Weekend in Apuseni - itinerarii si obiective turistice

Nici nu am inceput toamna bine ca am si bifat prima dorinta turistica - un Weekend in Apuseni! Desi a venit I de la Londra si vom incepe toata nebunia cu o noapte nedormita in cluburi si cocktail-uri pana la rasarit am zis sa nu ratam zilele frumoase si caldura de afara si sa mergem in weekend in Apuseni!
Muntii Apuseni sunt atat de aproape de noi, au atatea comori ce merita vazute insa nu am ajuns niciodata sa stau  acolo mai mult de 1 zi si sa vizitez pe indelete regiunea.

muntii-apuseni-vacanta

Obiective turistice ce merita vazute in Apuseni

Un weekend e atat de putin. Mai ales pentru un calator ca si mine caruia ii place sa vada totul dar in accelasi timp sa se bucure putin de linistea oferita de munti si timpul pe care il am cu prietenele mele. Ma bucur ca vom descoperi impreuna frumusetile muntilor Apuseni , mai ales ca a fost ideea mea. Moni e mare pasionata de drumetii montane asa ca e cunoaste cat de cat regiunea. Pentru mine e pentru prima oara. Timp de o saptamana ma gandesc si razgandesc cu privire la programul turistic care a fost lasat in grija mea. Nu doresc un program foarte incarcat, sa ma intorc acasa cu febra musculara si mai obosita decat am plecat. Dar vreau sa cuprind cate putin din tot ce are de oferit regiunea. Am scos o gramada de informatii asa ca le pun si pentru voi, cei care suteti interesati sa faceti candva o vacanta in muntii Apuseni.
 
  • MUNTII APUSENI CUPRIND:
1. Masivul Central M-tii Bihor cu vf Vladeasa  ---> 2. Muntii Piatra Craiului ---> 3. Muntii Gilaului ---> 4. Muntii Trascaului ----> 5. Muntii Metaliferi ---> 6. Muntii Zarandului --->7. Codru Moma
In total sunt peste 25 de trasee montane, mare parte cu plecare din Padis si Arieseni
  • PESTERILE 
Sunt zeci de Pesteri in Muntii Apuseni. E drept ca multe din ele sunt inca inchise pentru cercetare si la o parte din ele trebuie sa suni in prealabil pentru "rezervare" dar sunt minim 10 pesteri deschise tot timpul anului!
1. Pestera Ursilor  -> 2. Pestera Scarisoara -> 3. Pestera Ghetarul Focul Viu -> 4. Pestera Hodobana -> 5. Cetatile Ponorului ->6. Coiba Mare -> 7. Pestera Poarta lui Ionele -> 8. Pestera Magura -> 9. Pestera de sub Zgurasti ->10. Cetatile Ponorului -> 11. Pestera Cetatile Radesei

pestera-ursilor-muntii-apuseni

  • CASCADELE
Inca 5 minuni ale naturii care merita vazute intr-un weekend in Apuseni:
1. Cascada Varciorog -> 2. Cascada Rachitele -> 3. Cascada Pisoaia -> 4. Cascada Evantai ->5.  Cascada Bucinis -> 6. Cascada Patrahitesti


Cascada-Pisoaia-muntii-apuseni

  • MUZEELE
Mergand dinspre Cluj se pot vizita:
- Muzeul Etnografic din Lupsa
- Casa Memoriala Avram Iancu
- Casa Memoriala Horia
- Muzeul Aurului de la Brad
- Muzeul de etnografie Patrahitesti
- Muzeul de etnografie din Albac
- Muzeu etnografic Flutur din Chiscau

muzeu-etnografic-lupsa

  • ALTE OBIECTIVE CE MERITA VAZUTE
1. Detunatele --> 2. Groapa Ruginoasa -> 3. Dealul cu Melci -> 4.Rosia Montana->

dealul-cu-melci

Itinerarii de weekend in Apuseni

Dupa cum vedeti zona e foarte bogata in obiective turistice care pot fi combinate cu trasee montane.
Cateva exemple sunt:

Din Cluj pana in Arieseni merita sa vedeti -->
Salina Turda - Cheile Turzii - Dealul cu Melci de la Vidra - Casa Memoriala Avram Iancu - Muzeul aurului de la Brad - Rosia Montana - retur in Campeni si se continua drumul spre Arieseni
Din Arieseni sau Garda de SuS puteti vizita --> Groapa Ruginoasa, Cascada Varciorog, Ghetarul Scarisoara, Poarta lui Ionele,  Cheile Ordancusii, Casa de Piatra, Catunul Patrahaitesti cu Muzeul si Cascada, Casa Memoriala Horia etccc
Din Padis puteti vizita --> Ghetarul Focul Viu, Pestera Cetatile Ponorului, Pestera Cetatea Radesei, Ghetarul Bortig, Pestera din Valea Galbenei etccc
 

Cu alte cuvinte mi-e ciuda fiindca stiu ca intr-un weekend nu avem cum sa vedem nici jumatate din tot ce are regiunea de oferit. Dar nu-i nimic ca muntii Apuseni vor fi acolo si weekendul urmator si vara viitoare. VA URMA ....

