarea :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Pilula calatoare bun venit pe blogul meu!
    Iti recomand sa ajungi in Sevilla si apoi un circuit combinat Sudul Spaniei + Maroc! Pe blogul meu gasesti peste 70 de articole despre Maroc si acum incep articolele cu Sudul Spaniei :) sper sa iti fie de folos si astept sa imi scrii ce ai hotarat pana la urma

    Gasesti si cu Barcelona in folderul Spania o gramada de articole! sper ca nu am stricat prea mult "echilibrul calatoriei" :)

    RăspundețiȘtergere
  16. Nieee ... echilibrul era al meu ... călătoria e cu giroscop, stă mereu în poziția optimă :))

    Mulțumesc de recomandări, o să mă apuc de studiat, am 2 luni să mă hotărăsc.

    PS Bine te-am găsit :)

    RăspundețiȘtergere
  17. Vara nu e chiar un moment bun de mers In Spania si Maroc! Va fi super cald si preturile maricele, aglomeratie, etcccc
    Anul acesta in iulie e Ramadanul

    RăspundețiȘtergere
  18. Anonim3:55 p.m.

    Cele mai frumoase locuri din lume

    RăspundețiȘtergere
  19. O sa ma duc si eu la iarna, doar 3 zile, in Malaga si Granada :)

    RăspundețiȘtergere
  20. Si eu am ajuns in Andaluzia, in apropiere de Granada, intr-o vacanta de iarna! Mi s-a parut o alegere foarte inspirata pe timp de iarna!

    RăspundețiȘtergere
  21. George dragut :) De ce Malaga iarna? Malaga e statiune litoral .....
    Banuiesc ca acolo aterizeaza avionul dar eu m-as teleporta direct spre Sevilla (incantator oras, ceva magic) si Cordoba o splendoare! Evident nu sunt in masura sa iti sugerez prea multe pt 3 zile! Oricum Granada e o alegere buna!
    Eu ma gandesc sa revin pentru inca 5 zile. Mi-a ramas Granada + Ronda + Satele + Malaga :) Chiar vreau sa vad toata regiunea. E superba!

    Mirela asa e! si eu as merge iarna, sau poate pe la sfarsitul lui septembrie daca mi-ar fi dor de mare ....

    RăspundețiȘtergere
  22. Da, acolo aterizeaza avionul... si Sevilla, Cordoba sunt cam departe, nu as avea timp.

    RăspundețiȘtergere
  23. George intuiam ca e vb de aeroport!
    Oricum iti doresc vacanta frumoasa

    RăspundețiȘtergere