Film Le divorce - invitatie in cultura frantuzeasca

Saptamana 60

Le divorce (2003)


le-divorce-coperta

Am obiceiul sa ma uit o data pe luna la un film frantuzesc. Imi plac filmele frantuzesti fiindca sunt serioase, in general pentru oameni maturi. Multe din aceste filme imi ofera o calatorie pe cinste, vezi Before Sunset, Midnight in Paris, July&Julia, Monte Carlo etcc dar am avut si surpriza sa vad filme frantuzesti care s-au desfasurat pe un teritoriu restrans, intre 2 case, un grup de persoane, pe strazi oarecare, chiar din Paris.... Norocul meu, "Le divorce" nu e unul din aceste cazuri. Din contra e un film foarte complex, pe mai multe planuri, toate evidentiind subtil caracteristici ale culturii frantuzesti si a vietii pariziene. 2 ore placute, o calatorie virtuala, o lectie invatata. Merita sa il vedeti si voi!

Filmul incepe cu Isabel (Kate Hudson), in aeroport. Vine la Paris la sora ei, Julie (Naomi Watts) care e casatorita cu un artist, are 1 fetita si e insarcinata cu al doilea. Tocmai cand ajunge la sora ei, il vede pe sotul acesteia plecand. Inevitabil se produce divortul. Pe de o parte e povestea divortului, familia rigida "fruntezasca" din partea sotului, cu dineuri in fiecare duminica, cu povesti deocheate, branza buna si vinuri alese!  In paralel avem povestea de dragoste dintre Isabel si cumnatul ei, foarte bogat. Prin ei vedem Parisul oamenilor cu bani dar si o introducere in meniurile restaurantelor frantuzesti cu mancare care mai de care mai fabuloase. In plan secund avem povestea partajului si in special al unui tablou, prin care ne este descris interesul francezilor pentru arta. Dar si calatoria facuta de parintii Juliei la Paris, in care se plimba cu vaporasul pe Sena, urca in Turnul Eiffel etccc! 

Desi primele 30 de minute m-au convins cu greu ca e un film despre Paris, l-am vazut mai mult un film obisnuit, cu viata de zi cu zi la ei, nimic deosebit si nicidecum comedie. Poate deaia m-a dezamagit initial fiindca citisem undeva ca e comedy si dupa 30 de minute mi se parea mai repede drama. Apoi lucrurile s-au complicat si tot filmul a luat o alta intorsatura. Ma bucur ca nu l-am oprit si am avut rabdare. As fi pierdut un film chiar bun. Cei care urmeaza sa faca o vizita in Orasul Luminii ar trebui sa il vada.

Cateva secvente din film

le-divorce-film-franta-paris2

le-divorce-film-franta-paris

le-divorce-film-fratuzesc-paris

le-divorce-film-paris2

le-divorce-film-fratuzesc

FILMUL IL PUTETI VEDEA ONLINE --> AICI
CLICK  PENTRU MAI MULTE --> FILME CU CALATORII


Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)

5 comentarii:

  1. Complicate situatii, tipice filmelor frantuzesti. Sincer, prea tare nu imi plac, desi daca, asa cum spui si tu, reusesc sa trec de prima parte, pe urma descopar ca nu sunt asa de rele :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu am vazut 27 de rochii, foarte fain!

    RăspundețiȘtergere
  3. Pare interesant filmul! Nu il stiam, dar imi plac si Kate Hudson si Watts. Mersi de recomandare!

    RăspundețiȘtergere
  4. Iulia S, Larisa sper sa il vedeti si sa va placa :)

    Mihaela mersi de recomandare, am sa ma uit!

    RăspundețiȘtergere
  5. si mie imi suna super interesant. numai sa am si vreme :)))

    RăspundețiȘtergere