VOI CE RECOMANDATI DE VAZUT INTR-UN WEEKEND IN APUSENI???
CE PENSIUNI RECOMANDATI IN ZONA??

Toate articolele cu Vacanta in Apuseni le gasiti aici--> Romania

1. Cabana Stana de Vale – Adapostul Padis – Marcaj banda rosie, durata 6 ore, distanta 20 km
2. Cabana Vladeasa – Adapostul Padis – Marcaj banda albastra, durata 12 ore, distanta 34 km
3. Comuna Pietroasa – Saritoarea Bohodeiului – Cabana Stana de Vale – Marcaj triunghi albastru, durata 8 ore, distanta 20 km
4. Adapostul Padis – Cabana Scarisoara – Marcaj banda albastra, durata 7 ore, distanta 20 km
5. Varful Bogdanul – Varful Petresa – Marcaj triunghi albastru, durata 6 ore, distanta 21 km
6.  Comuna Racatau – Varful Bogdanul – Marcaj banda galbena, durata 8 – 10 ore, distanta 30 km
7. Valea Ierii – Cabana Muntele Filii – Cabana Baisoara – Marcaj banda albastra, durata 6 – 7 ore, distanta 20 km
8. Comuna Ocolis – Cheile Runcului – Cabana Baisoara – Marcaj banda rosie, durata 7 ore, distanta 23 km
9. Cabana Cheile Turzii – Cabana Baisoara – Marcaj cruce rosie, durata 11 – 12 ore, distanta 40 km
10. Cabana Faget – Cabana Cheile Turzii – Marcaj banda rosie, durata 8 ore, distanta 29 km
11.  Comuna Gilau – Cheile Somesului Cald – Comuna Calatele – Marcaj banda rosie, durata 18 ore, distanta 60 km
12. Varful Checiches – Varful Highis – Varful Aria – Marcaj banda rosie, durata 17 ore
13. Valea Draganului – Saua Cumpanatelu – Marcaj triunghi rosu, durata 6 ore, distanta 16 km
14. Comuna Bologa – Cabana Vladeasa – Marcaj banda albastra, durata 6 ore,  distanta 18 km
15. Comuna Pietroasa – Poiana Florilor – Marcaj: triunghi galben, durata 5 ore, distanta 14 km
- See more at: http://www.proalpin.ro/blog/15-trasee-montane-din-muntii-apuseni-de-facut-pe-timp-de-vara/#sthash.24vDy3HS.dpufSa vedem ce a iesit pana la urma ....

Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)

18 comentarii:

  1. Am fost de mai multe ori in zona Padis si m-am cazat la cort, casute, si ultima data la pensiunea Bradet (parca ii spune) acolo unde sunt acele butoaie transformate in casute.
    Am vizitat: Cheile Galbenei (inclusiv Focul Viu si Ghetarul de la Barsa), Cetatile Ponorului, Cetatea Radesei, Cheile Somesului Cald, Lumea pierduta, vf Biserica Motului.
    De la Padis am coborat pe la Ghetarul de la Scarisoara si apoi prin Garda de Sus ...
    Acum exista si un drum asfaltat ce urca la Padis, din Pietroasa jud. Bihor, drum ce trece si pe la satul de vacanta Boga.
    Cu alta ocazie am vizitat Pestera Ursilor, iar de aici am mers in Cheile Sighistel, unde se afla o multime de pesteri, cea mai mare fiind Pestera Magura.
    Un alt traseu a fost Turda (cu vizitarea salinei si castrului) - Cheile Turzii - Albac - Arieseni - Varfurile.
    Au mai fost si alte trasee, dar mai putin importante.

    RăspundețiȘtergere
  2. Categoric Detunatele. Frumos peisajul, impresionante coloanele de bazalt. Un obiectiv turistic de seama al Romaniei.La intoarcere am coborat desculta dealul...ce amintiri din studentie. :P
    Mi-a placut si Groapa de la Ruginoasa. Tot atunci am vizitat si Pestera Ursilor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Anonim3:39 p.m.

    Din pacate din Bucuresti ajungi foarte greu acolo daca nu ai masina. Faci ~ 4 zile doar pe drum pentru ca nu sunt legaturi directe plus bani cheltuiti pe cazari intermediare:(. In vara asta am avut o tentativa de a ajunge acolo dar din cauza celor spuse mai sus am renuntat.Vom incerca alta data pentru ca zona e magnifica!

