Concert de fado by Ana Moura - THANK YOU

Luni seara ma intalnesc cu Mary in Casa Tiff la un ceai inainte de spectacol. Povestim despre de toate si despre concert. Ii spun ca nu stiu cat o sa ii placa muzica asta. Mie mi-a ramas obsesia de fado din Portugalia. Asa cum in Sevilla m-am dus la un spectacol de flamenco, la Londra m-am dus la o piesa de teatru in Lisabona am vrut sa ma duc la un concert de fado. Sunt orase care se definesc prin latura lor artistica, nu e doar o forma culturula ci semnatura unui oras. In Lisabona am auzit fado rasunand din toate crasmele din Bairro Alto pana la cele mai selecte restaurante din Alfama si Chiado. Am auzit fado prin ferestrele caselor si am vazut reprezentatii stradale de amatori. Dar nu e accelasi lucru cu un concert. De accea am zis ca visul asta nu o sa-l pot numi implinit pana nu o sa particip la un spectacol de calitate. Si Ana Moura a venit cu mult peste asteptarile mele, o interpreta recunoscuta la nivel international, intr-un conert sustinut la Cluj.

concert-fado-ana-moura

La ora 20 in fata teatrului era plin de oameni. Tinute de gale, rochii si tocuri inalte, perle si manusi de satin, palarii si ceasuri de aur. Toata lumea avea biletele in mana, ne indreptam incet spre intrare. Sala teatrului ne astepta cum mi-o aminteam de la Carmen de bizet si concertul Simfonic din vara, imbracata in catifea visine si detalii foarte frumoase in stil baroc-rococo.  O sala in care chiar daca iti cumperi bilete in ultimele randuri ai garantia ca o sa vezi suficient de bine spectacolul fiindca sala e mica si scena e foarte aproape de spectatori. Atmosfera calda, intima si oameni dornici sa inceapa spectacolul.

teatru-national-cluj

Ana Moura e un fel de Amalia Rodrigues al zilelor noastre. Acceasi tragedie, durere, dorinta si patima in glas dar adaptat la cerintele actuale. Incepe spectacolul cu fado pur  si apoi jongleaza cu ritmuri suave de jazz si dansante de folk portughez din Nord-ul Tarii. Are cateva melodii si pe engleza si ma bucur nespus cand o aud pe preferata mea: "Thank You". Imi place fado fiindca e un gen de muzica in care daca nu canti pasional, din inima, nu transmiti nimic. Mai mult decat un gen muzical, fado inseamna interpretare si se poade defini ca fiind expresia sufletului. Pentru a intelege mai bine ascultati  "Até Ao Verão", "Os Búzios" "Fado Vestido de Fado" etccc.

Concertul a fost cu mult peste asteptarile mele. Melodiile live suna de 10x mai bine decat varianta online, asta a fost marea surpriza pentru mine. Nu cred ca pot spune despre multi artisti asa ceva. Ana Moura are o voce puternica dar pe care o stie controla foarte bine. Si cand vorbeste cu publicul ai impresia ca intentionat rosteste cuvintele foarte incet. Tin minte ca asa era in barurile din Lisabona, artistii cantau fara microfon si nu doar ca acopereau toata sala ci se auzea cum rasuna din coltul strazii. As putea spune ca e un urlet de durere, dar asta suna grotesc pentru o muzica atat de frumoasa.


fado-cluj

Pentru mine acest concert mai departe de muzica si calitatile vocale ale Anei Moura, de vibratiile si trepidatiile simtite, a insemnat retrairea unor momente frumoase din cele 2 vacante in Portugalia. Sunetul orasului meu de suflet, Lisabona. Noptile pe acorduri de fado din Bairro Alto ... etcc
Sfarsitul concertului a fost ca orice sfarsit frumos de poveste. Am aplaudat frenetic timp de 10 minute, Ana Moura ne-a spus "Noapte buna Cluj" in romana, ne-a multumit in mai multe limbi, a revenit pe scena si a cantat un bis, si inca unul si intr-un final toata sala s-a ridicat in picioare si am multumit si noi Anei Moura pentru acest frumos spectacol care va ramane o amintire placuta pentru totdeauna, un vis implinit din lista cu peste 100 de dorinte din BuketList.

Acesta a fost ultimul concert din Romania al Anei Moura dar daca aveti sansa sa o vedeti peste ani, in strainatate (a fost in toata lumea: Canada, Maroc, Austria, Anglia, Chicago etccc) va sugerez sa nu o ratati. Are pana acum 6 albume scoase si multe premii internationale printre care si cel mai valoros: Premiul Amalia Rodrigues.


Thanks for visiting,

Va invit sa cititi aici mai multe articole cu: Portugalia


         Urmareste-ma pe Facebook da-mi un "Like" /Mersi Click Aici!
Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)! 

8 comentarii:

  1. Anonim4:49 p.m.

    Si-ai mai bifat o pozitie ,ma bucur.

    :) Little

    RăspundețiȘtergere
  2. A fost superb concertul, fara discutie!
    In fotografia din sala, apar chiar eu, in stanga, dincolo de doamna in varsta... YYppieee!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Daniela Mantrea3:16 p.m.

    Eu am fost la concert la Bucuresti pe data de 3 octombrie, exact de ziua mea! Mi-am facut un cadou extraordinar !
    Concertul a fost de mare clasa iar interpreta va avea, dupa parerea mea, un viitor absolut stralucit.
    Este foarte , foarte talentata, cuceritoare, cu o voce absolut incantatoare chiar si atunci cand nu canta.
    O femeie frumoasa, senzuala, modesta si extrem de talentata.

    Cand am fost la Lisabona am ratat un concert de fado si imi doream foarte mult, Asa ca dorinta mi-a fost indeplinita primind acet concert MINUNAT, cadou, exact in ziua in care am implinit 46 ani.

    Ma bucur ca ai impartasit aceeasi bucurie la acest concert!

    RăspundețiȘtergere
  4. Daniela La multi Ani! ma bucur ca ai avut parte de un asemenea cadou de ziua ta!
    A fost chiar frumos

    RăspundețiȘtergere