    :) Little

    RăspundețiȘtergere
  4. N-am fost niciodata in zona Apusenilor, dar cred ca este prima pe lista mea "de vazut" prin Romania. Partea cea mai urata este ca distanta fata de Bucuresti este mare, drumurile nu sunt prea bune, asa ca mi-ar trebui o vacanta mai lunga ca sa ajung pe acolo, cateva zile n-ar fi suficient, deci sunt sigura ca nici la urmatoare vizita in tara nu o sa ajung in Apuseni :(. Esti foarte norocoasa ca locuiesti aproape!
    Cel mai tare eu visez la Cheile Râmețului. Am tot vazut poze si am citit jurnale, mi se pare un traseu incredibil de frumos.

    RăspundețiȘtergere
  5. Georgiana State8:36 a.m.

    Hei Alice! toate obiectivele descrise de tine le-am vazut in practica din facultate si unele cu parintii..chiar ca sunt comori pe-acolo! Merita 100% sa mergi ..e frumos, e liniste..te incarci cu energie! in plus ti-as recomanda Pestera Meziad, una dintre cele mai lungi din Europa, gasesti detaliile aici: http://www.pestera-meziad.ro/ro/ , cand am fost eu nu era amenajata si tot mi s-a parut impresionant :-) si daca te tin picioarele , o plimbare pana la raul Techereu, singurul loc unde gasesti agate in Romania..ai sansa sa pleci cu ditamai pietroiu plin cu agate colorate ...se pleaca din Brad..se merge o portiune cu autobuzul ..apoi am mers pe jos vreo...6 ore dus..6 intors :-D Dar merita si asta! Iti inchipui ce culori are zona aia acum? plus ca vei trece prin sate intregi nelocuite, sau eventual cu un singur om ramas, care va fi la fantana, desigur :-) Eu imi doresc sa mai ajung acolo ptr niste poze :-)

    RăspundețiȘtergere
  6. am fost de cateva ori, am omis cateva cascade din zona pentru ca nu stiam de ele, acum de cate ori plec undeva imi fac minutios temele!

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu prea am fost in zona. Dar mi-ar placea. Ai enumerat multe locuri pe care as vrea mult sa le vizitez, cum ar fi Pestera Ursilor si Pestera Scarisoara. Anul asta nu se mai poate...dar cine stie, poate anul viitor voi avea ocazia sa ma plimb mai mult pe la munte.

    RăspundețiȘtergere
  8. Noi am mers week-endul care tocmai a trecut la Sinaia si chiar ne gandeam ca nu am ajuns niciodata in alti munti decat cei din regiunea Prahova sau Brasov. Asta pentru ca stand in Bucuresti sau Ploiesti ei au fost cei mai aproape de noi. Mi-as dori insa si nu numai eu...sa vizitam si alte locuri muntoase din Romania.

    RăspundețiȘtergere
  9. si eu ma duc in weekend in Apuseni. abia astept sa revad Scarisoara :D

    RăspundețiȘtergere
  10. Intradevar zona Muntilor Apuseni este foarte frumoasa. Desi am mai fost acolo, mi-ar place sa mai merg si sa vad si alte locuri.

    RăspundețiȘtergere
  11. Larisa cu traseele montane nu prea le am :(

    Little ai dreptate, drumul pana acolo e greu. Trebuie neaparat masina proprie :( Si chiar si asa din Bucuresti e cale lunga, nu se poate ca destinatie de weekend :(

    Nice am vrut sa mergem la Groapa dar nu ne-a mai ajuns timpul :(
    La detunatele urmeaza cand vom merge in Padis!

    RăspundețiȘtergere
  12. Ioan cred ca sunteti mare pasionat de calatorii montane. Vad ca ati acoperit toata regiunea!

    RăspundețiȘtergere
  13. Andreia si eu vreau sa revin in zona Padis dar sa stau mai mult, macar 4 zile :)

    Andra pt Scarisoara pregateste-te bine! :)

    Ana Q din pacate transportul te omoara si ca pret si ca timp. Regiunea e foarte slab pregatita pt turisti....

    RăspundețiȘtergere
  14. Georgiana state mersi de info. Din pacate am fost deja dar cum e aproape, visez sa revin candva. Informatiile raman valabile pt data viitoare

    Coco eu mi-am facut temele foarte bine si la fata locului tot am mai gasit obiective turistice de care nu citisem!

    Mihaela zona nu e destul promovata parerea mea :(((
    Da se stie de Pestera Ursilor si de Pestera Scarisoara dar totusi s-ar putea face mai mult.
    Mai ales pt turistii straini

    RăspundețiȘtergere
  15. De doua ori am avut posibilitatea sa ajung in Apuseni insa cele 2-3 zile sunt mult prea putine pentru a parcurge toate traseele. Mi-am propus o saptamana in Apuseni in primavara anului viitor, sper sa ma tin de cuvant,

    RăspundețiȘtergere
  16. Este superba zona deci recomand sa ajungeti cel putin o data acolo mai ales la pestera ursilor este fenomenala!!

    RăspundețiȘtergere
  17. Anonim6:25 p.m.

    Nu exista Muntii Piatra Craiului in Apuseni. Poate va referiti la Muntii Padurea Craiului?

    RăspundețiȘtergere